gothess Home Page
ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
10-1-2023

Άνοιξε η πλατφόρμα του προγράμματος επιδότησης για ηλεκτρικά TAXI

Η υποχρεωτική απόσυρση οχήματος ΤΑΞΙ επιβραβεύεται με 5.000 ευρώ

Άνοιξε η πλατφόρμα του προγράμματος επιδότησης για ηλεκτρικά TAXI
Φωτογραφία αρχείου

Τέθηκε σε λειτουργία από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η ηλεκτρονική πλατφόρμα της δράσης “ΠΡΑΣΙΝΑ ΤΑΞΙ” για την επιδότηση ηλεκτρικών TAXI με έως και 22.500 ευρώ, με στόχο την αντικατάσταση περίπου 2.000 παλιών και ρυπογόνων ταξί.

Οι αιτήσεις από τους ενδιαφερόμενους καταχωρούνται ηλεκτρονικά στο https://prasinataxi.gov.gr, ενώ η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων είναι η 31η Δεκεμβρίου 2023.

Mε το νέο πρόγραμμα δίνεται η δυνατότητα επιδότησης σε ιδιοκτήτες οχήματος ΤΑΞΙ, για αγορά ή χρονομίσθωση (leasing) αμιγώς ηλεκτρικού οχήματος ΤΑΞΙ καθώς και για αγορά και εγκατάσταση “έξυπνου” σημείου επαναφόρτισης ηλεκτρικού οχήματος (wallbox).

Η επιδότηση (οικολογικό bonus) ανέρχεται σε ποσοστό 40% της Λιανικής Τιμής Προ Φόρων (ΛΤΠΦ) του καινούριου, αμιγώς ηλεκτρικού ταξί, με το μέγιστο ποσό να φθάνει τις 17.500 ευρώ. Σε αυτά προστίθενται ακόμη 5.000 € ως επιβράβευση υποχρεωτικής απόσυρσης του παλιού οχήματος ταξί, ανεβάζοντας το συνολικό όφελος σε έως και 22.500 €.

Επίσης, λαμβάνεται ειδική μέριμνα για τα ΑμεΑ, τις οικογένειες με 3 εξαρτώμενα τέκνα και άνω και τους νέους έως 29 ετών, με ξεχωριστή προσαύξηση σε κάθε κατηγορία.

Ωφελούμενοι του προγράμματος “ΠΡΑΣΙΝΑ ΤΑΞΙ”

Όλοι οι ιδιοκτήτες οχημάτων ΤΑΞΙ κατηγορίας EURΟ 5 και παλαιότερης, με βάση την άδεια κυκλοφορίας.

Ιδιοκτήτες θεωρούνται όσοι κατέχουν το 100% της άδειας κυκλοφορίας του οχήματος. Σε περίπτωση ύπαρξης περισσότερων μεριδιούχων επί της αδείας (συνιδιοκτήτες/συγκύριοι), η αίτηση υποβάλλεται από το σύνολο των δικαιούχων.

Κάθε ωφελούμενος δικαιούται την αγορά ή σύναψη χρονομίσθωσης (leasing) ενός αμιγώς ηλεκτρικού αυτοκινήτου μηδενικών εκπομπών ρύπων C02 (BEV), ανά άδεια.

Οι δικαιούχοι υποχρεούνται να προβούν σε απόσυρση και καταστροφή του παλαιού οχήματος ΤΑΞΙ. Το ποσό επιδότησης για την απόσυρση συνυπολογίζεται στο τελικό ποσό του οικολογικού bonus.

Η ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότητας των δαπανών, ορίζεται η 1η Δεκεμβρίου του 2021, από τις οποίες εξαιρούνται οι δαπάνες που αφορούν την προκαταβολή για την παραγγελία του οχήματος.

Ύψος ενισχύσεων με το πρόγραμμα “ΠΡΑΣΙΝΑ ΤΑΞΙ”

Για αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα (BEV) οχήματα ταξί η επιδότηση ανέρχεται σε ποσοστό 40% επί της Λιανικής Τιμής Προ Φόρων (ΛΤΠΦ), με μέγιστο ποσό τις 17.500 ευρώ.

Η υποχρεωτική απόσυρση οχήματος ΤΑΞΙ επιβραβεύεται με 5.000 ευρώ.

Η αγορά «έξυπνου» σημείου επαναφόρτισης ηλεκτρικού οχήματος, για εγκατάσταση σε οικιακό περιβάλλον ή σε χώρο στάθμευσης επιχείρησης με ιδιωτική πρόσβαση, επιδοτείται με ποσό συνολικού ύψους 500 ευρώ και είναι προαιρετική.

Επιπλέον ενισχύσεις για ΑμεΑ, τρίτεκνους/πολύτεκνους και νέους έως 29 ετών

Στις περιπτώσεις που η άδεια είναι ατομική:

  • Για τις κατηγορίες ΑμεΑ, προβλέπεται προσαύξηση κατά 1.000 ευρώ στο ποσό της επιδότησης για αγορά ή μίσθωση ηλεκτρικού οχήματος ΤΑΞΙ.
  • Για τις κατηγορίες οικογενειών με τουλάχιστον 3 εξαρτώμενα τέκνα, προβλέπεται προσαύξηση κατά 1.000 ευρώ στο ποσό της επιδότησης για αγορά ή μίσθωση ηλεκτρικού οχήματος ΤΑΞΙ.
  • Για νέους έως 29 ετών, που είναι ήδη κάτοχοι άδειας οχήματος ΤΑΞΙ, προβλέπεται προσαύξηση κατά 1.000 ευρώ στο ποσό της επιδότησης για αγορά ή μίσθωση ηλεκτρικού οχήματος ΤΑΞΙ.
  • Στην περίπτωση που οι δικαιούχοι με βάση την υφιστάμενη άδεια Ε.Δ.Χ. οχήματος ΤΑΞΙ είναι παραπάνω από ένας, και καθένας από αυτούς τυχαίνει να ανήκει στις ως άνω ειδικές κατηγορίες, το ποσό της προσαύξησης που δικαιούται ανάλογα με την κάθε ειδική κατηγορία υπολογίζεται με βάση το ποσοστό, που του αναλογεί στην υφιστάμενη άδεια Ε.Δ.Χ. οχήματος ΤΑΞΙ.
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Άνοιξε η πλατφόρμα του προγράμματος επιδότησης για ηλεκτρικά TAXI
Άνοιξε η πλατφόρμα του προγράμματος επιδότησης για ηλεκτρικά TAXI

Η υποχρεωτική απόσυρση οχήματος ΤΑΞΙ επιβραβεύεται με 5.000 ευρώ

Υποχρεωτική η ύπαρξη αλυσίδων σε όλα τα οχήματα από τον Οκτώβριο
Υποχρεωτική η ύπαρξη αλυσίδων σε όλα τα οχήματα από τον Οκτώβριο

Ποιο είναι το πρόστιμο για όσους δεν έχουν αλυσίδες

H Volkswagen εξοπλίζει το ID. Buzz με ελαστικά Continental
H Volkswagen εξοπλίζει το ID. Buzz με ελαστικά Continental

Το EcoContact 6 Q με στάνταρ τεχνολογία ContiSeal

To Opel Rocks-e στην 86η ΔΕΘ
To Opel Rocks-e στην 86η ΔΕΘ

Ενα μικρό, διθέσιο όχημα μηδενικών ρύπων

Το Pricefox εισέρχεται στην ασφάλιση μηχανής
Το Pricefox εισέρχεται στην ασφάλιση μηχανής

Συνεργασίες με Ασφαλιστικές εταιρείες για την ασφάλεια μηχανής


Events
Η ατζέντα της ημέρας

Ο,τι συμβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη θα το βρεις εδώ© 2001-2021 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter