ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
28-6-2016

Ο Αρης είχε κάποτε οξυγόνο περισσότερο από τη Γη

Στέλνει ακόμη δεδομένα το Curiosity

Ο Αρης είχε κάποτε οξυγόνο περισσότερο από τη Γη

Οι υψηλές συγκεντρώσεις οξειδίων του μαγγανίου που ανακάλυψε το μη επανδρωμένο εργαστήριο Curiosity της NASA στον Άρη αποτελούν ένδειξη ότι κάποτε ο Κόκκινος Πλανήτης είχε περισσότερο οξυγόνο από τη Γη.

Το αυξημένο οξυγόνο συνδέεται μάλλον με την παρουσία υδάτινων όγκων στον Άρη. Σε αυτό το συμπέρασμα συνηγορούν και άλλα ευρήματα της διαστημικής συσκευής, όπως λεκάνες εδάφους στις οποίες σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις κάποτε υπήρχε νερό.

«Τώρα που ανακαλύψαμε αυτά τα οξείδια στον Άρη, αναρωτιόμαστε πώς μπορεί να δημιουργήθηκαν. Στη Γη, οι μόνοι τρόποι για τη δημιουργία οξειδίων του μαγγανίου είναι με παρουσία ατμοσφαιρικού οξυγόνο ή μικροβίων», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης, Νίνα Λάντσα από το Εθνικό Εργαστήριο Λος Άλαμος στο Νέο Μεξικό.

«Τα οξείδια του μαγγανίου δεν μπορούν να δημιουργηθούν χωρίς άφθονο νερό σε υγρή μορφή και χωρίς έντονες οξειδωτικές συνθήκες. Εδώ στη Γη είχαμε πολύ νερό και τα οξείδια του μαγγανίου δεν δημιουργήθηκαν παρά μόνο όταν τα επίπεδα οξυγόνου στη γήινη ατμόσφαιρα αυξήθηκαν», διευκρίνισε η Λάντσα.

Για τους γεωεπιστήμονες, η μελέτη των συγκεντρώσεων οξειδίων του μαγγανίου στα γεωλογικά στρώματα της Γης αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα για τη διαχρονική εξέλιξη της χημικής σύνθεσης της ατμόσφαιρας και τη σταδιακή αύξηση του οξυγόνου.

Επειδή, βρισκόμαστε μακρυά από την απόδειξη της παρουσίας μικροβιακής ζωής στον Άρη πιθανότερη απάντηση είναι το οξυγόνο στην αρειανή ατμόσφαιρα.

Η προέλευση του οξυγόνου στον Άρη

Πώς όμως δημιουργήθηκε οξυγόνο στην ατμόσφαιρα του Άρη; Πιθανότατα προήλθε από τη διάσπαση του επιφανειακού νερού του πλανήτη, όταν ο Άρης απόλεσε το προστατευτικό μαγνητικό πεδίο, με συνέπεια η ιοντίζουσα ηλιακή ακτινοβολία να διασπά τα μόρια του νερού σε οξυγόνο και υδρογόνο.

Λόγω της σχετικά μικρής βαρύτητας, ο Άρης δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα πολύ ελαφριά άτομα του υδρογόνου, όμως τα βαρύτερα άτομα του οξυγόνου παρέμειναν στο έδαφος. Στη συνέχεια, αντέδρασαν με τα πετρώματα, τα οξείδωσαν (οξείδια του σιδήρου, μαγγανίου κ.α.) και τους προσέδωσαν την εικόνα σκουριάς που καλύπτει σήμερα την επιφάνειά του.

Προς το παρόν, δεν μπορεί να επαληθευθεί η υπόθεση περί μικροβιακής προέλευσης του οξυγόνου, καθώς μπορεί το χημικό στοιχείο που χαρακτηρίζεται και ως «υπογραφή» της ζωής να παραχθεί με καθαρά γεωχημικό τρόπο.

Τα οξείδια του μαγγανίου ανακαλύφθηκαν από το ρόβερ Curiosity στην περιοχή Κίμπερλι του κρατήρα Γκέιλ, τον οποίο συνεχίζει να εξερευνά από το 2012.

Το δεύτερο ρόβερ της NASA, το Opportunity που βρίσκεται στον Άρη από το 2004, είχε πρόσφατα ανακαλύψει επίσης οξείδια του μαγγανίου σε μια απόσταση χιλιάδων χιλιομέτρων από το Curiosity γεγονός που υποδεικνύει ότι οξειδωτικές συνθήκες επικράτησαν σε όλη την επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη και όχι μόνο τοπικά.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Geophysical Research Letters».

econews.gr
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΥ: Ο Χρήστος Ταραντίλης ανάμεσα στους κορυφαίους επιστήμονες παγκοσμίως
ΕΥ: Ο Χρήστος Ταραντίλης ανάμεσα στους κορυφαίους επιστήμονες παγκοσμίως

Στον τομέα της επιχειρησιακής έρευνας και της τεχνητής νοημοσύνης

NASA Space Apps Challenge Thessaloniki
NASA Space Apps Challenge Thessaloniki

Από τα μεγαλύτερα παγκόσμια hackathons αφιερωμένα στην εξερεύνηση του διαστήματος και της επιστήμης

Επιστημονική Ημερίδα: Η θέση της ρομποτικής στη σύγχρονη χειρουργική και ογκολογία
Επιστημονική Ημερίδα: Η θέση της ρομποτικής στη σύγχρονη χειρουργική και ογκολογία

Στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕΔΕΑ) ΑΠΘ

O Γιάννης Μανιάτης αναλύει το θέμα «Ενεργειακή ασφάλεια και δημοκρατία στην Ελλάδα»
O Γιάννης Μανιάτης αναλύει το θέμα «Ενεργειακή ασφάλεια και δημοκρατία στην Ελλάδα»

Ο καθηγητής Ψηφιακών Συστημάτων και πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Το James Webb Επιβεβαιώνει Τον Πρώτο Του Εξωπλανήτη
Το James Webb Επιβεβαιώνει Τον Πρώτο Του Εξωπλανήτη

Σε απόσταση 41 ετών φωτός από τη Γη

Online παρακολούθηση: Αστρονομία Βαρυτικών Κυμάτων
Online παρακολούθηση: Αστρονομία Βαρυτικών Κυμάτων

Με τον Νίκο Στεργιούλα καθηγητή Θεωρίας της Σχετικότητας




© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge