Top
gothess Home Page
follow
facebook twiter

Η θερμοκρασία αυτή την ώρα στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
1.4
1-12-2020

23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Από Μάρτη (μέχρι) καλοκαίρι

Το Φεστιβάλ επιστρέφει δυναμικό, ανατρεπτικό και υβριδικό, εν μέσω πανδημίας

23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Από Μάρτη (μέχρι) καλοκαίρι
fontsize
Ξεκινάει στις: Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021

Η προετοιμασία για το 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης έχει ήδη ξεκινήσει. Το Φεστιβάλ επιστρέφει δυναμικό, ανατρεπτικό και υβριδικό, εν μέσω των δύσκολων συγκυριών που έχει διαμορφώσει η πανδημία. Το 23ο ΦΝΘ θα ξεκινήσει στις 4 Μαρτίου, ωστόσο οι εκδηλώσεις του και οι προβολές του θα επεκταθούν έως και το καλοκαίρι του 2021.

Ταυτόχρονα, το Φεστιβάλ σχεδιάζει μία εβδομάδα ελληνικού κινηματογράφου, το Greek Summer TIFF. Όλες οι ελληνικές ταινίες που συμμετείχαν στα προγράμματα του 61ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα προβληθούν σε θερινούς κινηματογράφους στη Θεσσαλονίκη στη διάρκεια του καλοκαιριού, με την ελπίδα ότι οι συνθήκες θα είναι καλύτερες και ότι θα μπορέσουν να φιλοξενηθούν οι συντελεστές των ταινιών και να γιορτάσουμε το ελληνικό σινεμά με τον τρόπο που του αξίζει. 

Βασισμένοι στην εμπειρία του 22ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και του 61ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, είναι υπό επεξεργασία μια σειρά από εναλλακτικά σενάρια, τα οποία μπορούν να εφαρμοστούν ανάλογα με τις συνθήκες που θα ισχύουν στη χώρα μας μέσα στους επόμενους μήνες. Παράλληλα, το Φεστιβάλ είναι σε συνεχή επικοινωνία με τις υγειονομικές αρχές, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το Δήμο Θεσσαλονίκης και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, για την ασφαλή διεξαγωγή του 23ου ΦΝΘ.

Στόχος για το 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης είναι να ανακαλυφθούν νέοι τρόποι προσέγγισης της έννοιας «υβριδικό» φεστιβάλ, αλλά και της κινηματογραφικής προβολής. Έτσι, ετοιμάζονται υβριδικά μοντέλα, χωρίς να θεωρείται τίποτα ως δεδομένο και εξετάζονται όλες οι πιθανότητες, βάζοντας στο τραπέζι και τους χώρους διεξαγωγής του Φεστιβάλ και τις ημερομηνίες του.

Παραδοσιακά, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης διεξάγεται το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου. Οι ημερομηνίες που έχουν ανακοινωθεί για την 23η διοργάνωση είναι 4 με 14 Μαρτίου, 2021.


Για το 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης:

Προγραμματίζεται η έναρξη των εκδηλώσεων στις 4 Μαρτίου, 2021. Εάν οι αίθουσες είναι ανοιχτές, θα παρουσιαστεί η ταινία έναρξης στις αίθουσες στη Θεσσαλονίκη. Ωστόσο, ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατούν στη χώρα εκείνη την περίοδο, η προβολή αυτή ενδέχεται να πραγματοποιηθεί και σε αίθουσες άλλων πόλεων της Ελλάδας ή/και στο διαδίκτυο, μέσω ειδικής πλατφόρμας του Φεστιβάλ.

Στη διάρκεια του δεκαημέρου του Μαρτίου που θα ακολουθήσει, και πάντα σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές συνθήκες, θα παρουσιαστούν δέκα με είκοσι ταινίες του προγράμματος, είτε στις αίθουσες στη Θεσσαλονίκη, είτε σε άλλες πόλεις, είτε στο διαδίκτυο. Ο ακριβής αριθμός των ταινιών θα ανακοινωθεί μέσα στο επόμενο διάστημα.

Ο βασικός όγκος των δράσεων του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι του 2021, σε ένα δεκαήμερο ανάμεσα στις 20 Ιουνίου και στις 20 Ιουλίου, στη Θεσσαλονίκη, σε θερινά σινεμά, στην ταράτσα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της δράσης Σινεμά με Θέα, σε ανοιχτούς χώρους ή/και στις χειμερινές αίθουσες του Φεστιβάλ, ανάλογα με τις συνθήκες. Σχεδιάζεται, ωστόσο, να γίνουν επαναληπτικές και συμπληρωματικές προβολές και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, στο ίδιο διάστημα, σε θερινούς κινηματογράφους ή/και ανοιχτούς χώρους, ενώ υπάρχει πάντα η πιθανότητα οι ταινίες να παρουσιαστούν και online.

Την ίδια περίοδο, το καλοκαίρι, θα πραγματοποιηθεί και η Αγορά του 23ου ΦΝΘ. Ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατούν σε παγκόσμιο επίπεδο εκείνη την περίοδο, οι άνθρωποι του Φεστιβάλ ελπίζουν να μπορέσουν να υποδεχθούν επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου. Ωστόσο, σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν και διαδικτυακές συναντήσεις, ενώ υπάρχει και η πιθανότητα η Αγορά του 23ου ΦΝΘ να πραγματοποιηθεί εξολοκλήρου διαδικτυακά, όπως στο 22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και στο 61ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Σε ρόλο σεναριογράφου και σκηνοθέτη ο Μπεν Άφλεκ για την Disney
Σε ρόλο σεναριογράφου και σκηνοθέτη ο Μπεν Άφλεκ για την Disney

Σε σειρά βιβλίων φαντασίας της Σάνον Μέσετζερ

«Το ταξίδι της φάλαινας»: Online πρεμιέρα της ταινίας από την StraDa Films
«Το ταξίδι της φάλαινας»: Online πρεμιέρα της ταινίας από την StraDa Films

Θα προβάλλεται από 21 Ιανουαρίου online και χωρίς συνδρομή

Η απίστευτη «πατάτα» The Midnight Sky σαρώνει στο Netflix
Η απίστευτη «πατάτα» The Midnight Sky σαρώνει στο Netflix

Πρωταγωνιστεί και σκηνοθετεί ο Τζορτζ Κλούνεϊ

Επιλεγμένες και Βραβευμένες Ταινίες του TiSFF
Επιλεγμένες και Βραβευμένες Ταινίες του TiSFF

11 βραβευμένες ταινίες μικρού μήκους θα προβάλλονται καθημερινά διαδικτυακά

«Μαγική καλίμπα»
«Μαγική καλίμπα»

Μια ταινία από το Κινηματογραφικό Εργαστήριο του Δήμου Χαλανδρίου

Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πελοποννήσου «Γέφυρες»
Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πελοποννήσου «Γέφυρες»

Μέχρι τις 25 Δεκεμβρίου 2020 - Διαδικτυακά

Δύο βραβευμένες queer ταινίες δωρεάν online
Δύο βραβευμένες queer ταινίες δωρεάν online

«Του Θεού η Χώρα» και «Tom of Finland»

«Τα Χελιδόνια της Καμπούλ» των Ζαμπού Μπρετμάν και Ελεά Γκομπέ-Μεβεγιέκ
«Τα Χελιδόνια της Καμπούλ» των Ζαμπού Μπρετμάν και Ελεά Γκομπέ-Μεβεγιέκ

Προβολή διαδικτυακά και δωρεάν, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων


goTHESS

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ