Top
Πολιτιστικά - Κινηματογράφος
30-11-2018

1ο Φεστιβάλ «Η Αντανάκλαση της Αναπηρίας στην Τέχνη»

Με τη συμμετοχή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

1ο Φεστιβάλ «Η Αντανάκλαση της Αναπηρίας στην Τέχνη»
fontsize
Εχει λήξει στις: Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2018
FREE

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με χαρά συμμετέχει και υποστηρίζει το 1ο Φεστιβάλ «Η αντανάκλαση της αναπηρίας στην τέχνη – Reflection of Disability in Art» (R.o.Di.), που πραγματοποιείται από τις 3 έως τις 10 Δεκεμβρίου 2018.

Το Φεστιβάλ διοργανώνει η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, το Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής και το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης.

Σκοπός του 1ου Φεστιβάλ «Η αντανάκλαση της αναπηρίας στην τέχνη» είναι η ανάδειξη της τέχνης μέσα από την οπτική των ατόμων με αναπηρία. Η κύρια ιδέα βασίζεται στην αναγνώριση του αναφαίρετου ανθρώπινου δικαιώματος της έκφρασης μέσω της Τέχνης. Απώτερος στόχος του φεστιβάλ είναι η καθιέρωσή του ως θεσμού παρουσίασης της καλλιτεχνικής πλευράς των ατόμων με αναπηρία, της άρσης των εμποδίων συμμετοχής και κοινωνικής συμπερίληψής τους, καθώς και της σύζευξης Πανεπιστημίου και Κοινωνίας.

Στο πλαίσιο της δράσης, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης παρουσιάζει την Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2018 στην αίθουσα Σταύρος Τορνές, τρεις ξεχωριστές ταινίες, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. 


Πρόκειται για τα φιλμ:

Αντουάν της Λάουρα Μπάρι (2008), ένα ντοκιμαντέρ με θέμα την αληθινή -και φανταστική- ζωή ενός 5χρονου τυφλού αγοριού με εξαιρετικό θάρρος

Μακροβούτι της Ιρίνας Μπόικο (2016), ένα ντοκιμαντέρ με ήρωα έναν αρμένιο αυτοδίδακτο συγγραφέα και ζωγράφο, ο οποίος ζει και δημιουργεί με απίστευτη ψυχική δύναμη, παρά τα κινητικά προβλήματα που αντιμετωπίζει

Δολοφονικά αμαξίδια του Ατίλα Τιλ (2016), μια κωμωδία δράσης με πρωταγωνιστές τρεις άντρες σε αναπηρικά αμαξίδια που φλερτάρουν με το ρίσκο και τον κίνδυνο (η ταινία απέσπασε τον Χρυσό Αλέξανδρο στο 57ο ΦΚΘ)

Το πρόγραμμα του 1ου Φεστιβάλ «Η αντανάκλαση της αναπηρίας στην τέχνη» περιλαμβάνει Διαγωνιστικό Τμήμα ταινιών, το κινηματογραφικό αφιέρωμα που διοργανώνει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, καθώς και άλλες εκδηλώσεις. 

Αναλυτικά το πρόγραμμα

Η κριτική επιτροπή του Διαγωνιστικού Τμήματος της διοργάνωσης αποτελείται από τον Γιώργο Αρβανίτη, τον διεθνούς φήμης διευθυντή φωτογραφίας και πρόεδρο του Δ.Σ. του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, τη Γεωργία Φύκα, κοινωνική λειτουργό με εξειδίκευση στις Σπουδές Αναπηρίας στο Πανεπιστήμιο του Leeds και στην Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας, και τον καθηγητή Michael L. Wehmeyer, διακεκριμένο επιστήμονα παγκοσμίως σε θέματα αυτοπροσδιορισμού και ειδικής αγωγής.

Πρόγραμμα προβολών

Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2018, αίθουσα Σταύρος Τορνές, είσοδος ελεύθερη
19:00 - Μακροβούτι της Ιρίνα Μπόικο
20:00 - Αντουάν της Λάουρα Μπάρι
22:00 - Δολοφονικά αμαξίδια του Ατίλα Τιλ

Οι ταινίες

Αντουάν / Antoine (ντοκιμαντέρ)
(Καναδάς, 2008)
Σκηνοθεσία: Λάουρα Μπάρι / Laura Bari. Έγχρωμο, 82΄.
Η αληθινή και φανταστική ζωή του Αντουάν, ενός αγοριού-ντετέκτιβ που τρέχει, οδηγεί, παίρνει αποφάσεις, παρουσιάζει ραδιοφωνικές εκπομπές και λατρεύει τις ταυτόχρονες τηλεφωνικές συνομιλίες. Για ένα διάστημα δύο ετών χρησιμοποιεί ένα μικροσκοπικό μικρόφωνο προσαρτημένο σ’ ένα ακουστικό και μ’ αυτό ανακαλύπτει και καταγράφει τους ήχους που τον περιβάλλουν. Με αυτό τον τρόπο συνυπογράφει το σάουντρακ του ντοκιμαντέρ. Ο 5χρονος βιετναμέζικης καταγωγής Αντουάν είναι τυφλός και έχει ενταχθεί στο εκπαιδευτικό σύστημα του Μόντρεαλ με πρωτοφανή επιτυχία.

Μακροβούτι / Long Dive (ντοκιμαντέρ)
(Ελλάδα, 2016)
Σκηνοθεσία - σενάριο: Ιρίνα Μπόικο / Irina Boiko. Έγχρωμο, 43΄.
«Ο άνθρωπος είναι ένα άπειρο... είναι ένας δρόμος» λέει ο Βρεζ Κιρακοσιάν, ο ήρωας του ντοκιμαντέρ. Ανάπηρος από παιδί λόγω ατυχήματος, μεγάλωσε σε μια φτωχή οικογένεια της Αρμενίας με τον πατέρα του στην φυλακή. Στα τέσσερά του έμαθε μόνος του να διαβάζει και να γράφει, λίγο αργότερα να ζωγραφίζει. Στα 18 του άρχισε να γράφει το πρώτο του βιβλίο. Στα 20 πούλησε τον πρώτο του πίνακα. Στα 29 του γνώρισε μια κοπέλα μέσω διαδικτύου. Στα 30 απέκτησε οικογένεια. «Τι είναι το παρόν ενός ανθρώπου», λέει. «Είναι η μάχη. Η μάχη των παθών του. Η μάχη που η εξέλιξή της είναι άγνωστη και εξαρτάται μόνο απ’ τον άνθρωπο».

Δολοφονικά αμαξίδια / Kills on Wheels (ταινία μυθοπλασίας)
(Ουγγαρία, 2016)
Σκηνοθεσία - σενάριο: Ατίλα Τιλ / Attila Till. Έγχρωμη, 105΄.
Ένα 20χρονο αγόρι, ο φίλος του κι ένας πρώην πυροσβέστης, όλοι καθηλωμένοι σε αναπηρικά αμαξίδια και παρακινημένοι από την απελπισία και το φόβο ότι σύντομα θα θεωρούνται άχρηστοι, προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στη Μαφία. Μόνο που τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται. Τα όρια ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη φαντασία θολώνουν και η ταινία, ανάμεσα στους γκάνγκστερ και τα πιστολίδια, φανερώνει τη γεμάτη προκλήσεις και εμπόδια ζωή στο καροτσάκι, και όχι μόνο. Το φιλμ βραβεύτηκε με τον Χρυσό Αλέξανδρο στο 57ο ΦΚΘ.

Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2018 στην αίθουσα Σταύρος Τορνές - Αποθήκη 1

Events και Alerts από αυτή την καταχώρηση
«Η Χαμένη Λεωφόρος του Ελληνικού Σινεμά» στη Θεσσαλονίκη«Η Χαμένη Λεωφόρος του Ελληνικού Σινεμά» στη Θεσσαλονίκη

Μέρος πρώτο: «Παράξενο Τότε»


Αποθήκη Α Λιμάνι Θεσσαλονίκης

Περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες πρόσβασηςΔολοφονικά αμαξίδιαΜακροβούτιΑντουάν

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο για το άρθρο

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
ΜΟΥΣΙΚΗ - ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ
ΘΕΑΤΡΟ - ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ

«Η Χαμένη Λεωφόρος του Ελληνικού Σινεμά» στη Θεσσαλονίκη«Η Χαμένη Λεωφόρος του Ελληνικού Σινεμά» στη Θεσσαλονίκη

Μέρος πρώτο: «Παράξενο Τότε»


Οι προβολές στις αίθουσες του Φεστιβάλ Κινηματογράφου ΘεσσαλονίκηςΟι προβολές στις αίθουσες του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Πέμπτη 13 – Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018


Πέντε υποψηφιότητες για τον Γιώργο Λάνθιμο στις Χρυσές ΣφαίρεςΠέντε υποψηφιότητες για τον Γιώργο Λάνθιμο στις Χρυσές Σφαίρες

Στις 6 Ιανουαρίου η τελετή απονομής στο Μπέβερλι Χιλς


21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Έναρξη καταθέσεων συμμετοχών για Ελληνικά Ντοκιμαντέρ / VR / Agora Doc Market & Docs in Progress


Ντοκιμαντέρ για τον  Κασόγκι γυρίζει ο Σον ΠενΝτοκιμαντέρ για τον Κασόγκι γυρίζει ο Σον Πεν

Εθεάθη μπροστά από το προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη


Captain MarvelCaptain Marvel

Το δεύτερο trailer


Κινηματογραφικό Αφιέρωμα «Φωτογράφοι που συγκλόνισαν τον κόσμο»Κινηματογραφικό Αφιέρωμα «Φωτογράφοι που συγκλόνισαν τον κόσμο»

Στην Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης


Kursk – Η τελευταία αποστολήKursk – Η τελευταία αποστολή

Βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα


1ο Φεστιβάλ «Η Αντανάκλαση της Αναπηρίας στην Τέχνη»1ο Φεστιβάλ «Η Αντανάκλαση της Αναπηρίας στην Τέχνη»

Με τη συμμετοχή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης


Το αφιέρωμα του Φεστιβάλ στο ελληνικό queer σινεμά στην Ταινιοθήκη της ΕλλάδοςΤο αφιέρωμα του Φεστιβάλ στο ελληνικό queer σινεμά στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

13-19 Δεκεμβρίου 2018goTHESS

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
ΡΟΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ
Οι ταινίες της εβδομάδας στις αίθουσες του Φεστιβάλ Κινηματογράφου ΘεσσαλονίκηςΟι ταινίες της εβδομάδας στις αίθουσες του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Προβολή της ταινίας «Πυρρίχιος Σέρρα» στη ΣταυρούποληΠροβολή της ταινίας «Πυρρίχιος Σέρρα» στη Σταυρούπολη
21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης
Η ταινία Η ταινία "Αιγαίο SOS" γεμίζει τις αίθουσες
Οι ταινίες της εβδομάδας 29 Νοεμβρίου - 5 Δεκεμβρίου 2018Οι ταινίες της εβδομάδας 29 Νοεμβρίου - 5 Δεκεμβρίου 2018
Avant Premiere της σειράς 'Η υπέροχη φίλη μου'Avant Premiere της σειράς 'Η υπέροχη φίλη μου'
Αφιέρωμα: 'Η Ελλάδα όπως την είδε ο Αλέξης Δαμιανός'Αφιέρωμα: 'Η Ελλάδα όπως την είδε ο Αλέξης Δαμιανός'
Φεστιβάλ  Ταινιών Μικρού Μήκους νέων κινηματογραφιστώνΦεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους νέων κινηματογραφιστών
Νεότερα σχολιασμένα:
Περιγράψτε