ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
4-10-2018

12ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους

19 με 21 Οκτωβρίου 2018 στο Λιμάνι

12ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους (TiSFF) πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη από 2007 στο πλαίσιο των “Δημητρίων”, διαλέγοντας και παρουσιάζοντας κινηματογραφικές ταινίες διάρκειας μέχρι 40 λεπτών, προωθώντας την τέχνη του κινηματογράφου και νέους δημιουργικούς σκηνοθέτες της Ελλάδας αλλά και όλου του κόσμου.

Περνώντας αναμφισβήτητα στους ισχυρότερους θεσμούς της Θεσσαλονίκης, το TISFF παραμένει δυναμικά η «στέγη» νέων κινηματογραφιστών από ολόκληρο τον κόσμο. Ό,τι σημαντικότερο και πιο φρέσκο γεννιέται στην κινούμενη εικόνα, δίνει ραντεβού στη Θεσσαλονίκη και παρουσιάζεται σ’ ένα «ανένταχτο» φεστιβάλ που δημιουργήθηκε και λειτουργεί κάτω από τη μπαγκέτα του ενορχηστρωτή, συντονιστή και ιδρυτή του, Γιάννη Ζαχόπουλου.

Ένας από τους οραματιστές αυτού του τόπου εδώ και χρόνια αγωνίζεται ν’ ανακαλύψει, να προβάλει, να προωθήσει νέες ιδέες και νέες τάσεις οι οποίες καταγράφονται στις δουλειές νέων δημιουργών του κινηματογράφου. Η δειλή πρώτη προσπάθεια του TISSF, που ξεκίνησε το 2007, έχει γιγαντωθεί κι έχει αποτελέσει πόλο έλξης καλλιτεχνών που «συμπυκνώνουν» και καταγράφουν την ξέφρενη πορεία του πλανήτη σε επίπεδο κοινωνικό, πολιτικό, ερωτικό ή οτιδήποτε άλλο.

Η σχέση αμφίδρομη! Αν προτιμούν μετά μανίας «τη βορειοελλαδίτικη καλλονή» και αυτό το φεστιβάλ οι σκηνοθέτες καταθέτοντας τις πιο πρόσφατες δημιουργίες τους, με την ίδια ζέση το TISFF αντιπροσωπεύει τη Θεσσαλονίκη όχι μόνο κατά τις μέρες που διαρκεί το φεστιβάλ, αλλά ολόκληρο τον χρόνο. Απόδειξη οι προσκλήσεις που έχει δεχθεί να προβάλει τους πιο αξιόλογους νέους Ελληνες σκηνοθέτες σε κινηματογραφικά φεστιβάλ σε Αθήνα, Βρυξέλλες, Μπρίστολ, Λισαβώνα, Βαρκελώνη, Σανταντέρ, Μάλτα, Μοντρεάλ, Βελιγράδι, Σμύρνη και σε πολλές ελληνικές πόλεις.

Είναι μία καλή διαφήμιση για τη Θεσσαλονίκη αλλά και για όλο το Ελληνικό σινεμά, κατακτώντας μια αξιόλογη θέση στον πολιτιστικό χάρτη της γηραιάς ηπείρου. Η διεθνής φήμη τού TISSF για το υψηλότατο επίπεδο των ταινιών και του προγράμματός του, είχε σαν επιβράβευση να συμπεριληφθεί στα 44 «πιο σημαντικά» φεστιβάλ τού πλανήτη, εκ των οποίων τα 25 είναι ευρωπαϊκά όπως Κάννες, Βερολίνο, Κλαιρμόν-Φεράν, κ.ά. Σημειωτέον επίσης ότι είναι το μοναδικό ελληνικό φεστιβάλ στην λίστα και στα 3 καλύτερα από όλες τις Βαλκανικές χώρες.

Το TISSF πάντα διεκδικούσε την προβολή τής αξιόλογης κινηματογραφικής δημιουργίας, απεχθανόταν τους ερασιτεχνισμούς ή τις ανούσιες «βιντεοσκοπήσεις», πάλευε και διαμόρφωσε μια αξιοζήλευτη ταυτότητα, η οποία στοχεύει σε μια αξέχαστη εμπειρία γιά τον θεατή. Πάνω από 1500 έργα είναι κάθε χρόνο ο αριθμός των συμμετοχών απ’ όλο τον κόσμο!  Η αυστηρή επιλογή του Γιάννη Ζαχόπουλου και της Επιτροπής τού TiSFF είναι πάντα σκληρή για να λάμψουν τα καλύτερα «διαμάντια» απ’ όλον τον κόσμο.

Με την υποστήριξη τής  Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης αλλά και των 8.200 δηλωμένων «φίλων» στα κοινωνικά δίκτυα, η 12η διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί στις 19, 20 και 21 Οκτωβρίου 2018, στις δύο αίθουσες της Αποθήκης Δ’ στο Λιμάνι.

Φέτος το TiSFF θα παρουσιάσει και 2 σημαντικά αφιερώματα :

Η Opera National de Paris έχει επιλέξει το TiSFF για να παρουσιάσει στην Ελλάδα 4 δικές της παραγωγές με τα καλύτερα ονόματα του Γαλλικού κινηματογράφου. Μια μεγάλη τιμή αναγνώρισης του κινηματογραφικού επιπέδου τού TiSFF Θεσσαλονίκης.

Focus on Denmark: ένα 3ωρο αφιέρωμα στο πρωτοποριακό σινεμά της Δανίας με 5 αξέχαστα έργα, επιλογές του Γιάννη Ζαχόπουλου μετά από έρευνα πολλών μηνών.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ εδώ
Σχετικά άρθρα:
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Το θρυλικό «The Rocky Horror Picture Show» στο Ολύμπιον
Το θρυλικό «The Rocky Horror Picture Show» στο Ολύμπιον

Από την ενότητα προβολών Fundamentals Midnight

Οι ταινίες της εβδομάδας στις αίθουσες του Φεστιβάλ
Οι ταινίες της εβδομάδας στις αίθουσες του Φεστιβάλ

Πέμπτη 18 έως Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2024

7o Sleepless Movie Marathon
7o Sleepless Movie Marathon

Τρεις εμβληματικές χριστουγεννιάτικες ταινίες στο Θέατρο Αυλαία

Σινέ Αθήναιον: Πρόγραμμα προβολών
Σινέ Αθήναιον: Πρόγραμμα προβολών

Από την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου έως την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2023

Σινέ Αθήναιον: Πρόγραμμα προβολών
Σινέ Αθήναιον: Πρόγραμμα προβολών

Από την Πέμπτη 23 έως την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023


Events
Η ατζέντα της ημέρας

Ο,τι συμβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη θα το βρεις εδώ



© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge