ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
1-11-2020

«Η κυρία του Μαξίμ» του Ζωρζ Φεντώ

Στο Εθνικό Θέατρο

«Η κυρία του Μαξίμ» του Ζωρζ Φεντώ

Το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει, για πρώτη φορά στην Κεντρική Σκηνή, το ανυπέρβλητο αριστούργημα του Ζωρζ Φεντώ, «Η κυρία του Μαξίμ», σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου [Αγ. Κωνσταντίνου 22-24, Αθήνα].

Ο συντηρητικός γιατρός Πετιπόν ξυπνάει στο σπίτι του  έπειτα από ένα ξενύχτι στο οποίο τον παρέσυρε ο νεαρός φίλος του Μουζικούρ. Ο ίδιος δεν θυμάται τίποτα από τη χθεσινή βραδιά όμως στο κρεβάτι του βρίσκεται μια νεαρή χορεύτρια από το «Μαξίμ». Η ζωή του σε ένα λεπτό γίνεται άνω-κάτω. Η νεαρή  χορεύτρια όμως δεν λέει να φύγει από το σπίτι του, ακόμα και όταν εμφανίζεται η θρησκόληπτη σύζυγός του. Ακολουθεί ο απόλυτος πανικός!

Το έργο έκανε την πρώτη πρεμιέρα του στις 17 Ιανουαρίου 1899 στο Théâtre des Nouveautés, και σημείωσε θρίαμβο. Επισκέπτες της Διεθνούς Έκθεσης του 1900 ήρθαν στο Παρίσι τόσο για την ίδια την έκθεση όσο και για να μη χάσουν την «Κυρία του Μαξίμ»!

Έχουν αποκαλέσει τον Φεντώ μοναδικό κληρονόμο της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας. Ο ίδιος δήλωνε πως «για να γράψεις ένα καλό βωντβίλ, παίρνεις την τραγικότερη δυνατή κατάσταση και προσπαθείς να αποκαλύψεις την μπουρλέσκ πλευρά της». Αντίθετα, όμως, από την τραγωδία, ο Φεντώ δεν αναγνωρίζει στον άνθρωπο τραγικό μεγαλείο. Είναι στο τέλος όσο ασήμαντος και μηδαμινός ήταν στην αρχή, και συνεχίζει να παραπατάει στο χείλος του τίποτα.

Ο σκηνοθέτης Θωμάς Μοσχόπουλος, μεταξύ άλλων, αναφέρει για την παράσταση:

«Με μία πρόχειρη καταγραφή θεμάτων που εμφανίζονται στην δραματουργία του Ζωρζ Φεντώ και συγκεκριμένα στο αριστούργημά του “'Η Κυρία του Μαξίμ” θα μπορούσε να διαπιστώσει κανείς ότι συσσωρεύεται εδώ άφθονο υλικό για να δομηθεί ένα ή και περισσότερα δράματα, από εκείνα που απασχολούσαν, γοήτευαν -ή ακόμα σόκαραν – το κοινό στο πέρασμα μεταξύ 19ου και 20ού αιώνα, καθώς και τη μετέπειτα δραματουργία. Και όντως δεν είναι λίγα τα παραδείγματα έργων που αποσκοπώντας στη συγκίνηση και τον προβληματισμό του κοινού, σε αυτά ακριβώς τα θέματα επικεντρώνονται.

Όχι όμως ο Φεντώ. Εκείνος ούτε να συγκινήσει προσπαθεί ούτε και να προβληματίσει. Δεν έχει καμία εμπιστοσύνη σε μια “συγκινησιακά εκλεπτυσμένη” ανθρώπινη φύση. Δεν θεωρεί κανέναν άνθρωπο ούτε ακριβώς αθώο ούτε ακριβώς θύμα. Ο άνθρωπος ούτε διορθώνεται, ούτε προβληματίζεται , ούτε και νοιάζεται ιδιαιτέρως για κάτι άλλο πέρα από τον εαυτούλη του. Οι “υψηλές αξίες” είναι απλώς ένα τέχνασμα που έχει εφευρεθεί για να χειραγωγούν οι λίγοι πανούργοι τους πολλούς αφελείς. Ο Φεντώ δεν νοιάζεται για “ευαισθησίες”. Είναι πολύ ευφυής για κάτι τέτοιο.

Ο Καρλ Μάρξ είχε γράψει: “Η ιστορία επαναλαμβάνεται. Αρχικά ως τραγωδία. Κατόπιν ως φάρσα”. Αυτούς λοιπόν τους φαρσικούς φαύλους κύκλους της ζωής αποτυπώνει και ο Φεντώ επιτρέποντας ως μόνο νόημα μέσα σε αυτόν τον παράδοξο υπαρξισμό του το να γελάμε με τα χάλια μας, προετοιμάζοντας σχεδόν την ρήση του Σ. Μπέκετ, “Μπροστά σου το χειρότερο ώσπου να αρχίσεις να γελάς”».

Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί (με αλφαβητική σειρά): Θανάσης Αλευράς, Στέλλα Αντύπα, Αφροδίτη Αντωνάκη, Κωνσταντίνος Αρνόκουρος, Μελίνα Βαμπούλα, Ηλιάνα Γαϊτάνη, Θανάσης Δήμου, Ευαγγελία Καρακατσάνη, Έμιλυ Κολιανδρη, Κώστας Κορωναίος, Αυγουστίνος Κουμουλος, Πέλλα Μακροδημήτρη, Αθηνά Μουστάκα, Ελπίδα Νικολάου, Άννα Πατητή, Πέτρος Σκαρμέας, Γιώργος Τζαβάρας, Κώστας Φιλίππογλου, Γιάννης Φιλίππου, Δημήτρης Φουρλής, Γαλήνη Χατζηπασχάλη, Αλέξανδρος Χρυσανθόπουλος.


ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
ΚΤΙΡΙΟ ΤΣΙΛΛΕΡ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
ΑΓ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ 22-24 (Ομόνοια)

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Τετάρτη & Πέμπτη
18€ Διακεκριμένη
15€ Α & Β Ζώνη (A Εξώστης)
10€ Γ Ζώνη (Β Εξώστης)

Παρασκευή
18€ Διακεκριμένη
13€ Α & Β Ζώνη (A Εξώστης)
10€ Γ Ζώνη (Β Εξώστης)

Σάββατο, Κυριακή & επίσημες αργίες
25€ Διακεκριμένη
18€ Α Ζώνη
15€ Β Ζώνη (A Εξώστης)
10€ Γ Ζώνη (Β Εξώστης)

Φοιτητικό/Νεανικό
Πέμπτη: 10€
Τις υπόλοιπες ημέρες: 13€
(εκτός διακεκριμένης ζώνης)

Ανω των 65
Τετάρτη: 10€
Τις υπόλοιπες ημέρες: 13€
(εκτός διακεκριμένης ζώνης)

Πολύτεκνοι
10 € όλες τις ημέρες
(εκτός διακεκριμένης ζώνης)

Κάρτα ανεργίας
5€
- Μόνο Τετάρτη/Πέμπτη

Για την αγορά και παραλαβή μειωμένου εισιτηρίου απαιτείται η επίδειξη αντίστοιχου δικαιολογητικού/κάρτας.

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ
- ΤΑΜΕΙΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ

- TICKET SERVICES
τηλεφωνικά: 210 7234567
online: www.ticketservices.gr
Με χρέωση υπηρεσίας 7.5%

Εκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσμαζόγλου)

- PUBLIC

ΩΡΑ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗΣ
45 λεπτά πριν την έναρξη της παράστασης

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ: 2:30'
ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΆΪΝΤΑ ΦΕΣΤ - Τσικνοπέμπτη Εντίσιον
ΆΪΝΤΑ ΦΕΣΤ - Τσικνοπέμπτη Εντίσιον

Στο Arch Club - Live Stage στον Βοτανικό

Κινητοποίηση στην PeopleCert ενάντια στις απολύσεις - συνδικαλιστικές διώξεις
Κινητοποίηση στην PeopleCert ενάντια στις απολύσεις - συνδικαλιστικές διώξεις

Απαίτηση των διαμαρτυρομένων να πάρει πίσω η εταιρεία απολύσεις εργαζομένων

Ημερίδα: «Δωρεά οργάνων - δώρο ζωής» στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδου
Ημερίδα: «Δωρεά οργάνων - δώρο ζωής» στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδου

Και παρουσίαση του βιβλίου «Από Αύγουστο... σε Αύγουστο» της συγγραφέως - ιατρού Ελευθερίας Κρικέλη

Η Nelly Aλιγιζάκη live μαζι με τους Avventura στην Αθήνα
Η Nelly Aλιγιζάκη live μαζι με τους Avventura στην Αθήνα

Στο φιλόξενο stage «Μουσικό Κουτί»




© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge