Top
gothess Home Page
follow
facebook twiter
Γιορτάζουν σήμερα: Διογένης Σάββας
11-10-2019

«Αμφισημίες» της Σοφίας Καρασαββίδου & «Μορφές» του Σταύρου Παπάζογλου

Δύο νέες εκθέσεις εγκαινιάζονται στο Τελλόγλειο

«Αμφισημίες» της Σοφίας Καρασαββίδου & «Μορφές» του Σταύρου Παπάζογλου
fontsize
Εχει λήξει στις: Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019

Δύο νέοι ευαίσθητοι καλλιτέχνες, απόφοιτοι της Σχολής Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Α.Π.Θ., εκθέτουν την πρόσφατη δουλειά τους στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. με περιεχόμενο την «Έκφραση Ψυχής», απέναντι στους καλλιτέχνες της «Έκκεντρης Τέχνης», δημιουργώντας μια ενδιαφέρουσα συνύπαρξη. Οι εκθέσεις εγκαινιάζονται την Τρίτη 15 Οκτωβρίου στις 19.00.

Κοινό σημείο αναφοράς τόσο στην έκθεση της Σοφίας Καρασαββίδου με τίτλο «Αμφισημίες», όσο και στις «Μορφές» του Σταύρου Παπάζογλου είναι η ανθρώπινη μορφή-πορτρέτο, το οποίο ο καθένας προσεγγίζει με τον δικό του τρόπο, επιχειρώντας μια αμφίσημη ερμηνεία της ψυχής και του κοινωνικού γίγνεσθαι.

Η σειρά των μικρών πορτρέτων της Σοφίας Καρασαββίδου ερευνά τη σκέψη και την ανάγκη για εσωτερική αναζήτηση, έχοντας σχεδόν τη λογική της εκκλησιαστικής εικόνας, «σαν περιφορά επιταφίου με κατεύθυνση άγνωστη». Ζωγραφίζοντας τις πλάτες των μορφών, η καλλιτέχνιδα αποφεύγει έντεχνα να αποδώσει το βλέμμα και την έκφραση του προσώπου, αφήνοντας τον θεατή να «μεταφράσει» με τον δικό του τρόπο, με τις δικές του λέξεις την ψυχική διάθεση των εικονιζόμενων σε μια συγκεκριμένη χωροχρονική στιγμή, σε μια πορεία προς το τυχαίο και το προσωρινό.


Η Σοφία Καρασαββίδου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, όπου ζει και εργάζεται μέχρι και σήμερα. Είναι απόφοιτος του τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. Επιπλέον είναι πτυχιούχος του τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στον Στρατηγικό Σχεδιασμό Προϊόντων του Διεθνούς Πανεπιστημίου. Μέρος της παρούσας εργασίας συνιστά τη διπλωματική της που παρουσιάστηκε στο 3ο Εργαστήριο Ζωγραφικής με διδάσκοντες τους Γιώργο Τσακίρη και Βασίλη Βασιλακάκη. Διακρίθηκε με έπαινο στο πλαίσιο του 3ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Ζωγραφικής «Λουκάς Βενετούλιας», Τελλόγλειο, 2019. Έχει λάβει μέρος σε αρκετές ομαδικές εκθέσεις: 2018: “Ιόλας η κληρονομιά: Iola’s Shelter”, Εγκατάσταση, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, ΜΟΜus, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα, 2018: “Άγνωστο Αντικείμενο 2”, Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης, Θεσσαλονίκη Ελλάδα, 2018: Τέχνη + Τέχνη, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα, 2017: In our image and likeness by Filippo Berta, Φεστιβάλ Performance Biennale 6, Θεσσαλονίκη Ελλάδα, 2017: “58 + 26”, Γενί Τζαμί, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα, 2017: “Εξ’ οίνου Τέχνη”, Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας, Βέροια, Ελλάδα, 2017: “Έγινε η σπίθα πυρκαγιά | 100 χρόνια”, Μπενσουσάν Χαν, Θεσσαλονίκη Ελλάδα.

Ο Σταύρος Παπάζογλου αναζητεί την πραγματική θέαση του εγώ, την εικόνα του ίδιου μας του εαυτού με τις πολλαπλές ψυχικές πληγές. Με τη διαρκή επεξεργασία της εικόνας και την παραμόρφωση επιδιώκει να εκφράσει τον ψυχικό πόνο, την κοινωνική μοναξιά, αλλά και την ποικιλομορφία της αλήθειας και της πραγματικότητας. Οι χρωματικές κλίμακες και οι αλλοιώσεις της φόρμας μετουσιώνονται σε ποικίλες συναισθηματικές εξάρσεις. Η επανάληψη της εικόνας συνιστά αναπόσπαστο μέρος της αφήγησης που δεν δεσμεύεται από χωροχρονικούς περιορισμούς.


Ο Σταύρος Παπάζογλου γεννήθηκε το 1966 στην Καλαμαριά της Θεσσαλονίκης. Εισήχθη το 2013 στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ., από όπου κι αποφοίτησε το 2019. Η παρούσα εργασία συνιστά μέρος της διπλωματικής του στο πλαίσιο του 2ου Εργαστηρίου Ζωγραφικής.
Συμμετοχή σε ομαδικές εκθέσεις: 2017: “Πανεπιστημιούπολη Α.Π.Θ. 90 + Χρόνια λειτουργίας / 100 + Χρόνια σχεδιασμού”, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκη, Θεσσαλονίκη Ελλάδα, 2016: “Εικαστικοί Διάλογοι με την πόλη”, Γενί Τζαμί, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα, 2015: “In Between reloaded”, Γενί Τζαμί, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα, 2014: με θέμα “to the point”, Εκθεσιακός χώρος Αγγέλων Βήμα, Αθήνα Ελλάδα (στο πλαίσιο του Εργαστηρίου Χαρακτικής του Ξενή Σαχίνη).

Διάρκεια εκθέσεων έως 29 Νοεμβρίου 2019.
Events και Alerts από αυτή την καταχώρηση
Εκδήλωση με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με ΑναπηρίαΕκδήλωση με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία

Από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης


Σεμινάριο Εξειδικευμένης ΘωρακοχειρουργικήςΣεμινάριο Εξειδικευμένης Θωρακοχειρουργικής

Από την Καρδιοθωρακοχειρουργική Κλινική του ΑΠΘ


Θέατρο και δράσεις στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.Θέατρο και δράσεις στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.

Νοέμβριος και Δεκέμβριος


Άνοιγμα έκθεσης Άνοιγμα έκθεσης "Φιλίας Δώρα Ι" και ξενάγηση για το κοινό

Στο Τελλόγλειο


Έκθεση: «Ένας Αρκούδος μια φορά» στο ΤελλόγλειοΈκθεση: «Ένας Αρκούδος μια φορά» στο Τελλόγλειο

Την έκθεση θα πλαισιώσουν πλούσια μουσειο-παιδαγωγικά προγράμματα


Αλέξης Ακριθάκης: Αλέξης Ακριθάκης: "Τσίκι-Τσίκι" στο Τελλόγλειο

Στο πλαίσιο της επετείου των 80 χρόνων από τη γέννησή του και των 25 χρόνων από τον θάνατό του

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Εκθεση: Αλέξης Ακριθάκης «τσίκι-τσίκι»
Εκθεση: Αλέξης Ακριθάκης «τσίκι-τσίκι»

Στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.

3-12-2019


3ο Χριστουγεννιάτικο Art Bazaar στο δήμο Νεάπολης-Συκεών
3ο Χριστουγεννιάτικο Art Bazaar στο δήμο Νεάπολης-Συκεών

50 εικαστικοί παρουσιάζουν τα έργα τους από τις 11 έως τις 31 Δεκεμβρίου

25-11-2019

Ομαδική έκθεση «Αισθήματα Χωρίς Τόπους»
Ομαδική έκθεση «Αισθήματα Χωρίς Τόπους»

Ένα πρωτότυπο project σύμπραξης τεχνών στην Myro Gallery

24-11-2019Αφιέρωμα στον εικαστικό ποιητή Δημήτρη Ζάχο στο Τελλόγλειο
Αφιέρωμα στον εικαστικό ποιητή Δημήτρη Ζάχο στο Τελλόγλειο

Στο πλαίσιο της έκθεσης «Έκκεντρη Τέχνη-Έκφραση Ψυχής»

20-11-2019

Ένας θάνατος για την αθανασία στο Bensousan Han
Ένας θάνατος για την αθανασία στο Bensousan Han

Εικαστική έκθεση της Ειρήνης Μοσχόβου

18-11-2019


Έκθεση έργων φοιτητών του 5ου Εργαστηρίου Ζωγραφικής
Έκθεση έργων φοιτητών του 5ου Εργαστηρίου Ζωγραφικής

Του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ

15-11-2019


goTHESS

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ