ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
26-10-2019

«Εστιασμός 25» του Τάσσου Ν. Δίκα στο De Facto

Αναδρομικά έργα ζωγραφικής ξηρού παστέλ σε χαρτόνι και πρόσφατων ψηφιακών

«Εστιασμός 25» του Τάσσου Ν. Δίκα στο De Facto

Mε μεγάλη επιτυχία, και συμμετοχή δεκάδων φιλότεχνων επισκεπτών, έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής "Εστιασμός 25" του Τάσσου Ν. Δίκα στο De Facto, στο κέντρο της πόλης, την Τρίτη 22 Οκτωβρίου το βράδυ.

Η έκθεση "Εστιασμός 25" (περιόδου 1991-2016) περιλαμβάνει αντιπροσωπευτικά αναδρομικά έργα ζωγραφικής ξηρού παστέλ σε χαρτόνι, αλλά και πρόσφατων ψηφιακών.

Τα αναδρομικά έργα
Oι διαστάσεις των έργων ξηρού παστέλ που εκτίθενται, είναι μικρού και μεσαίου μεγέθους και είναι διαστάσεων 21Χ30, και 30Χ42. Ανήκουν σε τέσσερεις ευρύτερες ενότητες, Πρόσωπα, Πρόσωπα και Προσωπεία, Πραγματικότητα, Εικονική Πραγματικότητα.

Στα αναδρομικά του έργα του Τάσου Ν. Δίκα, ήδη από 1972, διακρίνονται και συνυπάρχουν ανεπιτήδευτα, και με απλότητα, στοιχεία κυβισμού και σουρεαλισμού, με επιρροές πρώτιστα από τον Picasso.

Στα έργα του διακρίνεται η αβίαστη, άνετη και σαφή ζωγραφική κίνηση των "γραμμών" του ξηρού παστέλ, που δεν εναλλάσσονται με τυχαιότητα, αλλά με στόχευση, άποψη, χωρίς υπερβολές, και εντυπωσιασμούς αλλά με ισορροπία και πληρότητα των πάντα περιορισμένων χρωμάτων που κατά περίπτωση χρησιμοποιεί.

Οι συνθέσεις του, διαμορφώνουν πλαίσια, γλυπτικότητες, πρόσωπα, φόρμες, εικαστικές εντυπώσεις, συμβολισμούς, αναφορές, με ιμπεριονιστική διάθεση, αλλά και με σχετικά σαφώς προσδιορισμένες κυβιστικές ζωγραφικές επιλογές, ταυτόχρονα με κινήσεις και συνθέσεις γραμμών και χρωμάτων. Εντοπίζεται εύκολα, η ιδιαίτερη δεξιότητα του ζωγράφου στους "διαλόγους" της καμπυλότητες και της ευθείας, με ή χωρίς υποστηρικτικά εικαστικά - νοητικά πλαίσια.

Τα ψηφιακά έργα ξηρού παστέλ
Στην έκθεση "εστιασμός 25" παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό, ψηφιακά έργα βασισμένα σε ζωγραφική σε ξηρό παστέλ, περιόδου 2015-2016.

Αναρτώνται σε τέσσερις εικαστικές ενότητες (Α."περιστροφή", Β."σχέσεις", Γ."στιγμές", και Δ."μονόχρωμες αυταπάτες") και είναι έργα απολύτως περιορισμένου αριθμού.Ταυτόχρονα είναι ενταγμένα σε ειδικές τυποποιημένες & ευέλικτες κορνίζες, καθώς και σε συγκεκριμένα ψηφιακά μεγέθη, (πρωτοτύπου 30Χ42, μεσαίου 21Χ30, μικρού 17Χ24, πολύ μικρού 10Χ14) .


Ο Τάσσος Ν. Δίκας γεννήθηκε το 1950 και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, με καταγωγή την Κατερίνη και Λιβάδι Ολύμπου. Απόφοιτος του Β΄ Γυμνασίου Αρρένων. Αριστούχος της Αρχιτεκτονικής Σχολής της Φλωρεντίας (1969-1975). Από το 1972, άρχισε να ασχολείται -παράλληλα- με τις σπουδές- με τη ζωγραφική, γραφιστική και περιστασιακά με το κόμικ. Έργο του βραβεύτηκε σε εθνικό διαγωνισμό στην Ιταλία, τo 1992.

Ασχολήθηκε με μελέτες-επιβλέψεις κτιρίων, με αρχιτεκτονική εσωτερικού χώρου & σχεδιασμό εικαστικών φωτιστικών. Ειδικεύτηκε στις αποκαταστάσεις των αθωνικών μνημείων (ΚεΔΑΚ, 1985-2015). Συντονιστής πολλών εκθέσεων -στην Ελλάδα και εξωτερικό- του έργου στα αθωνικά μνημεία, σχεδιαστής. Σχεδιαστής και συντονιστής της εκθεσιακής οπτικοακουστικής εφαρμογής "Οδοιπορικού στο ΑΟ" του ΚεΔΑΚ σε ηλεκτρονικής οθόνες αφής, σε infokiosk.

Επί μία 12ετία, μέχρι το 2012, συμμετείχε στο εργαστήριο αποκατάστασης ιστορικών συνόλων και μνημείων στο ΑΠΘ. Για θέματα μνημείων και αρχιτεκτονικής έχει γράψει πολλά πονήματα, αρθρογραφήσει και συμμετάσχει με εισηγήσεις σε πολλές , επιστημονικές Ημερίδες και Συνέδρια. 

Έχει κάνει κυρίως αναδρομικές εκθέσεις ζωγραφικής ("Βαφοπούλειο" Θεσσαλονίκης, "Χατζόγλειο" Κατερίνης, Πολιτιστικό Κέντρο Σταυρούπολης κα)

Ζει στη Θεσσαλονίκη, είναι παντρεμένος με την καθηγήτρια Γαλλικής Γλώσσας Λίλιαν Παρτίδου-Δίκα και ο γιος τους Νίκος Δίκας, αρχιτέκτονας ΜSc του ΑΠΘ, διδάσκει αρχιτεκτονική εσωτερικού χώρου.



ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Πότε?
Μέχρι τις 5 Νοεμβρίου 2019

Πού?
De Facto Café
Π. Μελά 19

Επικοινωνία
2310 263674
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
«Μιχάλης Κατζουράκης - Αγνή Κατζουράκη: Incontri - Συναντήσεις»
«Μιχάλης Κατζουράκης - Αγνή Κατζουράκη: Incontri - Συναντήσεις»

«Περιήγηση ανάμεσα στα έργα»: Μια συνάντηση των Μιχάλη και Αγνή Κατζουράκη με τον Ντένη Ζαχαρόπουλο

Εγκαίνια της έκθεσης ΦΑΝΤ ΣΜ ΤΑ
Εγκαίνια της έκθεσης ΦΑΝΤ ΣΜ ΤΑ

Πραγματοποιήθηκαν στο Glass House

«Ορφικοί Διάλογοι» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
«Ορφικοί Διάλογοι» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Η έκθεση είναι εμπνευσμένη από τον Πάπυρο του Δερβενίου


Events
Η ατζέντα της ημέρας

Ο,τι συμβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη θα το βρεις εδώ



© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge