ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
1-2-2016

Ένας «περίπατος» στη Θεσσαλονίκη του 1900 - έκθεση με καρτ ποστάλ και χάρτες

Στο Μουσείο Ύδρευσης

Ένας «περίπατος» στη Θεσσαλονίκη του 1900  - έκθεση με καρτ ποστάλ και χάρτες
FREE

Ένας «περίπατος» στη Θεσσαλονίκη του 1900 ξεκινά στις 5 Φεβρουαρίου 2016 στο Μουσείο Ύδρευσης, όπου και θα εγκαινιαστεί (7.30 μ.μ.) η έκθεση με καρτ ποστάλ και χάρτες από τις συλλογές του Γιώργου Θωμαρέη και του μουσείου.

Η έκθεση με τίτλο «Η Θεσσαλονίκη του 1900 μέσα από κάρτες και χάρτες» αποτελεί μια περιήγηση στην πόλη που χάθηκε: είτε καταστράφηκε από τη μεγάλη πυρκαγιά του 1917 ή και άλλαξε απλώς χαρακτήρα, από κύρια πολυεθνική πύλη στη βαλκανική ενδοχώρα σε ελληνική «συμπρωτεύουσα».

«Η τέχνη καλλιεργεί και βελτιώνει τον άνθρωπο. Η έκθεση δεν είναι μόνο τέχνη, είναι γνώση που σε δυναμώνει. Η συγκεκριμένη, που ιχνηλατεί νοσταλγικά τη Θεσσαλονίκη των αρχών του 20ού αιώνα, μας γνωρίζει πολύτιμα μυστικά της ιστορίας και της ταυτότητάς μας», επισημαίνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ Α.Ε., Νίκος Παπαδάκης.

«Η κάρτα είναι η πρώτη στην ιστορία μαζική φωτογραφική απεικόνιση ενός τόπου. Πρωτοεμφανίζεται την τελευταία δεκαετία του 19ου αιώνα και η ακμή της, ως μικρό έργο τέχνης των βιβλιοπωλών της εποχής, κρατά μέχρι το ξέσπασμα του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου. Ο χάρτης και τα αξονομετρικά αποτυπώνουν την πολεοδομική διάταξη της πόλης που χάθηκε και καθοδηγούν την ‘περιήγηση’», επισημαίνει ο συλλέκτης και υπάλληλος της ΕΥΑΘ Γ. Θωμαρέης.

Η έκθεση, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό, θα διαρκέσει από τις 5 Φεβρουαρίου μέχρι τις 21 Μαρτίου 2016. Θα είναι ανοιχτή καθημερινά, 9 π.μ. έως 2 μ.μ. (το Σάββατο κατόπιν συνεννόησης). Στο πλαίσιο των εγκαινίων θα κοπεί και η πίτα της ΕΥΑΘ για το 2016.
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
«Μιχάλης Κατζουράκης - Αγνή Κατζουράκη: Incontri - Συναντήσεις»
«Μιχάλης Κατζουράκης - Αγνή Κατζουράκη: Incontri - Συναντήσεις»

«Περιήγηση ανάμεσα στα έργα»: Μια συνάντηση των Μιχάλη και Αγνή Κατζουράκη με τον Ντένη Ζαχαρόπουλο

Εγκαίνια της έκθεσης ΦΑΝΤ ΣΜ ΤΑ
Εγκαίνια της έκθεσης ΦΑΝΤ ΣΜ ΤΑ

Πραγματοποιήθηκαν στο Glass House

«Ορφικοί Διάλογοι» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
«Ορφικοί Διάλογοι» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Η έκθεση είναι εμπνευσμένη από τον Πάπυρο του Δερβενίου


Events
Η ατζέντα της ημέρας

Ο,τι συμβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη θα το βρεις εδώ



© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge