ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
16-6-2016

Χάρτινες εικόνες, οδός επικοινωνίας Ελλάδας - Ρωσίας

Έκθεση χαρακτικών

Χάρτινες εικόνες, οδός επικοινωνίας Ελλάδας - Ρωσίας

Στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων του 2016, Έτους της Ελλάδας στη Ρωσία και της Ρωσίας στην Ελλάδα, διοργανώνεται η περιοδική έκθεση με τίτλο «Χάρτινες εικόνες, οδός επικοινωνίας Ελλάδας - Ρωσίας», μία συνεργασία του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης με το Κρατικό Μουσείο της Ιστορίας της Θρησκείας της Αγίας Πετρούπολης.

Η έκθεση αποτελείται από ισάριθμα έργα της συλλογής χαρακτικών και των δύο Μουσείων (67 στο σύνολο) παρουσιάζοντας μία αντιπροσωπευτική εικόνα των ορθόδοξων χαρακτικών, 17ου-20ου αι., με στόχο την ανάδειξη της κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς των δύο ομόδοξων λαών.

Τα εκθέματα του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού προέρχονται από τη Συλλογή χαρακτικών της μεγάλης δωρήτριας Ντόρης Παπαστράτου. Πρόκειται για μια μοναδική διεθνώς συλλογή με εξαιρετικό επιστημονικό, καλλιτεχνικό και συλλεκτικό ενδιαφέρον. Τα χαρακτικά αυτά (31 χαλκογραφίες και λιθογραφίες σε χαρτί και σε ύφασμα και 3 χάλκινες μήτρες), που δεν εκτίθενται στη μόνιμη έκθεση του Mουσείου, παρουσιάζονται για πρώτη φορά στη Ρωσία, ενώ ένα τμήμα τους εκτίθεται για πρώτη φορά τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Η έκθεση πρόκειται να παρουσιαστεί αρχικά στην Αγία Πετρούπολη (Κρατικό Μουσείο της Ιστορίας της Θρησκείας, 21 Ιουνίου έως 26 Ιουλίου 2016) και στη συνέχεια στη Θεσσαλονίκη, αδελφοποιημένη πόλη της Αγίας Πετρούπολης από το 2002 (Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, 20 Οκτωβρίου έως τα τέλη Νοεμβρίου 2016).

Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

Περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες πρόσβασης

Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
«Μιχάλης Κατζουράκης - Αγνή Κατζουράκη: Incontri - Συναντήσεις»
«Μιχάλης Κατζουράκης - Αγνή Κατζουράκη: Incontri - Συναντήσεις»

«Περιήγηση ανάμεσα στα έργα»: Μια συνάντηση των Μιχάλη και Αγνή Κατζουράκη με τον Ντένη Ζαχαρόπουλο

Εγκαίνια της έκθεσης ΦΑΝΤ ΣΜ ΤΑ
Εγκαίνια της έκθεσης ΦΑΝΤ ΣΜ ΤΑ

Πραγματοποιήθηκαν στο Glass House

«Ορφικοί Διάλογοι» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
«Ορφικοί Διάλογοι» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Η έκθεση είναι εμπνευσμένη από τον Πάπυρο του Δερβενίου


Events
Η ατζέντα της ημέρας

Ο,τι συμβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη θα το βρεις εδώ



© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge