ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
26-4-2016

Αντιπυρική προστασία και μέτρα προστασίας από τα κουνούπια

Στον Δήμο Παύλου Μελά

Αντιπυρική προστασία και μέτρα προστασίας από τα κουνούπια

Το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας και η Υπηρεσία Περιβάλλοντος Ανακύκλωσης και Πρασίνου ενημερώνει τους κατοίκους του Δήμου Παύλου Μελά ότι στα πλαίσια της αντιπυρικής περιόδου από 1η Μαΐου έως 31η Οκτωβρίου, οι αρμόδιες υπηρεσίες με το περιορισμένο προσωπικό τους καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποτελεσματικότερη προστασία από τους κινδύνους πυρκαγιάς.

Αναμένεται η πρόσληψη προσωπικού και η ολοκλήρωση των χρονοβόρων διαδικασιών μειοδοτικών διαγωνισμών για την εκτέλεση εργασιών αποψιλώσεων των αλσυλλίων, ρεμάτων, ανοιχτών κοινόχρηστων εκτάσεων κλπ. Όπως και πέρσι έτσι και φέτος ο Δήμος έχει προγραμματίσει και θα προβεί σε αποψίλωση και καθαρισμό εκτάσεων συνολικού μεγέθους μεγαλύτερο των 4.000 στρ. την περίοδο που οι κλιματολογικές συνθήκες ευνοούν την ξήρανση των χόρτων ώστε να είναι αποτελεσματικές οι εργασίες αποψιλώσεων και να περιοριστεί η αναβλάστηση.

Καλούνται οι ιδιοκτήτες οικοπέδων να φροντίσουν για την αποψίλωσή τους, τον καθαρισμό τους από χόρτα καθώς και την απομάκρυνση τυχόν άλλων εύφλεκτων υλικών και σκουπιδιών που βρίσκονται εντός αυτών, για λόγους πυρασφάλειας. Η μέριμνα για την τήρηση των προαναφερθέντων έχει περιέλθει πλέον στους Δήμους βάσει του άρθρου 94, παρ. 26, του Ν. 3852/10/ ΦΕΚ 87 Α /7-6-2010 και της υπ. αρ. 4/2012 Πυροσβεστικής Διάταξης / ΦΕΚ 1346/25-4-2012 Τεύχος Β’ υποχρεώνοντάς τους στον αυτεπάγγελτο καθαρισμό των οικοπέδων σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων.

Επιπλέον, σημειώνεται ότι στα πλαίσια της ορθολογιστικής διαχείρισης της καταπολέμησης των κουνουπιών, ο Δήμος έχει ήδη προβεί σε επεμβάσεις καταπολέμησής τους σε προνυμφιακό στάδιο σε εστίες ανάπτυξής τους όπως σε φρεάτια γύρω από πάρκα, λιμνάζοντα νερά κλπ και θα ακολουθήσουν πολλαπλές επεμβάσεις κατά τη διάρκεια όλης της θερινής περιόδου. Πρόκειται για συμπληρωματικές επεμβάσεις από την πλευρά του Δήμου καθώς η ευθύνη και διαχείριση προγραμμάτων ολοκληρωμένης διαχείρισης καταπολέμησης των κουνουπιών αποτελεί αρμοδιότητα της Περιφέρειας.

Από την ενημέρωση που είχαμε, επεμβάσεις από την Περιφέρεια θα ξεκινήσουν εντός αστικού ιστού του Δήμου Παύλου Μελά τον Μάιο, ενώ ήδη πραγματοποιούνται επεμβάσεις περιμετρικά του πολεοδομικού συγκροτήματος. Υπενθυμίζουμε στους πολίτες ότι ψεκασμοί σε τέλεια έντομα κουνουπιών εντός του αστικού ιστού δεν επιτρέπονται και οποιοδήποτε επέμβαση στοχεύει στον περιορισμό τους πληθυσμού τους καθώς η εξάλειψή τους είναι αδύνατη. Λόγω των ευνοϊκών κλιματολογικών συνθηκών για την ανάπτυξη των κουνουπιών, το πρόβλημα φέτος είναι έντονο και καλούνται οι πολίτες να λαμβάνουν μέτρα ατομικής προστασίας.

Είναι γνωστό ότι τα κουνούπια γεννούν τα αυγά τους στα στάσιμα νερά, όπου και αναπτύσσονται ώσπου να γίνουν τέλεια, πτερωτά έντομα. Η συμβολή των πολιτών είναι ουσιαστικός παράγοντας στην προσπάθειά μας και ζητούνται απλές ενέργειες που μπορεί να εφαρμόσει ο κάθε πολίτης στους χώρους εντός και γύρω της οικίας του, στο χώρο εργασίας του κλπ. Πρέπει να μη μένουν στάσιμα νερά στο αστικό και περιαστικό περιβάλλον οποιασδήποτε συγκέντρωσης και ποσότητας.

Μερικά από τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνουν οι πολίτες είναι τα εξής:

1. Απομάκρυνση ή καταστροφή όλων των δοχείων (κουβάδων, γουρνών, ποτίστρων, ανθοδοχείων, μπουκαλιών, παλαιών ελαστικών κλπ) τα οποία είναι δυνατόν να συγκεντρώσουν νερό. Δοχεία τα οποία είναι χρήσιμα πρέπει να είναι αναποδογυρισμένα ή με τέτοιο τρόπο τοποθετημένα ώστε να μην συγκεντρώνουν νερό, ενώ δοχεία τα οποία χρησιμοποιούνται ειδικά για τη φύλαξη νερού πρέπει να διατηρούνται κλειστά, με κατάλληλα εφαρμοστά καλύμματα.

2. Άδειασμα του νερού, μετά το πότισμα, από τα πιατάκια των γλαστρών.

3. Τακτικός καθαρισμός των υδρορροών ώστε να μην λιμνάζει το νερό.

4. Συντήρηση των κατεστραμμένων καπακιών των βόθρων και όλων των αποχετευτικών συστημάτων, ερμητικό κλείσιμο φρεατίων αποχέτευσης. Τοποθέτηση λεπτής σίτας στους αγωγούς εξαερισμού της αποχέτευσης.

5. Άμεση επισκευή διαρροών σωλήνων ύδρευσης και αποχέτευσης.

6. Αποφυγή ανεξέλεγκτης διάθεσης σκουπιδιών.

7. Αποφυγή διάνοιξης λάκκων.

8. Αποφυγή δημιουργίας στάσιμων νερών.

9. Λήψη ατομικών μέτρων προστασίας όπως τοποθέτηση λεπτών σιτών στις πόρτες και στα παράθυρα και χρήση της παραδοσιακής κουνουπιέρας κατά την διάρκεια του ύπνου.

10. Αποφυγή αλόγιστης χρήσης εντομοκτόνων, οικιακών σπρέι ή άλλων σκευασμάτων για την καταπολέμηση εντόμων. Η χρήση εντομοκτόνων και εντομοαπωθητικών σε μορφή υγρού ή πλακιδίων να γίνεται προσεχτικά και σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης τους.

Παρακαλούνται οι δημότες να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα προς αποφυγή δυσάρεστων συνεπειών και να συνδράμουν στην προσπάθεια του Δήμου.
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Εντοπίστηκαν άτομα που έκαναν απάτες μέσω διαδικτύου
Εντοπίστηκαν άτομα που έκαναν απάτες μέσω διαδικτύου

Απέσπασαν από τα θύματα συνολικά 30.000 ευρώ




© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge