Ο αρχικά εφοπλιστής, λόγιος και πνευματικός άνθρωπος, Κώστας Καρράς, συνιδρυτής με τη Λυδία Καρρά της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, αφιέρωσε ένα μεγάλο μέρος της ζωής του για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και του περιβάλλοντος της χώρας μας και της Ευρώπης. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του έδωσε έναν τιτάνιο αλλά μάταιο αγώνα για την μη απόσπαση των αρχαιοτήτων από τον υπό κατασκευή σταθμό Βενιζέλου του Μετρό της Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με τον αρχαιολογικό νόμο δεν επιτρέπεται η μετακίνηση αρχαιοτήτων, παρά μόνον κατ’ εξαίρεσιν εφόσον είναι απολύτως αναγκαία για την προστασία του μνημείου ή για την αποτροπή κινδύνου ανθρώπινης ζωής.
Η καταστροφή έχει συντελεστεί. Η επανασυναρμολόγηση του ανασκαφικού συνόλου δεν θα συνιστά πλέον αυθεντικό μνημείο.
Το παρόν βιβλίο, το οποίο παρουσιάζουμε και στο οποίο αφιέρωσε τις τελευταίες του δυνάμεις ο αείμνηστος Κώστας Καρράς, δεν είναι μόνο ένα αφήγημα για μια από τις πιο θλιβερές περιπτώσεις αστόχαστης αντιμετώπισης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Είναι κάτι πολύ περισσότερο. Είναι μια μαρτυρία που θίγει καίρια ζητήματα της πολιτικής στην Ελλάδα και τις παθογένειες στη διαχείριση και του πολιτισμού και των δημόσιων έργων. Αξίζει να διαβαστεί όχι μόνο για να μάθουμε τι σφράγισε την τύχη των αρχαιοτήτων στη Θεσσαλονίκη, αλλά και για να αντλήσουμε διδάγματα.
Ομιλητές
Νικόλαος Αλιβιζάτος, Ομότ. Καθ. Συνταγματικού Δικαίου, Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ.
Άγγελος Χανιώτης, Καθ. Αρχαίας Ιστορίας και Κλασικών Σπουδών Institute of Advanced Studies, Πανεπιστήμιο του Princeton, Αντεπιστέλλον Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.
Σταύρος Ζουμπουλάκης, Φιλόλογος, Δοκιμιογράφος, Πρόεδρος της Εθνικής Βιβλιοθήκης.
Συντονισμός: Μαρία Κοκκίνου, Εκδότρια.
Νικόλαος Αλιβιζάτος
Άγγελος Χανιώτης
Σταύρος Ζουμπουλάκης
Βιογραφικά ομιλητών
Ο Νίκος Κ. Αλιβιζάτος είναι Ομότιμος καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Γεννήθηκε στην Αθήνα, κατάγεται όμως από την Κεφαλονιά και τη Χίο. Πτυχιούχος της Νομικής Αθηνών (1972), πήρε το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο Paris II το 1977. Στα βιβλία του περιλαμβάνονται Οι πολιτικοί θεσμοί σε κρίση. Όψεις της ελληνικής εμπειρίας (Θεμέλιο, 1983), Κράτος και ραδιοτηλεόραση. Η θεσμική διάσταση (Αντ. Σάκκουλας, 1986), Ο αβέβαιος εκσυγχρονισμός (Πόλις, 2001), Πέρ’ απ’ το 16. Τα πριν και τα μετά (Μεταίχμιο, 2007) και Το Σύνταγμα και οι εχθροί του στη νεοελληνική ιστορία, 1800-2010 (Πόλις, 2011), Ποια δημοκρατία μετά την κρίση; (Πόλις 2013), Πραγματιστές, δημαγωγοί και ονειροπόλοι. Πολιτικοί, διανοούμενοι και η πρόκληση της εξουσίας (Πόλις, 2015). Από το 1978, ασκεί ενεργό δικηγορία στο Συμβούλιο της Επικρατείας και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του Στρασβούργου.
Ο Άγγελος Χανιώτης είναι καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας και Κλασικών Σπουδών στο Institute of Αdvanced Study στο Πρίνστον. Έχει διατελέσει καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας στα Πανεπιστήμια της Νέας Υόρκης και της Χαϊλδελβέργης, καθώς και εταίρος του All Souls College της Οξφόρδης. Είναι συνεργάτης των ανασκαφών του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης στην αρχαία πόλη της Αφροδισιάδας στη Μικρά Ασία και συνδιευθύνει την ανασκαφή της Λύκτου στην Κρήτη. Έχει γράψει και επιμεληθεί πλήθος μελετών που αφορούν στην επιγραφική, το συναίσθημα στην αρχαιότητα, καθώς και την ιστορία του πολιτισμού, της κοινωνίας και της οικονομίας του ελληνιστικού κόσμου και των ρωμαϊκών επαρχιών στην Ανατολή. Το τελευταίο του βιβλίο, «Η εποχή των κατακτήσεων» (2021), κυκλοφορεί από τις Πανεπιστημιακές εκδόσεις Κρήτης. Από το 2013 είναι αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.
O Σταύρος Ζουμπουλάκης γεννήθηκε το 1953 στη Συκιά Λακωνίας. Σπούδασε νομική και φιλολογία στην Αθήνα και φιλοσοφία στο Παρίσι. Δίδαξε πολλά χρόνια στη μέση εκπαίδευση. Από το 1998 ως το 2012 διετέλεσε διευθυντής του περιοδικού "Νέα Εστία". Είναι πρόεδρος, από το 2008, του Δ.Σ. του βιβλικού ιδρύματος "Άρτος Ζωής". Το Φεβρουάριο 2013 ανέλαβε τη θέση του προέδρου του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων και άρθρων. Το 2015 αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου, 7:30 μ.μ.
51ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΙΒΛΙΟΥ – ΠΕΔΙΟΝ ΑΡΕΩΣ (1-17 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ)
Σκηνή Μαρία Πολυδούρη