Top
gothess Home Page
facebook twiter
30-8-2021

Καλλιτεχνική εγκατάσταση: ΑΝΑΘΗΜΑΤΑ - Νάντια Σκορδοπούλου

Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός

Καλλιτεχνική εγκατάσταση: ΑΝΑΘΗΜΑΤΑ - Νάντια Σκορδοπούλου
fontsize

Με αφορμή την ολοκλήρωση της δια-καλλιτεχνικής δράσης, στις 5 Σεπτεμβρίου με τίτλο « Περί Χρείας Αναπνοής, Μετά-πανδημικά Μέλλοντα», στον αρχαιολογικό χώρο του Γαλεριανού Συγκρότηματος στη Θεσσαλονίκη, εστιάζουμε στην νέα καλλιτεχνική εγκατάσταση της Νάντια Σκορδοπούλου «ΑΝΑΘΗΜΑΤΑ».

«Ένα αποτύπωμα του σήμερα στο χθες. Τάματα στην ανθρωπότητα σαν κουρελάκια σε σκοινί. Κρεμασμένη η ζωή, άνδρες και γυναίκες ευάλωτοι. Φόρος στη συνέχεια της ζωής. Μνήμες τραγικές για την συνέχεια που καθρεφτίζει μπροστά αέναη, ελπιδοφόρα.»

Η επιλογή του τίτλου «Αναθήματα» παραπέμπει στην αρχαίο-ελληνορωμαϊκή πρακτική που επέζησε ως «τάματα» στον ορθόδοξο χριστιανισμό. Αναπαριστά τα μικρά δώρα που συνήθιζαν να προσφέρουν οι προγονοί μας στους θεούς είτε ως ευχαριστία είτε ως ένδειξη πίστης για την προσδοκώμενη ίαση.

Η εγκατάσταση έχει μια βαθιά ανθρωπιστική διάσταση, φέρνοντας σε διάλογο τον πολιτισμό με την υγεία, την ανάθεση της ίασης στην επιστήμη αλλά παράλληλα και σε μια ανώτερη δύναμη. Συνδέει το νοητό κόσμο με τον πραγματικό - ένα "Ασκληπιείο" πάνω στα σπαράγματα ενός βυζαντινού συγκροτήματος, και κατ’ επέκταση μία σύγχρονη πόλη.

Το έργο αποτελείται από χίλια πήλινα λευκά τάματα (με διαστάσεις: ύψος 8εκ., πλάτος 5 εκ και πάχος 0,4 εκ.) όπου ανάγλυφα παρατηρούνται ανδρικοί και γυναικείοι κορμοί στο ύψος του στήθους, ενώ άλλα τόσα καθρεφτάκια διαστάσεων 4,5 επι 5 εκ αναπαριστούν ακτινογραφίες πνευμόνων και καρδιάς. Ο μεγάλος αριθμός των αναθημάτων συμβολίζει το πλήθος των ανθρώπων που νόσησαν από τον ιό SARS-CoV-2 και αποτελούν μέσα από μια εικαστική ματιά μικρές «καλλιτεχνικές» ικεσίες.

Τα αναθήματα αναρτήθηκαν σε τυχαία κατακόρυφη σειρά επάνω στα απομεινάρια ενός τοίχου ύψους 6 μέτρων, ενώ τα υπόλοιπα τοποθετήθηκαν στο έδαφος γύρω από έναν μεγάλο καθρέφτης (120 επί 100 εκ.) όπου ο επισκέπτης παρατηρούσε, στεκόμενος στο κέντρο της εγκατάστασης, τον εαυτό του να περιβάλλεται από τις πολυκατοικίες που υψώνονταν πάνω από τα ερείπια του Γαλεριανού ανακτόρου και τα τάματα.

H ύπαρξη της περιφέρειας και του κέντρου για το έργο έχει μεγάλη σημασία, όπως και η κατακόρυφη διάταξη των μικρών αναθημάτων η οποία ακολουθεί τον ρυθμό της διάταξη των παραθύρων από τα γύρω κτίρια, σχηματίζοντας νοητούς άξονες που φαίνονται να συνδέουν τον ουρανό με την γη. Επίσης η δυναμική των αναθημάτων, μέσα στο ερειπωμένο κτίσμα μιάς πάλαι ποτέ αυτοκρατορίας, φαίνεται να διαρρηγνύεται από τον καθρέπτη που σε οδηγεί να αναστοχαστείς και ίσως να «δραπετεύσεις».


Βιογραφικό

Η Νάντια Σκορδοπούλου είναι απόφοιτη της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών, με κατεύθυνση Ζωγραφική και Σκηνογραφία. Συνέχισε τις σπουδές της σε μεταπτυχιακό επίπεδο, σπουδάζοντας Σχεδιασμό Φωτισμού και Πολυμέσα στο ΕΑΠ. Επίσης έχει ολοκληρώσει τα προγράμματα “Catalysts: Artists Creating with Sound, Video and Time” του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Νέας Υόρκης, ΜοΜa, “Chinese Contemporary Arts” του Πανεπιστημίου Zurich University of the Arts, ενώ ολοκλήρωσε έναν διετή κύκλο μαθημάτων με τίτλο Τέχνη και Ψυχανάλυση. Παράλληλα ασχολείται επαγγελματικά με τη φωτογραφία. Μέχρι σήμερα έχει παρουσιάσει πέντε ατομικές εκθέσεις ενώ έχει συμμετάσχει σε πολλές διεθνείς εκθέσεις οπως Φινλανδία, Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία, Λος Αντζελες, Ρότσεστερ Νέας Υόρκης, Puerto Rico και Τεχεράνη.
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Free pass
Free pass

Kαλλιτεχνική ομάδα FireArt

«Μεταβάσεις» Balkan Art Festival 2021
«Μεταβάσεις» Balkan Art Festival 2021

Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης

«Πορεία Ελευθερίας – 200 χρόνια Ιστορίας» - Ανοιχτή πρόσκληση σε εικαστικούς
«Πορεία Ελευθερίας – 200 χρόνια Ιστορίας» - Ανοιχτή πρόσκληση σε εικαστικούς

11 – 17 Οκτωβρίου 2021, Πολιτιστικό Κέντρο “Μελίνα” Δήμου Αθηναίων

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης - Θεματική ξενάγηση
Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης - Θεματική ξενάγηση

Περιήγηση στη νέα του περιοδική έκθεση για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821

Περί Χρείας Αναπνοής – Μετά πανδημικά μέλλοντα
Περί Χρείας Αναπνοής – Μετά πανδημικά μέλλοντα

Γαλεριανό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης

Η τέχνη εμπνέει τέχνη
Η τέχνη εμπνέει τέχνη

Ομαδική εικαστική έκθεση

«Μεταβάσεις»
«Μεταβάσεις»

Περιοδική Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης

Ομαδική Εικαστική Έκθεση «Τέχνη γένους θηλυκού»
Ομαδική Εικαστική Έκθεση «Τέχνη γένους θηλυκού»

Η γυναίκα και τα δικαιώματα της στην σύγχρονη κοινωνία


Events
Η ατζέντα της ημέρας

Ο,τι συμβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη θα το βρεις εδώ


ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ© 2001-2021 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας