Top
Πολιτιστικά - Εικαστικά
5-11-2018

Εγκαίνια έκθεσης "Caritas Romana: 15 Πράξεις Αφοσίωσης"

Διοργάνωση του ΦΚΘ σε συνεργασία με το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης

Εγκαίνια έκθεσης
fontsize
Εχει λήξει στις: Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2018
FREE

Οι 15 ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού τμήματος του 59ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης έγιναν το υλικό μιας πρωτότυπης έκθεσης με τίτλο «Caritas Romana: 15 Πράξεις Αφοσίωσης», τα εγκαίνια της οποίας πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2018 στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης. Η έκθεση είναι διοργάνωση του ΦΚΘ σε συνεργασία με το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης και με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ, καθώς και των καταστημάτων ΠΛΑΙΣΙΟ. 

Η Ρωμαϊκή Ευσπλαχνία / Caritas Romana, ένα λησμονημένο κι ωστόσο συγκλονιστικό θέμα της κλασικής τέχνης, οδηγεί φέτος τις επιλογές των 15 ταινιών του Διεθνούς Διαγωνιστικού. Με αυτή την αφορμή, το Φεστιβάλ ανέθεσε σε 15 νέους έλληνες εικαστικούς να δουν ο καθένας από μια ταινία του τμήματος και να φιλοτεχνήσουν ένα έργο εμπνευσμένο από αυτήν. Οι καλλιτέχνες είναι οι: Δημήτρης Αμελαδιώτης, Μπάμπης Βενετόπουλος, Ζωή Γιαμπουλντάκη, Δημήτρης Εφέογλου, Ηλίας Καφούρος, Αναστασία Μηνά, Ιωάννα Ξημέρη, Μαλβίνα Παναγιωτίδη, Νεφέλη Παπαδημούλη, Κώστας Παππάς, Βάλια Παπαστάμου, Άντα Πετρανάκη, Χαρά Πιπερίδου, Λυσίμαχος Πολυχρονίδης και Νάνα Σαχίνη. Επιμελητής της έκθεσης είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΦΚΘ, Ορέστης Ανδρεαδάκης.

Στο ξεκίνημα της εκδήλωσης, η Διευθύντρια του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης Συραγώ Τσιάρα απηύθυνε έναν σύντομο χαιρετισμό λέγοντας ότι η φετινή έκθεση αποτελεί και μια συνάντηση ανάμεσα στις τέχνες. Η ίδια μετέδωσε ταυτόχρονα και το αίσθημα μιας ιδιαίτερα δημιουργικής συνεργασίας τόσο με τον επιμελητή κ. Ανδρεαδάκη όσο και με τους καλλιτέχνες. «Μέσα από αυτή την έκθεση, το ΚΣΤΘ επιτελεί ουσιαστικά το ρόλο του που δεν είναι άλλος από την ώσμωση των τεχνών. Οι τέχνες δεν έχουν όρια. Τα εικαστικά συναντούν τον κινηματογράφο και το αποτέλεσμα το χαιρόμαστε όλοι μαζί εδώ σήμερα» συμπλήρωσε.

Παίρνοντας στη συνέχεια το λόγο, ο Ορέστης Ανδρεαδάκης σημείωσε ότι σήμερα το κοινό της έκθεσης θα δει μια πολύ παλιά ιστορία που ξεκινά από το 31 μ.Χ., από έναν μάλλον αγνοημένο ιστορικό, τον Βαλέριο Μάξιμο. «Το μπαρόκ συναντά τη Τζούντιθ Μπάτλερ και καταλήγει στο διαγωνιστικό τμήμα του ΦΚΘ» δήλωσε χαρακτηριστικά. «Η Caritas Romana είναι μια ιστορία που μιλά για την ευσπλαχνία, την αλληλεγγύη, την πολιτική απείθεια, τη θέση της γυναίκας, την παρακμή της πατριαρχίας και τόσα άλλα, που μόνος του καλείται να ανακαλύψει ο θεατής», πρόσθεσε.

Ο κ. Ανδρεαδάκης δεν παρέλειψε να συγχαρεί όλους τους καλλιτέχνες που έδωσαν το παρών στην εκδήλωση. Ο ίδιος ευχαρίστησε φυσικά το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης για τη συνολική συνεργασία με το Φεστιβάλ τα τελευταία χρόνια, τη Διευθύντριά του Μαρία Τσαντσάνογλου, το διοικητικό συμβούλιο του Μουσείου και τον Πρόεδρό του Ανδρέα Τάκη, καθώς και το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης και την Συραγώ Τσιάρα, η οποία μάλιστα φέτος είναι και μέλος διεθνούς κριτικής επιτροπής του Φεστιβάλ. Ο κ. Ανδρεαδάκης ευχαρίστησε επίσης θερμά τον Οργανισμό Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ και τα καταστήματα Πλαίσιο που παραχώρησαν τις οθόνες για την έκθεση.

«Ακολουθεί μια μικρή μουσική έκπληξη που έχει ετοιμάσει ένα εξαιρετικό συγκρότημα της πόλης, το χορωδιακό εργαστήριο του τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ με μαέστρο την Εριφύλη Δαμιανού» επισήμανε ο κ. Ανδρεαδάκης, ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του. Οι κλασικές μελωδίες που τραγούδησε αμέσως μετά η χορωδία υπογράμμισαν την ιδέα της έκθεσης και δημιούργησαν μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.

Η έκθεση «Caritas Romana: 15 Πράξεις Αφοσίωσης» (παραγωγή & συντονισμός: Θάνος Σταυρόπουλος) θα συνεχιστεί ως την Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2018, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό (ωράριο λειτουργίας:10:00-22:00), ενώ από την Τρίτη 13/11 η έκθεση θα είναι ανοικτή Τρίτη-Τετάρτη, Παρασκευή-Κυριακή: 10:00-18:00 και Πέμπτη: 10:00-22:00 (εισιτήρια: 4€ ολόκληρο, 2€ φοιτητικό. Ισχύουν ατέλειες).

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο για το άρθρο

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
ΜΟΥΣΙΚΗ - ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ
ΘΕΑΤΡΟ - ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ

IN/OUT SIDE Chaos Within the Body/And art?IN/OUT SIDE Chaos Within the Body/And art?

Εικαστική περφόρµανς στο Βυζαντινό Λουτρό


Έκθεση του Φώτη Κλογέρη αφιερωμένη στην ΜοδιάνοΈκθεση του Φώτη Κλογέρη αφιερωμένη στην Μοδιάνο

Σε κείμενο Θωμά Κοροβίνη


Ατομική Έκθεση του Manuel Baldassare στο Bensousan HanΑτομική Έκθεση του Manuel Baldassare στο Bensousan Han

"10 MINUTES OF GLORY & Plastic Visions From Millenium X"


Έκθεση ζωγραφικής: Έκθεση ζωγραφικής: "Περπατώντας" στο Βαφοπούλειο

Του εικαστικού δημιουργού Αριστοτέλη Δεληγιαννίδη


Εκθεση αποφοίτων της ESPΕκθεση αποφοίτων της ESP

Εγκαίνια την Παρασκευή 17 Μαΐου


Ατομική έκθεση ζωγραφικής της Ρέα ΡαουνάΑτομική έκθεση ζωγραφικής της Ρέα Ραουνά

Εως τις 30 Ιουνίου 2019


ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΣΚΑΦΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΣΚΑΦΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Εκθεση στο αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου


PHANTASMA-GO-RIAPHANTASMA-GO-RIA

Ατομική έκθεση της Αλεξάνδρας Μαράτη


Ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος με το βλέμμα δύο γυναικών ζωγράφωνΟ Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος με το βλέμμα δύο γυναικών ζωγράφων

Θάλεια Φλωρά Καραβία – Νάντεζντα Πέτροβιτς


Vanja Ignjac: Vanja Ignjac: "Στολίδια της ζωής των ΡΟΜΑ", "Ornamenti Zivota Roma"

Έκθεση Χαρακτικής στο ΒαφοπούλειοgoTHESS

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
ΡΟΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ
Ομαδική έκθεση Ομαδική έκθεση "Σύγχρονη Ελληνική Ζωγραφική: Η γενιά του ‘80"
Σελίδες Ταχυδρομημένης Ιστορίας - Έκθεση ιστορικών τεκμηρίωνΣελίδες Ταχυδρομημένης Ιστορίας - Έκθεση ιστορικών τεκμηρίων
'Έλληνες Ναΐφ Ζωγράφοι' από τη Συλλογή Χρήστου και Πόλλυς Κολλιαλή'Έλληνες Ναΐφ Ζωγράφοι' από τη Συλλογή Χρήστου και Πόλλυς Κολλιαλή
Εγκαινιάζεται σήμερα  η έκθεση ART BAZAAR στο δήμο Νεάπολης-ΣυκεώνΕγκαινιάζεται σήμερα η έκθεση ART BAZAAR στο δήμο Νεάπολης-Συκεών
Τσάι και .. συμπάθεια στο ΤελλόγλειοΤσάι και .. συμπάθεια στο Τελλόγλειο
Πρόσκληση ενδιαφέροντος προς νέους εικαστικούς καλλιτέχνεςΠρόσκληση ενδιαφέροντος προς νέους εικαστικούς καλλιτέχνες
INSPIRE PROJECT: Christopher MakosINSPIRE PROJECT: Christopher Makos
ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΣΚΑΦΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΣΚΑΦΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
Νεότερα σχολιασμένα:
Σε