ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
1-7-2016

"Παιχνίδι και Αντικείμενο Θεάτρου_ΔΩΡΕΑ ΣΩΤΗΡΙΟΥ ΜΙΧΟΥ (1936-2010)"

Έκθεση στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης παρουσιάζει την έκθεση του Σ. Μίχου "Παιχνίδι και Αντικείμενο Θεάτρου_ΔΩΡΕΑ ΣΩΤΗΡΙΟΥ ΜΙΧΟΥ (1936-2010)", από τις 7 Ιουλίου έως τις 30 Οκτωβρίου 2016.

«Οι εικαστικές τέχνες πηγαίνουν στο θέατρο ή πώς μεταφέρει κανείς τις εικαστικές τέχνες στο θέατρο. Η κοινωνική και επικοινωνιακή λειτουργία της κινούμενης εικόνας και το κινηματογραφικό θετικό της διαφάνειας ήταν οι βασικοί συντελεστές της καλλιτεχνικής διαμεσολάβησης τόσο ως διαδικασίας όσο και ως μοντέλο μαθήματος.»

«Ό,τι αγαπάμε είναι φευγαλέο ή αλλάζει το χρώμα του. Και ό,τι δεν αγαπάμε κάνει ακριβώς το ίδιο. Προσπαθούμε με την Τέχνη να βρούμε μια ερώτηση σε μια απάντηση που δεν υπήρξε. Η ποικιλομορφία της παραγωγής μοιάζει με ένα ουράνιο τόξο, που δένει μαζί τα χρώματα στην ανεξαρτησία τους το ένα δίπλα στο άλλο παραταγμένα κοντά στο φως. Άσπρο λοιπόν και άχρωμα. Επειδή μόνο στο φως μπορεί κανείς να δει αυτό που είναι. Έτσι συνδυάζουμε όλα τα χρώματα στο λευκό. Το ουράνιο τόξο μας είναι άσπρο.»
Σωτήριος Μίχου

Το σύνολο των έργων της έκθεσης αποτελούν τη δωρεά 76 έργων του Σωτήριου Μίχου στη συλλογή του μουσείου από τον Dr Helgi Briem Saemundsson, διαχειριστή του αρχείου και του έργου του καλλιτέχνη. Τα 76 νέα αποκτήματα εμπλουτίζουν τη συλλογή του μουσείου το σύνολο των έργων της οποίας ανέρχεται πλέον στα 2.325 έργα.

Τα έργα της έκθεσης ιχνηλατούν την καλλιτεχνική πορεία του καλλιτέχνη-δάσκαλου από το 1960 έως και το 2007 και ανήκουν στις ενότητες έργων με τίτλο Λουλούδια/Blumen, Γάτα, Tοπίο, Ελληνικό Τοπίο, Poethen. H αρχική πειραματική δημιουργία του καλλιτέχνη περιλαμβάνει μικρά ζωγραφικά έργα, σχέδια, ακουαρέλες και κολλάζ με τη χρήση ευαίσθητων καλλιτεχνικών μέσων και κόλλας. Aργότερα, γεωμετρικά και γραμμικά στοιχεία παρουσιάζονται στις αφαιρετικές ζωγραφικές συνθέσεις και στα εξπρεσιονιστικά τοπία.

Ασχολείται με την κεραμική και τη φωτογραφία, παρουσιάζοντας σε εκθέσεις έργα μικτής τεχνικής από polaroid και κολλάζ. Η χρήση του λόγου στα έργα του εμφανίζεται σε αρκετές συνθέσεις είτε σε σύντομες αναφορές είτε σε ολόγραφα κείμενα όπου έννοιες, ιδέες και εικόνες δημιουργούν οργανικά ενιαία σύνολα. Στη συνέχεια, ερευνά νέα εκφραστικά μέσα, δημιουργεί video και performance και πραγματοποιεί με μεγάλη επιτυχία θεατρικές παραγωγές.

Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες πρόσβασης

Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
«Μιχάλης Κατζουράκης - Αγνή Κατζουράκη: Incontri - Συναντήσεις»
«Μιχάλης Κατζουράκης - Αγνή Κατζουράκη: Incontri - Συναντήσεις»

«Περιήγηση ανάμεσα στα έργα»: Μια συνάντηση των Μιχάλη και Αγνή Κατζουράκη με τον Ντένη Ζαχαρόπουλο

Εγκαίνια της έκθεσης ΦΑΝΤ ΣΜ ΤΑ
Εγκαίνια της έκθεσης ΦΑΝΤ ΣΜ ΤΑ

Πραγματοποιήθηκαν στο Glass House

«Ορφικοί Διάλογοι» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
«Ορφικοί Διάλογοι» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Η έκθεση είναι εμπνευσμένη από τον Πάπυρο του Δερβενίου


Events
Η ατζέντα της ημέρας

Ο,τι συμβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη θα το βρεις εδώ



© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge