Top
8-11-2018

Ελληνική πρεμιέρα της ταινίας της Τώνιας Μισιαλή 'Παύση'

Στο Cine John Casavettes

Ελληνική πρεμιέρα της ταινίας της Τώνιας Μισιαλή 'Παύση'
fontsize
Εχει λήξει στις: Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2018

Μια γυναικεία ιστορία όπου πρωταγωνιστεί η Στέλα Φυρογένη για έναν άνθρωπο που έχει ανάγκη την αγάπη και ενώ είναι παγιδευμένη στη δυστυχία ενός καταπιεστικού γάμου, βρίσκει καταφύγιο σε ένα φανταστικό κόσμο εκδικητικής βίας. Σύντομα, πραγματικότητα και φαντασία συγχέονται. 

Μετά από την Πρεμιέρα της ταινίας στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Κάρλοβι Βάρι, η ΠΑΥΣΗ τώρα κάνει πρεμιέρες στα Φεστιβάλ των Leeds, Στοκχόλμης, Θεσσαλονίκης, Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, Bratislava και Καϊρου. Η σκηνοθέτιδα θα παραστεί σε όλες τις προβολές και θα παρουσιάσει την ταινία με Q&A. 

Η ταινία έχει λάβει πολύ καλές κριτικές από το Cineuropa και το The Hollywood Reporter. 

Cineuropa 
…it succeeds in shining the spotlight on a slow-burning and devastating form of emotional and personal turmoil…The film will offer the much-needed voice that many women yearn for…" “an emotional film that comes straight from the heart 

The Hollywood Reporter 
…striking directorial debut from writer-director Tonia Mishiali…” “A work of considerable…complexity” “An austerely told tale…with feats of cinematic derring-do” “A layered and touching performance...”

Ζούμε σε μια εποχή όπου οι γυναίκες δεν εκπροσωπούνται επαρκώς στον κινηματογράφο ή εκπροσωπούνται εσφαλμένα, γι’ αυτό ήθελα αυτή η ταινία να απεικονίσει ένα γυναικείο χαρακτήρα που είναι πραγματικός. Η «Παύση» είναι μια γυναικεία ιστορία, ιδωμένη μέσα από τον γυναικείο φακό, πίσω και μπροστά από την κάμερα. Πρόθεσή μου ήταν να δημιουργήσω ένα μωσαϊκό του μικρόκοσμου της πατριαρχικής κοινωνίας και να απεικονίσω την αέναη μάχη μεταξύ των δύο φύλων, συνειδητά και μόνο από την ευαίσθητη και ευάλωτη γυναικεία ματιά. 

Η ηρωίδα της «Παύσης» μεγάλωσε σε μια πατριαρχική κοινωνία όπου οι γυναίκες ζούσαν στο περιθώριο έχοντας ως κύριο σκοπό της ζωής τους να υπηρετούν τον σύζυγο και τα παιδιά τους. Ακόμα και σήμερα, η ηρωίδα αυτή, όπως χιλιάδες γυναίκες ανά το παγκόσμιο, εξακολουθεί να περνά τη ζωή της μέσα από παρόμοιες καταστάσεις, ανήμπορη να βρει την προσωπική της φωνή και να παλέψει για τον εαυτό της και τα δικαιώματά της. 

Μέσα από τον φακό της, βλέπει κανείς την πάλη και την αγωνία της. Είναι τόσο αδύναμη που δε μπορεί παρά να ξεφύγει μέσα από τη φαντασία της. Στον φανταστικό αυτό κόσμο της, βρίσκει αγάπη, έρωτα, πάθος, θάρρος και δύναμη, όλα αυτά που δε βρίσκει στην πραγματικότητα. Και τα στοιχεία αυτά τα ζει τόσο έντονα που στο τέλος δε μπορεί ούτε η ίδια να καταλάβει ποια είναι η αλήθεια και ποια η φαντασία. Έχει χάσει την κρίση της και τα συναισθήματά της βρίσκονται σε λίμπο. Η κατάστασή της είναι για το θεατή ένα παράδειγμα προς αποφυγήν.”
Τώνια Μισιαλή 


Η Μισιαλή έχει κάνει μια εντυπωσιακή πορεία με τις μικρού μήκους ταινίες της “Dead end” (2013) και “Το νανούρισμα της πεταλούδας” (2014) οι οποίες έχουν διαγωνιστεί σε πάνω από 60 διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου ανά το παγκόσμιο, όπως Λοκάρνο, Σαράγεβο, Palmρ Springs, Δράμας, Cork, Busan, Encounters και έχουν λάβει βραβεία καλύτερης ταινίας και καλύτερου σκηνοθέτη. 

Η ΠΑΥΣΗ, το σκηνοθετικό της ντεμπούτο, σε συμπαραγωγή Κύπρου-Ελλάδας, έχει συμμετάσχει στα εργαστήρια συμπαραγωγής Connecting Cottbus and Mannheim Meeting Place το 2015 και στο Karlovy Vary Works-in-Progress το 2017. 

Οι προβολές της ΠΑΥΣΗΣ: 
Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018, στις 20:00 στο Cine John Casavettes 
Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2018, στις 14:45 στο Cine John Casavettes

Ciné John Cassavetes
Αποθήκη 1 (Προβλήτα Α στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης)
Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο για το άρθρο“Acrobatics” στο 59o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης“Acrobatics” στο 59o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Στο αφιέρωμα του Φεστιβάλ για το ελληνικό Queer Cinema


Προβολή ταινίας 'Παρισινή εκπαίδευση' του Ζαν Πολ ΣιβεράκΠροβολή ταινίας 'Παρισινή εκπαίδευση' του Ζαν Πολ Σιβεράκ

Στο πλαίσιο του αφιερώματος «Μαθήματα Ζωής» του 59ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου
59ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου-Από την Αριστοτέλους και το Λιμάνι, στη Σταυρούπολη και τις Συκιές59ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου-Από την Αριστοτέλους και το Λιμάνι, στη Σταυρούπολη και τις Συκιές

Επιλεγμένες προβολές στους δήμους Παύλου Μελά και Νεάπολης – ΣυκεώνgoTHESS

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
ΡΟΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ