ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
5-11-2019

Φεστιβάλ Κινηματογράφου: Οι ταινίες της Τετάρτης 6 Νοεμβρίου

Προβολές από τις 11:45 το πρωί μέχρι αργά τη νύχτα

Φεστιβάλ Κινηματογράφου: Οι ταινίες της Τετάρτης 6 Νοεμβρίου

Οι ταινίες που θα προβληθούν την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης:

11:45
ΤΩΝΙΑ ΜΑΡΚΕΤΑΚΗ
Το βαμμένο πουλί
Ένα εγκαταλελειμμένο και ανώνυμο Εβραιόπουλο, του οποίου η οικογένεια έχει πιθανότατα εξολοθρευτεί, βολοδέρνει από μαρτύριο σε μαρτύριο, στο ανελέητο χρονικό μιας αποκτηνωμένης και βάρβαρης εποχής. Μεταφέροντας στη μεγάλη οθόνη το ομότιτλο μυθιστόρημα του Πολωνο-Αμερικάνου συγγραφέα Γιέρζι Κοσίνσκι, η ταινία εξιστορεί τα απάνθρωπα βάσανα ενός ανήλικου αγοριού που πασχίζει να επιβιώσει στα αποκαΐδια της ρημαγμένης Ευρώπης, την επαύριο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ένα αποπνικτικό δράμα γλαφυρής ωμότητας, γυρισμένο σε εκθαμβωτικό ασπρόμαυρο φιλμ 35mm, που βυθομετρά την ανθρώπινη κόλαση και ανταλλάσσει ματιές με την άβυσσο, προτού αφήσει να γλιστρήσει μια απειροελάχιστη αχτίδα ελπίδας.


12:30
ΦΡΙΝΤΑ ΛΙΑΠΠΑ
Αύριο, θα
Αναζητώντας μια καλύτερη ζωή, ο Λι έχει μεταναστεύσει από την επαρχία στο Πεκίνο, όπου βρίσκει δουλειά ως νυχτοφύλακας σε ένα αχανές κτιριακό συγκρότημα. Το Πεκίνο του Λι απέχει έτη φωτός από την εικόνα μιας υπερσύγχρονης μεγαλούπολης που σφύζει από ζωή, θυμίζοντας περισσότερο μια χωματερή ανθρώπων που περιβάλλονται από ερείπια και σκουπίδια. Σαν φάντασμα που περιφέρεται χωρίς σκοπό, ο Λι εκτελεί με την απάθεια μιας μηχανής μικροδουλειές που κανείς δεν του έχει αναθέσει και κανείς δεν παρατηρεί. Ένα κράμα ωμότητας και λυρισμού, με μεγαλοπρεπή στατικά πλάνα, φυσικούς ήχους και μη επαγγελματίες ηθοποιούς, που μεταμορφώνει τη στρεβλωμένη πραγματικότητα σε μια καθόλα χειροπιαστή αλήθεια.


13:00
ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΝ
Υπόθεση Μακαβέγιεφ ή Δίκη σε μια κινηματογραφική αίθουσα
Ένα ντοκιμαντέρ που διερευνά τη θέση που επιφύλασσε η πρώην σοσιαλιστική Γιουγκοσλαβία στους καλλιτέχνες-κινηματογραφιστές. Πιο συγκεκριμένα, το ντοκιμαντέρ επικεντρώνεται στην πολιτική συγκυρία και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα που επικράτησε στη γιουγκοσλαβική κοινωνία της εποχής, που οδήγησαν –προφανώς με την ενορχήστρωση του γιουγκοσλαβικού Κομμουνιστικού Κόμματος– στην απαγόρευση της ταινίας του Μακαβέγιεφ Τα μυστήρια του οργανισμού (1971). Ένας διεισδυτικός φόρος τιμής σε έναν θρυλικό σκηνοθέτη, που αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τους κανόνες και άλλαξε μια για πάντα το τοπίο του γιουγκοσλαβικού σινεμά.


13:00
ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ
Κόκα-κόλα Κιντ
Ένας γκουρού του μάρκετινγκ και βετεράνος στην αντιμετώπιση κρίσεων, που εργάζεται στα κεντρικά της Coca-Cola στην Ατλάντα, μεταβαίνει επειγόντως σε μια απόμερη γωνιά της Αυστραλίας, προκειμένου να διερευνήσει μια στατιστική ανωμαλία: στον έρημο τούτο τόπο δεν καταναλώνεται ούτε στάλα Coca-Cola! Πολύ σύντομα ανακαλύπτει πού οφείλεται η περιφρόνηση απέναντι στο αναψυκτικό που κρατάει τα σκήπτρα στον πλανήτη: οι ντόπιοι προτιμούν ένα προϊόν το οποίο παρασκευάζεται και πωλείται αποκλειστικά στην περιοχή τους. Μια εκκεντρική κωμωδία που ξεδιπλώνεται γεμάτη εκπλήξεις, συνδυάζοντας απολαυστικά αισθησιασμό, πολιτική και βία – τρίπτυχο διόλου ξένο στις ταινίες του Μακαβέγιεφ.


13:00
ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ
Γεννημένος 8η Μαρτίου
Οι γυναίκες έχουν καταλάβει τον κόσμο και έχουν εκτελέσει όλο τον αντρικό πληθυσμό. Ένας ταγμένος μισογύνης, ο Λεωνίδας, θα καταφέρει να επιζήσει. Όταν θα γνωρίσει την Οφηλία, μια νεαρή επαναστάτρια και εξίσου σινεφίλ όσο ο ίδιος, τα πράγματα θα πάρουνε μια περίεργη τροπή.


13:30
ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ
Αντάρτης
Αύγουστος του 1849, και οι αυστριακές δυνάμεις πνίγουν στο αίμα την εξέγερση των Ούγγρων κατά της Αυτοκρατορίας των Αψβούργων. Ο Μπόρναμπας αναζητεί απεγνωσμένα τον αδερφό του, σε ένα καλοκαιρινό τοπίο εμποτισμένο από απερίγραπτη ομορφιά και ανείπωτη φρικαλεότητα. Όταν διασταυρωθεί με τους συμπολεμιστές του τραυματία αδερφού του, καθώς υποχωρούν στο δάσος, ο Μπόρναμπας αναγκάζεται να τους ακολουθήσει, αποκρύπτοντας ότι είχε αποφύγει τη στράτευση. Το τέλος βρίσκεται προ των πυλών και ο θάνατος είναι πάντα σε απόσταση αναπνοής. Μια μινιμαλιστική πλην διαπεραστική ματιά που αιχμαλωτίζει τη βασανιστική προσμονή του αναπόφευκτου, κατεδαφίζοντας κάθε υπόνοια ψεύτικου και κατασκευασμένου ηρωισμού.


13:30
ΟΛΥΜΠΙΟΝ
Τα χελιδόνια της Καμπούλ
Καμπούλ, τέλη της δεκαετίας του 1990. Η επικράτηση των Ταλιμπάν έχει βυθίσει τη χώρα στον σκοταδισμό. Κάθε μορφή καλλιτεχνικής έκφρασης φιμώνεται, δημόσιοι λιθοβολισμοί και εκτελέσεις πραγματοποιούνται σε καθημερινή βάση, ο φόβος έχει τρυπώσει στην καρδιά και στο μυαλό των πολιτών, οι γυναίκες αντιμετωπίζονται ως αντικείμενα και όχι ως ανθρώπινα όντα. Σε αυτή την περίτεχνη animation μεταφορά του ομότιτλου μπεστ σέλερ του Αλγερινού συγγραφέα Γιασμίνα Χάντρα, η ελπίδα βρίσκει τρόπο να επιβιώσει σε ένα νοσηρό περιβάλλον. Μια σπαρακτική ιστορία ανείπωτης οδύνης και μεγαλειώδους αυτοθυσίας, που μας υπενθυμίζει ότι η ανθρωπιά είναι η ευγενέστερη των αρετών.


14:45
ΦΡΙΝΤΑ ΛΙΑΠΠΑ
Λίλιαν
H βίζα της Λίλιαν, μιας Ρωσίδας μετανάστριας που μένει στη Νέα Υόρκη, έχει μόλις εκπνεύσει. Η μόνη επιλογή που έχει είναι να επιστρέψει στην πατρίδα της, στην πρότερη ζωή της για την οποία δεν γνωρίζουμε το παραμικρό. Η Λίλιαν ξεκινά να περπατά δίχως σκοπό, περιφερόμενη σε ερημωμένες πόλεις και αχανείς αυτοκινητόδρομους. Μοιάζει με εξωγήινο που έχει ναυαγήσει στη Γη, αόρατη σε μια κοινωνία αδιάφορη και απρόσιτη. Μια ληθαργική ταινία δρόμου στην καρδιά της αμερικανικής ενδοχώρας, όπου οι άνθρωποι τρέφουν τη θλίψη τους και τρέφονται από αυτήν.


15:00
ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ
Winona
Μοιάζει με μία απλή εκδρομή σε μία όμορφη παραλία. Τέσσερις γυναίκες - καμία τους ηWinona – απολαμβάνουν τη ζεστασιά του ήλιου και τη δροσιά της θάλασσας. Τι μυστικό κρύβεται πίσω από τα παιχνίδια και τις φανταστικές τους ιστορίες; Η ταινία γυρίστηκε σε φιλμ KODAK 16mm τον Μάιο του 2018 σε μια παραλία της Ανδρου.


15:15
ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ
Νυχτωδία
Μια μέρα πριν την έναρξη των γυρισμάτων της πρώτης του ταινίας, ένας νεαρός και φιλόδοξος σκηνοθέτης πασχίζει να βάλει τα κομμάτια του παζλ στη θέση τους. Ο χρόνος πιέζει αμείλικτα, οι παραγωγοί έχουν αρχίσει να χάνουν την υπομονή τους και οι συνεργάτες του έχουν αμέτρητες απορίες. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η συναισθηματική και οικογενειακή ζωή του βρίσκεται στα τάρταρα. Έχοντας αγγίξει τα όρια της απελπισίας, ξεχύνεται στους δρόμους και βυθίζεται σε έναν ονειρώδη νυχτερινό λαβύρινθο. Καθώς αναζητά τον μίτο της έμπνευσης, η φαντασία αρχίζει να υποκαθιστά την πραγματικότητα.


15:15
ΤΩΝΙΑ ΜΑΡΚΕΤΑΚΗ
Εργατικό δυναμικό
Πόλη του Μεξικού. Δύο αδέρφια και μερικοί ακόμη οικοδόμοι πασχίζουν να τελειώσουν εγκαίρως τις εργασίες σε μια πολυτελή βίλα, ώσπου ξαφνικά ο Κλαούντιο βρίσκει ακαριαίο θάνατο από πτώση.Όταν προκύπτει από τη νεκροψία πως το εργατικό δυστύχημα συνέβη τάχα υπό την επήρεια αλκοόλ, απαλλάσσοντας τον ιδιοκτήτη από όποια υποχρέωση αποζημίωσης, η θλίψη του Φρανσίσκο για τον θάνατο του αδερφού του μετατρέπεται σε οργή. Επιζητώντας να αποδοθεί δικαιοσύνη, εξυφαίνει ένα παράδοξο σχέδιο εκδίκησης. Ένα λιτό αλλά πολυεπίπεδο θρίλερ, με μοντάζ χειρουργικής ακρίβειας, που «χτίζει» την αναπάντεχη κορύφωσή του, καταθέτοντας ένα στιβαρό σχόλιο για την ταξική ανισότητα και τις δομές εξουσίας.


15:30
ΟΛΥΜΠΙΟΝ
Η εποχή της βροχής
H καλόκαρδη Λινγκ, μια καθηγήτρια λίγο πριν τα σαράντα, βιώνει καθημερινά την υποτίμηση στη δουλειά της. Στα προσωπικά της, το τοπίο είναι εξίσου μουντό, καθώς ο γάμος της περνά σοβαρούς κλυδωνισμούς. Η Λινγκ υποβάλλεται σε μια επώδυνη θεραπεία γονιμότητας, έπειτα από οκτώ χρόνια άκαρπης προσπάθειας να αποκτήσει παιδί με τον ελάχιστα υποστηρικτικό σύζυγό της. Η έμφυτη καλοσύνη και το ανικανοποίητο μητρικό της ένστικτο βρίσκουν διέξοδο στη φροντίδα του Γουέι Λουνγκ, ενός μοναχικού μαθητή της, ο οποίος παρεξηγεί την τρυφερότητα που εισπράττει. Η εποχή των μουσώνων γίνεται ο ιδανικός καμβάς για ένα λεπτοδουλεμένο και ανεπιτήδευτο πορτρέτο μιας εύθραυστης ψυχής, γεμάτο ενσυναίσθηση, αγάπη και χιούμορ.


15:30
ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΝ
Ανήκειν
Ένας αθέατος αφηγητής εξιστορεί, ψυχρά, τη δολοφονία που διέπραξαν αυτός και η σύντροφός του. Θύμα η μητέρα της γυναίκας, η οποία δεν ενέκρινε τη σχέση τους. Η αφήγηση διαπλέκεται με εικόνες ενός μουντού αστικού τοπίου, όπου κυριαρχεί η μελαγχολία. Στη συνέχεια, σε τόνους πιο ζεστούς και εγκάρδιους, γινόμαστε μάρτυρες του πρώτου ερωτικού σκιρτήματος των δύο μετέπειτα δολοφόνων. Αντλώντας έμπνευση από μια αληθινή ιστορία, τη δολοφονία της γιαγιάς του από τη θεία του και τον εραστή της, ο σκηνοθέτης στοχάζεται, δίχως να κρίνει, τις υπόγειες και ακατανόητες δυνάμεις που σμιλεύουν τα ανθρώπινα κίνητρα.


16:00
ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ
Γάτα μέσα στον τοίχο
Η Ιρίνα, μια ανύπαντρη μητέρα από τη Βουλγαρία, μένει στις εργατικές κατοικίες στα προάστια του Λονδίνου. Όπως είναι αναμενόμενο, η ζωή της είναι κάθε άλλο παρά ειδυλλιακή: οι προσπάθειες να αξιοποιήσει το πτυχίο Αρχιτεκτονικής που έφερε από την πατρίδα πέφτουν στο κενό, καθώς η δουλειά στο μπαρ και οι καθημερινοί καβγάδες με τους γείτονες την απομακρύνουν ολοένα περισσότερο από τα όνειρά της. Ώσπου, μια μέρα, κάνει την εμφάνισή της μια αδέσποτη τσαχπίνα γάτα… Ένα στιβαρό δείγμα κοινωνικού ρεαλισμού στα χνάρια της ένδοξης βρετανικής κινηματογραφικής παράδοσης, όπου ένα φαινομενικά ασήμαντο γεγονός εξελίσσεται σε αλληγορία για τη μισαλλοδοξία, την προκατάληψη, την ξενοφοβία.


17:15
ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ
Ξέπλυμα χρήματος
Μοντεβιδέο, 1975. Μια «Γη της Επαγγελίας» για κάθε είδους απατεώνες και αποβράσματα, καθώς η στρατιωτική δικτατορία έχει μετατρέψει την Ουρουγουάη στο μεγαλύτερο πλυντήριο βρόμικου χρήματος στη Νότια Αμερική. Ο εκκεντρικός Ουμπέρτο, που ρίχνεται με μανία στη σκιώδη εργασία της αγοράς και πώλησης ξένου νομίσματος, σύντομα κυριεύεται από την αχόρταγη φιλοδοξία του και καταλήγει να ποδοπατά όποιον και ό,τι βρεθεί στο διάβα του. Ο Ουμπέρτο είναι πλέον αντιμέτωπος με μια άνευ προηγουμένου πρόκληση: να ξεπλύνει το μεγαλύτερο ποσό χρημάτων που έχει περάσει από τα χέρια του. Μια σαρκαστική μαύρη κωμωδία, που εξερευνά μια σκοτεινή ιστορική περίοδο της Νότιας Αμερικής.


17:30
ΤΩΝΙΑ ΜΑΡΚΕΤΑΚΗ
Αμπού Λεϊλά
Αλγερία, 1994, στη δίνη του εμφυλίου πολέμου. Ένα δράμα περιπλάνησης που ακολουθεί δύο καρδιακούς φίλους καθώς αναζητούν τον διαβόητο τρομοκράτη Αμπού Λεϊλά στην έρημο της Σαχάρα, ερχόμενοι σταδιακά αντιμέτωποι με την ψυχική κατάρρευση και την εξάντληση. Η πραγματικότητα και η φαντασία διαπλέκονται στο ταξίδι των δύο φίλων, το οποίο αποκτά μεταφορική και συναισθηματική χροιά, ως μια αποτύπωση της εύθραυστης ψυχοσύνθεσης δύο ανδρών που ζουν σε ένα καθεστώς συνεχούς απειλής, υποβόσκουσας παράνοιας και χειροπιαστού τρόμου. Ένα γουέστερν του παραλόγου, γεμάτο εντυπωσιακούς συμβολισμούς και σουρεαλιστικές πινελιές, που αναλογίζεται τη διαβρωτική δύναμη του πολέμου.


17:30
ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ
Μανταλένα
Η κόρη ενός φτωχού βαρκάρη, μετά τον θάνατο του πατέρα της, προσπαθεί να τον διαδεχθεί στο επάγγελμα και να συντηρήσει τα έξι μικρά της αδέλφια. Καλείται όμως να αντιμετωπίσει το σκληρό ανταγωνισμό ενός καλοβαλμένου καραβοκύρη, τον οποίο τελικά ερωτεύεται. Η θάλασσα της Αντιπάρου που αποτυπώνεται από τον Γουόλτερ Λάσαλι σε ασπρόμαυρο φιλμ σαν να ήταν χρυσή, ο Μάνος Χατζιδάκις που γράφει τις ομορφότερες μελωδίες του για τον κινηματογράφο και, φυσικά, η Αλίκη Βουγιουκλάκη που εδώ εκτοξεύεται με μιας στο πάνθεον του ελληνικού σινεμά είναι μερικοί μόνο λόγοι που καθιστούν τη Μανταλένα αξεπέραστη και αναλλοίωτη στον χρόνο.


18:00
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΥΚΕΩΝ
Γη του Νώε
Έχοντας διαγνωστεί με μια ανίατη ασθένεια, ο Ιμπραήμ, που νιώθει το τέλος να πλησιάζει, ζητά από τον αποξενωμένο του γιο να τον μεταφέρει στη γενέτειρά του, ένα απομακρυσμένο χωριό στην τουρκική επαρχία. Η τελευταία του επιθυμία είναι να ταφεί στον ίσκιο του ελαιόδεντρου που –όπως ισχυρίζεται– φύτεψε ο ίδιος πριν από μερικές δεκαετίες. Ωστόσο, τα πράγματα περιπλέκονται, αφού οι ντόπιοι πιστεύουν πως πρόκειται για δέντρο ιερό, το οποίο προήλθε από τον σπόρο που έθαψε στη γη ο Νώε, αμέσως μετά τον Κατακλυσμό. Μια ευρηματική παραβολή για τη μετάνοια, την εμπιστοσύνη και τη δύναμη της συγχώρεσης στις ανθρώπινες σχέσεις.


18:00
ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΝ
Πλάνο
Το πρόσφατο οπτικο-ακουστικό καλλιτεχνικό έργο της Άννας Στερεοπούλου βασίζεται στην ηχητική σύνθεσή της «X», ενώ παράλληλα αποτελεί μέρος του έργου της, SYN ~ Κυματικό Περιβάλλον (υπό την αιγίδα του ΕΟΤ). Το έργο εντάσσεται στο πλαίσιο της έρευνας της καλλιτέχνιδας για τη θεραπευτική ιδιότητα του ήχου και της εικόνας, του ύπνου, των ονείρων και του νερού, στον ανθρώπινο εγκέφαλο και την ανθρώπινη ψυχολογία.


18:00
ΟΛΥΜΠΙΟΝ
Cosmic Candy
Η Άννα, μια μοναχική και ιδιόρρυθμη ταμίας σουπερμάρκετ, αναγκάζεται να πάρει υπό την προστασία της το δεκάχρονο κορίτσι του διπλανού διαμερίσματος, ύστερα από την μυστηριώδη εξαφάνιση του πατέρα του. Την ίδια στιγμή διαπραγματεύεται την πιθανή της απόλυση και ένα ρομαντικό ειδύλλιο για πρώτη φορά στη ζωή της. Και όλα αυτά υπό την επήρεια υπερβολικής ποσότητας Κόσμικ Κάντι, της καραμέλας που σκάει στο στόμα.


18:00
ΦΡΙΝΤΑ ΛΙΑΠΠΑ
Ο πυρετός
Μετά τον πρόσφατο χαμό της γυναίκας του, ο Ζουστίνο, φύλακας στα αχανή ναυπηγεία της Μανάους, ζει με τη νοσοκόμα μοναχοκόρη του. Όταν θα του ανακοινώσει πως φεύγει για σπουδές στη Μπραζίλια, ο Ζουστίνο θα προσβληθεί από έναν μυστηριώδη πυρετό, τον οποίο οι γιατροί αδυνατούν να εξηγήσουν ή να γιατρέψουν. Ένα κράμα πραγματικότητας και μυθοπλασίας που κινείται πέρα από τα στενά χωροχρονικά όρια, σε ένα ονειρώδες σύμπαν απόκοσμης ρευστότητας και ανατριχιαστικής απλότητας. Έτη φωτός μακριά από τις φωτογενείς απεικονίσεις των ιθαγενών πολιτισμών, ένα οδοιπορικό σε μια ουδέτερη ζώνη αυτοεξορίας, ανάμεσα στην αρχέγονη δύναμη της φύσης και την αποκτήνωση της αστικής ζούγκλας.


18:00
ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ
Τρέχοντας στο κενό
O έφηβος Ντάνι έχει μεγαλώσει σε μια ιδιαίτερη οικογένεια. Οι γονείς του ευθύνονται για μια βομβιστική ενέργεια στις αρχές της δεκαετίας του 70 και από τότε ζούνε κυνηγημένοι από το FBI. Ο Σίντεϊ Λιουμέτ, αμέσως μετά το Ντάνιελ, αναρωτιέται ξανά αν οφείλουν τα παιδιά να φορτωθούν στις πλάτες τους τις επιλογές των γονιών τους. Ο Ρίβερ Φίνιξ στη μοναδική ερμηνεία του που υπήρξε υποψήφιος για Όσκαρ. Ένα σπαρακτικό φιλμ που υπήρξε ένα από τα αγαπημένα του Ακίρα Κουροσάβα.


18:30
ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ
Αφρική
Σε ένα χωριό στη Δυτική Όχθη, ο Μεΐρ, ένας συνταξιούχος μηχανικός(μια δραματοποιημένη εκδοχή του πατέρα του σκηνοθέτη), χάνει τη γη κάτω από τα πόδια του, όταν ενημερώνεται ότι δεν θα αναλάβει την οργάνωση του τοπικού φεστιβάλ μετά από δεκαετίες σε αυτό το πόστο. Ο Μεΐρ διοχετεύει την απογοήτευσή του σε ένα φιλόδοξο πρότζεκτ χειρωνακτικής εργασίας, σε μια προσπάθεια να ξανανιώσει χρήσιμος και ζωντανός. Η γεμάτη ενέργεια αφοσίωσή του είναι μια πράξη αντίστασης απέναντι στη φθορά του σώματος, την πληγωμένη ανδρική υπερηφάνεια, το ξεθώριασμα του νοήματος στη ζωή. Μια τρυφερή και παρηγορητική ματιά στην οδύνη του χρόνου που περνά ανεπιστρεπτί, στην αποδοχή της θνητότητας.


19:30
ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ
Να ζεις για να τραγουδάς
Η Ζάο Λι είναι επικεφαλής σε έναν μικρό θίασο όπερας στην επαρχία του Σιτσουάν, μια ετερόκλητη ομάδα καλλιτεχνών στη δύση της σταδιοδρομίας τους. Τα κοινά τους βιώματα είναι τόσο πολλά και έντονα που έχουν αναπτύξει μια συντροφικότητα που προσομοιάζει σε οικογένεια. Ο θίασος δίνει παραστάσεις σε ένα ετοιμόρροπο θέατρο, με τους ίδιους και τους ίδιους θεατές, που θαρρείς έχουν ξεμείνει εκεί. Ακόμη κι αυτό το ταπεινό σπίτι, όμως, μετράει μέρες: η «ανάπτυξη» καταφθάνει με άγριες διαθέσεις και η κατεδάφιση του κτιρίου είναι θέμα χρόνου. Καθώς η Ζάο παλεύει να βρει λύση, πολλά από τα μέλη του θιάσου σκέφτονται ήδη την επόμενη ημέρα...


20:00
ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ
Πολιορκία στην οδό Λιπέρτη
Η οικονομική κρίση τούς στέρησε τα πάντα εκτός από το σπίτι τους. Σήμερα κινδυνεύει και αυτό. Αυτή τη φορά όμως είναι διατεθειμένοι να παλέψουν, σαν μια οικογένεια που δεν έχει τίποτα να χάσει…


20:00
ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΝ
Η παρθένος του Αυγούστου
Λίγο προτού κλείσει τα 33, μόνη και συναισθηματικά μπερδεμένη, η Εύα προτιμά να παραμείνει τον Αύγουστο στη Μαδρίτη παρά να επισκεφθεί κάποιο παραθαλάσσιο θέρετρο. Η απόφασή της θα πυροδοτήσει ένα εσωτερικό ταξίδι προς την ωριμότητα, γεμάτο αποκαλύψεις και απρόσμενες συναντήσεις, που κινούνται στους υπόγειους ρυθμούς του αστικού τοπίου. Ένα διεισδυτικό οδοιπορικό που αιχμαλωτίζει τις φευγαλέες και ανεπαίσθητες στιγμές, απαλύνοντας την ανασφάλεια και τον φόβο που γεννά το πέρασμα του χρόνου. Ένα ράθυμο καλοκαιρινό παραμύθι που μας παρασύρει στον πολύχρωμο ρυθμό του.


20:15
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΥΚΕΩΝ
Η φωλιά
Ο Σαμουέλ, ένα εντεκάχρονο αγόρι καθηλωμένο σε αναπηρική καρέκλα, μοιάζει να είναι όμηρος στο ίδιο του το σπίτι. Βρίσκεται στο έλεος της τυραννικής του μητέρας, η οποία έχει κατασκευάσει ένα καταφύγιο που φέρνει σε φυλακή, προκειμένου να τον προστατέψει πάση θυσία από τους κινδύνους του έξω κόσμου. Οι δυο τους κατοικούν σε μια έπαυλη, η οποία θαρρείς έχει ξεπηδήσει από τις σελίδες του Έντγκαρ Άλαν Πόε, καθώς αποπνέει μια ατμόσφαιρα αιωρούμενου τρόμου. Η άφιξη, όμως, μιας νεαρής υπηρέτριας θα αλλάξει τους συσχετισμούς και θα φέρει στο φως πολλά σκοτεινά και θαμμένα μυστικά του παρελθόντος.


20:30
ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ
Η ανθολογία μιας πόλης-φάντασμα
Ένα χωριό στην περιοχή του Κεμπέκ συνταράσσεται από την απρόσμενη απώλεια ενός 21χρονου. Παρότι δεν είναι ξεκάθαρο αν πρόκειται για ατύχημα ή αυτοκτονία, όλοι υποψιάζονται ότι ισχύει το δεύτερο. Η τραγωδία βυθίζει το χωριό στο πένθος, στην αμηχανία και την ένοχη σιωπή, ενώ παράλληλα σηματοδοτεί την εμφάνιση αλλόκοτων φαινομένων: αμίλητες φιγούρες εμφανίζονται φευγαλέα, ανεξήγητοι θόρυβοι ηχούν στο κενό.. Μια αινιγματική και ατμοσφαιρική αλληγορία για τον μαρασμό των μικρών κοινοτήτων, τη δυσκολία αποδοχής του Άλλου, την αδυναμία ενσωμάτωσης του επώδυνου παρελθόντος στο εύθραυστο παρόν.


20:45
ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ
Τρεις αδερφές
Τρεις αδερφές, που είχαν σταλεί παρακόρες σε πλούσιες οικογένειες στην πόλη, συναντιούνται ξανά μετά από χρόνια, όταν αναγκάζονται, για διαφορετικούς λόγους, να επιστρέψουν στο πατρικό τους σε ένα φτωχό χωριό της ορεινής Ανατολίας. Στη σκιά των χιονισμένων βουνοκορφών, υπό το βλέμμα του αυταρχικού πατέρα, οι τρεις γυναίκες μοιάζει να επαναλαμβάνουν τα λάθη του παρελθόντος, σε ένα ζοφερό υπνωτιστικό παραμύθι που συνδυάζει Τσέχοφ και αδερφούς Γκριμ. Με φόντο ένα μαγευτικό αλλόκοσμο τοπίο, που τη νύχτα μεταμορφώνεται σε τρομακτικό τόπο αθέατων κινδύνων, η ζωή αποτυπώνεται ως αέναη κυκλική πορεία –πολλές σκηνές μάλιστα φαίνεται να επαναλαμβάνονται–, η οποία οδηγεί αναπόδραστα στην καταστροφή.


20:45
ΤΩΝΙΑ ΜΑΡΚΕΤΑΚΗ
Παράθυρο στη θάλασσα
Αντιμέτωπη με συνταρακτικά νέα σχετικά με την υγεία της, η πενηνταπεντάχρονη Μαρία, αποφασίζει να ταξιδέψει από το Μπιλμπάο στην Ελλάδα, παραβλέποντας τις συμβουλές του γιου της και των γιατρών. Όταν φτάνει στη Νίσυρο, η Μαρία θα βυθιστεί στις κρυμμένες ομορφιές του νησιού, βρίσκοντας γαλήνη αλλά και έναν απροσδόκητο έρωτα. Ένα φωτεινό πορτρέτο μιας γυναίκας που τολμά να αδράξει τη μέρα με τους δικούς της όρους. Μια συγκινητική ιστορία για την απώλεια, την αγάπη, τη ζωή που ανοίγεται στον ορίζοντα της συντροφικότητας.


21:30
ΦΡΙΝΤΑ ΛΙΑΠΠΑ
Ο φύλακας
Δεκαετία του 1960, Ιράν επί τελευταίου Σάχη. Στη μέση του πουθενά, σε μια φυλακή που εκκενώνεται για να κατεδαφιστεί, ο ταγματάρχης Γιαχέντ κορδώνεται για την επικείμενη προαγωγή του. Σύντομα ωστόσο θα δει τα γαλόνια του να κινδυνεύουν, όταν ένας θανατοποινίτης κρατούμενος εξαφανίζεται μυστηριωδώς. Στο παράδοξο ανθρωποκυνηγητό που ακολουθεί, ο Γιαχέντ γοητεύεται από μια κοινωνική λειτουργό, η οποία συμμετέχει στην έρευνα, πεπεισμένη όμως πως ο καταζητούμενος είναι αθώος. Ένα αγωνιώδες θρίλερ με φόντο τον καφκικό λαβύρινθο μιας άδειας φυλακής, όπου η παντοδυναμία της εξουσίας απομυθοποιείται και, όσο περνούν οι ώρες, καταρρέει.


22:00
ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ
Μια σύντομη ιστορία από τον πράσινο πλανήτη
Η Τάνια, η Ντανιέλα και ο Πέδρο είναι τρεις αχώριστοι φίλοι, που έχουν μάθει να αντιμετωπίζουν με αποφασιστικότητα την εχθρότητα που εισπράττουν από τον περίγυρό τους. O θάνατος της γιαγιάς της Τάνια τούς φέρνει πίσω στη συντηρητική πόλη των παιδικών τους χρόνων, όπου ανακαλύπτουν ένα εξωφρενικό μυστικό: τα τελευταία χρόνια της ζωής της, ένα εξωγήινο πλάσμα κρατούσε συντροφιά στη γιαγιά της Τάνια. Οι τρεις φίλοι, «εξωγήινοι» και οι ίδιοι σε έναν κόσμο αφιλόξενο και μισαλλόδοξο, αναλαμβάνουν μια ιερή αποστολή. Ο νέος τους φίλος πρέπει να επιστρέψει σπίτι του, προτού να είναι αργά.


22:30
ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ
Απόστρατος
Ο Άρης, ένας τριαντάρης επιχειρηματίας στα όρια της χρεοκοπίας, μετακομίζει στο σπίτι του εκλιπόντος παππού του, του Αριστείδη, ο οποίος ήταν απόστρατος αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού. Σύντομα ξανασμίγει με παιδικούς φίλους αλλά και με έναν πρώην συναγωνιστή του Αριστείδη. Προσπαθώντας να φανεί αντάξιος του ονόματός του, ο Άρης σταδιακά παίρνει τον ρόλο του παππού του.


23:00
ΟΛΥΜΠΙΟΝ
Μια νύχτα μαγική
Η Μαρία και ο Ρίτσαρντ είναι παντρεμένοι εδώ και 20 χρόνια. Όταν οι απιστίες της πρώτης έρχονται στο φως, η σχέση τους κλονίζεται. Η Μαρία εγκαταλείπει το διαμέρισμά τους και εγκαθίσταται σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου ακριβώς απέναντι, με την ελπίδα να παρατηρήσει τη ζωή της εξονυχιστικά, από μια προνομιακή θέση απόστασης. Στη διάρκεια μιας παραισθησιογόνου νύχτας, ένα πλήθος επισκέπτες θα περάσουν από το δωμάτιό της, καταθέτοντας την άποψή τους για την κρίση που περνά ο γάμος της. Ανάμεσα σε αυτούς θα είναι και ο σύζυγός της σε νεότερη ηλικία, ο οποίος όμως γνωρίζει την τωρινή κατάσταση. Μια παιχνιδιάρικη και καλοκουρδισμένη φάρσα δωματίου, που εξερευνά τις έννοιες της επιθυμίας, του συμβιβασμού και της νοσταλγίας.


23:00
ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΝ
Τρέχοντας στο κενό
O έφηβος Ντάνι έχει μεγαλώσει σε μια ιδιαίτερη οικογένεια. Οι γονείς του ευθύνονται για μια βομβιστική ενέργεια στις αρχές της δεκαετίας του 70 και από τότε ζούνε κυνηγημένοι από το FBI. Ο Σίντεϊ Λιουμέτ, αμέσως μετά το Ντάνιελ, αναρωτιέται ξανά αν οφείλουν τα παιδιά να φορτωθούν στις πλάτες τους τις επιλογές των γονιών τους. Ο Ρίβερ Φίνιξ στη μοναδική ερμηνεία του που υπήρξε υποψήφιος για Όσκαρ. Ένα σπαρακτικό φιλμ που υπήρξε ένα από τα αγαπημένα του Ακίρα Κουροσάβα.


23:00
ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ
Ανοιχτή πόρτα
Η Ρουντίνα κουβαλά ολομόναχη στις πλάτες της ένα βουνό από ευθύνες: σπίτι, δουλειά, ηλικιωμένα πεθερικά και, κυρίως, τη φροντίδα του μικρού της γιου. Τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο όταν επιστρέφει στην Αλβανία η Έλμα, η μικρότερη αδερφή της, η οποία περιμένει παιδί εκτός γάμου. Στο ταξίδι τους στο απόμερο ορεινό χωριό όπου ζει ο παλαιών αρχών πατέρας τους, οι δύο αδερφές θα έρθουν αντιμέτωπες με τις προκαταλήψεις και τον συντηρητισμό μιας πατριαρχικής κοινωνίας. Μια σφιχτοδεμένη ταινία δρόμου για τα οικογενειακά δεσμά, η οποία μας ξεναγεί σε μια χώρα που αναζητά ταυτότητα και προοπτική στο μεταίχμιο παράδοσης και σύγχρονου κόσμου.


23:30
ΦΡΙΝΤΑ ΛΙΑΠΠΑ
Είκοσι χρονών πεθαίνεις
Στη βάφτιση του Μοζαμίλ, ένας υπηρέτης του σεΐχη λιποθυμά την πιο κρίσιμη στιγμή, και ο οιωνός γεννά αυτόματα μια οδυνηρή προφητεία: το παιδί δεν θα ζήσει άλλη μέρα μετά τα είκοσί του χρόνια. Φέροντας το βάρος της κατάρας, ο πατέρας του παιδιού αυτοεξορίζεται, ενώ ο Μοζαμίλ μεγαλώνει στη σκιά μιας αναπόδραστης μοίρας. Άλμα στον χρόνο, και ο Μοζαμίλ, που έχει εντρυφήσει στο Κοράνι, κοντεύει τα είκοσι. Ο ίδιος αντιμετωπίζει με στωικότητα το ριζικό του, ώσπου η συνάντηση με έναν νεοφερμένο στην κοινότητα τού γεννά αμφιβολίες. Ένα υπαινικτικό σχόλιο για τα ασφυκτικά δεσμά της παράδοσης, το οποίο συναρθρώνει μύθο και πραγματικότητα, αμφισβητώντας νομοτέλειες και απόλυτες αλήθειες.


23:45
ΤΩΝΙΑ ΜΑΡΚΕΤΑΚΗ
Moffie
Νότια Αφρική, 1981. Η κυβέρνηση της λευκής μειονότητας εμπλέκεται σε πόλεμο με την Ανγκόλα, και ο δεκαεξάχρονος Νίκολας περνά δύο χρόνια απάνθρωπης εκπαίδευσης, προκειμένου να υπερασπιστεί το καθεστώς του Απαρτχάιντ ενάντια στη «μαύρη απειλή». Όπως φανερώνει ο τίτλος (όρος που στα αφρικάανς παραπέμπει προσβλητικά στον ομοφυλόφιλο άντρα), μια τρυφερή –και εντελώς απαγορευμένη– σχέση φέρνει τον Νίκολας κοντά με έναν άλλο στρατιώτη. Σε αυτό το περιβάλλον ασφυκτικής καταπίεσης, η πραγματική απειλή είναι ο σκοταδισμός και η απύθμενη βία της μισαλλοδοξίας. Μια ιστορία για την επικίνδυνη φαντασίωση της φυλετικής υπεροχής, τον κάθε είδους ρατσισμό, τον δρόμο που οδηγεί κατευθείαν στο κατώφλι της κόλασης.
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Το θρυλικό «The Rocky Horror Picture Show» στο Ολύμπιον
Το θρυλικό «The Rocky Horror Picture Show» στο Ολύμπιον

Από την ενότητα προβολών Fundamentals Midnight

Οι ταινίες της εβδομάδας στις αίθουσες του Φεστιβάλ
Οι ταινίες της εβδομάδας στις αίθουσες του Φεστιβάλ

Πέμπτη 18 έως Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2024

7o Sleepless Movie Marathon
7o Sleepless Movie Marathon

Τρεις εμβληματικές χριστουγεννιάτικες ταινίες στο Θέατρο Αυλαία

Σινέ Αθήναιον: Πρόγραμμα προβολών
Σινέ Αθήναιον: Πρόγραμμα προβολών

Από την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου έως την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2023

Σινέ Αθήναιον: Πρόγραμμα προβολών
Σινέ Αθήναιον: Πρόγραμμα προβολών

Από την Πέμπτη 23 έως την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023


Events
Η ατζέντα της ημέρας

Ο,τι συμβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη θα το βρεις εδώ



© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge