ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
15-7-2019

Έκθεση: Bianco, Nero, e altre storie

Στην Casa Bianca

Έκθεση: Bianco, Nero, e altre storie

Το καλοκαίρι στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης – Casa Bianca, είναι γεμάτο Φως και Σκιές από τα επιλεγμένα έργα που συνθέτουν τη συλλογή Bianco, Nero, e altre storie την οποία θα φιλοξενήσει από την Παρασκευή 21 Ιουνίου έως και το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019, συνδέοντας το θέμα της έκθεσης με το όνομα της πρώτης ιδιοκτήτριας Bianca, τονίζοντας την έντονη αντίθεση των δύο μη-χρωμάτων και την θέση της αντίθεσης αυτής στην τέχνη, σε σχέση με τα θέλγητρα οποιουδήποτε άλλου χρώματος.

Εξ’ ορισμού, το φως αποτελεί το αίτιο που διεγείρει το αισθητήριο της όρασης, η ακτινοβολία που κάνει τα αντικείμενα του κόσμου ορατά.
Με τη βοήθεια του φωτός και της έλλειψής του, της σκιάς, αντιλαμβανόμαστε το σχήμα, τον όγκο και το χρώμα των αντικειμένων. Η απόσταση της φωτεινής πηγής και η κατεύθυνση του φωτός δημιουργεί φωτεινές και σκιερές επιφάνειες, και έτσι αντιλαμβανόμαστε τον προσανατολισμό τους, την απόσταση μεταξύ τους και αυτών, από το θεατή.

Και στην Τέχνη, αντίστοιχα, το εικαστικό έργο – ως αντικείμενο κατασκευασμένο, γίνεται αντιληπτό με την αλληλεπίδραση του φωτός με τη σκιά. Ο μηχανισμός αυτός αποτελεί βασική παράμετρο εκδήλωσης και ανάπτυξής της Τέχνης.

Από την αρχαιότητα, και σε κάθε εποχή, οι καλλιτέχνες αγωνιούν να χειριστούν το φως και το σκοτάδι. Στη ζωγραφική, το φως προσδιορίζει το εικαστικό αποτέλεσμα, την ίδια την εικόνα. Στη γλυπτική, το έργο ζει με το φως, η υπόστασή του καθορίζεται από την ύπαρξη του φωτός και η πλαστικότητά του επιτυγχάνεται από την αξία, την ποιότητα, την ποσότητα και την έντασή του.

Τα έργα της έκθεσης επιβάλλονται μέσα από το δίπολο των δύο αρχετυπικών μη-χρωμάτων: άσπρο και μαύρο, ή φως και σκιά. Από το μαθηματικό συμβολισμό του Ξενάκη, στην επεκτατική χειρονομία του Παλτίδη, και από τη μεσογειακή λιτότητα του Αλευρά, στον αφηγηματικό λυρισμό του Βαρλάμου, από τη διαυγή επιμέλεια της χαρακτικής του Νικολαΐδη, στο δυναμισμό του σχεδίου του Δημητρέα, διαφορετικοί καλλιτέχνες, από διαφορετικές γενιές, και με άλλα εικαστικά μέσα ο καθένας, πραγματεύονται ουσιαστικά το ίδιο, το θεμελιώδες επιδιωκόμενο. Φως και σκοτάδι.

Η ιταλική εκφορά του άσπρο-μαύρο, στον τίτλο, υπαινίσσεται και συνδέει με το θέμα της έκθεσης, το κτίριο της Casa Bianca και το όνομα της πρώτης ιδιοκτήτριας, Bianca. Η συνολική αίσθηση της έντονης αντίθεσης κυριαρχεί και αντιπαραβάλλεται στο θέλγητρο όποιου άλλου χρώματος. Και κάποτε διαταράσσεται με την προσθήκη χρώματος, όπως ο υπότιτλος, άλλες ιστορίες- altre storie-σημειώνει.

Παρουσιάζονται έργα των:
Χρήστου Αλευρά, Κωνσταντίνου Αργυριάδη, Γιώργου Βαρλάμου, Νικόλαου Γύζη, Βαγγέλη Δημητρέα, Σωκράτη Ιορδανίδη, Κώστα Καράνου, Στέλιου Κουπέγκου, Απόστολου Μαϊκίδη, Γιώργου Μόσχου, Χρόνη Μπότσογλου, Νίκου Νικολαΐδη, Κωνσταντίνου Ξενάκη, Κωνσταντίνου Παλτίδη, Πάνου Παπανάκου, Πολύκλειτου Ρέγκου, Νίκου Σαχίνη, Γιάννη Σβορώνου, Γιώργου Σικελιώτη, Δημήτρη Ταντανόζη, Μανόλη Τζομπανάκη, Γιώργου Τσακίρη.

Επιμέλεια:
Αλεξία Ξαφοπούλου, Εικαστικός | Έφορος Δημοτικής Πινακοθήκης Θεσσαλονίκης
Χαρά Θεοχάρους, Ιστορικός Τέχνης Δημοτικής Πινακοθήκης Θεσσαλονίκης



ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Πότε?
Παρασκευή 21 Ιουνίου έως και Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019
Τρίτη, Τετάρτη Παρασκευή και Σάββατο 10.00 - 16.00
Πέμπτη 10.00 - 18.00

Πού?
Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης Casa Bianca
Β.Όλγας 180 και Θ. Σοφούλη

Επικοινωνία
2313 318538, 2310 427555

Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης - Casa Bianca

Περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες πρόσβασης

Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
«Μιχάλης Κατζουράκης - Αγνή Κατζουράκη: Incontri - Συναντήσεις»
«Μιχάλης Κατζουράκης - Αγνή Κατζουράκη: Incontri - Συναντήσεις»

«Περιήγηση ανάμεσα στα έργα»: Μια συνάντηση των Μιχάλη και Αγνή Κατζουράκη με τον Ντένη Ζαχαρόπουλο

Εγκαίνια της έκθεσης ΦΑΝΤ ΣΜ ΤΑ
Εγκαίνια της έκθεσης ΦΑΝΤ ΣΜ ΤΑ

Πραγματοποιήθηκαν στο Glass House

«Ορφικοί Διάλογοι» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
«Ορφικοί Διάλογοι» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Η έκθεση είναι εμπνευσμένη από τον Πάπυρο του Δερβενίου


Events
Η ατζέντα της ημέρας

Ο,τι συμβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη θα το βρεις εδώ



© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge