ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
25-11-2018

Προβολή της ταινίας «Πυρρίχιος Σέρρα» στη Σταυρούπολη

Την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2018

Προβολή της ταινίας «Πυρρίχιος Σέρρα» στη Σταυρούπολη
FREE

Η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση ΙΡΙΣ και ο Πρόεδρός της Παντελής Αδαμούδης, παρουσιάζουν την ταινία μικρού μήκους «Πυρρίχιος Σέρρα» του Χρήστου Κεμανετζίδη. Η ταινία θα προβληθεί την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2018 και ώρα 19.00, στο Δημοτικό Θέατρο του Κέντρου Πολιτισμού Χρήστος Τσακίρης με ελεύθερη είσοδο και μετά την προβολή θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του γνωστού μουσικοσυνθέτη, εμπνευστή και παραγωγού της ταινίας Χρήστου Κεμανετζίδη.

Ο χορός μέσα από τον οποίο "εκπορεύεται" η δύναμη των Ελλήνων του Πόντου, η νοσταλγία για τη γενέθλια γη των προγόνων, αλλά και οι ρίζες του συναισθηματικού γενετικού κώδικα των Ποντίων, βρίσκει θέση μέσα στην ταινία, την πρώτη του είδους της.

Μια εμβληματική καλλιτεχνική καταγραφή του αρχαιοπρεπούς Πυρρίχιου χορού με αναφορές στα Παναθήναια μέχρι τις μέρες μας. Αναπαριστά μέρες και ώρες αγώνα και τη μάχη επιβίωσης των Ποντίων στα Ποντιακά Όρη, στα χρόνια της Γενοκτονίας, με την συμμετοχή δεκάδων εθελοντών, χορευτών, μουσικών και ερμηνευτών της Παράδοσης.

Τα γυρίσματα, διήρκεσαν 3,5 μήνες, χρησιμοποιήθηκαν οπτικοακουστικά εφέ και η τεχνική video art και έγιναν σε αρχαιολογικούς χώρους, όπως στο Βυζαντινό κάστρο του Παλαιού Γυναικοκάστρου στο Κιλκίς και στη λίμνη ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους, στην Κερκίνη Σερρών και στο Παλαιόκαστρο του Δήμου Ωραιοκάστρου.

Δεσπόζει στην ταινία η βαριά αισθαντική φωνή του ηθοποιού Τάσου Νούσια, ο οποίος έχει δώσει τα διαπιστευτήριά του μέσα από ανεπανάληπτες ερμηνείες στο θέατρο, τον κινηματογράφο και τη μικρή οθόνη.

Τα κείμενα είναι του Γιώργου Γεωργιάδη και στο τραγούδι είναι ο Αλέξης Παρχαρίδης, ο Γιώργος Σοφιανίδης, ο Στάθης Παυλίδης και ο Παναγιώτης Ασλανίδης.

Η επίσημη πρώτη προβολή έγινε τη Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018 στο δημοτικό θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη», από την Ένωση Ποντίων Καλαμαριάς σε συνεργασία με το Δήμο Καλαμαριάς.

Κέντρο πολιτισμού Χρήστος Τσακίρης

Περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες πρόσβασης

Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Το θρυλικό «The Rocky Horror Picture Show» στο Ολύμπιον
Το θρυλικό «The Rocky Horror Picture Show» στο Ολύμπιον

Από την ενότητα προβολών Fundamentals Midnight

Οι ταινίες της εβδομάδας στις αίθουσες του Φεστιβάλ
Οι ταινίες της εβδομάδας στις αίθουσες του Φεστιβάλ

Πέμπτη 18 έως Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2024

7o Sleepless Movie Marathon
7o Sleepless Movie Marathon

Τρεις εμβληματικές χριστουγεννιάτικες ταινίες στο Θέατρο Αυλαία

Σινέ Αθήναιον: Πρόγραμμα προβολών
Σινέ Αθήναιον: Πρόγραμμα προβολών

Από την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου έως την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2023

Σινέ Αθήναιον: Πρόγραμμα προβολών
Σινέ Αθήναιον: Πρόγραμμα προβολών

Από την Πέμπτη 23 έως την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023


Events
Η ατζέντα της ημέρας

Ο,τι συμβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη θα το βρεις εδώ



© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge