ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
1-11-2022

Εικαστική έκθεση για την οικονομική ενίσχυση του Δημοτικού Βρεφοκομείου «Άγιος Στυλιανός»

«100 Σχέδια - 100 Χρόνια Μνήμης»

Εικαστική έκθεση για την οικονομική ενίσχυση του Δημοτικού Βρεφοκομείου «Άγιος Στυλιανός»

Την έκθεση «100 Σχέδια - 100 Χρόνια Μνήμης», που παράλληλα με τον επετειακό χαρακτήρα της έχει κι ένα έντονο κοινωνικό αποτύπωμα, παρουσιάζουν ο Δήμος Θεσσαλονίκης, η Αντιδημαρχία Διαδημοτικής Συνεργασίας και Απόδημου Ελληνισμού και η Δημοτική Πινακοθήκη σε συνεργασία με τη Δανή καλλιτέχνιδα Hanne Moth.

Η έκθεση, που εντάσσεται στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, θα φιλοξενηθεί στο φουαγιέ του Δημαρχιακού Μεγάρου, από τις 4 έως τις 25 Νοεμβρίου. Τα εγκαίνιά της θα γίνουν την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου, στις 7.00 το απόγευμα.

Τα εικαστικά έργα που φέρουν την υπογραφή της Hanne Moth αποτυπώνουν μνήμες από τη Μικρά Ασία πριν το 1922, μνήμες από τη Μικρασιατική Καταστροφή αλλά και από την υποδοχή και την ενσωμάτωση των προσφύγων στον ελλαδικό χώρο. Όλα τα έσοδα από την πώληση των έργων θα διατεθούν για τη στήριξη του Δημοτικού Βρεφοκομείου «Άγιος Στυλιανός». Η αγορά και η κατοχύρωση των έργων γίνεται με την κατάθεση του αντιτίμου στον τραπεζικό λογαριασμό του βρεφοκομείου με τον τίτλο «Στήριξη Βρεφοκομείου με αριθμό έργου Χ».

Λίγα λόγια για την έκθεση

Η Hanne Moth αποτυπώνει με την ιδιαίτερη τεχνοτροπία της εικόνες μιας εποχής που σημάδεψε τη σύγχρονη ελληνική ιστορία, σκηνές της Μικράς Ασίας, πριν από το 1922, από τη Μικρασιατική Καταστροφή, από την υποδοχή και την ενσωμάτωση των προσφύγων στον Ελλαδικό χώρο.

Δημιουργεί τα γραμμικά σχέδιά της, χρησιμοποιώντας στυλό μελάνης μαύρου χρώματος πάνω σε χαρτί περιτυλίγματος εύθραυστων αντικειμένων (μεταξόχαρτο), το οποίο συγκέντρωσε και διατήρησε -μετά από τη χρήση του- ως υλικό συσκευασίας κατά τις προσωπικές της μετακινήσεις στις χώρες της διαμονής της.

Το γεγονός αυτό αποτελεί και τη συμβολική της αναφορά στην έννοια της «μεταφοράς» και της «μετακίνησης».

Η ίδια, σχολιάζει: «Η χρήση του χαρτιού από μετάξι δίνει προσωπικό τόνο στην έκφραση και συναισθηματική βαρύτητα, καθώς η επαναχρησιμοποίησή του, τώρα, μου θυμίζει όλες τις φορές που μετακινήθηκα, για να κατοικήσω από χώρα σε χώρα. Αυτή η σύνδεση μεταξύ του χαρτιού και των δικών μου μετακινήσεων αποτυπώνει το νήμα της σύνδεσης με τους μετανάστες, που ταξίδεψαν από τα σπίτια τους σε μιαν άλλη χώρα, και αυτό σημαίνει ότι στην πορεία δημιουργίας του έργου εμβάπτισα τον εαυτό μου, βαθιά, μέσα στις κακουχίες, τη δυσφορία και την αβεβαιότητα, που οι ίδιοι οι μετανάστες είχαν βιώσει».

Στην απόδοσή τους τα λευκά και μαύρα αφηρημένα και γεωμετρικά σχήματα είναι πειθαρχημένα και ίσως λίγο τραχιά. Έρχονται σε έντονη αντίθεση με το εύθραυστο υλικό του χαρτιού, πάνω στο οποίο είναι ζωγραφισμένα.

Η μολυβιά εσωκλείει μια αντίθεση, είναι έντονη, αλλά και απαλή ταυτόχρονα. Και ενώ τα σχέδια ζωγραφίζονται με μαθηματική ακρίβεια, περιλαμβάνουν παράλληλα και στοιχεία ελεύθερης απόδοσης, οργανικά και παραστατικά μοτίβα, που συμβάλλουν στην αντίθεση, αντισταθμίζοντας τη γεωμετρικότητα της έκφρασης.

Στον ρυθμό, υπάρχει επίσης, ποικιλία. H συνεχής ευθεία διακόπτεται από γραμμές διαφορετικών διαστάσεων και συχνά με την εισαγωγή ασύμβατων ευθειών ή σχημάτων με τη μορφή της φούσκας. Όμοια μεταβάλλεται και η ένταση της πίεσης του στυλό. Με τον τρόπο αυτό, οι γραμμές αποκτούν διαφορετική πυκνότητα.

Το έργο της Moth έχει έναν προσωπικό και ιδιαίτερο χαρακτήρα. Εικόνες λιτές, πρόσωπα χωρίς χαρακτηριστικά, τοπία χωρίς φλυαρία. Εύστοχη συνοπτικότητα, ευαισθησία της γραμμής, ακρίβεια του τόνου εξυπηρετούν την αναπαραστατική πρόθεση και κυρίως τη συναισθηματική έξαρση.

Βιογραφικό καλλιτέχνιδας

Η Hanne Moth είναι Δανή εικαστικός. Φοίτησε στο SPEKTRUM Art School, στην Κοπεγχάγη (2011-2013). Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις, συμμετείχε σε ομαδικά και εικαστικά projects στην Ευρώπη, Στην Αφρική και Στην Ασία από το 2001 και ως σήμερα. Τα τελευταία χρόνια τόπος διαμονής της υπήρξε η Θεσσαλονίκη.
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
«Μιχάλης Κατζουράκης - Αγνή Κατζουράκη: Incontri - Συναντήσεις»
«Μιχάλης Κατζουράκης - Αγνή Κατζουράκη: Incontri - Συναντήσεις»

«Περιήγηση ανάμεσα στα έργα»: Μια συνάντηση των Μιχάλη και Αγνή Κατζουράκη με τον Ντένη Ζαχαρόπουλο

Εγκαίνια της έκθεσης ΦΑΝΤ ΣΜ ΤΑ
Εγκαίνια της έκθεσης ΦΑΝΤ ΣΜ ΤΑ

Πραγματοποιήθηκαν στο Glass House

«Ορφικοί Διάλογοι» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
«Ορφικοί Διάλογοι» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Η έκθεση είναι εμπνευσμένη από τον Πάπυρο του Δερβενίου


Events
Η ατζέντα της ημέρας

Ο,τι συμβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη θα το βρεις εδώ



© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge