Top
follow
facebooktwiter
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
ΑΤΖΕΝΤΑ
/Εικαστικά/
15-7-2019

Έκθεση: Bianco, Nero, e altre storie

Στην Casa Bianca

Έκθεση: Bianco, Nero, e altre storie
fontsize
Εχει λήξει στις: Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019

Το καλοκαίρι στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης – Casa Bianca, είναι γεμάτο Φως και Σκιές από τα επιλεγμένα έργα που συνθέτουν τη συλλογή Bianco, Nero, e altre storie την οποία θα φιλοξενήσει από την Παρασκευή 21 Ιουνίου έως και το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019, συνδέοντας το θέμα της έκθεσης με το όνομα της πρώτης ιδιοκτήτριας Bianca, τονίζοντας την έντονη αντίθεση των δύο μη-χρωμάτων και την θέση της αντίθεσης αυτής στην τέχνη, σε σχέση με τα θέλγητρα οποιουδήποτε άλλου χρώματος.

Εξ’ ορισμού, το φως αποτελεί το αίτιο που διεγείρει το αισθητήριο της όρασης, η ακτινοβολία που κάνει τα αντικείμενα του κόσμου ορατά.
Με τη βοήθεια του φωτός και της έλλειψής του, της σκιάς, αντιλαμβανόμαστε το σχήμα, τον όγκο και το χρώμα των αντικειμένων. Η απόσταση της φωτεινής πηγής και η κατεύθυνση του φωτός δημιουργεί φωτεινές και σκιερές επιφάνειες, και έτσι αντιλαμβανόμαστε τον προσανατολισμό τους, την απόσταση μεταξύ τους και αυτών, από το θεατή.

Και στην Τέχνη, αντίστοιχα, το εικαστικό έργο – ως αντικείμενο κατασκευασμένο, γίνεται αντιληπτό με την αλληλεπίδραση του φωτός με τη σκιά. Ο μηχανισμός αυτός αποτελεί βασική παράμετρο εκδήλωσης και ανάπτυξής της Τέχνης.

Από την αρχαιότητα, και σε κάθε εποχή, οι καλλιτέχνες αγωνιούν να χειριστούν το φως και το σκοτάδι. Στη ζωγραφική, το φως προσδιορίζει το εικαστικό αποτέλεσμα, την ίδια την εικόνα. Στη γλυπτική, το έργο ζει με το φως, η υπόστασή του καθορίζεται από την ύπαρξη του φωτός και η πλαστικότητά του επιτυγχάνεται από την αξία, την ποιότητα, την ποσότητα και την έντασή του.

Τα έργα της έκθεσης επιβάλλονται μέσα από το δίπολο των δύο αρχετυπικών μη-χρωμάτων: άσπρο και μαύρο, ή φως και σκιά. Από το μαθηματικό συμβολισμό του Ξενάκη, στην επεκτατική χειρονομία του Παλτίδη, και από τη μεσογειακή λιτότητα του Αλευρά, στον αφηγηματικό λυρισμό του Βαρλάμου, από τη διαυγή επιμέλεια της χαρακτικής του Νικολαΐδη, στο δυναμισμό του σχεδίου του Δημητρέα, διαφορετικοί καλλιτέχνες, από διαφορετικές γενιές, και με άλλα εικαστικά μέσα ο καθένας, πραγματεύονται ουσιαστικά το ίδιο, το θεμελιώδες επιδιωκόμενο. Φως και σκοτάδι.

Η ιταλική εκφορά του άσπρο-μαύρο, στον τίτλο, υπαινίσσεται και συνδέει με το θέμα της έκθεσης, το κτίριο της Casa Bianca και το όνομα της πρώτης ιδιοκτήτριας, Bianca. Η συνολική αίσθηση της έντονης αντίθεσης κυριαρχεί και αντιπαραβάλλεται στο θέλγητρο όποιου άλλου χρώματος. Και κάποτε διαταράσσεται με την προσθήκη χρώματος, όπως ο υπότιτλος, άλλες ιστορίες- altre storie-σημειώνει.

Παρουσιάζονται έργα των:
Χρήστου Αλευρά, Κωνσταντίνου Αργυριάδη, Γιώργου Βαρλάμου, Νικόλαου Γύζη, Βαγγέλη Δημητρέα, Σωκράτη Ιορδανίδη, Κώστα Καράνου, Στέλιου Κουπέγκου, Απόστολου Μαϊκίδη, Γιώργου Μόσχου, Χρόνη Μπότσογλου, Νίκου Νικολαΐδη, Κωνσταντίνου Ξενάκη, Κωνσταντίνου Παλτίδη, Πάνου Παπανάκου, Πολύκλειτου Ρέγκου, Νίκου Σαχίνη, Γιάννη Σβορώνου, Γιώργου Σικελιώτη, Δημήτρη Ταντανόζη, Μανόλη Τζομπανάκη, Γιώργου Τσακίρη.

Επιμέλεια:
Αλεξία Ξαφοπούλου, Εικαστικός | Έφορος Δημοτικής Πινακοθήκης Θεσσαλονίκης
Χαρά Θεοχάρους, Ιστορικός Τέχνης Δημοτικής Πινακοθήκης ΘεσσαλονίκηςΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Πότε?
Παρασκευή 21 Ιουνίου έως και Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019
Τρίτη, Τετάρτη Παρασκευή και Σάββατο 10.00 - 16.00
Πέμπτη 10.00 - 18.00

Πού?
Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης Casa Bianca
Β.Όλγας 180 και Θ. Σοφούλη

Επικοινωνία
2313 318538, 2310 427555

Casa Bianca

Περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες πρόσβασης
Στην ίδια κατηγορία..
Εγκαίνια εκθέσεων «Φιλίας Δώρα Ι» & «Έκκεντρη Τέχνη-Έκφραση Ψυχής»Εγκαίνια εκθέσεων «Φιλίας Δώρα Ι» & «Έκκεντρη Τέχνη-Έκφραση Ψυχής»

Την Κυριακή 27 Οκτωβρίου


«Αμφισημίες» της Σοφίας Καρασαββίδου & «Μορφές» του Σταύρου Παπάζογλου«Αμφισημίες» της Σοφίας Καρασαββίδου & «Μορφές» του Σταύρου Παπάζογλου

Δύο νέες εκθέσεις εγκαινιάζονται στο Τελλόγλειο


4η Art Thessaloniki International Contemporary Art Fair4η Art Thessaloniki International Contemporary Art Fair

21 - 24 Νοεμβρίου 2019


Έκθεση Έκθεση "Λιουμπόβ Ποπόβα. Φόρμα. Χρώμα. Χώρος"

11 Οκτωβρίου 2019 - 1 Μαρτίου 2020


Εκθεση ζωγραφικής με θέμα την κοινωνική ζωή στα βλαχοχώρια της Μακεδονίας στα 1900Εκθεση ζωγραφικής με θέμα την κοινωνική ζωή στα βλαχοχώρια της Μακεδονίας στα 1900

Στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Θέρμης


Χάρης Κοντοσφύρης - Γιώργος Πανταζής: Χάρης Κοντοσφύρης - Γιώργος Πανταζής: "Το Κοντινό Υπερπέραν"

Εικαστική ζωγραφική συνέργεια στην Gallery Lola Nikolaou


Έκθεση ζωγραφικής της Irantzu Lekue: Έκθεση ζωγραφικής της Irantzu Lekue: "I Feel, then I Exist"

Στην Govedarou Art Gallery από 9 έως 31 Οκτωβρίου 2019


Κύκλος μαθημάτων Κύκλος μαθημάτων "Τέχνη και Ψυχολογία" στην οικία Τέλλογλου

Από τον ψυχίατρο - εικαστικό, Δρ. Παύλο Βασιλειάδη


Έκθεση Έκθεση "Έκκεντρη τέχνη - Έκφραση Ψυχής" στο Τελλόγλειο

Έργα καλλιτεχνών με ψυχικές διαταραχές από τη συλλογή του ψυχιάτρου-εικαστικού Παύλου Βασιλειάδη


"Ακατάλληλο Μάθημα" στο Μπενσουσάν Χαν

Καλλιτεχνικό εργαστήριο ελεύθερης έκφρασηςgoTHESS

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
ΜΟΥΣΙΚΗ - ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ
ΘΕΑΤΡΟ - ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ