ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
8-11-2019

Φεστιβάλ Κινηματογράφου: Οι ταινίες του Σαββάτου 9 Νοεμβρίου

Προβολές από τις 12:00 το μεσημέρι μέχρι αργά τη νύχτα

Φεστιβάλ Κινηματογράφου: Οι ταινίες του Σαββάτου 9 Νοεμβρίου

Οι ταινίες που θα προβληθούν το Σάββατο 9 Νοεμβρίου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης:

12:00
ΟΛΥΜΠΙΟΝ
Παπίσα
Αλγερία, 1997. Η χώρα σπαράσσεται από εμφύλιο πόλεμο, φέρνοντας την αυταρχική κυβέρνηση αντιμέτωπη με τρομοκρατικές ομάδες φονταμενταλιστών, που επιθυμούν να μετατρέψουν τη χώρα σε θεοκρατικό ισλαμικό κράτος. Σε αυτό το πνιγηρό περιβάλλον, οι γυναίκες που αρνούνται να συμμορφωθούν με τον ατελείωτο κατάλογο απαγορεύσεων γίνονται αντικείμενο βίαιων επιθέσεων και διώξεων. Μια νεαρή φοιτήτρια, παθιασμένη με τη μόδα, αποφασίζει να επαναστατήσει από το δικό της μετερίζι. Πείθει τις γυναίκες που φοιτούν στο πανεπιστήμιό της να διοργανώσουν μια επίδειξη μόδας, η οποία αποκτά συμβολικές διαστάσεις αντίστασης ενάντια στον σκοταδισμό.


12:00
ΤΩΝΙΑ ΜΑΡΚΕΤΑΚΗ
Φωτογραφία με τη Γιούκι
Ο Γκιόργκι από τη Βουλγαρία και η Γιούκι από την Ιαπωνία, ένα παντρεμένο ζευγάρι που ζει στον Καναδά, έχουν ταξιδέψει στη Σόφια όπου η Γιούκι προσπαθεί να μείνει έγκυος μέσω τεχνητής γονιμοποίησης. Όταν ο γιατρός συστήνει ξεκούραση, οι δυο τους αποφασίζουν να περάσουν ορισμένες μέρες στην εξοχή. Οι ανέμελες στιγμές τους, σε ένα ειδυλλιακό σκηνικό, θα γκρεμιστούν βίαια όταν ένα τραγικό περιστατικό τους βυθίσει σε ένα εφιαλτικό κόσμο βασανιστικών αμφιβολιών. Μια ταινία που μανουβράρει επιδέξια στα θολά νερά της ενοχής και της ανάληψης ευθύνης, τοποθετώντας τους πρωταγωνιστές της στον πυρήνα ενός επώδυνου ηθικού διλήμματος.


12:30
ΦΡΙΝΤΑ ΛΙΑΠΠΑ
Μια φορά κι έναν ποταμό
1978, Μίσιγκαν ΗΠΑ. Η Μάργκο, μια έφηβη με ινδιάνικη καταγωγή, ζει με τον πατέρα της, από τότε που η μητέρα της τα μάζεψε και έφυγε από το σπίτι. Ένα βράδυ, βιώνει μια τραυματική εμπειρία που πυροδοτεί μια σειρά δραματικών γεγονότων, για να καταλήξει στον θάνατο του πατέρα της. Μόνη και απεγνωσμένη, η Μάργκο ξεκινά τη δική της οδύσσεια στον ποταμό Σταρκ, αναζητώντας τη χαμένη μητέρα. Μια συγκινητική ιστορία ενηλικίωσης για την ελπίδα που βρίσκει τρόπο να επιπλέει, με φόντο το νανούρισμα των δέντρων και τον ψίθυρο του ποταμού.


13:00
ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΝ
Εγώ, η Όλγα
Το 1973, η νεαρή Όλγκα Χεπνάροβα μπήκε σε ένα φορτηγό και επιτάχυνε εν ψυχρώ προς το πλήθος, σε έναν δρόμο στην καρδιά της Πράγας. Δώδεκα τραυματίστηκαν και οκτώ σκοτώθηκαν επιτόπου. Αφού συνελήφθη, αρνήθηκε να λάβει υπεράσπιση και ζήτησε να καταδικαστεί σε θάνατο – ήταν η τελευταία γυναίκα που εκτελέστηκε στην πρώην Τσεχοσλοβακία. Μια φορμαλιστική καταβύθιση στον σκοτεινό λαβύρινθο μιας βασανισμένης ψυχής, που γνώρισε από νωρίς το μίσος, τη βία και την περιφρόνηση των άλλων. Μια ψυχρή, υπνωτιστική περιπλάνηση στη θλίψη και την παράνοια, επενδυμένη με μια αύρα μελαγχολίας, γεωμετρικές συνθέσεις και δωρική ασπρόμαυρη φωτογραφία.


13:00
ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ
Άρρωστα σκυλιά
Δύο σκυλιά αποδρούν από ένα ερευνητικό κέντρο όπου τους κάνουν φρικτά πειράματα και περιπλανιούνται στην επαρχιακή Αγγλία ψάχνοντας ένα μέρος για να ζήσουν ελεύθερα. Το αριστούργημα του Μάρτιν Ρόζεν, βασισμένο στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Ρίτσαρντ Άνταμς –δεύτερη συνεργασία τους μετά το θρυλικό Watership Down)–, είναι ένα ακραία συναισθηματικό και βίαιο animation μόνο για ενήλικες. Μεγάλη εισπρακτική αποτυχία στην εποχή του, παραμένει ακόμα και σήμερα ένα από τα καλά κρυμμένα μυστικά του παγκόσμιου κινηματογράφου.


13:30
ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ
Η Ντάφνε
Ο απροσδόκητος χαμός της μητέρας της αφήνει την Ντάφνε, μια νεαρή κοπέλα με σύνδρομο Down, και τον πατέρα της σε κατάσταση σοκ. Πολύ σύντομα οι ρόλοι αντιστρέφονται και η Ντάφνε επωμίζεται το βάρος της φροντίδας και της ψυχολογικής υποστήριξης του πατέρα της, που δυσκολεύεται να διαχειριστεί το πένθος του. Μια εκδρομή στην ύπαιθρο της Τοσκάνης θα βοηθήσει πατέρα και κόρη να αντλήσουν δύναμη ο ένας από τον άλλο και να αποδεχθούν τις δραματικές αλλαγές που έχουν επέλθει. Ένα οδοιπορικό ανιδιοτελούς και αδιαπραγμάτευτης συντροφικότητας το οποίο αποφεύγει τις μελοδραματικές κορόνες και τα συναισθηματικά τεχνάσματα.


14:15
ΟΛΥΜΠΙΟΝ
Τραγούδι χωρίς όνομα
H αρπαγή της νεογέννητης κόρης της ωθεί την Τζωρτζίνα –μια αυτόχθονη από τις Άνδεις– σε μια απελπισμένη αναζήτηση. Μοναδικός της σύμμαχος ένας εσωστρεφής δημοσιογράφος που ρίχνεται ολόψυχα σε μια φαινομενικά μάταιη μάχη, παλεύοντας να ρίξει φως σε αυτή τησκοτεινή υπόθεση. Στο αχνό και μελαγχολικό ημίφως της ασπρόμαυρης φωτογραφίας, οι περιθωριοποιημένες αυτόχθονες γυναίκες έρχονται σε πρώτο πλάνο και ο ψυχωμένος αγώνας για δικαιοσύνη αποκτά φωνή. Μια αληθινή ιστορία εμπορίας βρεφών, που συντάραξε το Περού τη δεκαετία του '80. Αξίζει να σημειωθεί ότι, στην πραγματικότητα, ο δημοσιογράφος που ξεσκέπασε το κύκλωμα δεν είναι άλλος από τον πατέρα της σκηνοθέτιδας.


14:30
ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ
Εξορία
Ο Άρης, ένας απελπισμένος Έλληνας, προσπαθεί να φύγει από τη χώρα χρησιμοποιώντας μια βάρκα. Αφού διασώζεται από βέβαιο πνιγμό, από άντρες της Aκτοφυλακής, επιστρέφει στη χώρα του όπου αγωνίζεται να επιβιώσει ανορθόδοξα. Βιώνει όλες τις «αμαρτίες» και τις ακρότητες ενός ανθρώπου που βρίσκεται εκτός συστήματος. Κλέβει, γίνεται σκλάβος και σκοτώνει. Είναι άραγε αυτή η ιστορία ενός σύγχρονου Οδυσσέα ή ο εφιάλτης ενός συνηθισμένου ανθρώπου;


15:00
ΤΩΝΙΑ ΜΑΡΚΕΤΑΚΗ
Δόλωμα
Σε ένα παραθαλάσσιο ψαροχώρι της Κορνουάλης, οι συνήθειες έχουν αλλάξει δραματικά. Το τοπικό στοιχείο αποτελεί πια ντεκόρ σε καρτ ποστάλ και η αλιεία έχει παραδώσει τη σκυτάλη στον τουρισμό – οι κάτοικοι έχουν μετατρέψει τον πατροπαράδοτο τρόπο ζωής σε «δόλωμα», προκειμένου να προσελκύσουν εύρωστους επισκέπτες. Δύο αδέρφια, ο υπέρμαχος της παράδοσης Martin και ο πραγματιστής Steven, ενσαρκώνουν τις δύο όψεις της νέας πραγματικότητας. Η ένταση αυξάνει επικίνδυνα, και η επερχόμενη τραγωδία θα σφραγίσει αμετάκλητα τη μοίρα τους. Ένα τραχύ και υπνωτιστικό οδοιπορικό σε κιαροσκούρο αποχρώσεις, γυρισμένο σε φιλμ 16 χιλιοστών με κάμερα Bolex. Ένα δυσοίωνο όνειρο που προφητεύει το τέλος ενός κόσμου που φθίνει αργά και βασανιστικά.


15:30
ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΝ
Μια σύντομη ιστορία από τον πράσινο πλανήτη
Η Τάνια, η Ντανιέλα και ο Πέδρο είναι τρεις αχώριστοι φίλοι, που έχουν μάθει να αντιμετωπίζουν με αποφασιστικότητα την εχθρότητα που εισπράττουν από τον περίγυρό τους. O θάνατος της γιαγιάς της Τάνια τούς φέρνει πίσω στη συντηρητική πόλη των παιδικών τους χρόνων, όπου ανακαλύπτουν ένα εξωφρενικό μυστικό: τα τελευταία χρόνια της ζωής της, ένα εξωγήινο πλάσμα κρατούσε συντροφιά στη γιαγιά της Τάνια. Οι τρεις φίλοι, «εξωγήινοι» και οι ίδιοι σε έναν κόσμο αφιλόξενο και μισαλλόδοξο, αναλαμβάνουν μια ιερή αποστολή. Ο νέος τους φίλος πρέπει να επιστρέψει σπίτι του, προτού να είναι αργά.


15:30
ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ
Η γυναίκα των δακρύων
Ο Ενρίκε Μοντεβέρδε, στρατηγός εν αποστρατεία, κρίνεται ένοχος για τα εγκλήματα που είχε διαπράξει στη διάρκεια της χούντας στη Γουατεμάλα τη δεκαετία του ’80, ωστόσο η απόφαση ακυρώνεται για δικονομικούς λόγους, πυροδοτώντας τη λαϊκή κατακραυγή. Η οικογένεια Μοντεβέρδε αναγκάζεται να οχυρωθεί στην πολυτελή της βίλα, καθώς ο κλοιός σφίγγει απειλητικά γύρω από τον πρώην στρατηγό. Το πνεύμα της Llorona –της γυναίκας που θρηνεί, κατά την λατινοαμερικάνικη παράδοση– περιφέρεται μες στο σπίτι, αποζητώντας τη δικαιοσύνη που της αρνήθηκαν στον κόσμο των ζωντανών. Ένα αδυσώπητο χρονικό της βαρβαρότητας, βυθισμένο στο σύθαμπο του μαγικού ρεαλισμού.


15:30
ΦΡΙΝΤΑ ΛΙΑΠΠΑ
Οι Μόνος
Μια ομάδα έφηβων ανταρτών κρατάει όμηρο μια τρομοκρατημένη Αμερικανίδα, λαμβάνοντας εντολές από μια αόρατη «Οργάνωση». Οι νεαροί μαχητές, που επιδίδονται συχνά-πυκνά σε αλλόφρονα ξεσπάσματα, δεν φαίνεται να εμπνέονται από υψηλά ιδανικά ή κάποιον απώτερο σκοπό. Σταδιακά, ο κόσμος τους καταρρέει και το χάος επικρατεί μέσα σε ένα κρεσέντο ωμής βίας. Τα απάτητα βουνά και η παρθένα ζούγκλα αυτού του απροσδιόριστου τόπου συνθέτουν έναν απόκοσμο καμβά, όπου αποτυπώνεται μια αλληγορική ιστορία για τη σουρεαλιστική κόλαση του πολέμου.


15:45
ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ
Καμηλοπάρδαλη
Ένα υπό κατασκευή τούνελ, που συνδέει το νησί Λόλαντ της Δανίας με τη Γερμανία, θα αλλάξει άρδην το τοπίο μιας αγροτικής κοινότητας. Η Ντάρα είναι μια εθνολόγος που επιστρέφει στον τόπο της για να καταγράψει έναν τρόπο ζωής που χάνεται. Ο Λούσεκ είναι ένας Πολωνός εργάτης που κατέφθασε στη Σκανδιναβία γεμάτος όνειρα, αλλά γρήγορα προσγειώθηκε στην πραγματικότητα. Η Κάτε, μια εργαζόμενη σε φέριμποτ, πλάθει με τη φαντασία της ολόκληρη τη ζωή κάθε επιβάτη που περνά φευγαλέα από τα μάτια της. Μια ταινία που εντρυφεί στους άρρηκτους δεσμούς ανάμεσα στους ανθρώπους και τους τόπους, υμνώντας την απροσμέτρητη ομορφιά που κρύβει μέσα της κάθε ανθρώπινη ιστορία.


17:00
ΟΛΥΜΠΙΟΝ
Το νου σου στα παιδιά
Όσλο, σε ένα μεσοαστικό προάστιο. Η κόρη ενός εξέχοντος μέλους του Σοσιαλιστικού Κόμματος προκαλεί άθελά της τον θάνατο ενός συμμαθητή της, γιου ενός διακεκριμένου πολιτικού της Δεξιάς. Οι συντετριμμένοι γονείς, το προσωπικό του σχολείου, αλλά και ολόκληρη η τοπική κοινωνία, καλούνται να διαχειριστούν μια τραυματική κατάσταση, που επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο από έναν ιστό κρυφών σχέσεων και αντικρουόμενων συναισθημάτων που συνδέει όλους τους εμπλεκόμενους. Το κερασάκι στην τούρτα έρχεται όταν αντιφατικές εκδοχές του τραγικού συμβάντος βγαίνουν στην επιφάνεια, ενισχύοντας την αμφιβολία και το αίσθημα ματαιότητας. Ένα χαμηλόφωνο δράμα χαρακτήρων που ψηλαφεί την αδυναμία επικοινωνίας και στο οποίο άπαντες είναι δικαιωμένοι και υπόλογοι την ίδια ακριβώς στιγμή.


17:30
ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ
Μια του Κλέφτη...
Μια νεαρή κοπέλα, μετά από μία παρεξήγηση, προσπαθεί να βάλει στον ίσιο δρόμο ένα νέο που τον θεωρεί κλέφτη. Τα πράγματα όμως αλλάζουν όταν ανακαλύπτει ότι δεν είναι κλέφτης, αλλά ένας από τους πιο πετυχημένους δικηγόρους της Αθήνας. Η ιστορία ενός ερωτικού ειδύλλιου ανάμεσα σε δυο νέους, που γεννιέται σ' ένα νησί του Αιγαίου και έχει αίσιο τέλος στην πρωτεύουσα. Αισθηματική κωμωδία που στηρίζεται σ' ένα παλιότερο θεατρικό έργο του σκηνοθέτη και διακρίθηκε την Πρώτη Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου με βραβείο πρώτου ανδρικού ρόλου για την εμβληματική ερμηνεία του Δημήτρη Χορν.


17:30
ΤΩΝΙΑ ΜΑΡΚΕΤΑΚΗ
Στον τροπικό των φαντασμάτων
Λίγο πριν συμπληρώσει τα 60 της χρόνια, η αραβικής καταγωγής Χαντίγια εργάζεται ως καθαρίστρια στις Βρυξέλλες. Ένα βράδυ, επιστρέφοντας σπίτι από τη δουλειά, παίρνει το τρένο, αλλά αποκοιμιέται στη διαδρομή. Θα ξυπνήσει στο τέρμα, στην «άλλη άκρη της πόλης» – μόνη της επιλογή είναι να επιστρέψει με τα πόδια, βαδίζοντας στο άγνωστο, μες στο σκοτάδι. Διασχίζοντας την παγωμένη πόλη, η Χαντίγια διασταυρώνεται με πρόσωπα-ψηφίδες ενός πολύχρωμου αστικού μωσαϊκού, σε μια ιστορία όπου κυριαρχεί η ελπίδα για ένα μέλλον με περισσότερη εμπιστοσύνη και λιγότερο φόβο απέναντι στο διαφορετικό. Ως γνωστόν, είναι το ταξίδι που μετράει και όχι ο προορισμός.


18:00
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΥΚΕΩΝ
Λευκό σε λευκό
Χιλή, αρχές του 20ού αιώνα. Ο Πέδρο, φωτογράφος στο επάγγελμα, ταξιδεύει σε ένα παγωμένο και απομακρυσμένο νησί στη Γη του Πυρός, έχοντας προσληφθεί από έναν ντόπιο μεγαλοκτηματία προκειμένου να απαθανατίσει τη γαμήλια τελετή του. Ο Πέδρο ανακαλύπτει σύντομα πως η μέλλουσα νύφη είναι ακόμη παιδί και κυριεύεται από ένα πατρικής χροιάς ερωτικό πάθος. Όταν όμως η απαγορευμένη του εμμονή αποκαλυφθεί, ο Πέδρο πέφτει θύμα εκβιασμού και εξαναγκάζεται να προσχωρήσει σε ένα στρατιωτικό κίνημα που έχει ως σκοπό να εξαλείψει από προσώπου γης τους αυτόχθονες πληθυσμούς και να υφαρπάξει τα εδάφη τους. Ένα πολιτικά φορτισμένο θρίλερ που εξερευνά μια από τις πιο σκοτεινές και αιματοβαμμένες σελίδες στην ιστορία της χώρας.


18:00
ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ
Ο πύραυλος
Ο Στάθης, γνωστός για τη μυθομανία του, αναγκάζεται να αποδείξει στους φίλους του την ύπαρξη ενός «απόρρητου πυραύλου» (που μόνο εκείνος ξέρει), προκειμένου να μην τους χάσει. Μια ταινία γυρισμένη αποκλειστικά με μη ηθοποιούς στην πορεία τεσσάρων ετών, Ο πύραυλος αφηγείται την πραγματική ιστορία μιας παρέας, την τελευταία νύχτα του καλοκαιριού του 2015.


18:00
ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΝ
Σκανδιναβική σιωπή
Ένα ψυχολογικό δράμα σε τρεις πράξεις – τρεις διαφορετικές οπτικές της ίδιας ιστορίας, το οποίο έχει στο επίκεντρό του μια απόπειρα αδελφικής επανασύνδεσης. Σε ένα ταξίδι αυτογνωσίας που διατρέχει το υπνωτιστικό χειμωνιάτικο τοπίο, δύο αδέλφια αναπλάθουν ένα βίαιο περιστατικό του παρελθόντος, το οποίο τους έχει κληροδοτήσει ένα ασήκωτο ψυχολογικό φορτίο. Οι πληγές τους λαχταρούν την επούλωση, οι λέξεις και τα αισθήματα πρέπει να γεμίσουν τα κενά. Η αρχοντική απάθεια του απόκοσμου τοπίου αντιπαραβάλλεται με την εγγενή αδυναμία της ανθρώπινης επικοινωνίας, σε μια καθηλωτική εξερεύνηση της –τόσο ξεχωριστής– σκανδιναβικής σιωπής.


18:00
ΦΡΙΝΤΑ ΛΙΑΠΠΑ
Η κόρη ενός κλέφτη
Η Σάρα, μια ανύπαντρη μητέρα στα είκοσί της, μένει στα προάστια της Βαρκελώνης, στο διαμέρισμα που της παρέχει η Πρόνοια, κάνει δουλειές του ποδαριού και πασχίζει να τα ξαναβρεί με τον πατέρα του γιου της. Μια μέρα, συναντά τυχαία τον δικό της πατέρα, που της γεννά την επιθυμία να μείνει μακριά του. Ένα «νταρντενικό» πορτραίτο μιας βασανισμένης ύπαρξης, όπου καθετί σημαντικό υπονοείται, παραμένοντας έξω από το κάδρο. Ένα νατουραλιστικό δράμα, όπου η κάμερα «κλειδώνει» στην πρωταγωνίστρια, τρυπώνοντας στα άδυτα μιας ψυχής η οποία αναζητά τη λύτρωση.


18:00
ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ
Τέρατα.
Η Ντάνα επιστρέφει από ένα επαγγελματικό ταξίδι, αλλά αποφασίζει να μη γυρίσει σπίτι και προσφέρει χρήματα σε έναν ταξιτζή, ώστε να της κρατήσει συντροφιά τη νύχτα. Την ίδια στιγμή, ο Άρτουρ κανονίζει ένα παράνομο ερωτικό ραντεβού που καταλήγει σε σεξουαλική συνεύρεση με έναν άντρα. Το επόμενο πρωί, η Ντάνα και ο Άρτουρ θα συναντηθούν στο συζυγικό τους κρεβάτι και θα περάσουν ολόκληρη τη μέρα μαζί, ίσως για τελευταία φορά. Ένα χαμηλόφωνο δράμα σχέσεων, που ξεδιπλώνεται σε τρεις πράξεις και αποτυπώνει τη χειροπιαστή μοναξιά και την αποξένωση της εποχής μας.


18:15
ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ
Σώμα Χριστού
Ο Ντάνιελ είναι τρόφιμος ενός κέντρου κράτησης ανηλίκων, όπου περνά τις μέρες του στοιχειωμένος από το παρελθόν του. Όνειρό του είναι να γίνει ιερέας, αλλά το ποινικό του μητρώο απαγορεύει κάθε τέτοια σκέψη. Όπως όμως όλοι γνωρίζουν, όταν ο άνθρωπος κάνει σχέδια, ο Θεός γελά. Έτσι, όταν καταφτάνει σε ένα απομακρυσμένο πολωνικό χωριό, ο Ντάνιελ περνιέται για ιερέας και όχι μόνο φορά τα άμφια από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά γίνεται και κοινωνός ενός σκοτεινού μυστικού που βασανίζει την κοινότητα. Ένα πνευματικό οδοιπορικό στην πίστη και την αμαρτία, στις δομές εξουσίας και τις ταξικές συγκρούσεις, μέσα από τα μάτια ενός γοητευτικού και ηθικά αμφιλεγόμενου απόκληρου ήρωα.


20:00
ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΝ
Η φωλιά
Ο Σαμουέλ, ένα εντεκάχρονο αγόρι καθηλωμένο σε αναπηρική καρέκλα, μοιάζει να είναι όμηρος στο ίδιο του το σπίτι. Βρίσκεται στο έλεος της τυραννικής του μητέρας, η οποία έχει κατασκευάσει ένα καταφύγιο που φέρνει σε φυλακή, προκειμένου να τον προστατέψει πάση θυσία από τους κινδύνους του έξω κόσμου. Οι δυο τους κατοικούν σε μια έπαυλη, η οποία θαρρείς έχει ξεπηδήσει από τις σελίδες του Έντγκαρ Άλαν Πόε, καθώς αποπνέει μια ατμόσφαιρα αιωρούμενου τρόμου. Η άφιξη, όμως, μιας νεαρής υπηρέτριας θα αλλάξει τους συσχετισμούς και θα φέρει στο φως πολλά σκοτεινά και θαμμένα μυστικά του παρελθόντος.


20:00
ΤΩΝΙΑ ΜΑΡΚΕΤΑΚΗ
Βιταλίνα Βαρέλα
Μια λεπτοδουλεμένη σπουδή στο πένθος, στην απόγνωση, τη μοναξιά και τη μετα-αποικιοκρατική εκμετάλλευση, που αψηφά κάθε σύμβαση αφήγησης, πλοκής και χαρακτηρολογίας, χαρίζοντάς μας μια εμπειρία στοχαστική και υποβλητική. Ο Πέδρο Κόστα βυθίζεται στα ερεβώδη βάθη της αβύσσου, σε έναν τόπο φαντασμάτων τον οποίο διαφεντεύουν οι ζωντανοί-νεκροί, τα περιφερόμενα ανθρώπινα στοιχειά και οι χαμένες ψυχές που γεννήθηκαν μέσα στις σκιές. Σε μια ταινία που ζει και αναπνέει τη νύχτα, το μαύρο χρώμα είναι ενδεδυμένο με μια ιερή αποστολή –τόσο στον κόσμο των αισθήσεων όσο και σε αυτόν του πνεύματος–, θυμίζοντας τον ρόλο του λευκού στον Ντράγιερ και τον Μπρεσόν.


20:00
ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ
Entwined
Ο Πάνος, γιατρός, μετακομίζει σε ένα απομακρυσμένο χωριό για να κάνει το αγροτικό του. Εκεί ερωτεύεται μια ευπαθή κοπέλα, η οποία ζει απομονωμένη από τους δεισιδαίμονες συγχωριανούς της, διότι πάσχει από μια σπάνια ασθένεια. Αποφασισμένος να τη θεραπεύσει, ο γιατρός θα συνειδητοποιήσει σύντομα ότι τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται, ιδιαίτερα όταν εκείνη του αποκαλύπτει το μοναδικό, παράδοξο τρόπο για να τη σώσει.


20:15
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΥΚΕΩΝ
Δε θέλω να γίνω δυσάρεστος, αλλά πρέπει να µιλήσουµε για κάτι πολύ σοβαρό
O Άρης είναι ένα πετυχημένο στέλεχος μιας μεγάλης εμπορικής εταιρείας. Η ζωή του θα αλλάξει οριστικά όταν πληροφορηθεί πως είναι φορέας ενός σεξουαλικά μεταδιδόμενου ιού, θανατηφόρου μόνο για τις γυναίκες. Η ελπίδα για τη δημιουργία ενός εμβολίου μετατίθεται πάνω του, καθώς θα πρέπει να βρει ποια από τις πρώην σχέσεις του τού μετέδωσε το αρχικό στέλεχος του ιού. Ο Άρης ξεκινάει ένα υπαρξιακό ταξίδι συναντήσεων με τις πρώην του, όπου θα έρθει αντιμέτωπος με τις συνέπειες των επιλογών του.


20:30
ΟΛΥΜΠΙΟΝ
Επιστροφή στο Μπελ Επόκ
Βέβαιος ότι τα καλύτερα έχουν πια περάσει ανεπιστρεπτί, ο Βικτόρ, ένας εξηντάχρονος γελοιογράφος, βυθίζεται στη μελαγχολία. Αποκαμωμένος και εξορισμένος από τη συζυγική εστία, ο Βικτόρ απευθύνεται σε έναν θίασο που αναπλάθει με αδιανόητη πειστικότητα ενσταντανέ από περασμένες εποχές, επιθυμώντας να ξαναζήσει την πιο σημαντική στιγμή της ζωής του: τη μέρα που γνώρισε τη γυναίκα του σε ένα καφέ της Λιόν. Ένας ευφάνταστος φόρος τιμής στη λυτρωτική μαγεία του σινεμά, ο οποίος φωτίζει τις μεγαλύτερες αλήθειες: Πως τα ψεγάδια χαρίζουν στη ζωή την ομορφιά της· πως η αγάπη είναι ένα άλμα πίστης· πως ο χρόνος γλιστρά σαν άμμος μέσα από τα χέρια…


20:45
ΦΡΙΝΤΑ ΛΙΑΠΠΑ
Ένα ψηλό κορίτσι
Λένινγκραντ, 1945. O Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος αποτελεί παρελθόν, αλλά η ατμόσφαιρα στην πόλη δεν έχει τίποτα το χαρμόσυνο ή αισιόδοξο. Η εξοντωτική πολιορκία που είχε προηγηθεί άφησε πίσω της συντρίμμια, εκατόμβες πτωμάτων και αμέτρητες τσακισμένες ψυχές. Το Λένινγκραντ είναι πια ένας σωρός από ερείπια, ένα απέραντο νεκροταφείο όπου οι επιζώντες περιφέρονται σαν φαντάσματα. Σε αυτό το σκηνικό θανάτου και καταστροφής, δύο νεαρές γυναίκες πασχίζουν να βρουν νόημα και ελπίδα, παλεύοντας να χτίσουν τις ζωές τους από την αρχή. Ένα ηλεκτρισμένο ιστορικό δράμα για τη μεταπολεμική κατάρρευση του ψυχισμού ενός ολόκληρου έθνους και τη σιδερένια θέληση που απαιτεί κάθε νέα αρχή.


20:45
ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ
Εξορία
Ο Άρης, ένας απελπισμένος Έλληνας, προσπαθεί να φύγει από τη χώρα χρησιμοποιώντας μια βάρκα. Αφού διασώζεται από βέβαιο πνιγμό, από άντρες της Aκτοφυλακής, επιστρέφει στη χώρα του όπου αγωνίζεται να επιβιώσει ανορθόδοξα. Βιώνει όλες τις «αμαρτίες» και τις ακρότητες ενός ανθρώπου που βρίσκεται εκτός συστήματος. Κλέβει, γίνεται σκλάβος και σκοτώνει. Είναι άραγε αυτή η ιστορία ενός σύγχρονου Οδυσσέα ή ο εφιάλτης ενός συνηθισμένου ανθρώπου;


20:45
ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ
Κομμάτια ενός πορτρέτου
Η Γινγκ, ένα δεκατετράχρονο κορίτσι από ένα χωριό της κινεζικής επαρχίας, μένει έγκυος και κατονομάζει έναν δάσκαλό της ως τον πατέρα του παιδιού. Άπαντες στο περιβάλλον της μοιάζουν να τη συμπονούν ειλικρινά, ενώ στην πραγματικότητα επιβάλλονται στο σώμα και την ψυχή της, γυροφέρνοντάς την σαν άγρια σκυλιά. Η Γινγκ, αρχικά απαθής και υποχωρητική, σταδιακά ξεπροβάλλει από την ομίχλη που καλύπτει αυτή την έρημη χώρα: επανοικειοποιείται τη ζωή της. Μια ηθική παραβολή που μαζεύει τα κομμάτια ενός θρυμματισμένου μωσαϊκού, για να συνθέσει μια εικόνα ρευστή και φευγαλέα, σαν παζλ ατελές. Η ανθρώπινη φύση είναι και θα παραμείνει ένα ανεπίλυτο μυστήριο.


20:45
ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ
Σουήτ Μούβι
Οι ιστορίες δύο γυναικών. Στην πρώτη, η Καναδή Μις Κόσμος 1984, με γεννητικά όργανα που ακτινοβολούν, κερδίζει στον διαγωνισμό «Η πιο παρθένα». Το έπαθλο είναι ένας σύζυγος, μεγιστάνας της γαλακτοβιομηχανίας. Στη δεύτερη, η Άννα Πλανέτα οδηγεί ένα καράβι γεμάτο ζαχαρωτά και τον Καρλ Μαρξ –αντί για γοργόνα– στην πλώρη, στα κανάλια του Άμστερνταμ. Μια εκρηκτική σπουδή στις εγγενείς αντιφάσεις της ανθρώπινης φύσης και τη σχέση σεξουαλικής απελευθέρωσης και επανάστασης, το αριστούργημα του Μακαβέγιεφ είναι «μια ταινία από ζάχαρη, σκέτη γλύκα». Δοκιμάστε την!


22:30
ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΝ
Ρετσίνι
Η Λιβ, μια δεκατριάχρονη έφηβη, o εμμονικός πατέρας και η κατάκοιτη μητέρα της ζουν εντελώς αποκομμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο σε ένα απομονωμένο νησί και βασίζονται στη φύση για την επιβίωσή τους. Όμως, η εκούσια φυλακή στην οποία έχουν εγκλειστεί αρχίζει να εμφανίζει ρωγμές, όταν η Λιβ αμφισβητεί την κοσμοθεωρία των γονιών της, φέρνοντας ανομολόγητα μυστικά στο φως. Ένα βουκολικό δράμα, στο οποίο η φύση απεικονίζεται ειδυλλιακή και ασφυκτική, αχανής και κλειστοφοβική, καθρεφτίζοντας τις συγκρούσεις και τις σχέσεις των πρωταγωνιστών. Μια μυσταγωγική παραλλαγή των παραδοσιακών σκανδιναβικών μύθων, που κατρακυλά στα άδυτα της παράνοιας και της βίας.


22:30
ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ
Ζίζοτεκ
Μετά την εγκατάλειψή του από τη μητέρα του σε ένα πανηγύρι δίπλα στα σύνορα Ελλάδας-Βουλγαρίας, o εννιάχρονος Ιάσονας βρίσκει καταφύγιο σε μια καλύβα στη μέση του δάσους, η οποία ανήκει στον Μηνά, έναν απομονωμένο και ιδιότροπο μεσήλικα. Αν και στην αρχή ο Μηνάς αρνείται να τον περιθάλψει, τελικά μια σειρά γεγονότων τούς οδηγεί να γίνουν οικογένεια. Μια συγκινητική ιστορία αρμονίας, που μιλά για τη λαχτάρα για οικειότητα.


22:45
ΤΩΝΙΑ ΜΑΡΚΕΤΑΚΗ
Ο νεαρός Άχμεντ
Ο Αχμέντ, ένας μουσουλμάνος έφηβος που ζει στο Βέλγιο, γοητεύεται από το φανατισμένο κήρυγμα ενός φονταμενταλιστή ιμάμη και σχεδιάζει τη δολοφονία της –επίσης μουσουλμάνας, αλλά «αιρετικής»– καθηγήτριάς του. Πιστοί στην ουμανιστική τους προσέγγιση, οι αδελφοί Νταρντέν τοποθετούν για άλλη μια φορά στο επίκεντρο της ιστορίας τους μια μπερδεμένη νεανική ψυχή. Ο Αχμέντ, ένα υπεράνω πάσης υποψίας σιωπηλό αγρίμι, αναζητά αδέξια την ταυτότητά του σε έναν ψυχρό κόσμο, καθρεφτίζοντας μια εποχή αποπροσανατολισμού και άκριτης υποταγής στον πειρασμό της βίας. Παρότι αμφίβολο αν για την περίπτωσή του υπάρχει ελπίδα, στο νταρντενικό σύμπαν η ανθρωπιά και η ενσυναίσθηση έχουν πάντα την τελευταία λέξη.


23:00
ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ
Μοντενέγκρο: γουρούνια και μαργαριτάρια
Η Αμερικανίδα Μέριλιν Τζόρνταν ζει στη Στοκχόλμη, είναι παντρεμένη με έναν πλούσιο Σουηδό επιχειρηματία κι έχει δύο φαινομενικά αψεγάδιαστα παιδιά· μια ζωή που στην ίδια προκαλεί κατάθλιψη. Η προκλητική και κοινωνικά αδέξια συμπεριφορά της, η οποία αγγίζει συχνά τα όρια της τρέλας, δεν είναι παρά μια μάταιη προσπάθεια να νοστιμίσει τη βαρετή καθημερινότητά της. Όταν γνωρίσει μια παρέα από Γιουγκοσλάβους μετανάστες, θα αφεθεί σε έναν σουρεαλιστικό κόσμο απαγορευμένων απολαύσεων, σε μια απόπειρα διαφυγής καταδικασμένη να τελειώσει άδοξα και βίαια. Μια απολαυστική μαύρη κωμωδία ηθών, που κινείται επιδέξια από το διασκεδαστικά παράδοξο στο εξόχως αμήχανο.


23:15
ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ
Η ανθολογία μιας πόλης-φάντασμα
Ένα χωριό στην περιοχή του Κεμπέκ συνταράσσεται από την απρόσμενη απώλεια ενός 21χρονου. Παρότι δεν είναι ξεκάθαρο αν πρόκειται για ατύχημα ή αυτοκτονία, όλοι υποψιάζονται ότι ισχύει το δεύτερο. Η τραγωδία βυθίζει το χωριό στο πένθος, στην αμηχανία και την ένοχη σιωπή, ενώ παράλληλα σηματοδοτεί την εμφάνιση αλλόκοτων φαινομένων: αμίλητες φιγούρες εμφανίζονται φευγαλέα, ανεξήγητοι θόρυβοι ηχούν στο κενό.. Μια αινιγματική και ατμοσφαιρική αλληγορία για τον μαρασμό των μικρών κοινοτήτων, τη δυσκολία αποδοχής του Άλλου, την αδυναμία ενσωμάτωσης του επώδυνου παρελθόντος στο εύθραυστο παρόν.


23:30
ΟΛΥΜΠΙΟΝ
Το καταφύγιο
Δύο ανήλικα κορίτσια και η Γκρέις, η νέα σύντροφος του πατέρα τους, κάνουν πρόωρες χριστουγεννιάτικες διακοπές στην απομονωμένη ορεινή εξοχική κατοικία της οικογένειας. Ενώ ο πάγος μεταξύ τους δείχνει να σπάει, μια σειρά από ανεξήγητα γεγονότα κάνουν την εμφάνισή τους. Πολύ σύντομα, θα βρεθούν παντελώς μόνες και αβοήθητες στο έλεος μιας επικείμενης θύελλας. H ψυχική ισορροπία της Γκρέις κινείται σε τεντωμένο σχοινί, και τα όρια μεταξύ πραγματικότητας και νοσηρής φαντασίας θολώνουν επικίνδυνα. Τώρα πια, οι εσωτερικοί δαίμονες και τα ανεπούλωτα τραύματα ενός σκοτεινού παρελθόντος έχουν πάρει τα ηνία.


23:30
ΦΡΙΝΤΑ ΛΙΑΠΠΑ
Πυρετός απ’ τη θάλασσα
Μια εργασιομανής υποψήφια διδάκτωρ Θαλάσσιας Βιολογίας συνοδεύει μια ψαρόβαρκα στην εξόρμησή της στα ανοιχτά, στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγει. Καθώς το χρώμα των μαλλιών της προκαλεί την αντίδραση του πληρώματος, η αμηχανία της μεγαλώνει: για τους ναυτικούς, οι κοκκινομάλληδες θεωρούνται παραδοσιακά προάγγελος δεινών. Διασχίζοντας μια «απαγορευμένη ζώνη», το σκάφος ακινητοποιείται από την κολλώδη ουσία που εκκρίνουν κάποια μυστηριώδη πλάσματα, τα οποία μοιάζουν με φωσφορούχα χέλια. Όταν η δεξαμενή με τα αποθέματα νερού παραβιαστεί, ο κίνδυνος της μόλυνσης είναι προ των πυλών. Ένα οικολογικό θρίλερ υποδόριας απειλής και υπαινικτικής ατμόσφαιρας, το οποίο βαδίζει στο ένδοξο μονοπάτι που χάραξαν οι προκάτοχοι του (υπο)θαλάσσιου τρόμου.
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Το θρυλικό «The Rocky Horror Picture Show» στο Ολύμπιον
Το θρυλικό «The Rocky Horror Picture Show» στο Ολύμπιον

Από την ενότητα προβολών Fundamentals Midnight

Οι ταινίες της εβδομάδας στις αίθουσες του Φεστιβάλ
Οι ταινίες της εβδομάδας στις αίθουσες του Φεστιβάλ

Πέμπτη 18 έως Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2024

7o Sleepless Movie Marathon
7o Sleepless Movie Marathon

Τρεις εμβληματικές χριστουγεννιάτικες ταινίες στο Θέατρο Αυλαία

Σινέ Αθήναιον: Πρόγραμμα προβολών
Σινέ Αθήναιον: Πρόγραμμα προβολών

Από την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου έως την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2023

Σινέ Αθήναιον: Πρόγραμμα προβολών
Σινέ Αθήναιον: Πρόγραμμα προβολών

Από την Πέμπτη 23 έως την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023


Events
Η ατζέντα της ημέρας

Ο,τι συμβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη θα το βρεις εδώ



© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge