gothess Home Page
14-12-2022

«Τα έργα ηχούν σαν μουσική»: μεγάλη έκθεση γλυπτικής και ζωγραφικής του Γιώργου Ζογγολόπουλου

Στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

«Τα έργα ηχούν σαν μουσική»: μεγάλη έκθεση γλυπτικής και ζωγραφικής του Γιώργου Ζογγολόπουλου

«Τα έργα ηχούν σαν μουσική» είναι ο τίτλος της μεγάλης έκθεσης γλυπτικής και ζωγραφικής του Γιώργου Ζογγολόπουλου που θα φιλοξενηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης από τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2022 έως την Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023. Η έκθεση είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Ο.Μ.Μ.Θ. με το Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου και την Art Thessaloniki.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2022, στις 19.00, στο Φουαγιέ του 3ου ορόφου του κτηρίου Μ1 του Οργανισμού.

Η έκθεση, την οποία επιμελείται η κα. Κατερίνα Κοσκινά, Δρ. Ιστορίας της Τέχνης-Μουσειολόγος, αποτέλεσε την αφιερωματική εκδήλωση της Art Thessaloniki 2022 και περιλαμβάνει 18 γλυπτά και 13 ζωγραφικά έργα του σπουδαίου καλλιτέχνη, ο οποίος συνδέθηκε άρρηκτα με τη Θεσσαλονίκη.

Τα γλυπτικά και ζωγραφικά έργα του Γιώργου Ζογγολόπουλου δεν θα μπορούσαν να εκτεθούν σε πιο φιλόξενο και ταιριαστό χώρο από αυτόν του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, διότι ο αναγεννησιακός κορυφαίος αυτός καλλιτέχνης αφενός λάτρευε τη μουσική. Άλλωστε, σε διάφορες αποστροφές του λόγου του, έχει επισημάνει πως «μια μουσική του Σούμαν έχει έναν όγκο ιδιαίτερο. Μια μουσική του Μότσαρτ έχει έναν όγκο διαφανή. Μια μουσική του Μπαχ έχει έναν όγκο μνημειακό. Από την πλαστική πλευρά, όταν βλέπεις ένα έργο με έναν ορισμένο ρυθμό, σε πάει κάπου, ακόμα και ηχητικά αν θέλεις, ερμηνεύεται ενστικτωδώς μέσα σου. Όχι ότι είναι γραμμένα σε γραφή μουσικής, όχι. Τα κίνητρα που σου δίνει το έργο ηχούν σαν μουσική».

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα και γίνεται με την υποστήριξη της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και τη συνεργασία της ΔΕΘ-Ηelexpo, η οποία ευγενώς ανέλαβε τις εργασίες για τη διαμόρφωση του Φουαγιέ του 3ου ορόφου σε εκθεσιακό χώρο.

Στο Μέγαρο Μουσικής το κοινό θα μπορεί να θαυμάσει από κοντά ορισμένα από τα πλέον γνωστά γλυπτά του καλλιτέχνη, ανακαλύπτοντας άγνωστες πτυχές του πολυσχιδούς του έργου. Γλυπτά που παρουσιάζουν την έννοια του ρυθμού μέσα από την υδροκινητική λειτουργία. Ανάλαφρες μεταλλικές συνθέσεις που ενεργοποιούνται από τα στοιχεία της φύσης. Μεγεθυντικοί φακοί που δίνουν νέες διαστάσεις αλλά και προοπτικές στην ανάγνωση των γλυπτών.

Στην έκθεση οι επισκέπτες θα γνωρίσουν και τον ζωγράφο Ζογγολόπουλο και θα αντικρίσουν στις δύο διαστάσεις φόρμες γνώριμες τρισδιάστατα, όπως γεωμετρικά σχήματα δουλεμένα με χρωματική αρμονία και φως ή τις περίφημες ομπρέλες, που έγιναν τοπόσημο της πόλης μας, αποτυπωμένες σε καμβά. Η σημαντικότερη όμως ανακάλυψη για το θεατή είναι η αποκάλυψη της ενδελεχούς και συνεπούς έρευνας του καλλιτέχνη, νοητικά και φορμαλιστικά και ο ποιητικός, σχεδόν μουσικός τρόπος που έβλεπε τον Κόσμο.

Η έκθεση του Γιώργου Ζογγολόπουλου θα φιλοξενείται για τρεις ολόκληρους μήνες στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, προσκαλώντας μας να αναζητήσουμε με όλες τις αισθήσεις μας την ψυχική ανάταση που προσφέρουν.ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Πότε?
Από τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2022 έως την Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023
Εγκαίνια: Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2022, στις 19.00

Πού?
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Επικοινωνία
2310 895800
Events και Alerts από αυτή την καταχώρηση
«Το Φάντασμα της Όπερας» σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη«Το Φάντασμα της Όπερας» σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Στο Christmas Theater και στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης


Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες πρόσβασης

Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
«Το Τραπέζι του Διανοούμενου» του Σώτου Ζαχαριάδη
«Το Τραπέζι του Διανοούμενου» του Σώτου Ζαχαριάδη

Στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο

Έκθεση: «Κάμπος/Πεδίο: η ενέργεια του κενού»
Έκθεση: «Κάμπος/Πεδίο: η ενέργεια του κενού»

Στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

Open Labs «Graceland. Ο θρίαμβος μιας αβέβαιης πορείας»
Open Labs «Graceland. Ο θρίαμβος μιας αβέβαιης πορείας»

Στο MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών

Εκθεση ζωγραφικής του Κώστα Λούστα: «Οι δρόμοι είναι ακόμα εκεί»
Εκθεση ζωγραφικής του Κώστα Λούστα: «Οι δρόμοι είναι ακόμα εκεί»

Η Φλώρινα απεικονίζεται σε όλες τις εποχές του χρόνου

Ομαδική εικαστική έκθεση #NotAlone
Ομαδική εικαστική έκθεση #NotAlone

Εκστρατεία κοινωνικού αντίκτυπου κατά της έμφυλης βίας


Events
Η ατζέντα της ημέρας

Ο,τι συμβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη θα το βρεις εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ© 2001-2021 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter