ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
29-11-2019

Παράσταση και Αφαίρεση: Εκλεκτικές συγγένειες

Στην Arte Visione

Παράσταση και Αφαίρεση: Εκλεκτικές συγγένειες

O Εικαστικός Επιμελητής Πάρης Καπράλος έχει την τιμή να σας προσκαλέσει στα εγκαίνια της έκθεσης Παράσταση και Αφαίρεση: Εκλεκτικές συγγένειες που διοργανώνει και επιμελείται στην Arte Visione (Πηλίου 5, πλατεία Κολιάτσου, Πατήσια). Η έκθεση θα εγκαινιαστεί την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου στις 20.00.

“Το θέμα της έκθεσης είναι η ανίχνευση της επιρροής των ευρωπαϊκών κινημάτων αφαίρεσης κατόπιν του Β Παγκοσμίου πολέμου στην ζωγραφική, ως καταγωγικώς εγγύτερα στην σύγχρονη Ελληνική Τέχνη, έναντι της ριζοσπαστικής συλλήβδην επιβίβασης στο άρμα του αφηρημένου εξπρεσσιονισμού. Παράσταση με αφαίρεση, αφηρημένη, μινιμαλ ή σε οποιοδήποτε άλλο είδος εντασσόμενη, η νέα ελληνική σκηνή τέχνης παρουσιάζει στοιχεία αυτονόμησης και ιδιομορφίας. Όπως πράττει ο Γκαίτε στις "Εκλεκτικές συγγένειες", σε αυτή την έκθεση αναζητούμε να αναδείξουμε μέσα από τα έργα νένω καλλιτεχνών τους μηχανισμούς και τις σχέσεις που συνδέουν και χωρίζουν τους ανθρώπους στη νεωτερικότητα και το εικαστικό διακύβευμα του σήμερα. 
Σταύρος Αποστόλου 
Αν το ζητούμενο σήμερα είναι η σύνδεση των σύγχρονων προβληματισμών με την εικαστική παραγωγή των καλλιτεχνών που δραστηριοποιούνται εικαστικά στην Ελλάδα, άλλο τόσο σημαντικό είναι το κρίσιμο ζήτημα της εικαστικής Παιδείας του γενικότερου κοινού. Η δύσκολη ιστορία της Ελλάδας μέσα από δικτατορίες, Βαλκανικούς και δύο Παγκόσμιους ανέκοψε την δυνατότητα των εικαστικών τεχνών να εξελιχτούν παράλληλα με την διεθνή σκηνή της τέχνης μέχρι πρόσφατα. 

Σήμερα, η νεότερη γενιά Ελλήνων εικαστικών καλλιτεχνών αναζητά παρόν και μέλλον εντός και εκτός των συνόρων, απαντώντας σε Ελληνικά διακυβεύματα και την ζήτηση για κοινωνική πρόοδο. Στην γενιά αυτή δίνεται η δυνατότητα σήμερα να εναρμονιστεί με την εξέλιξη της τέχνης σε διεθνές επίπεδο, αλλά και να αντλήσει από μια ποικιλία επιρροών που έλκουν την καταγωγή σε συγγενέστερες με την Ελληνική τέχνη φόρμες, όπως άρχισαν να βρίσκουν την έκφραση τους από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 και εξής, όταν οι κοινωνικοπολιτικές συνθήκες της χώρας το επέτρεψαν, με ένα δεύτερο κύμα από το 2010 και μετά, όταν τα κοινωνικά διακυβεύματα το επέβαλαν”, σημειώνεται μεταξύ άλλων στο κείμενο της Επιμέλειας.
Χρήστος Αλατσάκης 
Στην έκθεση συμβάλλουν έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής οι εικαστικοί καλλιτέχνες Μανώλης Πέντες, Κωνσταντίνος Μεννής, Γιώργος Βράνος, Καληάνθη Βογδοπούλου, Μαρία Σταμάτη, Φωτεινή Πολυχρόνου, Δήμητρα Τζόκα, Μανώλης Μπίτζος, Αμαλία Μποζίνου Κεχαγιά, Σπύρος Ρωμάνος, Γιάννης Καμίνης, Δημήτρης Κρίστιτς, Σταύρος Αποστόλου, Γιάννης Ιωαννίδης, Χρήστος Αλατσάκης, Γιώργης Κορδώνης, Βασιλεία Τάτση, Φίλιππος Καλαμάρας.

H έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου 2019, και θα είναι επισκέψιμη από το κοινό σε όλη την διάρκεια της, κατά τις ημέρες / ώρες: Δευτέρα 11:30 - 16:00, Τρίτη 16:00 - 20:30, Τετάρτη 11:30 16:00, Πέμπτη και Παρασκευή 16:00 - 20:30 με ελεύθερη είσοδο.
Φωτεινή Πολυχρόνου 
Ο Πάρης Καπράλος (Αθήνα 1975) είναι εικαστικός επιμελητής, εκπρόσωπος του IWS (International Watercolor Society) στην Ελλάδα, ιδρυτής της συλλογικότητας εικαστικών καλλιτεχνών ARC -Art Revisited Collective, και Εκδότης της ηλεκτρονικής επιθεώρησης Τέχνης και Πολιτισμού Arts & Antiques CCR (http://www.artsantiquesccr.gr). Σπούδασε Οικονομικά στην Αθήνα και Τυπογραφία στο Staffordshire Univercity (Αγγλία). Ζει στην Φλώρινα. Έχει διατελέσει Διευθυντής της Myro Gallery (2011 - 2017). Στο παρελθόν έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος σε εφημερίδες και περιοδικά των Αθηνών, ενώ επί σειρά ετών έχει διοργανώσει ημερίδες και Business Conferences. 

Σχετικά με την Arte Visione
Η ArteVisione Gallery ιδρύθηκε από τον Nίκο Χιωτίνη τον Ιανουάριο του 2018.  Ξεκίνησε την λειτουργία της  ως χώρος σύγχρονης τέχνης , όπως και για υπηρεσίες στεγασμένων χώρων άλλων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων . Την Διεύθυνση της γκαλερί ανέλαβε ο Νίκος Χιωτίνης. Η gallery δίνει ιδιαίτερη σημασία στον αλληλοσεβασμό και το πνεύμα συνεργασίας, και στοχεύει πάντα με συνεργατικό πνεύμα, ενθαρρύνοντας την πρωτότυπη δημιουργία και την καλλιτεχνική ελευθερία. Η συνεργασία με τους καλλιτέχνες αναπτύσσεται μέσα από διαφανείς διαδικασίες. Καθείς μπορεί να υποβάλλει portfolio για συνεργασία, πρόταση για κάποιο project ή να συναντηθεί  με τον διευθυντή ( ιδρυτή ) της γκαλερί προκειμένου να συζητήσει τις προτάσεις του.  Ο χώρος δίνει έμφαση σε παραστατικές μορφές τέχνης, και την γλυπτική στην σύγχρονη τέχνη,  ή/και συλλογές. Η ArteVisione Gallery επικεντρώνεται σε νέους έλληνες και ξένους δημιουργούς, διαθέτει χώρους ειδικά για εγκαταστάσεις/δημιουργικά projects. 
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΆΪΝΤΑ ΦΕΣΤ - Τσικνοπέμπτη Εντίσιον
ΆΪΝΤΑ ΦΕΣΤ - Τσικνοπέμπτη Εντίσιον

Στο Arch Club - Live Stage στον Βοτανικό

Κινητοποίηση στην PeopleCert ενάντια στις απολύσεις - συνδικαλιστικές διώξεις
Κινητοποίηση στην PeopleCert ενάντια στις απολύσεις - συνδικαλιστικές διώξεις

Απαίτηση των διαμαρτυρομένων να πάρει πίσω η εταιρεία απολύσεις εργαζομένων

Ημερίδα: «Δωρεά οργάνων - δώρο ζωής» στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδου
Ημερίδα: «Δωρεά οργάνων - δώρο ζωής» στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδου

Και παρουσίαση του βιβλίου «Από Αύγουστο... σε Αύγουστο» της συγγραφέως - ιατρού Ελευθερίας Κρικέλη

Η Nelly Aλιγιζάκη live μαζι με τους Avventura στην Αθήνα
Η Nelly Aλιγιζάκη live μαζι με τους Avventura στην Αθήνα

Στο φιλόξενο stage «Μουσικό Κουτί»




© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge