ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
25-5-2016

Με ποίηση και ζωγραφική ζωντανεύει η Οικία Τέλλογλου

Ανοίγει τις πόρτες του για το κοινό της Θεσσαλονίκης

Με ποίηση και ζωγραφική ζωντανεύει η Οικία Τέλλογλου

Δύο κύκλους συναντήσεων με θέμα την ελληνική ποίηση και ζωγραφική οργανώνει στην Οικία Τέλλογλου το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ., δίνοντας εκ νέου ζωή στο εμβληματικό σπίτι της ιδρύτριάς του, που ανοίγει τις πόρτες του για το κοινό της Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, από αυτήν την εβδομάδα και ως τα μέσα Ιουνίου, το σπίτι του ζεύγους Τέλλογλου, στην οδό Αριστοτέλους 2, θα φιλοξενήσει αναγνώσεις έργων διακεκριμένων Ελλήνων ποιητών (Οδυσσέα Ελύτη, Νικηφόρου Βρεττάκου, Ανδρέα Εμπειρίκου, Κ.Π. Καβάφη), αποσπάσματα αλληλογραφίας της Αλίκης Τέλλογλου με τον Νικηφόρο Βρεττάκο και φωτογραφικές εικόνες του Ανδρέα Εμπειρίκου. Παράλληλα, αγαπημένα ζωγραφικά έργα της Αλίκης Τέλλογλου, που αποτελούν μέρος της Συλλογής του Τελλογλείου επανατοποθετούνται στο σπίτι της και αποτελούν τον «καμβά» για μία νέα συνομιλία με το κοινό.

Την Τρίτη 24 Μαΐου 2016, στις 19.00 ξεκινούν οι βραδιές ποίησης που διοργανώνονται με αφορμή τη συμπλήρωση 20 ετών από το θάνατο του Οδυσσέα Ελύτη και την έκθεση με τίτλο «Ο κόσμος του Οδυσσέα Ελύτη. Ποίηση και ζωγραφική». Τις εισηγήσεις για τον Οδυσσέα Ελύτη θα κάνουν η καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας Λία Καπετάνου και η φιλόλογος Κατερίνα Παπαγεωργίου.

Θα ακολουθήσει την ερχόμενη εβδομάδα η βραδιά ποίησης για τον Ανδρέα Εμπειρίκο με εισηγητή τον καθηγητή Γενικής και Συγκριτικής Γραμματολογίας, του Τμήματος Φιλολογίας Α.Π.Θ. Μιχάλη Χρυσανθόπουλο. Στη συνέχεια, για τον Κωνσταντίνο Καβάφη θα μιλήσει η επίκουρη καθηγήτρια του τμήματος Φιλολογίας Α.Π.Θ. Λένα Αραμπατζίδου και για την αλληλογραφία Νικηφόρου Βρεττάκου και Αλίκης Τέλλογλου η σύμβουλος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Τελλογλείου Δέσποινα Βενετούλια.

Οι βραδιές ποίησης θα πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη, στις 19:00-21:00, στην οδό Αριστοτέλους 2.

Διάρκεια: 24 Μαΐου -14 Ιουνίου 2016 // Τρίτη: 19:00 -21:00

Κόστος συμμετοχής: 60 ευρώ, 15 ευρώ η ενότητα. Το ποσό καταβάλλεται εφάπαξ κατά την εγγραφή.

Επιμέλεια-συντονισμός: Ελεάνα Στόικου, Αναστασία Πάκα

«Aγαπημένα έργα της Αλίκης Τέλλογλου…»

Την Πέμπτη 26 Μαΐου ξεκινούν οι συναντήσεις για τη ζωγραφική. Με αφορμή το άνοιγμα της οικίας Τέλλογλου, αγαπημένα έργα της Αλίκης Τέλλογλου, κομβικά έργα της Συλλογής του Τελλογλείου, επανατοποθετούνται στο σπίτι της για μια νέα συνομιλία με το κοινό της Θεσσαλονίκης.

Μέσα από την «Aρμονία» του Νικολάου Γύζη, τη «Λύρα» του Κωνσταντίνου Μαλέα, τη «Μαύρη Σαντορίνη» του Λουκά Βενετούλια, τη «Μητέρα με παιδί» του Πάνου Βαλσαμάκη θα ιχνηλατήσουμε τη ζωή των καλλιτεχνών, την εποχή στην οποία δημιούργησαν, τα καλλιτεχνικά κινήματα στα οποία ανήκαν.

Το αφήγημα θα εστιάσει στη Σχολή του Μονάχου, τη «Γενιά του Τριάντα», το κίνημα της Αφαίρεσης, και γενικά τις όψεις του Μοντερνισμού στην ελληνική τέχνη του 20ου αιώνα.

Τις εισηγήσεις θα πραγματοποιήσει η δρ. Ιστορίας της Τέχνης Α.Π.Θ Αναστασία Πάκα. Το έργο του Λουκά Βενετούλια θα παρουσιάσει η σύζυγός του, Δέσποινα Βενετούλια.

Οι συναντήσεις θα πραγματοποιούνται κάθε Πέμπτη, στις 19:00-21:00, στην οδό Αριστοτέλους 2.

Διάρκεια: 26 Μαΐου -16 Ιουνίου 2016 // Πέμπτη : 19:00-21:00

Κόστος συμμετοχής: συνολικό 60 ευρώ, 15 ευρώ η ενότητα. Το ποσό καταβάλλεται εφάπαξ κατά την εγγραφή.

Επιμέλεια-συντονισμός : Aναστασία Πάκα

Δηλώσεις συμμετοχής και πληροφορίες στα τηλέφωνα: 2310 247111, 2310 991610 (Σοφία Σιδηροπούλου)
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
«Μιχάλης Κατζουράκης - Αγνή Κατζουράκη: Incontri - Συναντήσεις»
«Μιχάλης Κατζουράκης - Αγνή Κατζουράκη: Incontri - Συναντήσεις»

«Περιήγηση ανάμεσα στα έργα»: Μια συνάντηση των Μιχάλη και Αγνή Κατζουράκη με τον Ντένη Ζαχαρόπουλο

Εγκαίνια της έκθεσης ΦΑΝΤ ΣΜ ΤΑ
Εγκαίνια της έκθεσης ΦΑΝΤ ΣΜ ΤΑ

Πραγματοποιήθηκαν στο Glass House

«Ορφικοί Διάλογοι» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
«Ορφικοί Διάλογοι» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Η έκθεση είναι εμπνευσμένη από τον Πάπυρο του Δερβενίου


Events
Η ατζέντα της ημέρας

Ο,τι συμβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη θα το βρεις εδώ



© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge