ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
24-1-2016

Έκθεση μικρογλυπτικής: Σιωπηλοί Διάλογοι

Του Νικόλα Κούτουλα

Έκθεση μικρογλυπτικής: Σιωπηλοί Διάλογοι
FREE

Το Ίδρυμα «ΥΔΡΙΑ» σας προσκαλεί στα εγκαίνια της έκθεσης μικρογλυπτικής του Νικόλα Κούτουλα με τίτλο «Σιωπηλοί Διάλογοι», την Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016 στις 8 το βράδυ.

Τη βραδιά θα ντύσει μουσικά η Αγγελική Κωτίδου με μελωδίες στο πιάνο.

Υλικά όπως το ξύλο, το αλουμίνιο, το μάρμαρο και ο χαλκός γίνονται εργαλεία στα χέρια του Νικόλα Κούτουλα, για να σχηματοποιηθούν και να δώσουν μορφή σε σκέψεις, προσωπικές του αναζητήσεις και εκτιμήσεις σχετικά με την ανθρώπινη υπόσταση και τις ανθρώπινες σχέσεις. Έργα μικρών και μεγαλύτερων διαστάσεων με τίτλους άλλοτε σκωπτικούς όπως «Την φωνή της συνείδησης άκου...», «Τα βλέπεις όμως δεν μιλάς...» και άλλοτε τρυφερούς όπως «Σκάλα θα βάλω στο όνειρο γι’ αγάπη να μιλήσω...» και «Διατηρώντας την ελπίδα», αποτυπώνουν την ιδιαίτερη εικαστική γλώσσα και το ανήσυχο πνεύμα του καλλιτέχνη. Οι συνθέσεις του ενσωματώνουν άψογα την κίνηση ενώ συναισθήματα όπως η μοναξιά, η συντροφικότητα, η μελαγχολία είναι έκδηλα στα αντίστοιχα έργα.

Ο Νικόλας Κούτουλας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1943. Η αρχή της εικαστικής του πορείας έγινε το 1970. Από το 1990 ασχολείται κυρίως με τη γλυπτική. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε πολλές ατομικές αλλά και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ έργα του υπάρχουν στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών, στην Πινακοθήκη της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, στη Δημοτική Πινακοθήκη, στην Πρυτανεία και τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, σε Δήμους και σε ιδιωτικές συλλογές. Είναι μέλος του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Βορείου Ελλάδος.

Για την έκθεση «Σιωπηλοί Διάλογοι» έγραψε η ιστορικός και κριτικός τέχνης, Έλλη Κοκκίνη- Καπλάνη:
«Για άλλη μια φορά, σε συνέχεια όμως της αισθαντικής, κυρίως όμως φιλοσοφικής διάθεσης που τον διακατέχει, ο Νικόλας Κούτουλας καταφεύγει, στην πρόσφατη ενότητα, σε μικρογλυπτικές συνθέσεις μιας ραφιναρισμένης, λεπτοδουλεμένης τελειότητας, κρυπτικής ως προς την ενδοσκοπική της αναλυτική προσέγγιση.

......Διακριτικός παρατηρητής, από πάντα, των ανθρώπινων σχέσεων και συμπεριφορών, των παλλόμενων εσωτερικών συγκρούσεων που ταλανίζουν και προβληματίζουν άτομα κάθε κοινωνικής και ηλικιακής ομάδας, εκφράζει αλληγορικά και εκφράζεται υλικοτεχνικά με ύλες του το ξύλο και το λεπτόσχημο, λεπτοδουλεμένο μέταλλο και βάση εναπόθεσής τους το ξύλο, το μάρμαρο, την πέτρα.

Μίσχοι με απολήξεις, φύλλα, στήλες και θύρες εισόδου χωρίς πορτόφυλλα, μικρόσχημες έδρες, έρημες από την ανθρώπινη παρουσία, είναι δείγματα μιας ενοτικής διαχρονίας, έμπλεης από την εσώτατη ανάγκη του να δηλώσει όνειρα ευοίωνα, αλλά και δυσοίωνα, να ταρακουνήσει την ανθρώπινη υπεροψία της ματαιοδοξίας για τα εφήμερα........».

Ίδρυμα «ΥΔΡΙΑ»
Παπαμάρκου 28, Πλατεία Άθωνος
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
«Μιχάλης Κατζουράκης - Αγνή Κατζουράκη: Incontri - Συναντήσεις»
«Μιχάλης Κατζουράκης - Αγνή Κατζουράκη: Incontri - Συναντήσεις»

«Περιήγηση ανάμεσα στα έργα»: Μια συνάντηση των Μιχάλη και Αγνή Κατζουράκη με τον Ντένη Ζαχαρόπουλο

Εγκαίνια της έκθεσης ΦΑΝΤ ΣΜ ΤΑ
Εγκαίνια της έκθεσης ΦΑΝΤ ΣΜ ΤΑ

Πραγματοποιήθηκαν στο Glass House

«Ορφικοί Διάλογοι» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
«Ορφικοί Διάλογοι» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Η έκθεση είναι εμπνευσμένη από τον Πάπυρο του Δερβενίου


Events
Η ατζέντα της ημέρας

Ο,τι συμβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη θα το βρεις εδώ



© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge