ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
1-11-2019

Ξεκινούν οι προβολές του 60ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Ταινίες από 51 συνολικά χώρες του πλανήτη - προβολές και σε Νεάπολη - Σταυρούπολη

Ξεκινούν οι προβολές του 60ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

H ένατη τέχνη (αυτής των κόμικς) υπερίσχυσε της έβδομης (αυτής του σινεμά) στα 60α γενέθλια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου στη Θεσσαλονίκη. Κι αντί για πλάνα απ’ τα 60 χρόνια της μεγάλης γιορτής του σινεμά, των ανθρώπων του και των ανθρώπων της πόλης, που συμπορεύονται εδώ και 60 φθινόπωρα στη Θεσσαλονίκη, η σκηνή του “Ολύμπιον” η χθεσινή εναρκτήρια βραδιά γέμισε “καρεδάκια” (“Καρέ” - σκηνές ενός κόμικ – μιας εικονογραφημένης ιστορίας - αυτής του Φεστιβάλ).

Την εναρκτήρια βραδιά της 60ης διοργάνωσης παρουσίασαν ο Σωτήρης και η Ντάρια – οι ήρωες ενός κόμικ (το έντυπο κυκλοφορεί ήδη) που μπλέκονται με την ιστορία του Φεστιβάλ, καθώς κινούνται, αγαπιούνται, μεγαλώνουν και ωριμάζουν σε τρεις εποχές του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: στο παρόν, το παρελθόν και το μέλλον του.

Τη σχέση τους κατευθύνουν και σχολιάζουν, άχρονα, άνθρωποι που μέσα στις δεκαετίες του Φεστιβάλ έχουν δουλέψει γι' αυτό, ή του έχουν προσφέρει τις ταινίες και τα κείμενά τους. Από τον Νάνι Μορέτι στον Θόδωρο Αγγελόπουλο, αγαπημένοι κινηματογραφιστές και ηθοποιοί κάνουν την εμφάνισή τους (μέσα από τα καρέ του κόμικ) στον αστικό ιστό της Θεσσαλονίκης, αλλά και στους χώρους του Φεστιβάλ.

Είναι στα καρεδάκια αυτού του εορταστικού Comic Book που “κυκλοφορούν” ο Νίκος Κούνδουρος και ο Φίνος των φίλμς, ο Τζίμ Τζάρμους και η νέα ψηφιακή εποχή, η αίθουσα της ΕΜΣ με τον β' εξώστη, η Κατρίν Ντενέβ και οι νέοι Έλληνες δημιουργοί, ο Χρυσός Αλέξανδρος, το “Πρώτο Πλάνο”, ο Θερμαϊκός , η ομίχλη της πόλης, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, τα μπαρ, οι καπνοί, οι οθόνες...

Οι πρωταγωνιστές της (η Ντάρια και ο Σωτήρης) ήταν και οι πρωταγωνιστές της αποψινής εναρκτήριας βραδιάς, ενώ οι επίσημοι (διοργανωτές και εκπρόσωποι των αρχών) εμφανίστηκαν σε ρόλο “κομπάρσων”. Αμήχανη ήταν - - παρά το χαριτωμένο της τελετής - η αντίδραση πολλών εκ των παρισταμένων, λόγω και της αιφνίδιας αλλαγής στην καλλιτεχνική διεύθυνση και διοίκηση του Κρατικού Θεάτρου Βόρειας Ελλάδας - αλλαγή (με υπουργική απόφαση) που οι παριστάμενοι έμαθαν από τους ίδιους τους "ενδιαφερόμενους" (τον κ. Γιάννη Αναστασάκη και Μαρία Τσιμά -καλλιτεχνικό διευθυντή και αναπληρώτρια καλλιτεχνική διευθύντρια) από τους οποίους προ ολίγου είχε ζητηθεί η παραίτηση την οποία και υπέβαλαν.

Η τελετή έναρξης ξεκίνησε στις 7.30 με το διευθυντικό δίδυμο των Ελίζ Ζαλαντό και Ορέστη Ανδρεαδάκη(γενική διευθύντρια και καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ) να χαιρετούν ευχόμενοι Χρόνια Πολλά στον 60χρονο απόλυτα επιτυχημένο θεσμό της πόλης.

Την πολιτεία εκπροσώπησε ο γενικός γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού του ΥΠΠΟ Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ο οποίος μίλησε για την ταύτιση πολιτικού και προσωπικού που "καταφέρνει", όπως είπε, ο σύγχρονος κινηματογράφος, αλλά προτίμησε για την επίσημη έναρξη της διοργάνωσης να παραδώσει τη σκυτάλη στην αειθαλή 92χρονη Λένα Λαμπράκη - Σαββίδη, κριτικό κινηματογράφου - μέλος του Δ.Σ της πρώτης διοργάνωσης του Φεστιβαλ - το Σεπτέμβρη του 1960!!! - που είναι και η μοναδική που βρίσκεται εν ζωή από το πρώτο εκείνο συμβούλιο (Ελένη Βλάχου, Στρατής Μυριβήλης, κ.α.).

"Να βρούν οι νέοι κινηματογραφιστές αυτό που τους καίει. Αν δεν τους καίει τίποτα - να μην κάνουν ταινίες. Με τη γκρίνια δεν βγαίνει ποτέ τίποτα " είπε μεταξύ άλλων "κινηματογραφημένη" απ την οθόνη του "Ολύμπιον" η κ. Λαμπράκη - Σαββίδη, κερδίζοντας το ηχηρότερο χειροκρότημα σε σχέση μ όλους τους ομιλητές από την κατάμεστη αίθουσα του "Ολύμπιον".

"Κινηματογραφικούς" χαιρετισμούς απεύθυναν επίσης, ο περιφερειάρχης κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώτας και ο νέος δήμαρχος της πόλης Κωνσταντίνος Ζέρβας. Ακολούθησε η προβολή της ταινίας έναρξης, με τίτλο “Ιστορία γάμου” του αμερικανού Νόα Μπόμπακ.

Με θεματική της διοργάνωσης και των 201 ταινιών που θα προβληθούν στη διάρκεια της την "πανοραμική οπτική" "Overview Effect" (Ο όρος χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1987 από τον συγγραφέα Φρανκ Γουάιτ για να περιγράψει τα πρωτόγνωρα συναισθήματα, που βιώνουν οι αστροναύτες όταν αντικρίζουν τη Γη από το διάστημα και αντιλαμβάνονται τον κόσμο ως μια ενιαία ύπαρξη που περιλαμβάνει τα πάντα), το Φεστιβάλ Κινηματογράφου θα ολοκληρωθεί το βράδυ της επόμενης Κυριακής 10 Νοεμβρίου.

Συνολικά θα προβληθούν 201 ταινίες μεγάλου μήκους (Διαγωνιστικό τμήμα, αφιερώματα, κ.α.) και 59 μικρού μήκους ταινίες από 51 συνολικά χώρες του πλανήτη.

Πέραν των προβολών του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος (14 ταινίες), με ενδιαφέρον αναμένονται οι προβολές των καλύτερων βαλκανικών ταινιών ("Ματιές στα Βαλκάνια"), οι ριζοσπαστικές ταινίες το πλαίσιο του Film Forward, οι μεταμεσονύχτιες προβολές, το τμήμα "Ανοιχτοί Ορίζοντες" κ.α, αλλά και τα αφιερώματα.

Το κόστος της φετινής διοργάνωσης κυμαίνεται μεταξύ 1,2 και 1,3 εκατομμυρίων ευρώ - ποσό που εξασφαλίστηκε κατά 50% με επιχορήγηση του ΥΠΠΟ και το υπόλοιπο με ευρωπαϊκά κονδύλια, μέσω της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και πλήθος χορηγών.


Προβολές στη Νεάπολη

Δεκατέσσερις ταινίες μεγάλου μήκους από τη διεθνή σκηνή και άλλες έντεκα παραγωγές θα πλημμυρίσουν για επτά ημέρες το δήμο Νεάπολης-Συκεών, ο οποίος συνεχίζει τη συνεργασία του με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, απλώνοντας, μάλιστα, ακόμη περισσότερο τα φτερά του στον κόσμο της Έβδομης Τέχνης προς… τέρψιν των απαιτητικών κινηματογραφόφιλων.
Διαβάστε περισσότερα εδώ


Προβολές στη Σταυρούπολη

Είκοσι ταινίες του επετειακού 60ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα προβληθούν στη Σταυρούπολη, από 1η έως 10 Νοεμβρίου, στο Δημοτικό Θέατρο του Κέντρου Πολιτισμού «ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ».
Διαβάστε περισσότερα εδώ

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ
Σχετικά άρθρα:
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Οι ταινίες της εβδομάδας στις αίθουσες του Φεστιβάλ
Οι ταινίες της εβδομάδας στις αίθουσες του Φεστιβάλ

Πέμπτη 18 έως Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2024

7o Sleepless Movie Marathon
7o Sleepless Movie Marathon

Τρεις εμβληματικές χριστουγεννιάτικες ταινίες στο Θέατρο Αυλαία

Σινέ Αθήναιον: Πρόγραμμα προβολών
Σινέ Αθήναιον: Πρόγραμμα προβολών

Από την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου έως την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2023

Σινέ Αθήναιον: Πρόγραμμα προβολών
Σινέ Αθήναιον: Πρόγραμμα προβολών

Από την Πέμπτη 23 έως την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023


Events
Η ατζέντα της ημέρας

Ο,τι συμβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη θα το βρεις εδώ



© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge