ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
6-11-2020

61o Online Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, μέρα 2η

Οι ταινίες που θα δούμε σήμερα

61o Online Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, μέρα 2η
Stardust

Τη δεύτερη μέρα του Online Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, θα δούμε ταινίες που ξεχώρισαν στο φεστιβάλ της Βενετίας κι άλλες από το Cannes Label, μεταμεσονύκτιες προβολές, αλλά και το "Stardust" που ακολουθεί τον Ντέιβιντ Μπάουι στην πρώτη του απόπειρα να κατακτήσει την Αμερική και στην πορεία της δημιουργίας μιας από τις πιο διάσημες περσόνες του.


ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ

Το Βιβλίο των Οραμάτων (The Book of Vision) του Κάρλο Σ. Χίντερμαν | Ανοιχτοί Ορίζοντες - Another Take
Η Εύα, μια λαμπρή επιστήμονας που έχει αφοσιωθεί ολόψυχα στη μελέτη της ιατρικής, ανακαλύπτει το χειρόγραφο ενός γιατρού του 18ου αιώνα, ο οποίος είχε καταγράψει τα όνειρα, τους φόβους και τις σκέψεις 1.800 ασθενών του. Καθώς βυθίζεται στις ιστορίες και στα οράματα που ξεπηδούν από τις σελίδες, η Εύα ξεκινά ένα ταξίδι αυτοπροσδιορισμού που αψηφά τα όρια του χρόνου, τους νόμους της λογικής, αλλά και τον ίδιο τον θάνατο. 

Ένας υπερβατικός στοχασμός (που θυμίζει έντονα το κινηματογραφικό σύμπαν του Τέρενς Μάλικ, παραγωγού της ταινίας) στα ακατάληπτα μυστήρια του ανθρώπινου σώματος και της θηλυκότητας.


Μια Καθόλα Κανονική Οικογένεια (A Perfectly Normal Family) της Μαλού Ρέιμαν | Ανοιχτοί Ορίζοντες
H εντεκάχρονη Έμα μεγαλώνει σε ένα καθόλα «κανονικό» οικογενειακό περιβάλλον, γεμάτο αγάπη και φροντίδα. Ωστόσο, αυτή η αίσθηση «φυσιολογικότητας» θα διαταραχθεί απότομα, καθώς ο μπαμπάς της Έμα, που αυτοπροσδιορίζεται πλέον ως γυναίκα, μπαίνει σε διαδικασία φυλομετάβασης. Πατέρας και κόρη παλεύουν να διατηρήσουν τον δεσμό τους ανέπαφο και να προσαρμοστούν στις ραγδαίες και πρωτόγνωρες αλλαγές. 

Μια συγκινητική ιστορία οικογενειακής αγάπης, βασισμένη σε αυτοβιογραφικά στοιχεία, όπου συνυπάρχουν το γέλιο και το δάκρυ, και αμφισβητούνται οι προκαθορισμένες ταυτότητες.


Stardust, του Γκάμπριελ Ρέιντζ | Ανοιχτοί Ορίζοντες - Another Take
Όσο εξωφρενικό και αν ακούγεται, υπήρξε κάποτε μια εποχή όπου ο Ντέιβιντ Μπόουι δεν ήταν ο αστραφτερός δανδής της μουσικής που όλοι ξέρουμε, αλλά υποσχόμενος νεαρός με ταλέντο. Το 1971, το παρθενικό ταξίδι του εικοσιτετράχρονου Μπόουι στις ΗΠΑ μετατρέπεται σε οδοιπορικό αυτογνωσίας και ενδοσκόπησης. 

Ένα ευρηματικό biopic που ρίχνει μια κλεφτή ματιά στις αθέατες διαδρομές που ενέπνευσαν την περσόνα του Ζίγκι Στάρνταστ, γραπώνοντας μια στιγμή επερχόμενου μεγαλείου: όταν ο Μπόουι έλαβε το χρίσμα του Μεσσία της γκλαμ ροκ.


Απομεινάρι (Relic), της Νάταλι Ερικά Τζέιμς | Round Midnight
Όταν η Έντνα, μια ηλικιωμένη γυναίκα που ζει μόνη, εξαφανίζεται, η κόρη και η εγγονή της σπεύδουν στο απομονωμένο και ετοιμόρροπο σπίτι της. Όταν η Έντνα επανεμφανίζεται από το πουθενά, χωρίς να έχει πάθει κάτι, αλλά με κενά μνήμης, όλα δείχνουν πως το τέρας της άνοιας καραδοκεί – ή μήπως κάτι πολύ πιο σκοτεινό κρύβεται πίσω από τους σάπιους τοίχους; 

Μια σκοτεινή και αλληγορική ιστορία ενοχής και φθοράς, που συνδυάζει το πυκνό οικογενειακό δράμα με τα πατροπαράδοτα μοτίβα του κινηματογραφικού τρόμου.


Ο Καλύτερός μου Ρόλος (My Best Part) του Nικολά Μορί | Ανοιχτοί Ορίζοντες - Another Take
Τα ξεσπάσματα ζήλιας του Ζερεμί εξαντλούν τον σύντροφό του, οδηγώντας το ζευγάρι στον χωρισμό, ενώ και η καριέρα του ως ηθοποιού βαδίζει στα χνάρια της μίζερης ερωτικής ζωής του. Ακροβατώντας στο χείλος μιας τυπικά παριζιάνικης κατάθλιψης, ο Ζερεμί μετακομίζει προσωρινά στη μητέρα του, στην επαρχία, μήπως και συνέλθει ενόψει μιας κρίσιμης οντισιόν. Ωστόσο, η επιστροφή στην οικογενειακή εστία θα αποδειχθεί κάθε άλλο παρά ανακουφιστική. 

Ισορροπώντας ανάμεσα στην κομεντί και στο γλυκόπικρο δράμα, ένα ταξίδι αυτογνωσίας που ξετυλίγει την υπαρξιακή ιλαροτραγωδία του σύγχρονου ανθρώπου.

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες στο site του Φεστιβάλ, στη σελίδα του στο Facebook και στη σελίδα του στο Instagram.
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Οι ταινίες της εβδομάδας στις αίθουσες του Φεστιβάλ
Οι ταινίες της εβδομάδας στις αίθουσες του Φεστιβάλ

Πέμπτη 18 έως Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2024

7o Sleepless Movie Marathon
7o Sleepless Movie Marathon

Τρεις εμβληματικές χριστουγεννιάτικες ταινίες στο Θέατρο Αυλαία

Σινέ Αθήναιον: Πρόγραμμα προβολών
Σινέ Αθήναιον: Πρόγραμμα προβολών

Από την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου έως την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2023

Σινέ Αθήναιον: Πρόγραμμα προβολών
Σινέ Αθήναιον: Πρόγραμμα προβολών

Από την Πέμπτη 23 έως την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023


Events
Η ατζέντα της ημέρας

Ο,τι συμβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη θα το βρεις εδώ



© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge