gothess Home Page
ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
30-11-2022

«Ταξίδι στον Γαλαξία» στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο

Στο Ίδρυμα Ευγενίδου

«Ταξίδι στον Γαλαξία» στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο

Ένα ταξίδι από τη Γη και μέχρι πέρα από το Γαλαξία, είναι ένα ταξίδι στα πιο αχαρτογράφητα μέρη που μπορεί να φανταστεί κανείς. Φιλοδοξία του να απαντηθούν δύο ερωτήματα που ταλανίζουν την ανθρωπότητα:
«από πού προερχόμαστε;» και «είμαστε μόνοι στο Σύμπαν;» και επίσης να διακρίνει τις λάμψεις της «αυγής του κόσμου» όταν οι πρώτοι γαλαξίες άρχισαν να φωτίζουν το Σύμπαν μετά το big bang πριν δισεκατομμύρια χρόνια.

Ο Γαλαξίας μας είναι μία αχανής αστρική πολιτεία με εκατοντάδες δισ. άστρα και πλανήτες και τεράστιες ποσότητες αερίων και σκόνης, μέσα στις οποίες γεννιόνται νέα άστρα. Κανένα, όμως, άστρο δεν είναι ακριβώς ίδιο με κάποιο άλλο. Κάθε άστρο, δηλαδή, έχει διαφορετικά φυσικά χαρακτηριστικά, ενώ ο κύριος παράγοντας που καθορίζει την εξέλιξη και τον θάνατο τους είναι η αρχική τους μάζα. Επομένως, πώς γεννιούνται τα άστρα; Ποιο θα είναι το τέλος του Ήλιου; Τι είναι οι εκρήξεις σουπερνόβα, οι αστέρες νετρονίων, τα πάλσαρ και οι μαύρες τρύπες; Πώς ανακαλύψαμε την τεράστια μαύρη τρύπα που υπάρχει στον πυρήνα του Γαλαξία μας; Το ταξίδι μας ανάμεσα στα άστρα του Γαλαξία αρχίζει…

Το «ταξίδι» αυτό, μια σαραντάλεπτη ψηφιακή παράσταση, του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου, παραγωγής 2022, επιτρέπει στους θεατές (άνω των 10 ετών) την καλύτερη κατανόηση του σχηματισμού των αστέρων και των γαλαξιών, δηλαδή την κατανομή της ύλης στο διάστημα, αλλά και της συμπεριφοράς της μυστηριώδους σκοτεινής ύλης.

Ο σχηματισμός των αστεριών είναι η διαδικασία κατά την οποία οι πυκνές περιοχές μέσα στα μοριακά νέφη στο διαστρικό διάστημα, που μερικές φορές αναφέρονται ως "αστρικά εκκολαπτήρια" ή "περιοχές σχηματισμού αστεριών", καταρρέουν και σχηματίζουν αστέρια.

Το 2015 ο γνωστός φυσικός,Stephen Hawking, δήλωσε πως η επιβίωση της ανθρωπότητας θα εξαρτηθεί από την ικανότητά μας να κατοικήσουμε κάπου αλλού στο σύμπαν μιας και ο κίνδυνος καταστροφής του πλανήτη μας ολοένα και αυξάνεται. Για τον λόγο αυτό, συμπλήρωσε πως θα ήθελε να κεντρίσει το ενδιαφέρον του κοινού για τη σημασία των διαστημικών πτήσεων.

Τα αστροφυσικά και κλιματολογικά μοντέλα δείχνουν ότι μέσα σε περίπου χίλια εκατομμύρια χρόνια ο Ήλιος θα έχει αυξήσει τη φωτεινότητά του κατά 10%, καθιστώντας έτσι το κλίμα της Γης πολύ ζεστό και την ατμόσφαιρά της πολύ αδύναμη για να μπορεί να συντηρήσει μια περίπλοκη πολυκύτταρη ζωή.

Αναμφίβολα, ο πλανήτης μας είναι πολύτιμος αλλά σύμφωνα με τον Γερμανό φυσικό και μηχανικό, Wernher Von Braun, αρχιτέκτονα του προγράμματος Apollo της ΝASA:

«Πρέπει να χτίσουμε μια γέφυρα προς τα αστέρια, επειδή, από όσο ξέρουμε, είμαστε τα μόνα νοήμονα πλάσματα σε ολόκληρο το σύμπαν. Δεν πρέπει να αποτύχουμε στο καθήκον να διατηρήσουμε ζωντανή τη μόνη νοήμονα ζωή που ξέρουμε.»

Γι' αυτό τολμήστε να ακολουθήσετε αυτό που πραγματικά θέλετε.
Ακόμη κι αν αυτό φτάνει μέχρι τ΄αστέρια..
Τ΄αστέρια είναι κοντά..
στο Νέο ψηφιακό Πλανητάριο!

Συντελεστές
Αφήγηση: Θανάσης Κουρλαμπάς
Νarration: Άρης Γεροντάκης
Σκηνοθετική επιμέλεια: Παναγιώτης Σιμόπουλος
Σενάριο, επιστημονική επιμέλεια και κείμενο αφήγησης: Αλέξης Δεληβοριάς
Μουσική & sound design: Αναστάσιος Κ. Κατσαρης
Διεύθυνση παραγωγής: Μάνος Κιτσωνας
Σύμβουλος παραγωγής: Διονύσιος Π. Σιμόπουλος

Ίδρυμα Ευγενίδου, Πεντέλης 11
Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2022, στις 12.30 μ.μ.


Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
«Limbo - Vals no 6» του Ν. Ροντρίγκες
«Limbo - Vals no 6» του Ν. Ροντρίγκες

Στο Θέατρο 104 στο Γκάζι

Ένα βιβλίο αρχαιολογίας στη σχολική τάξη - Μυστήριο από την Πεντέλη στον Παρθενώνα
Ένα βιβλίο αρχαιολογίας στη σχολική τάξη - Μυστήριο από την Πεντέλη στον Παρθενώνα

Εκδήλωση στο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης στην Πλάκα

Έκθεση μοτοσυκλέτας στο Εκθεσιακό Κέντρο Π. Φαλήρου
Έκθεση μοτοσυκλέτας στο Εκθεσιακό Κέντρο Π. Φαλήρου

Από τις 29 Μαρτίου έως και τις 2 Απριλίου

Τριήμερο εκδηλώσεων «Παίζω – Ανακαλύπτω - Δημιουργώ»
Τριήμερο εκδηλώσεων «Παίζω – Ανακαλύπτω - Δημιουργώ»

Από το ΕΚΟΜΕ σε συνεργασία με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση


Events
Η ατζέντα της ημέρας

Ο,τι συμβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη θα το βρεις εδώ© 2001-2021 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter