Top
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
ΑΤΖΕΝΤΑ
/Κινηματογράφος/
29-6-2019

Δωρεάν προβολή του "Cinema Paradiso" στην Πλατεία Αριστοτέλους

Στις 4 Σεπτεμβρίου 2019

Δωρεάν προβολή του
fontsize
Ξεκινάει στις: Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2019
FREE

Στην Πλατεία Αριστοτέλους την Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2019 το βράδυ θα προβληθεί η ταινία «Cinema Paradiso» με ελεύθερη είσοδο, στα πλαίσια του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη – MEDIA» το οποίο και υποστηρίζει το πρόγραμμα των εκδηλώσεων «Σεζόν κλασικών ταινιών», που πραγματοποιούνται σε 13 χώρες της Ε.Ε., δίνοντας τη δυνατότητα σε σχεδόν 2.000 συμπολίτες μας να απολαύσουν το κινηματογραφικό αυτό αριστούργημα του Giuseppe Tornatore.

Special Guest της βραδιάς θα είναι η Beatrice Bordone Bulgari, η ενδυματολόγος της ταινίας Cinema Paradiso.

Για όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού έως και τα τέλη Σεπτέμβρη, ταινίες από τον κλασικό Ευρωπαϊκό κινηματογράφο θα προβληθούν σε σημαντικούς χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης μεταξύ των οποίων το Κάστρο Kilkenny στην Ιρλανδία, και η Piazza Maggiore στη Μπολόνια, με απώτερο στόχο την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των ανθρώπων που έχουν κοινά ενδιαφέροντα και το ίδιο πάθος για τις κλασικές ταινίες του Ευρωπαϊκού κινηματογράφου.

Ιστορικό
Από το 1991 και μετά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει τον ευρωπαϊκό οπτικοακουστικό τομέα, συμβάλλοντας στην ανταγωνιστικότητα και την πολιτισμική πολυμορφία στην Ευρώπη, μέσω του υποπρογράμματος MEDIA. Μία από τις πιο σημαντικές ενέργειες είναι η παροχή χρηματοδοτικής στήριξης για τη διανομή ευρωπαϊκών ταινιών εκτός της χώρας παραγωγής τους. Κάθε χρόνο κατά μέσο όρο πάνω από 400 ταινίες διατίθενται στο κοινό άλλης ευρωπαϊκής χώρας με τη βοήθεια του MEDIA. Τον Μάιο του 2018 η Επιτροπή πρότεινε να αυξηθεί ο προϋπολογισμός του προγράμματος κατά σχεδόν 30 % για τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027.

Στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου, το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη – MEDIA» θα χρηματοδοτήσει επίσης την αποκατάσταση και την ψηφιοποίηση ταινιών κινηματογραφικής κληρονομιάς, για να διασφαλιστεί το πέρασμα του ευρωπαϊκού πολιτισμού στις μελλοντικές γενιές. Η σειρά εκδηλώσεων για το φετινό καλοκαίρι έχει προγραμματιστεί στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018 και ενισχύθηκε από τη στρατηγική Digital4Culture.

Η «Σεζόν κλασικών ταινιών» αποτελεί συνέχεια της πρωτοβουλίας «Βραδιά ευρωπαϊκού κινηματογράφου», που περιλάμβανε 50 δωρεάν προβολές 20 ταινιών, με τη στήριξη του MEDIA, από τις 3 έως τις 7 Δεκεμβρίου 2018 σε ολόκληρη την ΕΕ και με συμμετοχή περίπου 7.200 Ευρωπαίων. Η «Σεζόν κλασικών ταινιών» αναμένεται να προσελκύσει στις ελεύθερες προβολές 15.000 Ευρωπαίους.

Ο Τίμπορ Νάβρατσιτς, επίτροπος Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού, δήλωσε: «Η ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων μας κλασικών ταινιών, θα πρέπει να είναι προσβάσιμη σε όλους. Χαίρομαι που η «Σεζόν κλασικών ταινιών» παρέχει τη δυνατότητα σε όλους όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σε μια εμπειρία κοινή σε όλη την Ευρώπη, ακόμη και όταν συμμετέχουν σε μια τοπική εκδήλωση».

Η Επίτροπος Μαρίγια Γκαμπριέλ, αρμόδια για την ψηφιακή οικονομία και κοινωνία, πρόσθεσε τα εξής: «Ο κινηματογράφος αποτελεί ουσιαστικό μέρος του πλούσιου και ποικιλόμορφου ευρωπαϊκού πολιτισμού μας και συμβάλλει στην ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των ανθρώπων που μοιράζονται το ίδιο πάθος και συγκίνηση για τις ταινίες. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός διαθέτει ένα καθοριστικής σημασίας δυναμικό για την ενίσχυση των θετικών επιδράσεων του πολιτισμού, τόσο από οικονομική όσο και από κοινωνική άποψη. Αυτή είναι η πρόκληση της στρατηγικής μας Digital4Culture, να αξιοποιηθεί αυτή η επιτυχής σύνδεση των ψηφιακών τεχνολογιών με τον πολιτισμό.»

Η Σεζόν κλασικών ταινιών ξεκινά στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Μπολόνια με μια παρουσίαση ορισμένων αποκατεστημένων ταινιών με τη χρήση του χρωματικού συστήματος Chronochrome της Gaumont, μίας από τις πρώτες τεχνικές χρωματοποίησης ταινιών. Στις κλασικές ταινίες που θα προβληθούν καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν συγκαταλέγονται ορισμένες πολύ γνωστές, όπως οι «Μετρόπολις» του Fritz Lang (1927), «Τα 400 χτυπήματα» του Francois Truffaut (1959) και «Σινεμά ο παράδεισος» του Giuseppe Tornatore (1988). Στους εμβληματικούς χώρους που θα φιλοξενήσουν τις προβολές περιλαμβάνονται η Πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη, το Κάστρο Kilkenny στην Ιρλανδία, και η Piazza Maggiore στη Μπολόνια.ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Πότε?
Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2019

Πού?
Πλατεία Αριστοτέλους

Εισιτήρια
Η είσοδος είναι ελεύθερηΣτην ίδια κατηγορία..
Avengers Endgame, το κινηματογραφικό έπος της MarvelAvengers Endgame, το κινηματογραφικό έπος της Marvel

Οι επόμενες ταινίες της Marvel


Ο Στέλιος Μάινας Ο Στέλιος Μάινας "Χρηστάκης" σε ταινία του Αλέξη Καρδαρά

Θα προβληθεί τον χειμώνα του 2019


Προβολές στο Cine ΑΥΡΑ στην ΚαλαμαριάΠροβολές στο Cine ΑΥΡΑ στην Καλαμαριά

Δύο ταινίες από τις 22 έως τις 24 Ιουλίου


Προβολή ταινίας: Προβολή ταινίας: "Η Μάχη της Επικράτησης-The Current War"

Στον Δημοτικό Θερινό Κινηματογράφο Πανοράματος


Προβολή ταινίας: Προβολή ταινίας: "Η Ληστεία της Στοκχόλμης-Stockholm"

Στον Δημοτικό Θερινό Κινηματογράφο Πυλαίας


Δύο μικρά κομμάτια γυαλί - Η εκπληκτική εφεύρεση του τηλεσκοπίουΔύο μικρά κομμάτια γυαλί - Η εκπληκτική εφεύρεση του τηλεσκοπίου

Νέα ταινία στο Πλανητάριο


Top Gun  Maverick με πρωταγωνιστή και πάλι τον Τομ ΚρουζTop Gun Maverick με πρωταγωνιστή και πάλι τον Τομ Κρουζ

Δείτε το πρώτο επίσημο τρέιλερ


Η ταινία Η ταινία "Ταξίδι στο Διάστημα" σε 3D στο Κοσμοθέατρο

Για παιδιά από Ε΄ Δημοτικού


Η Θεσσαλονίκη μπαίνει στο πλάνο Ινδού σκηνοθέτηΗ Θεσσαλονίκη μπαίνει στο πλάνο Ινδού σκηνοθέτη

Ο Nilesh Malhotra από το Bollywood βρίσκεται στην πόλη και θέλει να γυρίσει ταινία


Προβολή ταινίας “Δύο Φθινόπωρα, Τρεις Χειμώνες”Προβολή ταινίας “Δύο Φθινόπωρα, Τρεις Χειμώνες”

Στο Σινέ ΘερμαΐςgoTHESS

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
ΡΟΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ
Top Gun  Maverick με πρωταγωνιστή και πάλι τον Τομ Κρουζ

Top Gun Maverick με πρωταγωνιστή και πάλι τον Τομ Κρουζ

Ανοιχτή προβολή:

Ανοιχτή προβολή: "Στη σκιά των τεσσάρων γιγάντων"

Βραβευμένες ταινίες στους θερινούς κινηματογράφους του δήμου Νεάπολης-Συκεών

Βραβευμένες ταινίες στους θερινούς κινηματογράφους του δήμου Νεάπολης-Συκεών

Προβολή ταινίας

Προβολή ταινίας "Ο Βασιλιάς των Λιονταριών - The Lion King"

Δύο  ταινίες στο Cine ΑΥΡΑ

Δύο ταινίες στο Cine ΑΥΡΑ

Προβολή της ταινίας

Προβολή της ταινίας "Διακοπές στην Ίμπιζα"

Η Θεσσαλονίκη μπαίνει στο πλάνο Ινδού σκηνοθέτη

Η Θεσσαλονίκη μπαίνει στο πλάνο Ινδού σκηνοθέτη

Προβολή ταινίας

Προβολή ταινίας "Νουρέγιεφ: Το Λευκό Κοράκι (The White Crow)"ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
ΜΟΥΣΙΚΗ - ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ
ΘΕΑΤΡΟ - ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ