ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
20-1-2020

Έκθεση «Βραχεία μνήμη» του Βασίλη Αλεξάνδρου

Στο Γαλλικό Ινστιτούτο

Έκθεση «Βραχεία μνήμη» του Βασίλη Αλεξάνδρου
FREE

Τι εννοούμε όταν λέμε συλλογική μνήμη; Υπάρχει στην πραγματικότητα ή αποτελεί ένα κατασκεύασμα που εξυπηρετεί τις διάφορες πολιτικές στις διάφορες ιστορικές περιόδους; Μέσα από σειρά εικαστικών εγκαταστάσεων, διαδραστικών και μη, με σαφείς υπαινιγμούς σε συγκεκριμένα ιστορικά γεγονότα εντός και εκτός ελληνικών συνόρων, η έκθεση επιχειρεί να διερευνήσει τον τρόπο που το συλλογικό βίωμα επιβιώνει και γίνεται μνήμη ή εξοβελίζεται και καταλήγει λήθη.

... Η ποιητική του Αλεξάνδρου πολύ μακράν των παραδοσιακών αισθητικών κανόνων ή των καλλιτεχνικών συμβάσεων οργανώνει τρόπους που επιτρέπουν την ανανεωμένη νοηματοδότηση, την αυτονόμηση συμπερασμάτων, καθώς και την ανάγκη διαμόρφωσης μιας συνείδησης πάνω στη σημασία του πολιτικού στην τέχνη, προκειμένου να διευρυνθεί η δημόσια όραση…
Απόσπασμα κειμένου της Θάλειας Στεφανίδου για την έκθεση "Βραχεία μνήμη" του Βασίλη Αλεξάνδρου στο I.F.S. 



Ο Βασίλης Αλεξάνδρου γεννήθηκε το 1990 στη Θεσσαλονίκη, όπου ζει και εργάζεται. Το 2014 αποφοίτησε με άριστα από τη Σχολή Καλών Τεχνών του ΑΠΘ. Το 2019 ολοκλήρωσε με άριστα μεταπτυχιακό με τίτλο «Οπτικοακουστικές Τέχνες στην Ψηφιακή Εποχή» με εστίαση στις διαδραστικές εγκαταστάσεις, στο τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιόνιου Πανεπιστήμιου, στο οποίο του δόθηκε η πρώτη υποτροφία του ΠΜΣ. 

Στο ενεργητικό του καταγράφονται μια μόνιμη εικαστική παρέμβαση σε δημόσιο χώρο «Με αφορμή το καμένο πιάνο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας» (2015), Πέντε ατομικές εκθέσεις «Βραχεία Μνήμη» Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης (2020) «Μηχανές Ευδαιμονίας» Αλευραποθήκες, Παλαιού Φρουρίου, Κέρκυρα (2019), «διά βίας μάθηση» Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης (2017), «οbject’s origin, rejected» Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αλίμου, Αθήνα (2017) και «μηtρική Γλώςσα» Γκαλερί χώρος 18, Θεσσαλονίκη (2014), καθώς και πάνω από πενήντα ομαδικές εκθέσεις. Το 2017 εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Mediterranea 18 Young Artists Biennale "Home", National Gallery of Tirana, Albania. 

Από τις αρχές του 2016 συνδιοργανώνει το site-specific project «Ακατάλληλο Μάθημα». Το διάστημα 2015-2017 δίδαξε χαρακτική στο Δήμο Θεσσαλονίκης. Το 2017 στο πλαίσιο των προγραμμάτων εξειδίκευσης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας δίδαξε το καλλιτεχνικό εργαστήριο για ενήλικες με θέμα τις εναλλακτικές μεθόδους εικαστικής δημιουργίας. 

Το 2018 εισηγήθηκε workshops, στην Σχολή Καλών Τεχνών Φλώρινας στο εργαστήριο του Καθηγητή Χάρη Κοντοσφύρη και στη Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο εργαστήριο του Καθηγητή Γιώργου Τσακίρη. Από το 2017 συνεργάζεται με την Γκαλερί Λόλα Νικολάου.



ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ


Πότε?
Εγκαίνια έκθεσης: 28 Ιανουαρίου 2020, ώρα 20:00
Διάρκεια έκθεσης: 28 Ιανουαρίου - 22 Φεβρουαρίου 2020
Tρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 18.00 - 21.00
Τετάρτη, Σάββατο: 11:00 - 14:00

Πού?
Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης
Αίθουσα Αλλατίνη-Ντασώ
Λεωφ. Στρατού 2Α

Εισιτήρια

Η είσοδος είναι ελεύθερη

Επικοινωνία
2310 821231

Γαλλικό Ινστιτούτο

Περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες πρόσβασης

Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
«Μιχάλης Κατζουράκης - Αγνή Κατζουράκη: Incontri - Συναντήσεις»
«Μιχάλης Κατζουράκης - Αγνή Κατζουράκη: Incontri - Συναντήσεις»

«Περιήγηση ανάμεσα στα έργα»: Μια συνάντηση των Μιχάλη και Αγνή Κατζουράκη με τον Ντένη Ζαχαρόπουλο

Εγκαίνια της έκθεσης ΦΑΝΤ ΣΜ ΤΑ
Εγκαίνια της έκθεσης ΦΑΝΤ ΣΜ ΤΑ

Πραγματοποιήθηκαν στο Glass House

«Ορφικοί Διάλογοι» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
«Ορφικοί Διάλογοι» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Η έκθεση είναι εμπνευσμένη από τον Πάπυρο του Δερβενίου


Events
Η ατζέντα της ημέρας

Ο,τι συμβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη θα το βρεις εδώ



© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge