ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
30-5-2016

Εικαστικοί διάλογοι με την πόλη - Από τη Ροτόντα στον Πύργο του ΟΤΕ

Έκθεση στο Γενί Τζαμί

Εικαστικοί διάλογοι με την πόλη - Από τη Ροτόντα στον Πύργο του ΟΤΕ
FREE

Τα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο «Εικαστικοί διάλογοι με την πόλη - Από τη Ροτόντα στον Πύργο του ΟΤΕ» θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 14 Ιουνίου 2016, στις 20.00, στο Γενί Τζαμί.

Η έκθεση, που διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το ΑΠΘ πραγματοποιείται στο πλαίσιο του εορτασμού για τα 90 χρόνια από την ίδρυση του πανεπιστημιακού ιδρύματος και θα διαρκέσει έως την 1 Ιουλίου 2016.

Θα παρουσιαστούν 170 εικαστικές δημιουργίες που φιλοτέχνησαν οι φοιτητές του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, στο πλαίσιο του μαθήματος Θεωρίας του Χώρου και Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής. Την έκθεση η οποία παρουσιάζει πολλαπλές οπτικές αναγνώσεις των μνημείων της Θεσσαλονίκης, επιμελείται η καθηγήτρια του Τμήματος, Θάλεια Μαντοπούλου - Παναγιωτοπούλου.

Τα μνημεία της Θεσσαλονίκης, από την ελληνιστική έως τη σύγχρονη εποχή, αποτελούν το αντικείμενο μελέτης, ανίχνευσης, ερμηνείας  και εν τέλει εικαστικής απόδοσης, μέσα από μία διεργασία που στηρίζεται στη γνωριμία και την αφομοίωση, τόσο των ορατών όσο και των άυλων ιδιοτήτων τους. Η πλαστικότητα των όγκων, η υφή των επιφανειών, ο χειρισμός του φωτός και η απόδοση του χρώματος, είναι μερικές από τις ιδιότητες των μνημείων που απασχολούν τους καλλιτέχνες.

Παράλληλα, η κατανόηση της ιστορικότητας, της συναίσθησης του genius loci (του «πνεύματος του τόπου»), της ατμόσφαιρας του εσωτερικού και εξωτερικού χώρου και της συνομιλίας των μνημείων  με το περιβάλλον, των στοιχείων δηλαδή εκείνων που διευρύνουν τον τρόπο με τον οποίο  αντιλαμβανόμαστε την ύπαρξή τους και την ένταξή τους στο αστικό περιβάλλον, ερμηνεύονται κατά περίπτωση και αποδίδονται με την προσωπική γραφή των συμμετεχόντων. Η «συνομιλία» αυτή συμπληρώνεται από μικρά δοκίμια που συνοδεύουν και υποστηρίζουν την εικόνα.



ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Πότε?
Από τις 14 Ιουνίου έως την 1η Ιουλίου 2016
Από Τρίτη έως Παρασκευή, από 10.00 έως 18.00
Σάββατο από τις 11.00 έως τις 15.00

Πού?
Γενί Τζαμί
Αρχαιολογικού Μουσείου 30

Εισιτήρια
Η είσοδος είναι ελεύθερη

Επικοινωνία
2310 857978
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
«Μιχάλης Κατζουράκης - Αγνή Κατζουράκη: Incontri - Συναντήσεις»
«Μιχάλης Κατζουράκης - Αγνή Κατζουράκη: Incontri - Συναντήσεις»

«Περιήγηση ανάμεσα στα έργα»: Μια συνάντηση των Μιχάλη και Αγνή Κατζουράκη με τον Ντένη Ζαχαρόπουλο

Εγκαίνια της έκθεσης ΦΑΝΤ ΣΜ ΤΑ
Εγκαίνια της έκθεσης ΦΑΝΤ ΣΜ ΤΑ

Πραγματοποιήθηκαν στο Glass House

«Ορφικοί Διάλογοι» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
«Ορφικοί Διάλογοι» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Η έκθεση είναι εμπνευσμένη από τον Πάπυρο του Δερβενίου


Events
Η ατζέντα της ημέρας

Ο,τι συμβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη θα το βρεις εδώ



© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge