ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
28-8-2019

Υποψήφιο για το βραβείο Prix Europa το ντοκιμαντέρ «Όταν ο Βάγκνερ Συνάντησε τις Ντομάτες»

Τα βραβεία Prix Europa θα ανακοινωθούν στις 11 Οκτωβρίου στο Πότσνταμ

Υποψήφιο για το βραβείο Prix Europa το ντοκιμαντέρ «Όταν ο Βάγκνερ Συνάντησε τις Ντομάτες»

Μετά την επιτυχημένη διανομή του σε όλο τον κόσμο, το πρωτότυπο και γεμάτο χιούμορ ντοκιμαντέρ της Μαριάννας Οικονόμου, «Όταν ο Βάγκνερ Συνάντησε τις Ντομάτες», έχει επιλεγεί για το βραβείο PrixEuropa, του πιο σημαντικού πανευρωπαϊκού Φεστιβάλ οπτικοακουστικών έργων για την τηλεόραση, το ραδιόφωνο και το ίντερνετ.

Η υποψηφιότητα ανακοινώθηκε στις 26 Αυγούστου ενώ οι προβολές του ντοκιμαντέρ συνεχίζονται σε φεστιβάλ ανά τον κόσμο: μετά την παγκόσμια πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου, το βραβείο Κριτικών Κινηματογράφου Fipresci στο 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, την προβολή ως ταινία έναρξης στο Visions du Réel στην Ελβετία, την κινηματογραφική διανομή στην Ελλάδα, τα φεστιβάλ DOK.festMunchen, DocsBarcelona, DocAviv, SydneyFilmFestival και πρόσφατα το 25ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαράγεβο, το ταξίδι της ταινίας συνεχίζεται το φθινόπωρο στην Ιταλία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και τη Λατινική Αμερική.

Η ιστορία..

Σε ένα χωριό του θεσσαλικού κάμπου που αργοπεθαίνει, δύο ξαδέλφια και πέντε γυναίκες, αποφασίζουν να κάνουν μια νέα αρχή. Με λίγη βοήθεια από τη μουσική του Βάγκνερ που παίζουν στα χωράφια και τις ιστορίες που διηγούνται για να πάρουν κουράγιο, επιχειρούν να διεισδύσουν στην παγκόσμια αγορά με τη βιολογική καλλιέργεια ενός παλιού σπόρου ντομάτας. Με χιουμοριστική και ποιητική ματιά, η ταινία μιλάει για τη δύναμη των ανθρώπινων σχέσεων, τη σημασία να βλέπει κανείς τη ζωή διαφορετικά και να επαναπροσδιορίζεται σε δύσκολους καιρούς.

To ντοκιμαντέρ είναι μια παραγωγή της STEFI & Lynx (Σπύρος Μαυρογένης) και της ΑΝΕΜΟΝ Productions (Ρέα Αποστολίδη και Γιούρι Αβέρωφ), σε συμπαραγωγή με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και την COSMOTETV, και με την υποστήριξη του προγράμματος Creative Europe - Media της ΕΕ, της ΕΡΤ και της 2|35. Η ανάπτυξη της ταινίας έγινε στο Docs in Progress 2018 του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, όπου απέσπασε το βραβείου καλύτερου ντοκιμαντέρ, καθώς και στη διεθνή αγορά του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Άμστερνταμ, IDFA Forum 2018.

Βιογραφικό σημείωμα σκηνοθέτριας

Η Μαριάννα Οικονόμου σπούδασε ανθρωπολογία, φωτοδημοσιογραφία και παραγωγή βίντεο στο Λονδίνο. Εργάστηκε αρχικά ως φωτογράφος και ερευνήτρια σε ελληνικά και ξένα έντυπα, κανάλια και οργανισμούς.Από το 2000 ασχολείται με το ντοκιμαντέρ όπου εκτελεί παραγωγές για την ΕΡΤ (Μαθήματα–Παθήματα, Οικολογικά Ημερολόγια) και σκηνοθετεί ντοκιμαντέρ σε συμπαραγωγή με ξένα κανάλια (BBC, ARTE, YLE) που συμμετέχουν σε διεθνή φεστιβάλ («Το Σχολείο», «Για μια θέση στο χορό», «Οδός Σφακτηρίας», «Bells, Threads and Miracles», «Άκουσέ με», «Food for Love»). Η τελευταία της ταινία, «Ο πιο μακρύς δρόμος» βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Λειψίας, και ήταν υποψήφιο για το βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Βασικοί συντελεστές

Σκηνοθεσία/Σενάριο: Μαριάννα Οικονόμου, Παραγωγοί: Σπύρος Μαυρογένης, Ρέα Αποστολίδη, Γιούρι Αβέρωφ, Μοντάζ: Ευγενία Παπαγεωργίου, Δ/νση Φωτογραφίας: Μαριάννα Οικονόμου, Αργύρης Τσεπελίκας, Δημήτρης Κορδελάς, Ηχοληψία: Άρης Καφετζής, Γιάννης Αντύπας, Μαριάννα Οικονόμου, Sound design:

Παύλος Χριστοφοράκος, Μίξη Ήχου: Κώστας Μπώκος, Χρωματική επεξεργασία: Μάνος Χαμηλάκης, Δ/ση Παραγωγής: Ηλέκτρα Πέππα, Σωτηρία Στέργου, Ζανίν Λουλούδη

Εταιρείες Παραγωγής: Stefi-Lynx και ΑΝΕΜΟΝ PRODUCTIONS
Συμπαραγωγοί: Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, COSMOTETV

Με την υποστήριξη: πρόγραμμα Creative Europe - Media της ΕΕ,ΕΡΤ,  2|35.
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Οι ταινίες της εβδομάδας στις αίθουσες του Φεστιβάλ
Οι ταινίες της εβδομάδας στις αίθουσες του Φεστιβάλ

Πέμπτη 18 έως Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2024

7o Sleepless Movie Marathon
7o Sleepless Movie Marathon

Τρεις εμβληματικές χριστουγεννιάτικες ταινίες στο Θέατρο Αυλαία

Σινέ Αθήναιον: Πρόγραμμα προβολών
Σινέ Αθήναιον: Πρόγραμμα προβολών

Από την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου έως την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2023

Σινέ Αθήναιον: Πρόγραμμα προβολών
Σινέ Αθήναιον: Πρόγραμμα προβολών

Από την Πέμπτη 23 έως την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023


Events
Η ατζέντα της ημέρας

Ο,τι συμβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη θα το βρεις εδώ



© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge