ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
6-11-2019

Μαθητές «πλημμύρησαν» το Δημοτικό Θέατρο Συκεών

Νεανικός ενθουσιασμός για την πρωτοποριακή προβολή του Φ.Κ.Θ. «Νεανική Οθόνη»

Μαθητές «πλημμύρησαν» το Δημοτικό Θέατρο Συκεών

Με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Νεανική Οθόνη», που για πρώτη φορά επιχειρεί «άνοιγμα» σε μαθητές Δημοτικών Σχολείων, Γυμνασίων και Λυκείων, συνεχίστηκε σήμερα το πρωί το 60ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στο Δημοτικό Θέατρο Συκεών.

Στο πλαίσιο της διεύρυνσης της συνεργασίας του δήμου Νεάπολης-Συκεών με το Φ.Κ.Θ., το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Νεανική Οθόνη», παρουσιάστηκε πιλοτικά με έντεκα ταινίες μυθοπλασίας και κινουμένων σχεδίων για μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Πρόκειται για ταινίες από όλον τον κόσμο που ξεχωρίζουν για την καλλιτεχνική τους αρτιότητα και έχουν ως απώτερο στόχο την ένταξη της τέχνης του κινηματογράφου στη μαθησιακή διαδικασία και την ανάπτυξη μιας αμφίδρομης ανοιχτής και σταθερής σχέσης των μαθητών με το χώρο του κινηματογράφου. Με τους μικρούς μας φίλους, λοιπόν, να αποκτούν το δικό τους ειδικό και πλούσιο πρόγραμμα προβολών, το Δημοτικό Θέατρο Συκεών κατακλύστηκε σήμερα το πρωί από μαθητές των 4ου, 10ου και 11ου Δημοτικών Σχολείων Συκεών που, συνοδεία των δασκάλων τους, παρακολούθησαν τις παιδικές ταινίες, ενώ αργότερα 250 μαθητές του 4ου Γυμνασίου Συκεών, έφυγαν ενθουσιασμένοι μετά την προβολή των εφηβικών ταινιών του Φεστιβάλ.


Ενθουσιασμός

Για μία υπέροχη πρωτοβουλία του Φ.Κ.Θ. και του δήμου Νεάπολης-Συκεών έκανε λόγο η μαθήτρια της Γ΄ Γυμνασίου Σοφία Δ., μιλώντας για τη «Νεανική Οθόνη», ενώ συμπλήρωσε πως «ο κινηματογράφος είναι ακόμα πολύ πίσω στα ελληνικά σχολεία, αν δει κάνεις τα αναλυτικά προγράμματα των σχολείων θα παρατηρήσει πως δεν υπάρχει κάποιο σχετικό μάθημα για να γνωρίσουμε κι εμείς οι μαθητές τον κινηματογράφο καλύτερα». Παράλληλα, η συμμαθήτριά της Ελένη Χ. σημείωσε ότι «η ‘‘Νεανική Οθόνη’’ είναι μια πρωτοποριακή δράση που επιχειρεί να δημιουργήσει καλλιτεχνικές γέφυρες ανάμεσα στους έφηβους, τους εκπαιδευτικούς και στον κινηματογράφο».

Οι ταινίες που προβλήθηκαν σήμερα, Τετάρτη 6 Νοεμβρίου στη «Νεανική Οθόνη» ήταν οι εξής:

· «1 μέτρο/ώρα» του Νικολά Ντεβό (2018, Γαλλία)

· «Αθλητικός» του Νικολά Ντεβό (2018, Γαλλία)

· «Αστέρια με το κιλό» της Μαρί-Σοφί Σαμπόν (2019, Γαλλία)

· «Η φανταστική ιστορία της Μαρόνα» της Άνκα Νταμιάν (2019, Γαλλία- Ρουμανία)

· «Κατ Λέικ Σίτι» του Άντσε Χέιν (2019, Γερμανία)

· «Μπαμπάς» των Άτλε Μπλάκσεθ και Άιναρ Ντούνσαντ (2018, Νορβηγία)

· «Ο Γιάκομπ, η Μίμι και τα σκυλιά που μιλάνε» του Έντμουντς Γιάνσονς (2019, Λετονία-Πολωνία)

· «Ο παππούς μου είναι εξωγήινος» των Μαρίνα Αντρέε Σκοπ και Ντράζεν Ζάρκοβιτς (2019, Κροατία-Λουξεμβούργο-Νορβηγία-Τσεχία-Σλοβακία-Σλοβενία-Βοσνία και Ερζεγοβίνη

· «Πανικούπολη-Το ετήσιο πανηγύρι» των Στεφάν Ομπιέ και Βενσάν Πατάρ (2019, Γαλλία-Βέλγιο)

· «Το συναρπαστικό μου καλοκαίρι με την Τες» του Στέιφεν Βάουτερλοοντ (2019, Ολλανδία, Γερμανία)

· «Τσουσκίτ» της Πρίγια Ραμασουμπάν (2018, Ινδία)


Συνέχεια προβολών

Παράλληλα, με επιτυχία συνεχίζεται το 60ο ΦΚΘ στο Δημοτικό Θέατρο Συκεών και για τους ενήλικες, καθώς δεκάδες σινεφίλ του ανεξάρτητου κινηματογράφου παρακολούθησαν χθες το βράδυ την ταινία από τη Νέα Ζηλανδία «Σκοπιά» και την βουλγάρικη ταινία «Αδερφή».

Οι προβολές του 60ου ΦΚΘ συνεχίζονται και σήμερα το απόγευμα στο Δημοτικό Θέατρο Συκεών με δυο ταινίες. Στις 6 μ.μ. θα προβληθεί η «Γη του Νώε», γερμανοτουρκική παραγωγή του 2019, διάρκειας 109΄, με πρωταγωνιστές τους Αλί Ατάι, Χαλούκ Μπιλγκενέρ, Μεχμέτ Οζγκιούρ κ.ά. Έχοντας διαγνωστεί με μια ανίατη ασθένεια ο Ιμπραήμ, που νιώθει το τέλος να πλησιάζει, ζητά από τον αποξενωμένο γιο του να τον μεταφέρει στη γενέτειρά του, ένα απομακρυσμένο χωριό στην τουρκική επαρχία. Η τελευταία του επιθυμία είναι να ταφεί στον ίσκιο του ελαιόδεντρου που-όπως ισχυρίζεται- φύτεψε ο ίδιος πριν δεκαετίες. Ωστόσο τα πράγματα περιπλέκονται…

Η δεύτερη ταινία που θα προβληθεί στις 8.15 μ.μ. είναι η αμερικανική παραγωγή του 1986 «Στην άκρη του ποταμού», διάρκειας 99΄, με πρωταγωνιστές τους Κιάνου Ριβς, Γκρίσπιν Γκλόβερ, Ντάνιελ Ρόμπακ, Ντένις Χόπερ, Τζόσουα Μίλερ κ.ά. Σε μια μικρή πόλη των ΗΠΑ ένας μαθητής σκοτώνει την κοπέλα του και καυχιέται για αυτό στην υπόλοιπη παρέα. Το φιλμ αγγίζει το σκοτεινό όραμα του Τουίν Πικς και γίνεται η μήτρα από την οποία ξεπήδησε το grunge. Κιάνου Ριβς, Κρίσπιν Γκλόβερ, Ντένις Χόπερ ορμάνε στην οθόνη με μουσική υπόκρουση τα τραγούδια των Slayer.
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Οι ταινίες της εβδομάδας στις αίθουσες του Φεστιβάλ
Οι ταινίες της εβδομάδας στις αίθουσες του Φεστιβάλ

Πέμπτη 18 έως Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2024

7o Sleepless Movie Marathon
7o Sleepless Movie Marathon

Τρεις εμβληματικές χριστουγεννιάτικες ταινίες στο Θέατρο Αυλαία

Σινέ Αθήναιον: Πρόγραμμα προβολών
Σινέ Αθήναιον: Πρόγραμμα προβολών

Από την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου έως την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2023

Σινέ Αθήναιον: Πρόγραμμα προβολών
Σινέ Αθήναιον: Πρόγραμμα προβολών

Από την Πέμπτη 23 έως την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023


Events
Η ατζέντα της ημέρας

Ο,τι συμβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη θα το βρεις εδώ



© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge