ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
23-4-2023

Γιάννης Πρώιος: «Ποιητική των εικόνων»

Εικαστική έκθεση στο εικαστικό κέντρο «Ήλιος» του δήμου Νεάπολης Συκεών

Γιάννης Πρώιος: «Ποιητική των εικόνων»

Το εικαστικό κέντρο Ήλιος του δήμου Νεάπολης Συκεών παρουσιάζει στον εκθεσιακό του χώρο τη δουλειά του εικαστικού Γιάννη Πρώιου με τίτλο «Ποιητική των εικόνων» από τις 26 Απριλίου ως τις 17 Μαΐου 2023. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 26 Απριλίου στις 19.30.

Στην «Ποιητική των εικόνων» ο Γιάννης Πρώιος αναζητά την πηγή των εικόνων του στη φύση και στην ποίηση. Χωρίς να εικονογραφεί, εμπνέεται από τη διαχρονική δύναμη της ποιητικής γλώσσας, που, ξεκινώντας από τους ορφικούς ύμνους και τη νεκρώσιμη ακολουθία, φτάνει μέχρι τους σύγχρονους ποιητές. Και οι δύο μορφές τέχνης - ζωγραφική και ποίηση - υπηρετούν γι’ αυτόν την κατανόηση και την απόδοση της πραγματικότητας, αλλά φέρουν και το βάρος της ευθύνης για την καταγραφή της ιστορικής συνείδησης του λαού.
Οι ποιητές είναι παρόντες με τα πορτρέτα τους, αλλά και με τον απόηχο του λόγου τους. Έτσι, στον κύκλο «Νεκρώσιμη ακολουθία εικόνων» αποδίδει την αγωνία του θανάτου, τον πόνο της απώλειας, το πένθος και τελικά την αποδοχή του θανάτου ως φυσικό γεγονός. Στο τρίπτυχο «Οι σημαίες» που φτιάχτηκαν «από τα πουκάμισα των σκοτωμένων στρατιωτών» του Τ Λειβαδίτη, ο καλλιτέχνης προσπαθεί να συντηρήσει την ελπίδα των εργατών όλου του κόσμου. Από την άλλη, το επαναλαμβανόμενο μοτίβο της κόκκινης πιπεριάς που παραπέμπει στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Φλώρινα, από σύμβολο γονιμότητας μετατρέπεται σε στοιχείο ταυτότητας. Οι πιπεριές αυτές στάζουν ακόμα το αίμα του εμφυλίου. Ανάμεσά τους ματωμένη και η μορφή του θεού Διόνυσου που είναι συνδεδεμένος με τον θεατρικό ποιητικό λόγο, του θεού που είναι απαλλαγμένος από όλα τα ταμπού, εισάγει μεταξύ άλλων και το θέμα του αποχαιρετισμού της νιότης.
Ο στίχος του ποιητή Μάρκου Μέσκου «Πουλιά μακεδονίτικα λαλούν μακεδονίτικα» ξυπνά τις τύψεις για τον τραυματισμό πουλιών στα παιχνίδια της παιδικής ηλικίας του καλλιτέχνη και γεννά την ανάγκη εξιλέωσης μέσω της ζωγραφικής. Αλλά και ο ίδιος ο ποιητής συνεχίζοντας τον διάλογο μεταξύ των δύο τεχνών έγραφε για τη ζωγραφική του Γιάννη Πρώιου ότι «υπενθυμίζει διαρκώς την κρυφή καθημερινότητα της ζωή μας, σαν αγάπη μόνιμη, σαν μελλοντική (αλλά και παρούσα) κακοτοπιά και ως τιμωρία του άφρονα συγκαιρινού ανθρώπου.
Ο ποιητής Βαγγέλης Τασιόπουλος καταλήγει: «Ο Γιάννης Πρώιος τολμάει να μιλήσει μέσα στο θόρυβο, να εικονοποιήσει τη ζωή με τρόπο ποιητικό. Η συστηματική προσπάθειά του για τη σύζευξη της ζωγραφικής με την ποίηση και η εν γένει συνομιλία μεταξύ των Τεχνών ως απαύγασμα της δημιουργικής του πείρας μετουσιώνεται σε αισθητική πρόταση με θαυμαστά αποτελέσματα».


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Πότε?
Από τις 26 Απριλίου ως τις 17 Μαΐου 2023
Δευτέρα ως Παρασκευή 14.30 με 21.00
Σάββατο 11.00 με 13.00
Εγκαίνια: Τετάρτη 26 Απριλίου 2023, στις 19.30

Πού?
Εικαστικό κέντρο Ήλιος του δήμου Νεάπολης Συκεών
Λαγκαδά 120 και Κομνηνού

Επικοινωνία
2310 533544

Εικαστικό Κέντρο ΗΛΙΟΣ

Περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες πρόσβασης

Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
«Μιχάλης Κατζουράκης - Αγνή Κατζουράκη: Incontri - Συναντήσεις»
«Μιχάλης Κατζουράκης - Αγνή Κατζουράκη: Incontri - Συναντήσεις»

«Περιήγηση ανάμεσα στα έργα»: Μια συνάντηση των Μιχάλη και Αγνή Κατζουράκη με τον Ντένη Ζαχαρόπουλο

Εγκαίνια της έκθεσης ΦΑΝΤ ΣΜ ΤΑ
Εγκαίνια της έκθεσης ΦΑΝΤ ΣΜ ΤΑ

Πραγματοποιήθηκαν στο Glass House

«Ορφικοί Διάλογοι» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
«Ορφικοί Διάλογοι» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Η έκθεση είναι εμπνευσμένη από τον Πάπυρο του Δερβενίου


Events
Η ατζέντα της ημέρας

Ο,τι συμβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη θα το βρεις εδώ



© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge