ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
16-1-2022

Safer/Suffer -εικαστική παρέμβαση του Βασίλη Αλεξάνδρου

Ορμώμενη από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης της πανδημίας

Safer/Suffer -εικαστική παρέμβαση του Βασίλη Αλεξάνδρου

Από τις 7 Ιανουαρίου 2022 βρίσκεται σε λειτουργία η νέα μόνιμη εικαστική παρέμβαση του Βασίλη Αλεξάνδρου με τίτλο ¨Safer/Suffer¨

Ορμώμενη από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης της πανδημίας του 2020-2021, η συγκεκριμένη παρέμβαση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στην οδό Τάσκου Παπαγεωργίου, στην πρόσοψη μιας οικοδομής, βρίσκεται σε λειτουργία καθημερινά τις ώρες που είχε επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας εκείνη την περίοδο (από τις 21:00 το βράδυ έως τις 5:00 το πρωί).

“Μένουμε σπίτι, μένουμε ασφαλείς/Stay home, stay suffer”, όπως ακούσια λανθασμένα ανακοίνωνε η Πολιτική Προστασία με το παρεμβατικό ηχητικό μήνυμα στα smartphone των πολιτών της επικράτειας. Το αποτέλεσμα της απροσεξίας ή της ελλιπούς επεξεργασίας του κειμένου, είναι η λέξη Safer (=ασφαλείς) να ακούγεται με τον ίδιο τρόπο που ακούγεται το Suffer (=υποφέρω).

Στις κάσες των κλειστών παντζουριών της οικοδομής, σχηματίζονται με τη χρήση μπλε φωτός, οι λέξεις Safer/Suffer σε εναλλαγή, που προκύπτει απ' τη χρήση των μικρών διαφορών στα γράμματα. Η μια λέξη μετατρέπεται στην άλλη και το ανάποδο, δημιουργώντας ένα λογοπαίγνιο που συνοψίζει ουσιαστικά τον προβληματισμό των ημερών: ασφάλεια που η απομόνωση στο σπίτι μάς προσφέρει ή ανυπόφορη αναμονή μας σε μια παγιωμένη κατάσταση, σε μια παύση διαρκείας; Ουσιαστικά το γραπτό πλέον λογοπαίγνιο εντείνει τη συνθήκη που ο σύγχρονος πολίτης βιώνει στο καθεστώς απαγόρευσης και περιορισμού, καυτηριάζοντας την άρση διαχωριστικών γραμμών ανάμεσα στην ασφάλεια (safer) και την οδύνη (suffer) του εγκλεισμού.

Η ενεργοποίηση της εναλλαγής των λέξεων στην πρόσοψη της οικοδομής, γίνεται κάθε φορά που κάποιος χρήστης του διαδικτύου σκανάρει ένα QR code το οποίο βρίσκεται στην βάση της οικοδομής αλλά και σε άλλα πολυσύχναστα μέρη της πόλης. Σε συνέχεια της διάδρασης, δίνεται η πρόσβαση σε έναν ανοιχτό διάλογο σε μορφή chat, όπου ο καθένας μπορεί να τοποθετηθεί ανώνυμα.

Το έργο επιχειρεί να θέσει προβληματισμούς σχετικά με τα συχνά ασφυκτικά όρια που η κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει θέσει. Μέσω του ανοιχτού διαλόγου και της ανωνυμίας, ενθαρρύνει την αφιλτράριστη τοποθέτηση πολιτών όχι απαραίτητα σε σχέση με την παρέμβαση ή την πανδημία, αλλά λειτουργώντας ουσιαστικά ως χώρος δυνατότητας ελεύθερης τοποθέτησης, ένα στοιχείο που μετά τα τελευταία γεγονότα λογοκρισίας σπανίζει.
Το ακούσια λανθασμένο ηχητικό μήνυμα της Πολιτικής Προστασίας, έχει χρησιμοποιηθεί και στην εικαστική εγκατάσταση τού Βασίλη Αλεξάνδρου για την μόνιμη έκθεση "99 Boxes" στο Bensousan Han.

Βιογραφικό

Ο Βασίλης Αλεξάνδρου γεννήθηκε το 1990 στη Θεσσαλονίκη. Το 2014 αποφοίτησε με άριστα από τη Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Το 2019 ολοκλήρωσε Master «Οπτικοακουστικές Τέχνες στην ψηφιακή εποχή» με εστίαση στις Διαδραστικές Εγκαταστάσεις και τα Νέα Μέσα στην τέχνη, στο τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Στο ενεργητικό του καταγράφονται μια μόνιμη εικαστική παρέμβαση σε δημόσιο χώρο «Με αφορμή το καμένο πιάνο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας» (2015), έξι ατομικές εκθέσεις, «Ψηφιακή Αποπλάνηση» Γκαλερί Λόλα Νικολάου (2020) «Βραχεια Μνημη» Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης (2020) «Μηχανές Ευδαιμονίας» παλαιό φρούριο, Κέρκυρα (2019), «διά βίας μάθηση» Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης (2017), «οbject’sorigin, rejected» Πολιτιστικό Κέντρο Αλίμου, Αθήνα (2017) και «Μητρική Γλώσσα» Γκαλερί Χώρος 18, Θεσσαλονίκη (2014), καθώς και πάνω από πενήντα ομαδικές εκθέσεις.

Το 2017 εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Mediterranea 18 Young Artists Biennale "Home", National Gallery of Tirana, στην Αλβανία και το 2019 στην 24η Bienniale of Humor and Satire στην πόλη Gabrovo της Βουλγαρίας. Από τις αρχές του 2016 διοργανώνει το site-specific project «Ακατάλληλο Μάθημα». Έχει παραδώσει μαθήματα, σεμινάρια κι εργαστήρια σε Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και από τον Μάρτιο του 2020 είναι υποψήφιος διδάκτωρ του Ιονίου Πανεπιστημίου, στο τμήμα Τεχνών, Ήχου και Εικόνας, με θέμα την πολιτική τέχνη στην ψηφιακή εποχή. Το 2020 βραβεύθηκε από την ARTWORKS και είναι Fellow στο Πρόγραμμα Υποστήριξης Καλλιτεχνών- Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
«Μιχάλης Κατζουράκης - Αγνή Κατζουράκη: Incontri - Συναντήσεις»
«Μιχάλης Κατζουράκης - Αγνή Κατζουράκη: Incontri - Συναντήσεις»

«Περιήγηση ανάμεσα στα έργα»: Μια συνάντηση των Μιχάλη και Αγνή Κατζουράκη με τον Ντένη Ζαχαρόπουλο

Εγκαίνια της έκθεσης ΦΑΝΤ ΣΜ ΤΑ
Εγκαίνια της έκθεσης ΦΑΝΤ ΣΜ ΤΑ

Πραγματοποιήθηκαν στο Glass House

«Ορφικοί Διάλογοι» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
«Ορφικοί Διάλογοι» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Η έκθεση είναι εμπνευσμένη από τον Πάπυρο του Δερβενίου


Events
Η ατζέντα της ημέρας

Ο,τι συμβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη θα το βρεις εδώ



© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge