ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
31-7-2020

«Μια φορά και έναν καιρό…» στις Βιτρίνες Τέχνης του ΟΤΕ

Του εικαστικού Γιώργου Ηλιάδη

«Μια φορά και έναν καιρό…» στις Βιτρίνες Τέχνης του ΟΤΕ
μια φορά και έναν καιρό, 60Χ70 εκατοστά, λάδια σε καμβά, 2020

Με διάθεση καλοκαιρινή οι Βιτρίνες Τέχνης του ΟΤΕ από τις 26 Ιουλίου 2020 φιλοξενούν την εγκατάσταση «μια φορά και έναν καιρό…» του εικαστικού Γιώργου Ηλιάδη. Και αυτή τη φορά ο καλλιτέχνης, μέσα από τη ζωγραφική και τη γλυπτική, αγγίζει την παιδική ψυχή. Εκφράζει με τον δικό του ιδιότυπο τρόπο, τον προβληματισμό του πάνω στην απώλεια της παιδικής αθωότητας.

Όπως σημειώνει η Ιστορικός Τέχνης Χρύσα Ξουβερούδη:
«Ο Ηλιάδης αφηγείται ιστορίες που συγκινούν πρώτα τον ίδιο και μπορούν εύκολα να διαβαστούν από το θεατή· κι άλλοτε απευθύνεται σε πιο υποψιασμένους κι ενεργούς δέκτες που θα θελήσουν να ερμηνεύσουν έναν κόσμο προσωπικό και απόκρυφο, έναν κόσμο που υπέρκειται της πραγματικότητας.»

Με αφορμή το ομότιτλο έργο της εγκατάστασης, η Jewelry Artist Σοφία Ζαράρη εμπνέεται την ιστορία της μικρής «Πλεξούδης» και του αρκούδου της «Πάντα» και βάζει τις λέξεις να ανασαίνουν ανάμεσα στα έργα:

«Μια φορά και έναν καιρό ήταν ένα μικρό ξανθό κορίτσι με μάτια γαλάζια σαν της Θάλασσας. Πλεξούδη την έλεγαν και πιο πολύ στον κόσμο όλο αγαπούσε τον μικρό της αρκούδο. Παρέα πολύτιμη, όπου κι αν πήγαινε πάντα μαζί της τον έπαιρνε, ποτέ δεν τον άφηνε μόνο κι έτσι κι εκείνη δεν ένοιωθε μόνη ποτέ. «Πάντα» τον είχε ονομάσει, χαιρόταν πολύ με το όνομα του ο μικρός της αρκούδος κάθε φορά να τον κρατά αγκαλιά να την ακούει να λέει «Πάντα είσαι ο καλύτερος φίλος που έχω, πάντα θα είμαι δίπλα σου, πάντα θα σε αγαπώ μικρέ μου Πάντα.» 

Ωσπου μια μέρα σχεδόν αθόρυβα κατέβηκε από τον ουρανό ένας απρόσκλητος επισκέπτης που ζύγιζε σχεδόν όσο ζυγίζει ο άνεμος και στάθηκε δίπλα τους. Χαιρέτησε πρώτα ευγενικά την όμορφη Πλεξούδη κι ύστερα κοίταξε γεμάτος νόημα τον Πάντα στα μάτια. «Τι θα έλεγες Πάντα να αφήσεις για λίγο την Γη και να έρθεις μαζί μου μια βόλτα στα σύννεφα; Θα σε μάθω να πετάς, να κοιτάζεις τον κόσμο από ψηλά, θα δεις θα σου αρέσει πολύ.» «Με λένε Πάντα και έχω μάθει στην ζωή μου ό,τι κάνω να το κάνω για πάντα, αλλιώς δεν ζω. Μου υπόσχεσαι πως θα είσαι δίπλα μου πάντα να πετάμε μαζί;» «Δεν μπορώ να σου υποσχεθώ τίποτα, μόνο πως αν με ακολουθήσεις θα έχεις νικήσει τον φόβο και την συνήθεια μπορώ να σου υποσχεθώ μικρέ μου Πάντα.» «Αλήθεια, για πάντα;»
Στυλιστικές αναδρομές, λάδια σε ξύλινο καλαπόδι, σίδηρος, ελαστικό (2016) 

Μια φορά και έναν καιρό…
Βιτρίνες Τέχνης ΟΤΕ, Καρόλου Ντηλ 33, Θεσσαλονίκη
Επιμέλεια Γιάννης Αργυριάδης
Κείμενο Σοφία Ζαράρη
Διάρκεια έκθεσης 26/07/2020 έως 15/08/2020
Αξιολογήστε το άρθρο
Βρέθηκαν σχόλια: 1
Γ. Ηλιάδης
2020-08-01 07:36:41
Ευχαριστούμε θερμά τους συντελεστές του GOTHESS για την παρουσίαση!!
0
0



ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
«Μιχάλης Κατζουράκης - Αγνή Κατζουράκη: Incontri - Συναντήσεις»
«Μιχάλης Κατζουράκης - Αγνή Κατζουράκη: Incontri - Συναντήσεις»

«Περιήγηση ανάμεσα στα έργα»: Μια συνάντηση των Μιχάλη και Αγνή Κατζουράκη με τον Ντένη Ζαχαρόπουλο

Εγκαίνια της έκθεσης ΦΑΝΤ ΣΜ ΤΑ
Εγκαίνια της έκθεσης ΦΑΝΤ ΣΜ ΤΑ

Πραγματοποιήθηκαν στο Glass House

«Ορφικοί Διάλογοι» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
«Ορφικοί Διάλογοι» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Η έκθεση είναι εμπνευσμένη από τον Πάπυρο του Δερβενίου


Events
Η ατζέντα της ημέρας

Ο,τι συμβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη θα το βρεις εδώ



© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge