ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
6-9-2023

Παρουσίαση βιβλίου: «Μάρτυρες, Μαρτύριο και Προφητική μαρτυρία» του Νίκου Κοσμίδη

Στη Σκηνή Μαρία Πολυδούρη

Παρουσίαση βιβλίου: «Μάρτυρες, Μαρτύριο και Προφητική μαρτυρία» του Νίκου Κοσμίδη

Την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου στις 6:30 μ.μ θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου «Μάρτυρες, Μαρτύριο και Προφητική μαρτυρία» του Νίκου Κοσμίδη στη Σκηνή Μαρία Πολυδούρη.

Το ερώτημα του τι συνιστά παράδειγμα αυθεντικής χριστιανικής μαρτυρίας απέναντι στο φαινόμενο του πολέμου και της βίας ανθρώπου προς άνθρωπο, παραμένει επίκαιρο όσο άνθρωπος πεθαίνει από χέρι ανθρώπου.

Θέματα προς συζήτηση με αφορμή το βιβλίο

Η θεολογική και εκκλησιαστική μαρτυρία απέναντι στα φαινόμενα του εθνικισμού, του μιλιταρισμού, του αντισημιτισμού και του φασισμού-ναζισμού, μέσα στην ταραγμένη Ευρώπη του πρώτου μισού του 20ου αι.
Ο προβληματισμός σχετικά με τη σχέση Εκκλησίας και βίας.
Ο συνεχής διάλογος της ιστορίας του ανθρώπινου πόνου, της πίστης και του μαρτυρίου.
Η οικουμενική θέαση μιας προφητικής μαρτυρίας ειρήνης, δικαιοσύνης, αλληλεγγύης και καταλλαγής, σε καιρούς πολέμου, βίας, μίσους και θανάτου.

Ομιλητές:
Διονύσιος Σκλήρης, Δρ. Ελληνικών Σπουδών
Κώστας Ράπτης, Δημοσιογράφος
Νίκος Κοσμίδης, ΜΑ Ορθόδοξης Θεολογίας, υποψήφιος διδάκτωρ στο ΔΠΘ και συγγραφέας του βιβλίου

Συντονισμός: Μαρία Κοκκίνου, Εκδότρια

Η εκδήλωση γίνεται σε συνεργασία με τις Δράσεις Ιστορίας Μνήμης Πολιτισμού

Βιογραφικά ομιλητών

Ο Διονύσιος Σκλήρης γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Σορβόννης (Paris IV) όπου εκπόνησε διδακτορική διατριβή με θέμα «Ο όρος ‘τρόπος’ στη σκέψη του Μαξίμου του Ομολογητού» από θεολογική και φιλοσοφική σκοπιά. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στις «Σπουδές της Ύστερης Αρχαιότητας και του Βυζαντίου» στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (King’s College), με ειδίκευση στη Φιλοσοφία, έχοντας εκπονήσει εργασία με θέμα «Η θεωρία του κακού στον Πρόκλο ως μια ολοκλήρωση του μονισμού του Πλωτίνου», καθώς και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου από το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης στη Βυζαντινή Γραμματεία (Πατερική σκέψη). Έχει σπουδάσει Κλασική Φιλολογία και Θεολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει υπηρετήσει ως διδάσκων στη Θεολογική Σχολή Αθηνών και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Έχει εκδώσει τα βιβλία: Slavoj Ζizek and Christianity (συνεπιμ., Routledge 2019), On the Road to Being (Sebastian Press 2018), Λόγος – Τρόπος – Τέλος (Ίνδικτος και Sebastian Press, 2018).

Ο Κώστας Ράπτης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε γλωσσολογία στα φιλολογικά τμήματα του Καποδιστριακού και του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. Έχει εργασθεί ως ερευνητής και λεξικογράφος. Δημοσιογραφεί και είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ. Εργάζεται ως δημοσιογράφος από το έτος 2000 και είναι συντάκτης διεθνών θεμάτων: κατά καιρούς στην Απογευματινή, το skai.gr, περιοδικές εκδόσεις και μέχρι σήμερα στην εφημερίδα «Κεφάλαιο» και το capital.gr, καθώς και τον ραδιοσταθμό «Αθήνα 9,84», όπου παρουσιάζει την εκπομπή «Ω, τι κόσμος!». Έχει μεταφράσει για τις εκδόσεις Άγρα τα βιβλία «New Left Review: Η ελληνική έκδοση, Δημιουργία χωρίς δεσμά» της Angela Davis και «Oι διαιρέσεις της Κύπρου του Perry Anderson.

Ο Νίκος Κοσμίδης σπούδασε Γραφικές Τέχνες, Ευρωπαϊκό Πολιτισμό και είναι κάτοχος ΜΑ στην Ορθόδοξη Θεολογία. Διετέλεσε μέλος της Επιτροπής Εchos του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών, της Επιτροπής Λατρείας του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Εκκλησιών και Γ.Γ. του Κέντρου CEMES. Συμμετέχει στον συντονισμό του προγράμματος Δράσεις Ιστορίας Μνήμης Πολιτισμού και έχει πραγματοποιήσει επτά ατομικές εκθέσεις φωτογραφίας με θέμα την Οικουμενική κίνηση, τον διαπολιτισμικό διάλογο και χώρους μνήμης της Ευρώπης.

Είναι υποψήφιος διδάκτωρ στο Τμήμα Αρχιτεκτονικής του ΔΠΘ.

Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Κινητοποίηση στην PeopleCert ενάντια στις απολύσεις - συνδικαλιστικές διώξεις
Κινητοποίηση στην PeopleCert ενάντια στις απολύσεις - συνδικαλιστικές διώξεις

Απαίτηση των διαμαρτυρομένων να πάρει πίσω η εταιρεία απολύσεις εργαζομένων

Ημερίδα: «Δωρεά οργάνων - δώρο ζωής» στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδου
Ημερίδα: «Δωρεά οργάνων - δώρο ζωής» στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδου

Και παρουσίαση του βιβλίου «Από Αύγουστο... σε Αύγουστο» της συγγραφέως - ιατρού Ελευθερίας Κρικέλη

Η Nelly Aλιγιζάκη live μαζι με τους Avventura στην Αθήνα
Η Nelly Aλιγιζάκη live μαζι με τους Avventura στην Αθήνα

Στο φιλόξενο stage «Μουσικό Κουτί»
© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge