ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
2-11-2019

Οι ταινίες που θα προβάλει σήμερα το Φεστιβάλ Κινηματογράφου

Σάββατο 2 Νοεμβρίου

Οι ταινίες που θα προβάλει σήμερα το Φεστιβάλ Κινηματογράφου

Οι ταινίες που θα προβάλλει σήμερα Σάββατο 2 Νοεμβρίου το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης:

12:00
ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ
Ο έκπτωτος
Ο Μανουέλ είναι ένας αδίστακτος πολιτικός, διατεθειμένος να κάνει τα πάντα για να ικανοποιήσει τις αχόρταγες φιλοδοξίες του και να ανελιχθεί στην ιεραρχία του κόμματος. Όταν έρθει αντιμέτωπος με κατηγορίες υπεξαίρεσης και διαφθοράς, θα βαλθεί να περισώσει ό,τι γίνεται να σωθεί. Καθώς συνειδητοποιεί ότι το κόμμα του τον προορίζει για αποδιοπομπαίο τράγο, ο Μανουέλ θα ριχτεί με λύσσα στον αγώνα για πολιτική επιβίωση. Ένα αδυσώπητο χρονικό που καταγράφει την αλυσιδωτή κατάρρευση ενός ντόμινο εξουσίας, περιδιαβαίνοντας τους σκοτεινούς διαδρόμους της λυκοφιλίας και της μηχανορραφίας. Ένα πολιτικό θρίλερ καταιγιστικού ρυθμού και χειρουργικής ακρίβειας, που φέρνει στο νου τους κολοσσούς του είδους του.

12:15
ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ
Λερός Θεός
Έχοντας πέσει θύμα μιας άγριας επίθεσης με οξύ που παραμόρφωσε το πρόσωπό της, η Τζέιντ, μια νεαρή χωρισμένη μητέρα, καλείται να συμφιλιωθεί με τις σωματικές και ψυχικές ουλές και να επαναπροσδιορίσει την ταυτότητά της. Ένα στιβαρό φεμινιστικό μανιφέστο, που φέρνει στο προσκήνιο τον ανομολόγητο μισογυνισμό της εποχής μας, αποφεύγοντας τα κλισέ και τον διδακτισμό. Ταυτόχρονα, ένα δηκτικό σχόλιο για τον κόσμο της απατηλής ομορφιάς που έχει κατακλύσει τις οθόνες και, κατ’ επέκταση, τις ζωές μας. Εντέλει, ένα χαμηλόφωνο οικογενειακό δράμα για την αποδόμηση των παραδοσιακών σχέσεων και την αποξένωση σε έναν κατακερματισμένο κοινωνικό ιστό.

12:30
ΤΩΝΙΑ ΜΑΡΚΕΤΑΚΗ
Αγία Φράνσις
Στα 34 χρόνια της, η Μπρίτζετ δεν έχει να υπερηφανευτεί για πολλά: δεν αδημονεί να γίνει μητέρα και, σίγουρα, δεν τρέφει φιλοδοξίες για μια επιτυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία. Όταν έρχεται αντιμέτωπη με μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, επιλέγει να τη διακόψει χωρίς δεύτερη σκέψη, ενώ την ίδια εποχή προσλαμβάνεται ως νταντά από ένα ευκατάστατο ομόφυλο ζευγάρι γυναικών. Καθώς η φιλία της με την εξάχρονη αλλά τετραπέρατη Φράνσις δυναμώνει, η Μπρίτζετ μαθαίνει σταδιακά να πιστεύει στον εαυτό της. Μια συγκινητική κωμωδία με καλοζυγισμένες δραματικές πινελιές και σύνθετους χαρακτήρες· ένα τρυφερό σχόλιο για τη μητρότητα, την οικογένεια, την ανάγκη να βρούμε νόημα στη ζωή.

12:45
ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ
@9: Στα εννιά
Σύμφωνα με έναν ακόμα αστικό μύθο, ένα κορίτσι φάντασμα, ηλικίας εννέα ετών, καταλαμβάνει τα κατασχεθέντα από τις τράπεζες διαμερίσματα του κέντρου των Αθηνών και επιτίθεται με βία στους μεσίτες και τους νέους αγοραστές. Ένα νεαρό ερωτευμένο ζευγάρι, στο ξεκίνημα της κοινής του ζωής, θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί το μικρό φάντασμα για δικό του όφελος.

13:00
ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΝ
Οι περιπέτειες του Μαρκ Τουέιν
Μια ελεύθερη συρραφή από κείμενα και ιδέες του Μαρκ Τουέιν ήταν η ιδέα του Γουίλ Βίντον για την πρώτη αμερικανική μεγάλου μήκους ταινία που θα γυριζόταν με την τεχνική του animation με πηλό. Αποτυχία την εποχή που κυκλοφόρησε, τώρα πια θεωρείται από τα αριστουργήματα του είδους. Σκοτεινό, τολμηρό και αξέχαστο με τη σεκάνς με τον «Μυστηριώδη Ξένο» να δημιουργεί τους πιο άγριους εφιάλτες ενηλικίωσης.

13:00
ΦΡΙΝΤΑ ΛΙΑΠΠΑ
Νομπάντι
Ο Χάινριχ, ένας γκρινιάρης ενενηντατριάχρονος Βιενέζος συνταξιούχος, θέλει να σκάψει έναν λάκκο στην αυλή του για να θάψει τον σκύλο του. Όταν συναντά τον Αντίμπ, ένα νεαρό Αφγανό πρόσφυγα που παρακαλάει να δουλέψει έστω και για ψίχουλα, τον προσλαμβάνει παρά τους ενδοιασμούς του. Ο Αντίμπ κατορθώνει να μαλακώσει τον ευέξαπτο ηλικιωμένο, αλλά ο φόβος, οι προκαταλήψεις και οι παρεξηγήσεις καραδοκούν. Οι δύο άνδρες, εκπρόσωποι δύο ολότελα διαφορετικών και τάχα αντιμαχόμενων κόσμων, θα συνδεθούν εντέλει με τρόπους που δεν είχαν καν φανταστεί, στη διάρκεια μιας αλλοπρόσαλλης και δραματικής βραδιάς εσωτερικών αποκαλύψεων και γενναίων εξομολογήσεων.

13:15
ΟΛΥΜΠΙΟΝ
Το τέλος του αιώνα
Δύο άνδρες, ένας Αργεντίνος από τη Νέα Υόρκη και ένας Ισπανός από το Βερολίνο, συναντιούνται τυχαία στη Βαρκελώνη και περνούν τη νύχτα μαζί. Μια φαινομενικά εφήμερη συνεύρεση μεταξύ δύο αγνώστων μετατρέπεται σε ένα κοσμικό ταξίδι αγάπης, το οποίο απλώνεται σε έναν ορίζοντα δεκαετιών, αποκτώντας διαστάσεις αλληγορικές και ονειρώδεις. Σαν ευφάνταστο αίνιγμα, η ταινία ξεδιπλώνεται μέσα από μια μη γραμμική αφήγηση, όπου ο χώρος και ο χρόνος λειτουργούν με άλλους κανόνες, εκπλήσσοντας διαρκώς τον θεατή.

15:00
ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ
Δυο φορές άντρας
Ακολουθώντας την παράδοση σκηνοθετών όπως οι Ζαν Κοκτό και Ζαν Βιγκό, ο Μαρκόπουλος ήταν ένας ποιητής σκηνοθέτης, το έργο του οποίου διακρίνεται σε τρεις κατηγορίες: μυθικά θέματα, κινηματογραφικά πορτρέτα και ταινίες τόπων. Αντλώντας συχνά έμπνευση από κλασικά λογοτεχνικά έργα [σ.σ. το Δυο φορές άντρας αποτελεί μεταφορά της ιστορίας του Ιππόλυτου], ο Μαρκόπουλος διαμόρφωσε ένα νέο τοπίο ως σκηνοθέτης, εξερευνώντας αφαιρετικές αφηγήσεις. Η ποιητική του προσέγγιση βασίζεται εκτενώς στην εκφραστική, συχνά επιτηδευμένη χρήση του χρώματος, της σύνθεσης, του ρυθμού και των κατακερματισμένων χρονικών δομών. (Σούζαν Όξτομπι, Pacific Film Archive)

15:00
ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΝ
Θα έρθουν απαλές βροχές
Σε μια υποβαθμισμένη γειτονιά στα προάστια, μια παρέα παιδιών έρχεται αντιμέτωπη με ένα αλλόκοτο περιστατικό, το οποίο σύντομα θα πάρει διαστάσεις επιδημίας: οι ενήλικες έχουν μεταμορφωθεί σε «κοιμισμένα όντα» και δεν λένε να ξυπνήσουν. Παρότι τρομοκρατημένα, τα παιδιά είναι αποφασισμένα να συνεχίσουν μόνα τους με σθένος, διατηρώντας την ελπίδα πως κάποτε, με κάποιον τρόπο, οι γονείς τους θα «επιστρέψουν». Καθώς ξεδιπλώνεται αυτή η ατμοσφαιρική και παράδοξη ιστορία, τα ίχνη των απόντων μάς αφηγούνται τη ζωή τους. Μια ποιητική ματιά στην απώλεια και τη μοναξιά, μια σιωπηλή κραυγή για συντροφικότητα και ανθρώπινη επαφή.

15:00
ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ
Μολύβι Mαχαίρι Σκυτάλη
Μια μαύρη κβαντική κωμωδία. Τέσσερις συγκάτοικοι στο Βερολίνο αναζητούν νόημα και ταυτότητα. Ξεχασμένοι άρρωστοι θεοί, σε ένα σχεδόν παράλληλο σύμπαν, προσπαθούν να πολεμήσουν την αδικία. Μπορούν οι άνθρωποι να συμπορευτούν με τα τραυματισμένα ιδανικά τους; Μπορεί η αναζήτηση της προσωπικής αλήθειας να συμβαδίσει με την κοινωνική δικαιοσύνη; Η αλληλεγγύη και το χιούμορ είναι ίσως η μόνη σκυτάλη μεταξύ των δύο κόσμων.

15:00
ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ
Το πράσινο των Μινγκ
Τις πρώτες μέρες της άνοιξης του 1966, και ενώ ετοιμαζόταν να αφήσει το διαμέρισμά του στο Γκρίνουιτς Βίλατζ όπου έμενε για χρόνια, ο Μαρκόπουλος γύρισε το Πράσινο των Μινγκ, ένα αποκαλυπτικό επτάλεπτο πορτρέτο ενός εσωτερικού χώρου, το οποίο πήρε τον τίτλο του από το βαθυπράσινο χρώμα των τοίχων του σπιτιού. Το μοντάζ της ταινίας έγινε αποκλειστικά «μέσα» στην κάμερα [σ.σ. κατά τη διάρκεια των λήψεων] και η ακρίβεια με την οποία αναπτύσσεται ρυθμικά βασίζεται στα dissolve πλάνα που αλληλεπικαλύπτονται και σε πιο εκτενείς εκλάμψεις, κι όχι σε ενότητες μεμονωμένων καρέ… Διαπλέκοντας αναμνήσεις με διακοσμητικά στοιχεία, χρώμα και φως, το φιλμ υπαινίσσεται την άρρηκτη σύνδεση παρελθόντος και παρόντος: παρά την αιθέρια ελαφρότητά του, θα μπορούσε να απεικονίζει το πέρασμα των ωρών και των ημερών, παρά των λεπτών. (Κρέτιν Μ. Τζόουνς, «Το χρώμα της μνήμης», Millenium Film Journal, τεύχ. 32-33)

15:00
ΤΩΝΙΑ ΜΑΡΚΕΤΑΚΗ
Τα απολύτως απαραίτητα
Ο Πιέρ, ένας τριανταεπτάχρονος εργένης που μένει ακόμη στο πατρικό του, είναι αρχηγός της χωροφυλακής στην ίδια μικρή πόλη όπου ζει και η ενθουσιώδης χειραφετημένη Ζουλιέτ. Όταν ένας γυμνιστής από την τοπική επαναστατική ομάδα κλέβει το αμάξι της Ζουλιέτ στο όνομα του αγώνα που θα ξεριζώσει την υπερκαταναλωτική κουλτούρα, εκείνη μπουκάρει σαν σίφουνας στο τμήμα για να υποβάλει καταγγελία. Η εκρηκτική συνάντηση των δυο τους βγάζει τον Πιέρ απ’ τα νερά του, ενώ οι αψιμαχίες τους μαρτυρούν κάτι από την ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα της αμοιβαίας έλξης. Μια μπουρλέσκ κωμωδία για τις μικρές-μεγάλες στιγμές δύο διαμετρικά αντίθετων χαρακτήρων, που βρέθηκαν χτυπημένοι από τα βέλη του πιο παιχνιδιάρη θεού.

15:00
ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ
Οι ΗΠΑ τα Χριστούγεννα
Η ταινία Οι ΗΠΑ τα Χριστούγεννα του 1949, μία από τις πιο όμορφες αμερικανικές ταινίες της μεταπολεμικής εποχής, εκφράζει μόλις σε 13 λεπτά περισσότερα πράγματα για την κατάσταση της queer αμερικανικής ανδρικής ψυχής απ’ ό,τι θα μπορούσε να ονειρευτεί ή να τολμήσει οποιαδήποτε αφηγηματική ταινία της εποχής. Μια υποκειμενική ανάκληση ενός ονειρικού κόσμου σε υπόγειους τόνους, η ταινία του Μαρκόπουλος λειτουργεί σαν ένα είδος ευρετηρίου ενός μυαλού κοινωνικά καταπιεσμένου, εκφράζοντας την παγίδευση και την απελευθέρωση, την ευλάβεια και την επιθυμία… [Το φιλμ] έχει μια σχεδόν αφόρητη αίσθηση του ιδιωτικού και, παρά τη μεθοδική κατασκευή του, μοιάζει σαν μυστικό που εμφανίστηκε αυθόρμητα στην οθόνη. (Μάικλ Κορέσκι, Film Comment, 2019)

15:30
ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ
Η πλημμύρα
Ένας πατέρας, για χρόνια απών, και ο γιος του αποφασίζουν να περάσουν λίγο χρόνο μαζί στην καλύβα τους στο βουνό. Παρότι ο γιος λαχταρά την προσοχή και την αποδοχή του απόμακρου πατέρα, επιθυμεί συνάμα να απελευθερωθεί από τα δεσμά της οικογένειας και τις σκουριασμένες αντιλήψεις που περνούν από τη μια γενιά στην άλλη. Ξαφνικά μια ηλιόλουστη μέρα ξεσπά μια καταιγίδα, την οποία παραδόξως είχε προβλέψει ο πατέρας. Καθώς η πλημμύρα απειλεί τη ζωή τους, οι δύο άντρες καλούνται να αναμετρηθούν με τα τραύματα του παρελθόντος.

15:30
ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ
Σανδάλια
Ένας χήρος πατέρας αφηγείται στη μοναχοκόρη του ένα περιπετειώδες παραμύθι επικών διαστάσεων, με σκοπό να της μεταδώσει τις αξίες της τόλμης και της αποφασιστικότητας, τις οποίες δεν πρέπει να λησμονούμε ακόμη κι όταν τα εμπόδια μοιάζουν με βουνό. Για σταθείτε όμως, είναι στ’ αλήθεια παραμύθι αυτό που διηγείται; Η εξωφρενική αληθινή ιστορία του Ρουμάνου Νταν Ντιμίτρου, ο οποίος έκανε τον γύρο του κόσμου σαν άλλος Φιλέας Φογκ (σε ένα ταξίδι δεκατριών ετών που κόστισε τη ζωή και στους τρεις συνοδοιπόρους του), μεταμορφώνεται σε ένα λεπτοδουλεμένο animation που διδάσκει την αυταπάρνηση και το θάρρος απέναντι στην απώλεια.

15:30
ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ
Το φορτηγό
Ένας νεαρός θέλει απεγνωσμένα να εγκαταλείψει την Αλβανία και να φύγει στο εξωτερικό με τον πατέρα του. Έχοντας άμεση ανάγκη χρημάτων, είναι διατεθειμένος να κάνει τα πάντα: δέχεται να συμμετάσχει σε παράνομους αγώνες πυγμαχίας, που διοργανώνονται μέσα σε ένα φορτηγό. Οι κανόνες είναι εξαιρετικά απλοί: στο τέλος της καθιερωμένης διαδρομής οι πόρτες ανοίγουν και βγαίνει ο νικητής. Όπου να ’ναι ο εφιάλτης τελειώνει. Ένας γύρος, δύο, τρεις…

15:30
ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ
Η τελευταία εικόνα του πατέρα
Ο Ντούσαν και ο ανήλικος γιος του διασχίζουν την ανατολική Σερβία με προορισμό το Βελιγράδι. Ο Ντούσαν, που έχει διαγνωστεί με ανίατη ασθένεια σε καταληκτικό στάδιο, πασχίζει να τακτοποιήσει όλες τις εκκρεμότητες που τον βασανίζουν όσο του μένει ακόμη χρόνος, και η εύρεση ενός νέου σπιτιού για τον γιο του αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα. Κυριευμένος από φόβο και απελπισία, αναζητά εναγωνίως την αδερφή του, με την οποία είναι αποξενωμένοι εδώ και χρόνια. Ένα τρυφερό οδοιπορικό, με αφετηρία την οδύνη και τερματικό σταθμό την παρηγοριά.

15:30
ΦΡΙΝΤΑ ΛΙΑΠΠΑ
Η αγία οικογένεια
Σε μια ειρωνική συγκυρία, ο Ζαν, γνωστός ανθρωπολόγος και ακαδημαϊκός, αναλαμβάνει υπουργός Οικογένειας τη στιγμή που τα θεμέλια της δικής του οικογένειας σείονται από συνεχείς έριδες και δοκιμασίες, τις οποίες ο ίδιος νιώθει ανήμπορος να διαχειριστεί. Μια χαμηλόφωνη και καλοζυγισμένη σπουδή στην εκκεντρική συμπεριφορά, τις συμβάσεις και τους συμβιβασμούς της μεγαλοαστικής τάξης στη Γαλλία. Μια μελαγχολική και ενίοτε σαρκαστική ματιά σε έναν θίασο σύγχρονων μπαλζακικών χαρακτήρων, που αμφιταλαντεύονται ανάμεσα στα «θέλω» και τα «πρέπει» τους, μετέωροι μπροστά στον πειρασμό να αφεθούν στην αβίαστη ροή της ζωής.

15:30
ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ
Παραπαίδι
Ένας πατέρας προσφέρει τον επτάχρονο γιο του ως βοηθό σε έναν βοσκό, με αντάλλαγμα φαγητό και άλλα αγαθά. Δίχως ταυτότητα και όνομα, το αγόρι δεν είναι τίποτα παραπάνω από το αντικείμενο μιας εμπορευματικής συναλλαγής. Όταν την πρώτη μέρα της νέας του ζωής ένα πρόβατο χάνεται, ο βοσκός ξυλοκοπά το αγόρι βάναυσα και το αφήνει να περάσει τη νύχτα άγρυπνο στον αχυρώνα. Την επομένη, το αγόρι βγαίνει μόνο του στο βουνό, αναζητώντας τον χαμένο αμνό. Μια τραχιά ιστορία ενηλικίωσης, στη Ρουμανία του σήμερα.

15:30
ΟΛΥΜΠΙΟΝ
Ατλαντίδα
Ανατολική Ουκρανία, έτος 2025, στον απόηχο ενός ολέθριου πολέμου. Το περιβάλλον έχει πληγεί ανεπανόρθωτα, ολόκληρη η περιοχή έχει κηρυχθεί μη κατοικήσιμη και οι άνθρωποι περιφέρονται σαν στοιχειά γυρεύοντας τρόπο να νιώσουν ζωντανοί. Ο Σέργκιϊ, ένας πρώην στρατιώτης που υποφέρει από μετατραυματικό στρες, συμμετέχει σε μια εθελοντική ομάδα που ταυτοποιεί τους νεκρούς των μαζικών τάφων. Η παγωμένη φωνή του ιατροδικαστή συνυφαίνεται με την ωμότητα και την ψυχρή μουντάδα του μεταποκαλυπτικού τοπίου, σε μια δυστοπική παραβολή για την ελπίδα που φυτρώνει στα πιο ανέλπιστα μέρη και την ανθρωπιά που επιζεί κάτω απ’ τα χαλάσματα.

17:15
ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ
Η τιμή της ιπποσύνης
Σε αυτή την ακραία μινιμαλιστική πρόσληψη του θρυλικού μυθιστορήματος του Θερβάντες, δεν υπάρχουν ανεμόμυλοι, παρά μόνο άνεμος, ήλιος, δέντρα και γρασίδι. Δύο περιπλανώμενες ανδρικές φιγούρες, ο Δον Κιχώτης και ο πιστός υπηρέτης του Σάντσο Πάντσα, περιδιαβαίνουν ένα τοπίο απογυμνωμένο και αμόλυντο από την ανθρώπινη παρέμβαση. Οι δύο συνοδοιπόροι αναζητούν την περιπέτεια, λαχταρούν το απροσδόκητο, ρεμβάζουν στη σιωπή, συζητούν για υψηλά ιδανικά αλλά και μικροπράγματα της καθημερινότητάς τους. Με αναφορές στο σινεμά των Όζου, Μπρεσόν και Παζολίνι, το ντεμπούτο του Άλμπερτ Σέρα αποπνέει έναν βαθύ και ακατέργαστο ουμανισμό.

17:30
ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ
Μελτέμ
Ένα χρόνο μετά τον θάνατο της μητέρας της, η Έλενα, νεαρή Γαλλίδα ελληνικής καταγωγής, επιστρέφει στη Λέσβο με τον Νασίμ και τον Σεκού, δυο φίλους της από τα παρισινά προάστια. Το πρόγραμμα των διακοπών ανατρέπεται όταν συναντούν τον Ελιάς, ένα νεαρό Σύρο πρόσφυγα που έφτασε πριν λίγο καιρό στο νησί...

17:30
ΤΩΝΙΑ ΜΑΡΚΕΤΑΚΗ
Η φανταστική ιστορία της Μαρόνα
«Εμείς οι σκύλοι αντιλαμβανόμαστε την ευτυχία τελείως διαφορετικά: επιθυμούμε τη σταθερότητα, ενώ οι άνθρωποι γυρεύουν διαρκώς πράγματα καινούργια. Κάνουν όνειρα, όπως θέλουν να πιστεύουν· εγώ νομίζω ότι απλώς δεν έχουν ιδέα τι πάει να πει ευτυχία», ισχυρίζεται η ομώνυμη ηρωίδα του τίτλου, και ποιος τολμά να την αμφισβητήσει; Η Μαρόνα έχει περάσει πολλά: την έχουν υιοθετήσει, εγκαταλείψει, σώσει, πουλήσει, της έχουν αλλάξει το όνομα και την έχουν πετάξει στον δρόμο ξανά και ξανά. Είναι λοιπόν αναμενόμενο τα αποφθέγματά της να ξεχειλίζουν από σοφία. Ένα οπτικά πανέμορφο animation που συγκινεί βαθιά, φέρνοντας στο προσκήνιο ερωτήματα σχετικά με την ταυτότητα, την απώλεια και την αναζήτηση της ευτυχίας.

17:30
ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΝ
The Outpost
Βορειοανατολικό Αφγανιστάν, εν μέσω ενός ατελείωτου και μάταιου πολέμου, σε ένα κολασμένο άγονο τοπίο, όπου ο θάνατος καραδοκεί στην επόμενη γωνιά. Πενήντα τρεις Αμερικάνοι στρατιώτες, περικυκλωμένοι από εξωφρενικά υπεράριθμες εχθρικές δυνάμεις, έχουν αναλάβει μια εξαιρετικά κακοσχεδιασμένη αποστολή: να αναπτύξουν δεσμούς με την ντόπια κοινότητα και να συνδράμουν στην ανοικοδόμηση της περιοχής. Καθώς οι Ταλιμπάν σφίγγουν τη θηλιά, ο πανικός και η απελπισία παίρνουν τα ηνία στο αμερικάνικο στρατόπεδο.Οι ευγενείς εξαγγελίες φαντάζουν πλέον μακρινές και η αποστολή συνοψίζεται σε μία μόνο λέξη: επιβίωση. Βασισμένη σε αληθινά γεγονότα, μια ιστορία ανυπέρβλητου ηρωισμού και δίψας για ζωή.

18:00
ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ
Ιβάνα η Τρομερή
Έπειτα από μια περιπέτεια με την υγεία της, η Ιβάνα, Σέρβα ηθοποιός που ζει και εργάζεται στο Βουκουρέστι, αποφασίζει να περάσει το καλοκαίρι στη γενέτειρά της, στην απέναντι όχθη του Δούναβη. Ψυχικά ευάλωτη, δέχεται την πρόταση του δημάρχου να γίνει το κεντρικό πρόσωπο σε ένα τοπικό φεστιβάλ. Όταν βλέπει την ερωτική ζωή της να γίνεται πρώτο θέμα στα κουτσομπολίστικα πηγαδάκια της μικρής πόλης, η Ιβάνα καταρρέει, καθώς βιώνει πια την αποξένωση σε αμφότερες τις πλευρές του γαλάζιου συνόρου. Μια δραματοποιημένη αναπαράσταση της κρίσης που βίωσε στην πραγματική της ζωή η σκηνοθέτις Ιβάνα Μλαντένοβιτς, ένας ιλαροτραγικός στοχασμός για τη ματαίωση των προσδοκιών.

18:00
ΟΛΥΜΠΙΟΝ
Στη σκιά του φόβου
Ενας μουσικός κατηγορείται άδικα για παραχάραξη, κάτι που πυροδοτεί μέσα του τις βαθύτερες ενοχές του, οι οποίες πηγάζουν από τη στειρότητα της ζωής του. Κυνηγημένος, προσπαθεί να βρει μια νέα ταυτότητα και να ξαναορίσει τον εαυτό του σε μια άγνωστη χώρα. Ενα υπαρξιακό δράμα με μορφή ονειρικού θρίλερ, που εντυπωσιάζει με την καφρική ατμόσφαιρά του, την υποβλητική μουσική και φωτογραφία, αλλά και την ερμηνεία του Γιώργου Κώνστα.

18:00
ΦΡΙΝΤΑ ΛΙΑΠΠΑ
Η αόρατη ζωή της Ευρυδίκης Γκουσμάο
Δύο αχώριστες αδερφές, στο Ρίο ντε Τζανέιρο της δεκαετίας του ’50, αναγκάζονται να αποχωριστούν η μία την άλλη. Η Γκουίδα δεν έχει άλλη επιλογή από το να μεγαλώσει ολομόναχη το εκτός γάμου παιδί της, ενώ η Ευρυδίκη εξωθείται σε έναν νερόβραστο γάμο, εγκαταλείποντας το πάθος της για το πιάνο. Μια έξυπνη αναφορά στον μύθο του Ορφέα και της Ευρυδίκης, μα πάνω απ’ όλα ένας ύμνος στο γυναικείο σθένος. Ένας φόρος τιμής στις αμέτρητες γυναίκες που στερήθηκαν τη δυνατότητα να διαθέσουν το σώμα και το πνεύμα τους όπως οι ίδιες επιθυμούσαν, προκειμένου να στριμωχτούν σε ασφυκτικά πατριαρχικά καλούπια.

18:00
ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ
Παραφωνία
Κατηγορούμενος για οικονομική απάτη, ένας ζάπλουτος επιχειρηματίας προφυλακίζεται μέχρι να γίνει η δίκη. Σύντομα, το περιβάλλον της φυλακής αποδεικνύεται αφιλόξενο για επαγγελματίες φαφλατάδες σαν κι αυτόν. Έχοντας μεταφερθεί στην πιο απομονωμένη πτέρυγα, όπου βρίσκονται έγκλειστοι βιαστές και παιδόφιλοι, βρίσκει πρόσφορο έδαφος για να ενεργοποιήσει το ταλέντο του στη χειραγώγηση. Αν και ομολογουμένως δεν είναι ο Παβαρότι, θα γίνει μέλος της χορωδίας και θα διεκδικήσει –με κάθε μέσο– ακόμα και την μπαγκέτα του μαέστρου, γοητεύοντας τόσο τους τρόφιμους όσο και τους δεσμοφύλακες. Μια ταινία που ισορροπεί ανάμεσα στο μαύρο χιούμορ και το υπόκωφο δράμα· μια παραβολή για την αθεράπευτα ματαιόδοξη φύση του σύγχρονου ανθρώπου.

20:00
ΤΩΝΙΑ ΜΑΡΚΕΤΑΚΗ
Επόμενος σταθμός
Ο τερματικός σταθμός λεωφορείων «Port Authority» είναι μέρος δυσοίωνο και μουντό, όπου απόκληροι και νιόφερτοι παίρνουν μια πρώτη γεύση απ’ τη σκληρή όψη της Νέας Υόρκης. Ο Πολ καταφτάνει εκεί με την προοπτική μιας νέας αρχής, ελπίδα που γρήγορα εγκαταλείπει το κάδρο, καθώς καταλαβαίνει ότι η θετή αδελφή του δεν ήρθε να τον παραλάβει. Δεν πτοείται όμως και αποφασίζει να βαδίσει μόνος στη ζούγκλα της μεγαλούπολης. Όταν ερωτεύεται τη Γουέι, μια γοητευτική τρανς γυναίκα, ο Πολ θα ξεκινήσει ένα γεμάτο προκλήσεις ταξίδι αυτογνωσίας, αποδομώντας τα στερεότυπα που έφερε στις αποσκευές του, μαθαίνοντας να διαβάζει τον κόσμο με άλλα μάτια.

20:00
ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ
Η ανάκριση
Όταν ένα επιθετικό και γεμάτο θυμό κορίτσι εγκαταλείπεται για άλλη μια φορά από τον σύντροφό της, συνειδητοποιεί ότι η σχέση της με τον πατέρα της είναι αυτή που δηλητηριάζει τη συμπεριφορά της, αποτρέποντας οποιονδήποτε προσπαθεί να την αγαπήσει. Με αυτή την αφορμή, αποφασίζει να ανασκαλέψει το παρελθόν του βασανισμένου από τη χούντα πατέρα της.

20:00
ΟΛΥΜΠΙΟΝ
Ενθύμιο
Μια συνεσταλμένη φοιτήτρια κινηματογράφου ορθώνει ανάστημα όταν μπαίνει στη ζωή της ένας χαρισματικός –αν και όχι ιδιαίτερα έμπιστος– άντρας. Η παρουσία του τη βοηθά να ανεξαρτητοποιηθεί από την υπερπροστατευτική της μητέρα και τους σνομπ φίλους της, ωστόσο σταδιακά βυθίζεται σε μια τοξική σχέση γεμάτη ένταση, που την απομακρύνει από τα όνειρα και τις φιλοδοξίες της. Μια κατάδυση στην ψυχή του καλλιτέχνη και τη γυναικεία ιδιοσυγκρασία, που συνδυάζει τον διακριτικό υπαινιγμό με την αψεγάδιαστη αισθητική. Μια υποβλητική ιστορία αργοπορημένης ενηλικίωσης και επώδυνης γνωριμίας με τον έρωτα.

20:00
ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ
Παιδικά δόντια
Η Μίλα, ένα δεκαεξάχρονο κορίτσι που πάσχει από καρκίνο, ανακαλύπτει σταδιακά τη γυναίκα μέσα της, παρά τον λιγοστό χρόνο που της απομένει. Η ευερέθιστη μητέρα και ο απόμακρος πατέρας της, καταβεβλημένοι από πρόωρο πένθος, αδυνατούν να της φερθούν φυσιολογικά. Η τυχαία γνωριμία της με τον Μόουζες, ένα βαποράκι που αλητεύει στους δρόμους, προσφέρει στη Μίλα ένα αναζωογονητικό, αντίδοτο απέναντι στον ασφυκτικό προστατευτισμό των γονιών της. Ερωτοχτυπημένη, η Μίλα ανακαλύπτει εκ νέου το πάθος για ζωή, κατεδαφίζοντας κάθε συμβατική ηθική στον περίγυρό της. Ένα οικογενειακό πορτρέτο κωμικών τόνων και δραματικών αποχρώσεων, που τολμά να αφεθεί στο μεγαλειώδες χάος που ονομάζουμε ζωή.

20:15
ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ
Λάρα
Στην αυγή των 60ών γενεθλίων της, η Λάρα βρίσκεται ένα βήμα πριν την απελπισία, όταν μεσολαβεί το σωτήριο κουδούνισμα της πόρτας. Το ίδιο βράδυ, ο γιος της, ένας βιρτουόζος του πιάνου, θα δώσει το πρώτο του μεγάλο κονσέρτο, στο οποίο όμως η Λάρα δεν είναι προσκεκλημένη. Αγοράζει ωστόσο όσα εισιτήρια έχουν απομείνει και τα μοιράζει στους γνωστούς της ως συγκαλυμμένη ένδειξη της βαθιάς υπερηφάνειας που αρνείται με πείσμα να εκδηλώσει ανοιχτά. Ένα τρυφερό πορτρέτο μιας γυναίκας, το οποίο ξετρυπώνει σταδιακά τη ζεστασιά που κρύβεται πίσω από τις ρυτίδες της πίκρας.

20:30
ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΝ
Το αίμα του πελεκάνου
Η Βίμπκε είναι μια ανύπαντρη μητέρα, εκπαιδευτής αλόγων στο επάγγελμα, που αποφασίζει να υιοθετήσει και δεύτερο κοριτσάκι. Ευθύς εξαρχής, ένας πίνακας που απεικονίζει έναν θηλυκό πελεκάνο να ταΐζει με το ίδιο του το αίμα ένα νεκρό νεογέννητο, επαναφέρoντάς το στη ζωή, λειτουργεί ως δυσοίωνο προμήνυμα. Πράγματι, σαν μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία, το νέο μέλος της οικογένειας αναπτύσσει βίαιη συμπεριφορά, σκορπώντας ανησυχία και φόβο. Η Βίμπκε, αδυνατώντας να αποδεχτεί ότι έχει αποτύχει ως μητέρα, απορρίπτει κάθε επιστημονική εξήγηση και βυθίζεται σε ένα σκοτεινό δαίδαλο μεταφυσικού παραλογισμού. Mια ζοφερή παραβολή βραδυφλεγούς τρόμου, που εξερευνά τα αχαρτογράφητα και ιλιγγιώδη μονοπάτια της μητρότητας.

20:30
ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ
Μα τι χώρα!
Ένας Κροάτης στρατηγός βασανίζεται από ενοχές και αυτοκτονικό ιδεασμό. Ένας υπουργός της κροατικής κυβέρνησης επισκέπτεται τις φυλακές και, για αδιευκρίνιστους λόγους, κλειδαμπαρώνεται σε μια αίθουσα αφιερωμένη στους ήρωες της πατρίδας. Μια ομάδα υπερήλικων συνταξιούχων κλέβει τα λείψανα του πρώτου προέδρου της Κροατίας Φράνιο Τούτζμαν. Ιδού τα κεντρικά πρόσωπα αυτής της ξέφρενης πολιτικής σάτιρας, που τολμά να αγγίξει εθνικά ταμπού, προτρέποντας μια ταλαιπωρημένη χώρα να κάνει το πρώτο βήμα προς τον αυτοκριτικό αναστοχασμό.

21:00
ΦΡΙΝΤΑ ΛΙΑΠΠΑ
Ξέπλυμα χρήματος
Μοντεβιδέο, 1975. Μια «Γη της Επαγγελίας» για κάθε είδους απατεώνες και αποβράσματα, καθώς η στρατιωτική δικτατορία έχει μετατρέψει την Ουρουγουάη στο μεγαλύτερο πλυντήριο βρόμικου χρήματος στη Νότια Αμερική. Ο εκκεντρικός Ουμπέρτο, που ρίχνεται με μανία στη σκιώδη εργασία της αγοράς και πώλησης ξένου νομίσματος, σύντομα κυριεύεται από την αχόρταγη φιλοδοξία του και καταλήγει να ποδοπατά όποιον και ό,τι βρεθεί στο διάβα του. Ο Ουμπέρτο είναι πλέον αντιμέτωπος με μια άνευ προηγουμένου πρόκληση: να ξεπλύνει το μεγαλύτερο ποσό χρημάτων που έχει περάσει από τα χέρια του. Μια σαρκαστική μαύρη κωμωδία, που εξερευνά μια σκοτεινή ιστορική περίοδο της Νότιας Αμερικής.

22:00
ΤΩΝΙΑ ΜΑΡΚΕΤΑΚΗ
Η Λολά πάει στη θάλασσα
Η Λόλα, μια δεκαοκτάχρονη τρανς που ετοιμάζεται για την πολυπόθητη αλλαγή φύλου, χάνει τη γη κάτω από τα πόδια της μετά τον αναπάντεχο θάνατο της μητέρας της. Ικανοποιώντας απρόθυμα και καταναγκαστικά τη στερνή της επιθυμία, η Λόλα και ο αποξενωμένος πατέρας της ταξιδεύουν στη βέλγικη ακτογραμμή για να σκορπίσουν την τέφρα της εκλιπούσας στην παραλία των παιδικών της χρόνων. Μια ταινία δρόμου που ταξιδεύει στον χρόνο, καθώς πατέρας και κόρη επισκέπτονται ένα βίαιο οικογενειακό παρελθόν στιγματισμένο από οδύνη, τραύματα και πικρία. Ένα τρυφερό πορτρέτο δύο χαμένων ψυχών που αγωνίζονται ενάντια στους δαίμονες των ενοχών και το βάρος της αποτυχίας, πασχίζοντας να δώσουν και να λάβουν συγχώρεση.

22:30
ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ
Δεν ακούμε τα τραγούδια
Ο Νίκος και η Νόρα προσκαλούν στο σπίτι τους τον Άγγελο για να περάσει τη νύχτα μαζί τους, έναντι αμοιβής. Η βραδιά περιλαμβάνει έναν πίνακα του Ντιμπιφέ, κιμονό και γουέστερν, ένα καμένο κοτόπουλο, τον Έλβις και την Ντίτριχ. Κάποτε ο Νίκος και η Νόρα ερωτεύτηκαν με την πρώτη ματιά και, όπως όλα τα ζευγάρια που ερωτεύτηκαν με την πρώτη ματιά, τώρα ζουν σχεδόν ευτυχισμένοι.

22:45
ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ
Τα μυστήρια του οργανισμού
Τι σχέση μπορεί να έχει η ενέργεια που απελευθερώνεται κατά τον οργασμό με την κατάσταση της κομμουνιστικής Γιουγκοσλαβίας γύρω στο 1971; Μονάχα ο αντισυμβατικός σκηνοθέτης Ντούσαν Μακαβέγιεφ μπορεί να δώσει μια απάντηση (ή να θέσει μια τέτοια ερώτηση εξαρχής). Το σουρεαλιστικό αυτό κράμα ντοκιμαντέρ-μυθοπλασίας ξεκινάει ως σπουδή στη ζωή και το έργο του αμφιλεγόμενου στοχαστή και ψυχολόγου Βίλχελμ Ράιχ, για να εξελιχθεί στη συνέχεια σε μια αυτοσχέδια εξιστόρηση της σεξουαλικής απελευθέρωσης μιας νεαρής Σλάβας καλλονής. Συνδυάζοντας πολιτική και σεξουαλικότητα, η ταινία του Μακαβέγιεφ, η οποία απαγορεύτηκε στην πατρίδα του, είναι παιχνιδιάρικη και ταυτόχρονα τολμηρή· αναμφίβολα, ένα art-house διαμάντι.

23:00
ΟΛΥΜΠΙΟΝ
Η ομορφιά της ύπαρξης
«Αντίκρισα έναν άνθρωπο που είχε χάσει τον δρόμο του, αντίκρισα έναν άνθρωπο που εκλιπαρούσε για τη ζωή του»: λόγια που θα μπορούσαν να φορεθούν σε οποιαδήποτε από τις μοναχικές καρδιές και χαμένες ψυχές που παρελαύνουν μπροστά μας, σαν εκθέματα σε μουσείο με ανθρώπινα παράδοξα. Μια διαβολικά πνευματώδης ανορθόδοξη κωμωδία, η οποία εξυψώνει το μονότονο και προσδίδει βάθος στο κενό, προσφέροντας ένα θλιμμένο αλλά τρυφερό αντίδοτο στην αποξένωση και τη σύγχυση. Μια πομπή από βινιέτες που τρεμοπαίζουν, σε καφέ, μπαρ, σταθμούς τρένων, διαμερίσματα και γραφεία, διάστικτες με χλωμές σημαδούρες που αποζητούν ένα βλέμμα παρηγοριάς και κατανόησης.

23:15
ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΝ
Σχετικά με τον Πάτρικ
Στα είκοσί του, ο Πάτρικ έχει βιώσει άγριες μέρες στο Παρίσι με μοναξιά και περιπέτειες με τον νόμο, μέχρι που συλλαμβάνεται και αναγκάζεται να επιστρέψει στη ζωή που δεν έζησε. Διότι ο Πάτρικ είναι στην πραγματικότητα ο Μάριο, ένα αγόρι που απήχθη στην Πορτογαλία δώδεκα χρόνια πριν. Στο πατρικό, τον υποδέχεται η μητέρα του – ένα ερείπιο από το ανολοκλήρωτο πένθος. Η επανασύνδεση θα είναι γεμάτη ανομολόγητες ενοχές και αμφιβολίες, καθώς ο Πάτρικ αμφιταλαντεύεται ανάμεσα σε δύο ταυτότητες. Ένα συγκινητικό πορτρέτο μιας διχασμένης ψυχής, το οποίο γεννά τη σκέψη πως, μεταξύ άλλων, είμαστε και ό,τι έχουμε χάσει στην πορεία.

23:15
ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ
Οι σφυριχτές
Ο Κρίστι, ένας διεφθαρμένος Ρουμάνος αστυνομικός που αλλάζει στρατόπεδο ανάλογα με το συμφέρον του, καταφθάνει στη Λα Γκομέρα, στα Κανάρια Νησιά, έχοντας ως αποστολή να βοηθήσει έναν μαφιόζο της περιοχής να αποδράσει από τη φυλακή. Προκειμένου να φέρει σε πέρας την αποστολή του όμως, πρέπει να μάθει στην εντέλεια τη σφυριχτή (και πάνω απ’ όλα μη αντιληπτή) γλώσσα των ντόπιων, η οποία έχει χρησιμεύσει ως μυστικός κώδικας επικοινωνίας μεταξύ κακοποιών εδώ και πολλές γενιές. Μια ραφινάτη απόδοση τιμών στα νουάρ ήθη και στα γκάνγκστερ έθιμα, καρυκευμένη με έναν απολαυστικό αέρα φάρσας και έναν ήρωα που παριστάνει τον πρωταγωνιστή ενώ προσελήφθη για κομπάρσος.

23:15
ΦΡΙΝΤΑ ΛΙΑΠΠΑ
Το καταφύγιο
Δύο ανήλικα κορίτσια και η Γκρέις, η νέα σύντροφος του πατέρα τους, κάνουν πρόωρες χριστουγεννιάτικες διακοπές στην απομονωμένη ορεινή εξοχική κατοικία της οικογένειας. Ενώ ο πάγος μεταξύ τους δείχνει να σπάει, μια σειρά από ανεξήγητα γεγονότα κάνουν την εμφάνισή τους. Πολύ σύντομα, θα βρεθούν παντελώς μόνες και αβοήθητες στο έλεος μιας επικείμενης θύελλας. H ψυχική ισορροπία της Γκρέις κινείται σε τεντωμένο σχοινί, και τα όρια μεταξύ πραγματικότητας και νοσηρής φαντασίας θολώνουν επικίνδυνα. Τώρα πια, οι εσωτερικοί δαίμονες και τα ανεπούλωτα τραύματα ενός σκοτεινού παρελθόντος έχουν πάρει τα ηνία.

Σχετικά άρθρα:
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Οι ταινίες της εβδομάδας στις αίθουσες του Φεστιβάλ
Οι ταινίες της εβδομάδας στις αίθουσες του Φεστιβάλ

Πέμπτη 18 έως Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2024

7o Sleepless Movie Marathon
7o Sleepless Movie Marathon

Τρεις εμβληματικές χριστουγεννιάτικες ταινίες στο Θέατρο Αυλαία

Σινέ Αθήναιον: Πρόγραμμα προβολών
Σινέ Αθήναιον: Πρόγραμμα προβολών

Από την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου έως την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2023

Σινέ Αθήναιον: Πρόγραμμα προβολών
Σινέ Αθήναιον: Πρόγραμμα προβολών

Από την Πέμπτη 23 έως την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023


Events
Η ατζέντα της ημέρας

Ο,τι συμβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη θα το βρεις εδώ



© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge