ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
3-11-2019

Φεστιβάλ Κινηματογράφου: Οι ταινίες της Δευτέρας 4 Νοεμβρίου

Προβολές από τις 12:45 το μεσημέρι μέχρι αργά τη νύχτα

Φεστιβάλ Κινηματογράφου: Οι ταινίες της Δευτέρας 4 Νοεμβρίου

Οι ταινίες που θα προβληθούν την Δευτέρα 4 Νοεμβρίου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης:

12:45
ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ
Περσεφόνη
Μια ελληνο-ιαπωνική σινε-οπερέτα, όπου ο μύθος της αρπαγής της Περσεφόνης ζωντανεύει μπροστά στα μάτια μιας ομάδας γυναικών από την Ιαπωνία, καθώς η άφιξη του ξένου άντρα αναστατώνει τα μέλη της οικογένειας του ξενώνα «Persephone» και τα αναγκάζει να ταυτιστούν με τη μοίρα των ηρώων του μύθου.


12:45
ΟΛΥΜΠΙΟΝ
Υπογραφή: Σερζ
Το πλοίο της καριέρας έχει σαλπάρει για τον γοητευτικό αλλά επαγγελματικά ξοφλημένο πενηντάχρονο ηθοποιό Σέρχιο Γκάρσες από την Αργεντινή. Στα νιάτα του είχε ηχογραφήσει έναν δίσκο με διασκευές από τραγούδια του Σερζ Γκενσμπούργκ, με τον οποίο πιστεύει πως δεν μοιράζεται μόνο μια ελαφρά ομοιότητα και τα ίδια αρχικά, αλλά και την ίδια αχαλίνωτη γοητεία. Καθώς κοντοζυγώνει ο τελικός του Μουντιάλ που θα φέρει την Αργεντινή αντιμέτωπη με τη Γερμανία, παρασύροντας το Μπουένος Άιρες σε ντελίριο ανυπομονησίας, η κακοτυχία του Σέρχιο χτυπάει κόκκινο. Ένα sui generis κοκτέιλ που συνδυάζει ανορθόδοξη δραμεντί, φάρσα μυστηρίου και σουρεάλ μαύρη κωμωδία, με μία δόση ανελέητου σαρκασμού.


13:00
ΦΡΙΝΤΑ ΛΙΑΠΠΑ
Ντίσκο
Η Μίριαμ είναι η απόλυτη βασίλισσα της ντίσκο, σαρώνει στους διαγωνισμούς και λάμπει στην πίστα, μαγεύοντας τα πλήθη. Στο σπίτι ωστόσο βιώνει μια άλλου είδους έκσταση, στο πλευρό της μητέρας και του πατριού της, που ηγούνται μιας ιδιότυπης τοπικής κοινότητας ευαγγελικών χριστιανών χίπστερ αισθητικής: κεφάτοι ποπ χριστιανικοί ύμνοι και ενθουσιώδη κηρύγματα με όρους μάρκετινγκ προσηλυτίζουν καθημερινά νέα μέλη. Κάτω από την επιφάνεια της θρησκευτικής νιρβάνας και τα γκλίτερ της ντίσκο, η Μίριαμ παλεύει με δαίμονες που την οδηγούν όλο και πιο μακριά από το φως. Ένα δωρικό πορτρέτο μιας χαμένης ψυχής, το οποίο ψηλαφεί την έννοια της πίστης και της λύτρωσης.


13:00
ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ
Σκοπιά
Ένα πρωτότυπο βουκολικό steampunk δράμα με μια νεαρή πρωταγωνίστρια-αποκάλυψη και μια ζοφερή ατμόσφαιρα που παραπέμπει στο Πνεύμα του μελισσιού του Βίκτορ Ερίθε. Η Σκοπιά είναι μια ταινία-μυστικό. Δεν περιγράφεται εύκολα, άλλα βιώνεται πολύ έντονα. Ένα πανέμορφο ντεμπούτο από τον Βίνσεντ Γουόρντ, το οποίο υπήρξε και η πρώτη συμμετοχή ταινίας από την Νέα Ζηλανδία στο Διαγωνιστικό του Φεστιβάλ των Καννών.


13:00
ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΝ
Τλαμές
Μετά τον θάνατο της μητέρας του, ένας νεαρός στρατιώτης ονόματι «S» παίρνει άδεια μίας εβδομάδας από τα καθήκοντά του και επιστρέφει σπίτι. Όταν καλείται να επιστρέψει στο στρατόπεδο, λιποτακτεί και περιφέρεται, εξαθλιωμένος και καταζητούμενος, σε μια δυστοπική ερημιά. Η «F» είναι μια έγκυος γυναίκα, εγκλωβισμένη σε μια οκνηρή ζωή σε ένα απομονωμένο πολυτελές παλάτι. Δυο χαμένες ψυχές, που θα έρθουν σε επαφή κάτω από αλλόκοτες συνθήκες και θα συνδεθούν με τρόπο υπερβατικό. Μια συρραφή μυθολογικών στοιχείων, σε έναν καμβά που συνδυάζει τον ανόθευτο ρεαλισμό και τον ελεγειακό λυρισμό.


13:15
ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ
Ο εγκληματίας
Ο Γκιόργκι, ένας εσωστρεφής εικοσιοκτάχρονος μηχανικός, βρίσκει τυχαία στην άκρη του δρόμου το άψυχο σώμα ενός διάσημου τερματοφύλακα. Ενθουσιασμένος με την αναπάντεχη και μακάβρια ανακάλυψή του, δεν αναφέρει τίποτα σε κανένα, όμως σύντομα απογοητεύεται καθώς το σπουδαίο μυστικό του παίζει πρώτο θέμα σε όλα τα κανάλια. Πιο ζωντανός από ποτέ, χάρη στο συμβάν αυτό που του έχει γίνει έμμονη ιδέα, ο Γκιόργκι αποφασίζει να ανακαλύψει μόνος του τον δολοφόνο, προσπερνώντας στην πορεία κάθε ηθικό φραγμό. Ένα κράμα ψυχολογικού θρίλερ και αστυνομικού μυστηρίου, που σταδιακά ξεδιπλώνεται σε μια ντοστογιεφσκικού τύπου παραβολή για την ανθρώπινη συντριβή.


13:30
ΤΩΝΙΑ ΜΑΡΚΕΤΑΚΗ
Η νεαρή Ζουλιέτ
Η δεκατετράχρονη Ζουλιέτ ζει με τον χωρισμένο πατέρα της και τον μεγαλύτερο αδερφό της σε ένα προάστιο του Κεμπέκ. Είναι έξυπνη, γεμάτη ζωντάνια και δεν φοβάται να ορθώσει ανάστημα, παρότι γίνεται συχνά αντικείμενο χλευασμού για το βάρος της. Η Ζουλιέτ είναι αποφασισμένη να ανοίξει τα φτερά της μακριά από τον μουντό και χλιαρό περίγυρό της, αλλά συγχρόνως αφήνεται να παρασυρθεί από όνειρα που αδυνατεί να υλοποιήσει. Θα την συντροφεύσουμε σε ένα ταξίδι ενηλικίωσης, που ξεδιπλώνεται στις ξέφρενες τελευταίες μέρες του σχολείου, ακριβώς πριν τις καλοκαιρινές διακοπές. Ένα κυνικό, εντούτοις αδιαπραγμάτευτα τρυφερό, οδοιπορικό στα κακοτράχαλα μονοπάτια της εφηβείας.


15:00
ΟΛΥΜΠΙΟΝ
Ριάλτο
Ο μεσήλικας οικογενειάρχης Κολμ βιώνει μια βαθιά υπαρξιακή κρίση. Ο πρόσφατος θάνατος του αυταρχικού πατέρα του, με τον οποίο δεν έλυσαν ποτέ τις διαφορές τους, και η απώλεια της δουλειάς του στα ναυπηγεία του Δουβλίνου τον έχουν οδηγήσει ένα βήμα πριν την ψυχική κατάρρευση. Αδυνατώντας να μοιραστεί το βάρος με την αφοσιωμένη σύζυγό του αλλά και να επικοινωνήσει με τα δυο παιδιά του, ο Κολμ βρίσκει καταφύγιο στο πρόσωπο του δεκαεννιάχρονου Τζέι, με τον οποίο θα εξερευνήσει την καταπιεσμένη του σεξουαλικότητα. Ένα χαμηλόφωνο δράμα για την προσπάθεια του σύγχρονου ανθρώπου να ισορροπήσει ανάμεσα στις ανομολόγητες επιθυμίες του και τις αβάσταχτες προσδοκίες των άλλων.


15:00
ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ
Δεκατεσσάρων
Η Τζο είναι ελεύθερο πνεύμα, επιρρεπής σε νευρικές κρίσεις ήδη από την εφηβεία, και τώρα παλεύει να κρατήσει τη δουλειά της ως κοινωνικού λειτουργού. Η Μάρα, μια νηπιαγωγός που πατάει γερά στα πόδια της, είναι εδώ και χρόνια η καλύτερή της φίλη, από τότε που η Τζο τη βοήθησε σε ένα περιστατικό μπούλινγκ. H Μάρα βάζει τα δυνατά της για να στηρίζει τη φίλη της στα δύσκολα, όμως σταδιακά φτάνει στα όριά της, καθώς η Τζο βυθίζεται όλο και περισσότερο στην αυτοκαταστροφή. Ένα ελλειπτικό χρονικό των τελευταίων ημερών μιας μακρόχρονης φιλίας, με φόντο το μουντό τοπίο μιας ανυπέρβλητης μοναξιάς.


15:15
ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ
Το θολάμι
Αθήνα. Η τελευταία μέρα ενός μέλους μιας παράνομης τρομοκρατικής οργάνωσης. Η Δέσποινα πυροβολεί, σκοτώνει, περιδιαβαίνει στην πόλη, πασχίζει να βρει βοήθεια, αποτυγχάνει σε κάθε της προσπάθεια, την πυροβολούν, πεθαίνει στο διαμέρισμά της. Μέσα από την ταραγμένη διαδρομή της κεντρικής ηρωίδας διαγράφεται ένα πορτρέτο της Αθήνας. Το θολάμι –παραγωγή χαμηλού κόστους με αισθητική DIY και queer στοιχεία– είναι μια ταινία υπαρξιακής περιπλάνησης.


15:30
ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΝ
Η θαυμάστρια
Η δεκαεπτάχρονη Σιμόν έχει αναπτύξει μια νοσηρή εμμονή στο πρόσωπο του νέου ποπ εφηβικού ειδώλου. Όταν αποφασίσει να ταξιδέψει έως το Μόναχο με οτοστόπ για να τον συναντήσει, η ιστορία μας θα πάρει μια διεστραμμένη και αιματοβαμμένη τροπή. Το ξέσπασμα της ηρωίδας σε αυτό το καλτ φεμινιστικό σύμβολο του δυτικογερμανικού σινεμά του ’80 απορρέει από μια οδυνηρή διαπίστωση: το αντικείμενο του πόθου της είναι και αυτός κομμάτι του πατριαρχικού κόσμου από τον οποίο πασχίζει να ξεφύγει με τη φαντασία της. Το εξελιγμένο μοντέλο ενός συστήματος ελέγχου, που έχει απλώς αλλάξει δέρμα, φορώντας ένα πιο γοητευτικό περίβλημα.


15:30
ΦΡΙΝΤΑ ΛΙΑΠΠΑ
Θα ’ρθει η φωτιά
Όταν ο Αμαδόρ βγαίνει από τη φυλακή, έχοντας εκτίσει ποινή για εμπρησμό, κανείς δεν είναι εκεί για να τον προϋπαντήσει. Θα επιστρέψει στο πατρικό του, σε ένα μικρό χωριό στα βουνά της Γαλικίας, όπου η καθημερινή ζωή με την ηλικιωμένη μητέρα του είναι γεμάτη δυσκολίες και στερήσεις. Όπως υπονοείται, η φωτιά θα έρθει, σαν σκοτεινή αυτοεκπληρούμενη προφητεία, για να πυροδοτήσει την αναπόδραστη τραγωδία. Συνθέτοντας ένα υπνωτιστικό ρέκβιεμ για έναν τρόπο ζωής που φθίνει και χάνεται, ο φακός του Λάσε βρίσκει τρόπο να ξετρυπώσει την ομορφιά μέσα στη σκληρότητα.


16:00
ΤΩΝΙΑ ΜΑΡΚΕΤΑΚΗ
Η πατρίδα είναι ένας χώρος στον χρόνο
Μια σχολική εργασία για τον πόλεμο, ρήγματα που κόβουν αυτοκινητόδρομους στα δύο, μια φωνή διαβάζει δυνατά τα λόγια αγάπης δυο αγνώστων, στρατόπεδα συγκέντρωσης, παιδικές ζωγραφιές, φωτογραφίες. Όλα σε ένα ασπρόμαυρο κολάζ που συνυφαίνει θραύσματα απ’ το οικογενειακό παρελθόν του σκηνοθέτη, με το νήμα να διαπερνά τον συλλογικό ψυχισμό των Γερμανών, φτάνοντας πίσω τρεις γενιές. Φαινομενικά ασήμαντα περιστατικά διαπλέκονται με συνταρακτικά γεγονότα, συνδέοντας την Ιστορία με τις καθημερινές ιστορίες των απλών ανθρώπων. Ένα ελλειπτικό ημερολόγιο που μας καλεί να συμπληρώσουμε τις κενές σελίδες και να στοχαστούμε στην αιτιώδη συνάφεια των πραγμάτων.


16:15
ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ
Οροσλάν
Η είδηση του θανάτου του Οροσλάν κάνει γρήγορα τον γύρο του χωριού, προκαλώντας βαθιά θλίψη στους κατοίκους. Σύμφωνα με τις παραδοσιακές τελετουργίες του πένθους, η κοινότητα καλείται να μοιραστεί το βίωμα της απώλειας και να αποχαιρετήσει τον θανόντα, ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στη φυσική ροή των πραγμάτων και οι ζωντανοί να συνεχίσουν την πορεία τους. Στην αγρυπνία που ακολουθεί, οι συγχωριανοί αφηγούνται προσωπικές ιστορίες για τη ζωή του εκλιπόντος, που συνυφαίνονται με λαϊκές δοξασίες για τους νεκρούς. Μια νατουραλιστική πραγματεία για τη ζωή και τον θάνατο, σε τρεις πράξεις.


17:30
ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ
Common Birds
Ο Τάσος και ο Κώστας, δύο Αθηναίοι που δεν θέλουν πλέον να πληρώνουν τα χρέη τους, αποφασίζουν να εγκαταλείψουν την πόλη τους. Καθοδηγούμενοι από ένα μυστηριώδες κάλεσμα κορακιού, περπατάνε μέσα από το αστικό περιβάλλον, ώσπου φτάνουν σε μια ζώνη που αποτελεί πέρασμα από όπου μεταφέρονται σε ένα αρχαίο δάσος: το βασίλειο των πτηνών. Εδώ, συναντούν την Hoopoe, που είναι κατά το ήμισυ πτηνό και κατά το ήμισυ γυναίκα, η οποία τους μαθαίνει πώς ζουν τα πουλιά, μοιράζοντας μεταξύ τους τα αγαθά και τις μαγικές δυνάμεις του δάσους. Ωστόσο, ένας άνδρας έχει άλλα σχέδια για τα πουλιά. Μια άβολη, αλλά ιδιαίτερα διαφωτιστική συνάντηση θα τελεστεί ανάμεσα στα είδη.


17:30
ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ
Μακεδονικός γάμος
Γυρισμένη στο Βελβεντό Κοζάνης, η πρώτη ταινία του Τάκη Κανελλόπουλου είναι ένα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους που περιγράφει τα ήθη και τα έθιμα που σχετίζονται με τον παραδοσιακό γάμο στη Δυτική Μακεδονία. Η ιδιαίτερη ποιητική ματιά του σκηνοθέτη μεταμορφώνει ένα δείγμα του λεγόμενου «εθνογραφικού» κινηματογράφου σε λυρικό ποίημα για τις ρίζες των ανθρώπων σε έναν προαιώνιο, αλλά ήδη χαμένο κόσμο. Η ταινία απέσπασε το πρώτο βραβείο ταινίας μικρού μήκους στην Πρώτη Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου, καθώς και το Α΄ Βραβείο στο Φεστιβάλ Βελιγραδίου της επόμενης χρονιάς.


18:00
ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΝ
Technoboss
Ο Λουίς Ροβίσκου είναι ένας ηλικιωμένος διαζευγμένος άνδρας που απεχθάνεται τη βαρετή δουλειά του. Στο τελευταίο επαγγελματικό ταξίδι του, ο δρόμος τον οδηγεί στον πορτογαλικό νότο, όπου μια παλιά ερωτική φλόγα αναζωπυρώνεται, ενώ η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη φαντασία γίνεται ολοένα πιο δυσδιάκριτη. Εικόνες παραλόγου τον κατακλύζουν· τοπία μεταμορφώνονται σε πίνακες και άνθρωποι τραγουδούν από το πουθενά, καθρεφτίζοντας τη δική του εσωτερική αλλαγή. Ο Ροβίσκου βγαίνει από το τέλμα της μοναξιάς και της πικρίας, συνειδητοποιώντας ότι η συντροφικότητα και η δεκτικότητα μπορεί και να οδηγούν στην ευτυχία. Μια φρέσκια, δροσερή και κωμική ματιά στην ανηφόρα της τρίτης ηλικίας.


18:00
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΥΚΕΩΝ
Μια αμερικανική ληστεία
Η απίστευτη κι όμως αληθινή ιστορία τεσσάρων νεαρών ανδρών που αποπειράθηκαν να εκτελέσουν μία από τις πιο παράτολμες ληστείες έργων τέχνης στην αμερικάνικη ιστορία. Οι τέσσερις ερασιτέχνες ληστές δεν ορμώνται από κάποιο συμπαγές υλιστικό κίνητρο ούτε παρασύρονται από οποιαδήποτε επαναστατική διάθεση. Αντιθέτως, προσπαθούν να καρυκεύσουν την ανιαρή και προβλέψιμη ζωή τους με μια τεχνητή ένεση αδρεναλίνης. Ένα ενθουσιώδες μείγμα μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ που θολώνει τα όρια μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας, πιστοποιώντας ότι, ορισμένες φορές, η αλήθεια δεν είναι τίποτα άλλο από μια ψευδαίσθηση, από μια απλή φενάκη του μυαλού.


18:00
ΟΛΥΜΠΙΟΝ
Απόστρατος
Ο Άρης, ένας τριαντάρης επιχειρηματίας στα όρια της χρεοκοπίας, μετακομίζει στο σπίτι του εκλιπόντος παππού του, του Αριστείδη, ο οποίος ήταν απόστρατος αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού. Σύντομα ξανασμίγει με παιδικούς φίλους αλλά και με έναν πρώην συναγωνιστή του Αριστείδη. Προσπαθώντας να φανεί αντάξιος του ονόματός του, ο Άρης σταδιακά παίρνει τον ρόλο του παππού του.


18:00
ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ
Κοινή διάλεκτος
Η Ολίβια, μια διεμφυλική αδήλωτη μετανάστρια από τις Φιλιππίνες, εργάζεται στο Μπράιτον Μπιτς του Μπρούκλιν ως αποκλειστική νοσοκόμα της ηλικιωμένης Όλγκα. Όταν οι πιθανότητες να αποκτήσει άδεια παραμονής εξαντλούνται, η Ολίβια βλέπει στην ερωτική σχέση της με τον Άλεξ, τον εγγονό της Όλγκα, μία διέξοδο για να αποκτήσει την πολυπόθητη πράσινη κάρτα μέσω γάμου. Ένα χαμηλόφωνο πορτρέτο μιας χαμένης ψυχής που πασχίζει να αγκαλιάσει την ταυτότητά της. Ένα σφιχτοδεμένο δράμα που καταθέτει ένα τολμηρό σχόλιο για την καταπίεση των μεταναστών στις ΗΠΑ και τις προκαταλήψεις που αντιμετωπίζει η τρανς κοινότητα, δίχως να υποκύπτει στον διδακτισμό.


18:15
ΦΡΙΝΤΑ ΛΙΑΠΠΑ
Κατάποση
Μια νεαρή έγκυος γυναίκα, που έχει θυσιάσει κάθε προσωπική επιθυμία στον βωμό της οικογενειακής γαλήνης, καταλαμβάνεται αιφνιδίως από την ανεξήγητη ορμή να καταβροχθίζει μη βρώσιμα αντικείμενα. Ωστόσο, η συγκεκριμένη πάθηση –που είναι υπαρκτή και φέρει την ονομασία αλλοτροφαγία (pica)– δεν πρόκειται να μας απασχολήσει από ιατρική σκοπιά, παρά λειτουργεί ως εύγλωττη μεταφορά. Ένα προβοκατόρικο και βραδυφλεγές ψυχολογικό θρίλερ, με λεπτοδουλεμένες στρώσεις βιτριολικού χιούμορ, που τρυπώνει κάτω από τη γυαλισμένη επιφάνεια για να φέρει στο προσκήνιο την υπόκωφη καταπίεση που ασκούν οι πατριαρχικές κοινωνικές δομές και οι προκαθορισμένοι ρόλοι.


18:15
ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ
Καθημερινές γυναίκες
“Fear of a female planet?”: Έτσι τελειώνει το Kool Thing των Sonic Youth στην πιο εμβληματική σκηνή του Simple Men του Χαλ Χάρτλεϊ. Το Simple Women μάς μεταφέρει ατρόμητα στο σύνθετο σύμπαν δύο γυναικών που έρχονται κοντά χάρη στο σινεμά, για να γνωρίσουν και να χάσουν τον εαυτό τους που κρύβεται πίσω από τη δημόσια εικόνα. Μια νεαρή, ανήσυχη σκηνοθέτις αποφασίζει να γυρίσει μια ταινία με πρωταγωνίστρια την Ελίνα Λόουενσον, μούσα του Χαλ Χάρτλεϊ και είδωλο της εφηβείας της. Ένα ευφυέστατο και τρυφερό παιχνίδι αντικατοπτρισμών, με όχημα τη μαγεία και τον καθημερινό μόχθο του σινεμά.


19:00
ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ
Ο θάνατος του Λουδοβίκου ΙΔ’
1715, στο νεκροκρέβατο του Λουδοβίκου ΙΔ΄. Ένα σμήνος από υπηρέτες στροβιλίζεται πανικόβλητα γύρω από τον ετοιμοθάνατο μονάρχη. Οι γιατροί του παλατιού μουρμουρίζουν μέσα από τα δόντια τους, τρέμοντας στην ιδέα ότι θα τους αποδοθούν ευθύνες. Οι αμετανόητοι αυλοκόλακες βρίσκονται σε κατάσταση άρνησης και επιμένουν να κανακεύουν –λες και είναι μωρό– τον ασθενή. Ο “βασιλιάς Ήλιος” δύει αργά και βασανιστικά, αφήνοντας τον θάνατο να τον αγκαλιάσει. Το ζαρωμένο πρόσωπο του Ζαν-Πιερ Λεό συμπυκνώνει κάθε πτυχή και εκδήλωση της θνητότητας: τη σταδιακή απόσυρση σώματος και νου, την απόκοσμη μίξη τρόμου και γαλήνης, την ανατριχιαστική απλότητα του τέλους.


20:00
ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ
Winona
Μοιάζει με μία απλή εκδρομή σε μία όμορφη παραλία. Τέσσερις γυναίκες - καμία τους η Winona - απολαμβάνουν τη ζεστασιά του ήλιου και τη δροσιά της θάλασσας. Τι μυστικό κρύβεται πίσω από τα παιχνίδια και τις φανταστικές τους ιστορίες; Η ταινία γυρίστηκε σε φιλμ KODAK 16mm τον Μάιο του 2018 σε μια παραλία της Ανδρου.


20:00
ΤΩΝΙΑ ΜΑΡΚΕΤΑΚΗ
Πυγολαμπίδες
Ο Ραμίν, προκειμένου να ξεφύγει από τη μοίρα που επιφυλάσσει η πατρίδα του στους ομοφυλόφιλους, ζει αιωρούμενος στο κενό της αυτοεξορίας. Όταν κρύφτηκε ως λαθρεπιβάτης σε ένα πλοίο που έφευγε από την Τουρκία, το τελευταίο μέρος όπου περίμενε να βρεθεί ήταν η Βερακρούς, στο Μεξικό, τόσο μακριά από οτιδήποτε οικείο και γνωστό. Εγκλωβισμένος σε αυτό το υποβαθμισμένο τροπικό λιμάνι, αντιλαμβάνεται σταδιακά ότι δεν έχει άλλη επιλογή παρά να απαγκιστρωθεί από το παρελθόν. Η νοσταλγία και η μελαγχολία αμβλύνονται χάρη στις νέες φιλίες και στον έρωτα, σε μια διαδικασία επαναπροσδιορισμού της ταυτότητάς του.


20:00
ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ
Μελτέμ
Ένα χρόνο μετά τον θάνατο της μητέρας της, η Έλενα, νεαρή Γαλλίδα ελληνικής καταγωγής, επιστρέφει στη Λέσβο με τον Νασίμ και τον Σεκού, δυο φίλους της από τα παρισινά προάστια. Το πρόγραμμα των διακοπών ανατρέπεται όταν συναντούν τον Ελιάς, ένα νεαρό Σύρο πρόσφυγα που έφτασε πριν λίγο καιρό στο νησί...


20:15
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΥΚΕΩΝ
Η ανάκριση
Όταν ένα επιθετικό και γεμάτο θυμό κορίτσι εγκαταλείπεται για άλλη μια φορά από τον σύντροφό της, συνειδητοποιεί ότι η σχέση της με τον πατέρα της είναι αυτή που δηλητηριάζει τη συμπεριφορά της, αποτρέποντας οποιονδήποτε προσπαθεί να την αγαπήσει. Με αυτή την αφορμή, αποφασίζει να ανασκαλέψει το παρελθόν του βασανισμένου από τη χούντα πατέρα της.


20:30
ΟΛΥΜΠΙΟΝ
Όσο κρατά ο πόλεμος
Ιούλιος του 1936, Ισπανία. Δυνάμεις των εθνικιστών προελαύνουν στη Σαλαμάνκα, κηρύσσοντας τον πόλεμο στη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση. Ο Μιγκέλ ντε Ουναμούνο, ένας από τους πιο επιφανείς πνευματικούς ανθρώπους στην Ισπανία της εποχής και πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου της Σαλαμάνκα, τηρεί στάση αναμονής, διστάζοντας να καταδικάσει δημόσια την επέλαση του φασισμού. Τυφλωμένος από διανοουμενίστικη αλαζονεία και γεροντίστικη ξεροκεφαλιά, αρνείται να αντικρίσει κατάματα το θηρίο, μέχρι τη στιγμή που αυτό βρυχάται στους ώμους του. Μια στιβαρή προειδοποίηση απέναντι στην παθητικότητα και την αφέλεια, σε καιρούς αναταραχής, και συγχρόνως μια οδυνηρή υπενθύμιση: το κακό βρίσκει ιδανικό καμουφλάζ στα ανέξοδα γέλια, προτού φέρει δάκρυα πικρά.


20:30
ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΝ
Να ζεις για να τραγουδάς
Η Ζάο Λι είναι επικεφαλής σε έναν μικρό θίασο όπερας στην επαρχία του Σιτσουάν, μια ετερόκλητη ομάδα καλλιτεχνών στη δύση της σταδιοδρομίας τους. Τα κοινά τους βιώματα είναι τόσο πολλά και έντονα που έχουν αναπτύξει μια συντροφικότητα που προσομοιάζει σε οικογένεια. Ο θίασος δίνει παραστάσεις σε ένα ετοιμόρροπο θέατρο, με τους ίδιους και τους ίδιους θεατές, που θαρρείς έχουν ξεμείνει εκεί. Ακόμη κι αυτό το ταπεινό σπίτι, όμως, μετράει μέρες: η «ανάπτυξη» καταφθάνει με άγριες διαθέσεις και η κατεδάφιση του κτιρίου είναι θέμα χρόνου. Καθώς η Ζάο παλεύει να βρει λύση, πολλά από τα μέλη του θιάσου σκέφτονται ήδη την επόμενη ημέρα...


20:30
ΦΡΙΝΤΑ ΛΙΑΠΠΑ
Λευκό σε λευκό
Χιλή, αρχές του 20ού αιώνα. Ο Πέδρο, φωτογράφος στο επάγγελμα, ταξιδεύει σε ένα παγωμένο και απομακρυσμένο νησί στη Γη του Πυρός, έχοντας προσληφθεί από έναν ντόπιο μεγαλοκτηματία προκειμένου να απαθανατίσει τη γαμήλια τελετή του. Ο Πέδρο ανακαλύπτει σύντομα πως η μέλλουσα νύφη είναι ακόμη παιδί και κυριεύεται από ένα πατρικής χροιάς ερωτικό πάθος. Όταν όμως η απαγορευμένη του εμμονή αποκαλυφθεί, ο Πέδρο πέφτει θύμα εκβιασμού και εξαναγκάζεται να προσχωρήσει σε ένα στρατιωτικό κίνημα που έχει ως σκοπό να εξαλείψει από προσώπου γης τους αυτόχθονες πληθυσμούς και να υφαρπάξει τα εδάφη τους. Ένα πολιτικά φορτισμένο θρίλερ που εξερευνά μια από τις πιο σκοτεινές και αιματοβαμμένες σελίδες στην ιστορία της χώρας.


20:45
ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ
Αδερφή
Μια μητέρα και οι δύο κόρες της παλεύουν να επιβιώσουν στη σύγχρονη Βουλγαρία. Η Ράινα μαζί με τη μεγαλύτερη αδερφή της και τη μητέρα τους κατασκευάζουν μινιατούρες και χρηστικά αντικείμενα από πηλό, τα οποία πωλούν σε τουρίστες και περαστικούς. Στο φτωχικό εργαστήρι, η αιθεροβάμων Ράινα επινοεί διαρκώς ιστορίες, στην προσπάθεια να προσθέσει λίγο χρώμα στη μουντή ζωή της. Σύντομα, ωστόσο, τα ευφάνταστα ψέματά της θα ξεπεράσουν κάθε όριο, εκτροχιάζοντας τις οικογενειακές ισορροπίες. Ένα τραχύ φιλμ που συνδυάζει το κοινωνικό πορτρέτο με το ψυχολογικό θρίλερ και το οικογενειακό δράμα σε μια ιστορία που οδηγεί απ’ την ανάποδη στον τόπο της αλήθειας.


22:00
ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ
Σώμα Χριστού
Ο Ντάνιελ είναι τρόφιμος ενός κέντρου κράτησης ανηλίκων, όπου περνά τις μέρες του στοιχειωμένος από το παρελθόν του. Όνειρό του είναι να γίνει ιερέας, αλλά το ποινικό του μητρώο απαγορεύει κάθε τέτοια σκέψη. Όπως όμως όλοι γνωρίζουν, όταν ο άνθρωπος κάνει σχέδια, ο Θεός γελά. Έτσι, όταν καταφτάνει σε ένα απομακρυσμένο πολωνικό χωριό, ο Ντάνιελ περνιέται για ιερέας και όχι μόνο φορά τα άμφια από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά γίνεται και κοινωνός ενός σκοτεινού μυστικού που βασανίζει την κοινότητα. Ένα πνευματικό οδοιπορικό στην πίστη και την αμαρτία, στις δομές εξουσίας και τις ταξικές συγκρούσεις, μέσα από τα μάτια ενός γοητευτικού και ηθικά αμφιλεγόμενου απόκληρου ήρωα.


22:30
ΤΩΝΙΑ ΜΑΡΚΕΤΑΚΗ
Κοκο-ντί Κοκο-ντέ
Ένα ανδρόγυνο βιώνει την απόλυτη τραγωδία: η κόρη του ζευγαριού, ανήμερα των όγδοων γενεθλίων της, βρίσκεται νεκρή. Κι όμως, τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη. Τρία χρόνια αργότερα, μια εκδρομή στο βουνό μετατρέπεται στον απόλυτο εφιάλτη. Οι δύο σύζυγοι βυθίζονται σε μια αιματοβαμμένη «Μέρα της Μαρμότας», πέφτοντας θύμα βάναυσων δολοφονιών ξανά και ξανά, με δράστες τρεις ψυχοπαθείς. Ένα γκροτέσκο οδοιπορικό στο πένθος, στην οδύνη της απώλειας και στον εγγενή κανιβαλισμό που ελλοχεύει σε κάθε δυαδική σχέση, το οποίο ισορροπεί με θαυμαστή ακρίβεια ανάμεσα στη φάρσα και στον τρόμο. Ένα σκοτεινό παραμύθι που δεν φέρνει όνειρα γλυκά σε κανένα παιδικό κρεβάτι.


22:30
ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ
Γεννημένος 8η Μαρτίου
Οι γυναίκες έχουν καταλάβει τον κόσμο και έχουν εκτελέσει όλο τον αντρικό πληθυσμό. Ένας ταγμένος μισογύνης, ο Λεωνίδας, θα καταφέρει να επιζήσει. Όταν θα γνωρίσει την Οφηλία, μια νεαρή επαναστάτρια και εξίσου σινεφίλ όσο ο ίδιος, τα πράγματα θα πάρουνε μια περίεργη τροπή.


23:00
ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΝ
Στην άκρη του ποταμού
Σε μια μικρή πόλη της Αμερικής ένας μαθητής σκοτώνει την κοπέλα του και καυχιέται για αυτό στην υπόλοιπη παρέα. Το Στην άκρη του ποταμού αγγίζει το σκοτεινό όραμα του Τουίν Πικς και γίνεται η μήτρα από την οποία ξεπήδησε το grunge. Κιάνου Ριβς, Κρίσπιν Γκλόβερ, Ιόνι Σκάι, Τζόσουα Τζον Μίλερ και Ντένις Χόπερ ορμάνε στην οθόνη με μουσική υπόκρουση τα τραγούδια των Slayer. Το πιο σημαντικό φιλμ στη φιλμογραφία ενός πολύ ιδιαίτερου ανατόμου της εφηβείας, του Τιμ Χάντερ.


23:15
ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ
Μοντενέγκρο: γουρούνια και μαργαριτάρια
Η Αμερικανίδα Μέριλιν Τζόρνταν ζει στη Στοκχόλμη, είναι παντρεμένη με έναν πλούσιο Σουηδό επιχειρηματία κι έχει δύο φαινομενικά αψεγάδιαστα παιδιά· μια ζωή που στην ίδια προκαλεί κατάθλιψη. Η προκλητική και κοινωνικά αδέξια συμπεριφορά της, η οποία αγγίζει συχνά τα όρια της τρέλας, δεν είναι παρά μια μάταιη προσπάθεια να νοστιμίσει τη βαρετή καθημερινότητά της. Όταν γνωρίσει μια παρέα από Γιουγκοσλάβους μετανάστες, θα αφεθεί σε έναν σουρεαλιστικό κόσμο απαγορευμένων απολαύσεων, σε μια απόπειρα διαφυγής καταδικασμένη να τελειώσει άδοξα και βίαια. Μια απολαυστική μαύρη κωμωδία ηθών, που κινείται επιδέξια από το διασκεδαστικά παράδοξο στο εξόχως αμήχανο.


23:15
ΟΛΥΜΠΙΟΝ
Η παρθένος του Αυγούστου
Λίγο προτού κλείσει τα 33, μόνη και συναισθηματικά μπερδεμένη, η Εύα προτιμά να παραμείνει τον Αύγουστο στη Μαδρίτη παρά να επισκεφθεί κάποιο παραθαλάσσιο θέρετρο. Η απόφασή της θα πυροδοτήσει ένα εσωτερικό ταξίδι προς την ωριμότητα, γεμάτο αποκαλύψεις και απρόσμενες συναντήσεις, που κινούνται στους υπόγειους ρυθμούς του αστικού τοπίου. Ένα διεισδυτικό οδοιπορικό που αιχμαλωτίζει τις φευγαλέες και ανεπαίσθητες στιγμές, απαλύνοντας την ανασφάλεια και τον φόβο που γεννά το πέρασμα του χρόνου. Ένα ράθυμο καλοκαιρινό παραμύθι που μας παρασύρει στον πολύχρωμο ρυθμό του.


23:15
ΦΡΙΝΤΑ ΛΙΑΠΠΑ
Τα παιδιά των νεκρών
Στο μυθιστόρημα Τα παιδιά των νεκρών της Ελφρίντε Γέλινεκ, οι νεκροί ανασταίνονται. Ακόμη και όσοι έφεραν τη σβάστικα και το κίτρινο αστέρι του Δαβίδ στο πέτο, τους οποίους κατά κανόνα τόσο εύκολα και τόσο πρόθυμα λησμονούν τα επίσημα ιστορικά κιτάπια. Χρησιμοποιώντας ερασιτέχνες ηθοποιούς και φιλμ Super 8, στη Στυρία της Αυστρίας (δηλαδή στο αυθεντικό σκηνικό του βιβλίου), το σκηνοθετικό δίδυμο από το Nature Theater of Oklahoma δημιούργησε ένα κράμα από λογοτεχνία, περφόρμανς και σινεμά, όπου το γκροτέσκο και το φαιδρό θριαμβεύουν, επιτρέποντας στον θεατή να βυθιστεί στο σύμπαν του κειμένου και την ίδια στιγμή να ξεφύγει από τη δίνη του.
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Οι ταινίες της εβδομάδας στις αίθουσες του Φεστιβάλ
Οι ταινίες της εβδομάδας στις αίθουσες του Φεστιβάλ

Πέμπτη 18 έως Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2024

7o Sleepless Movie Marathon
7o Sleepless Movie Marathon

Τρεις εμβληματικές χριστουγεννιάτικες ταινίες στο Θέατρο Αυλαία

Σινέ Αθήναιον: Πρόγραμμα προβολών
Σινέ Αθήναιον: Πρόγραμμα προβολών

Από την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου έως την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2023

Σινέ Αθήναιον: Πρόγραμμα προβολών
Σινέ Αθήναιον: Πρόγραμμα προβολών

Από την Πέμπτη 23 έως την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023


Events
Η ατζέντα της ημέρας

Ο,τι συμβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη θα το βρεις εδώ



© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge