ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
17-10-2023

2ο Διεθνές Wellbeingr Forum: Αναδεικνύοντας τον ρόλο της ψυχικής υγείας στη βιωσιμότητα του πλανήτη

Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας

2ο Διεθνές Wellbeingr Forum: Αναδεικνύοντας τον ρόλο της ψυχικής υγείας στη βιωσιμότητα του πλανήτη

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, η Wellbeingr AMKE, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας, πραγματοποίησε το 2ο Διεθνές Wellbeingr Forum. Η φετινή διοργάνωση, με τίτλο "Ενδυναμώνουμε τους Ανθρώπους – Αγκαλιάζουμε τη Γη | Η ψυχική υγεία στο κέντρο του οικοσυστήματος που διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του πλανήτη", έρχεται να επισφραγίσει τη μεγάλη επιτυχία της πρώτης, εδραιώνοντας περαιτέρω τη σημασία της ως μια εμβληματική εκδήλωση στον τομέα της ψυχικής υγείας και της ευεξίας (wellbeing).

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 10 Οκτωβρίου 2023, στο επιβλητικό Ζάππειο Μέγαρο, με ολοήμερο πρόγραμμα εργασιών από τις 10:00 έως τις 19:00. Το συνέδριο που διεξήχθη στα ελληνικά και τα αγγλικά, διακρίθηκε για ακόμη μία φορά από τη δέσμευσή του για συμπερίληψη, προσφέροντας ταυτόχρονη διερμηνεία στη νοηματική γλώσσα και ειδικές υπηρεσίες υποστήριξης για τα άτομα με προβλήματα όρασης.
Το 2ο Διεθνές Wellbeingr Forum σηματοδότησε ένα σημαντικό ορόσημο στη συνέχιση της συζήτησης γύρω από την ψυχική υγεία και την ολιστική ευημερία, φωτίζοντας την πρωταρχική σημασία τους στην προώθηση της ανθρώπινης προόδου και της κοινωνικής εξέλιξης. Στον πυρήνα του, η αποστολή παρέμεινε αμετάβλητη: να προωθήσει τη συνειδητή υιοθέτηση ενός νέου τρόπου ζωής. Αυτόν που όχι μόνο αυξάνει την ατομική ευημερία και ευτυχία, αλλά και διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη διασφάλιση της βιωσιμότητας του πλανήτη μας.

Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου κήρυξε με κεντρική βιντεοσκοπημένη ομιλία ο κ. Δημήτρης Βαρτζόπουλος, Υφυπουργός Ψυχικής Υγείας, ενώ οι εργασίες του συνεδρίου ολοκληρώθηκαν με παρουσίαση των καίριων συμπερασμάτων του από τον κ. Γιάννη Υφαντόπουλο, Καθηγητή Οικονομικών της Υγείας και Ακαδημαϊκό Συντονιστή του ΜΠΣ στη Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας, ΕΚΠΑ .
Η κ.Ζωή Ράπτη, πρώην Υφυπουργός Ψυχικής Υγείας, στους χαιρετισμούς αναφέρθηκε στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ψυχική Υγεία, ,στη δημιουργία 106 νέων δομών υποστήριξης και στην έναρξη λειτουργίας της Εθνικής Γραμμής Υποστήριξης για την Ψυχική Υγεία, με αριθμό 10306.
Το 2ο Διεθνές Wellbeingr Forum τίμησαν με τη συμμετοχή τους πολλές κορυφαίες προσωπικότητες του χώρου από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίες προσέφεραν τις πολύτιμες γνώσεις και την εμπειρία τους στην εκδήλωση.
Παρατίθενται κατά τη σειρά του προγράμματος:
- Μαργαρίτης Σχοινάς, Αντιπρόεδρος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή,
- João Breda, Επικεφαλής του Γραφείου Ποιότητας Φροντίδας και Ασφάλειας Ασθενών του ΠΟΥ στην Αθήνα και Ειδικός Σύμβουλος του Περιφερειακού Διευθυντή,
- Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφάλα, Υφυπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικογένειας,
- Μιλένα Αποστολάκη, Βουλευτής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ,
- Γιώργος Χρούσος, Επίτιμος Καθηγητής Παιδιατρικής & Ενδοκρινολογίας και Επικεφαλής της Έδρας UNESCO για την Εφηβική Υγεία και Ιατρική του Πανεπιστημίου Αθηνών,
- Νατάσσα Πασχάλη, Γενική Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού της Eurobank,
- Μενέλαος Θεοδωρουλάκης, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης για την Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση και την Επαγγελματική Επανένταξη (ΠΕΨΑΕΕ) και Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οργανισμών Ψυχικής Υγείας και Αποκατάστασης (Αργώ),
- Σοφία Δασύρα, Κοινωνιολόγος-Κοινωνική Ερευνήτρια, Συνεργάτης Wellbeingr,
- καθηγητής Lord Richard Layard, ιδρυτής-διευθυντής του Κέντρου Οικονομικών Επιδόσεων, συν-διευθυντής του προγράμματος κοινοτικής ευημερίας στο LSE και συν-εκδότης του World Happiness Report
- Περικλής Μήτκας, Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης,
- Jari Gustafsson, Πρέσβης της Φινλανδίας στην Ελλάδα και Αλβανία
- Μιχάλης Κακός, Αναπληρωτής Καθηγητής, Carnegie School of Education, Leeds Beckett University Διευθυντής, Διεπιστημονικό Κέντρο Έρευνας στην Πολιτότητα, την Εκπαίδευση και την Κοινωνία (CIRCES)
- Ειρήνη Λεριού, Kαθηγήτρια-Σύμβουλος, Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο
Επιστημονική Υπεύθυνη, Παρατηρητήριο Παιδικής Ευημερίας, Οργανισμός "Το Χαμόγελο του Παιδιού"
- Iωάννης Καλαβρουζιώτης, Καθηγητής, Πρόεδρος, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο
- Karen Guggenheim, ιδρύτρια/Διευθύνουσα Σύμβουλος της WOHASU®
- Βιβή Χαραλαμπογιάννη, Υφυπουργός, Υπουργείο Εσωτερικών
- Bασίλειος-Πέτρος Σπανάκης, Υφυπουργός, Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
- Σταυρούλα Λέκα, President, European Academy of Occupational Health Psychology (EAOHP)
- Αθηνά Πάσσιου, Πρόεδρος, Φορέας «Θάλπος-Ψυχική Υγεία»
- Bούλα Δραγάτη, Αναπληρώτρια Διευθύνουσα Σύμβουλος, Commercial Risk, Retirement and Health Solutions, Aon Greece
- Ιωάννα Φαναριώτη, HR Director Greece & South CESA Cluster, EY
- Κωνσταντίνος Χαραντινιώτης, Mindset Coach - Well-being Consultant - Mindfulness Teacher
- Dasho Karma Ura, πρόεδρος του Κέντρου Μελετών για το Μπουτάν και την Ακαθάριστη Εθνική Ευτυχία (GNS),
- Ράνια Θρασκιά, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας MSc, Βουλευτής, ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία
- Stefan Schreck, Adviser, DG SANTE, European Commission
- Ευάγγελος Φραγκούλης, Γενικός Οικογενειακός Ιατρός, Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Ακαδημίας Γενικής/ Οικογενειακής Ιατρικής & ΠΦΥ
- Κωνσταντίνος Μεφσούτ, Διευθυντής Εταιρικών Υποθέσεων και Αειφορίας της DELTA FOODS SA.
- Παύλος Σακκάς, Ομότιμος Καθηγητής Ψυχιατρικής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της ποιοτικής έρευνας “Χαρτογραφώντας την Ποιότητα Ζωής των Ελλήνων» που διεξήγαγε η Wellbeingr με το Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης, σύμφωνα με τα οποία προτείνονται:
- Ενημέρωση για τα απλά, προσιτά και οικονομικά μέσα και λύσεις που συμβάλουν στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής.
- Ενημέρωση για τις δομές και τα εγχειρήματα, που ήδη υπάρχουν και λειτουργούν στον κλάδο της ψυχικής υγείας και ευεξίας
- Εκπαιδευτικά προγράμματα και πρωτοβουλίες, με στόχο την ανάδειξη της σημαντικότητας όλων των παραμέτρων του wellbeing καθώς και την εισαγωγή θεματικών που σήμερα δείχνουν να παραμελούνται όπως π.χ. συμπεριφορική, πολιτισμική και κοινωνική εκπαίδευση.
- Δημιουργία ενός Παρατηρητηρίου Ποιότητας Ζωής σύμφωνα με τα πρότυπα των άλλων χωρών.

Κατά τη συμμετοχή της στη συζήτηση με θέμα "Παγκόσμιες πρωτοβουλίες στον τομέα της ευημερίας", η Karen Guggenheim σημείωσε: «Είναι τιμή μου να μιλάω για την παγκόσμια ημέρα ψυχικής υγείας στο 2ο Wellbeingr Forum. Είναι χαρά μου που μοιράστηκα τη σκηνή με κορυφαίους στοχαστές και κυβερνητικούς εκπροσώπους προκειμένου να συζητήσουμε τους λόγους για τους οποίους η ευτυχία και η ευημερία έχουν μεγάλη σημασία σε ατομικό, επιχειρησιακό και πολιτικό επίπεδο. Η αποστολή μας στο WOHASU® και στην Παγκόσμια Διάσκεψη Κορυφής για την Ευτυχία είναι να προωθήσουμε την επιστήμη πίσω από την ευημερία και τις πρακτικές που οδηγούν σε μια πιο ευτυχισμένη, υγιή και βιώσιμη ζωή. Το πεδίο εφαρμογής μας είναι παγκόσμιο και η προσέγγισή μας είναι ολιστική. Αυτή είναι η πρώτη μου επίσκεψη στην Ελλάδα και δεν θα μπορούσα να μην είμαι ευτυχής που συμμετέχω σε αυτή τη σημαντική συζήτηση.»
Οι διακεκριμένες αυτές προσωπικότητες αναφέρθηκαν σε διάφορα θέματα που σχετίζονται με την υγεία, την ευημερία, την εκπαίδευση και τη βιωσιμότητα, καθιστώντας το φόρουμ μια σημαντική πλατφόρμα για ουσιαστικές συζητήσεις και προτάσεις. Η βασική αποστολή αυτού του συνεδρίου ήταν να καλλιεργήσει βαθιές γνώσεις σχετικά με τη σύνδεση μεταξύ της ανθρώπινης ευημερίας και της βιωσιμότητας του πλανήτη μας. Καθ' όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι παρευρισκόμενοι συμμετείχαν με ενθουσιασμό σε ενδιαφέρουσες συζητήσεις και μοιράστηκαν τις οπτικές τους σε μια σειρά από θέματα αιχμής, όπως:

Ο κρίσιμος ρόλος των οικογενειών στην ανθρώπινη και κοινωνική πρόοδο
Αποτύπωση του επιπέδου ευημερίας των Ελλήνων: Παρουσίαση ποιοτικής έρευνας
Παγκόσμιες πολιτικές για την ευημερία
Η εκπαίδευση ως ζωτικό εργαλείο για τη διαμόρφωση βιώσιμων κοινωνιών του μέλλοντος
Παγκόσμιες πρωτοβουλίες για την ευημερία
Τοποθέτηση του εργαζομένου στο επίκεντρο της βιώσιμης ανάπτυξης
Ανθρώπινη ευτυχία και βιώσιμη ανάπτυξη: Μια διερεύνηση προς όφελος του πλανήτη
Οραματισμός ενός πιο βιώσιμου και καλύτερου κόσμου για τις μελλοντικές γενιές
Στρατηγικές για την ενίσχυση της ευημερίας, την πρόληψη και την προαγωγή της ψυχικής υγείας
Η Αγγελική Δικαιούλια, συν-ιδρύτρια, Wellbeingr δήλωσε: «Είναι μεγάλη μου χαρά που αποτελώ κομμάτι αυτής της σημαντικής πρωτοβουλίας. Το 2ο Wellbeingr Forum μας προσέφερε μια μοναδική πλατφόρμα, προκειμένου να αναδείξουμε τον πρωταρχικό ρόλο της ψυχικής υγείας και ευεξίας στη διασφάλιση της βιωσιμότητας του πλανήτη μας. Μαζί, εργαζόμαστε για ένα μέλλον, όπου η ψυχική υγεία δεν θα αποτελεί μόνο μια προσωπική προσπάθεια, αλλά έναν θεμελιώδη πυλώνα της παγκόσμιας βιωσιμότητας. Ανυπομονώ να συνεχίσουμε αυτό το σημαντικό έργο, καθώς προσπαθούμε να δημιουργήσουμε έναν πιο αρμονικό και ανθεκτικό κόσμο για όλους.»

Η Ιζαμπέλ Ράζη, συν-ιδρύτρια, Wellbeingr δήλωσε: «Η αφοσίωσή μας στην προώθηση της ευημερίας και της ψυχικής υγείας υπήρξε η κινητήριος δύναμη αυτής της πρωτοβουλίας. Μέσω των συλλογικών μας προσπαθειών, καταφέραμε να χαράξουμε το δρόμο προς ένα καλύτερο και πιο βιώσιμο μέλλον. Το 2ο Wellbeingr Forum αποτέλεσε έναν φάρο ελπίδας, ένα μέρος όπου διερευνούμε τη βαθιά σχέση μεταξύ της ανθρώπινης ευημερίας και της βιωσιμότητας του πλανήτη μας. Είμαι ενθουσιασμένη για το μέλλον, καθώς εργαζόμαστε για να κάνουμε αυτόν τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος για τις σημερινές και τις μελλοντικές γενιές».
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Κινητοποίηση στην PeopleCert ενάντια στις απολύσεις - συνδικαλιστικές διώξεις
Κινητοποίηση στην PeopleCert ενάντια στις απολύσεις - συνδικαλιστικές διώξεις

Απαίτηση των διαμαρτυρομένων να πάρει πίσω η εταιρεία απολύσεις εργαζομένων

Ημερίδα: «Δωρεά οργάνων - δώρο ζωής» στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδου
Ημερίδα: «Δωρεά οργάνων - δώρο ζωής» στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδου

Και παρουσίαση του βιβλίου «Από Αύγουστο... σε Αύγουστο» της συγγραφέως - ιατρού Ελευθερίας Κρικέλη

Η Nelly Aλιγιζάκη live μαζι με τους Avventura στην Αθήνα
Η Nelly Aλιγιζάκη live μαζι με τους Avventura στην Αθήνα

Στο φιλόξενο stage «Μουσικό Κουτί»
© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge