ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
1-12-2020

23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Από Μάρτη (μέχρι) καλοκαίρι

Το Φεστιβάλ επιστρέφει δυναμικό, ανατρεπτικό και υβριδικό, εν μέσω πανδημίας

23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Από Μάρτη (μέχρι) καλοκαίρι

Η προετοιμασία για το 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης έχει ήδη ξεκινήσει. Το Φεστιβάλ επιστρέφει δυναμικό, ανατρεπτικό και υβριδικό, εν μέσω των δύσκολων συγκυριών που έχει διαμορφώσει η πανδημία. Το 23ο ΦΝΘ θα ξεκινήσει στις 4 Μαρτίου, ωστόσο οι εκδηλώσεις του και οι προβολές του θα επεκταθούν έως και το καλοκαίρι του 2021.

Ταυτόχρονα, το Φεστιβάλ σχεδιάζει μία εβδομάδα ελληνικού κινηματογράφου, το Greek Summer TIFF. Όλες οι ελληνικές ταινίες που συμμετείχαν στα προγράμματα του 61ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα προβληθούν σε θερινούς κινηματογράφους στη Θεσσαλονίκη στη διάρκεια του καλοκαιριού, με την ελπίδα ότι οι συνθήκες θα είναι καλύτερες και ότι θα μπορέσουν να φιλοξενηθούν οι συντελεστές των ταινιών και να γιορτάσουμε το ελληνικό σινεμά με τον τρόπο που του αξίζει. 

Βασισμένοι στην εμπειρία του 22ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και του 61ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, είναι υπό επεξεργασία μια σειρά από εναλλακτικά σενάρια, τα οποία μπορούν να εφαρμοστούν ανάλογα με τις συνθήκες που θα ισχύουν στη χώρα μας μέσα στους επόμενους μήνες. Παράλληλα, το Φεστιβάλ είναι σε συνεχή επικοινωνία με τις υγειονομικές αρχές, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το Δήμο Θεσσαλονίκης και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, για την ασφαλή διεξαγωγή του 23ου ΦΝΘ.

Στόχος για το 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης είναι να ανακαλυφθούν νέοι τρόποι προσέγγισης της έννοιας «υβριδικό» φεστιβάλ, αλλά και της κινηματογραφικής προβολής. Έτσι, ετοιμάζονται υβριδικά μοντέλα, χωρίς να θεωρείται τίποτα ως δεδομένο και εξετάζονται όλες οι πιθανότητες, βάζοντας στο τραπέζι και τους χώρους διεξαγωγής του Φεστιβάλ και τις ημερομηνίες του.

Παραδοσιακά, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης διεξάγεται το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου. Οι ημερομηνίες που έχουν ανακοινωθεί για την 23η διοργάνωση είναι 4 με 14 Μαρτίου, 2021.


Για το 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης:

Προγραμματίζεται η έναρξη των εκδηλώσεων στις 4 Μαρτίου, 2021. Εάν οι αίθουσες είναι ανοιχτές, θα παρουσιαστεί η ταινία έναρξης στις αίθουσες στη Θεσσαλονίκη. Ωστόσο, ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατούν στη χώρα εκείνη την περίοδο, η προβολή αυτή ενδέχεται να πραγματοποιηθεί και σε αίθουσες άλλων πόλεων της Ελλάδας ή/και στο διαδίκτυο, μέσω ειδικής πλατφόρμας του Φεστιβάλ.

Στη διάρκεια του δεκαημέρου του Μαρτίου που θα ακολουθήσει, και πάντα σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές συνθήκες, θα παρουσιαστούν δέκα με είκοσι ταινίες του προγράμματος, είτε στις αίθουσες στη Θεσσαλονίκη, είτε σε άλλες πόλεις, είτε στο διαδίκτυο. Ο ακριβής αριθμός των ταινιών θα ανακοινωθεί μέσα στο επόμενο διάστημα.

Ο βασικός όγκος των δράσεων του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι του 2021, σε ένα δεκαήμερο ανάμεσα στις 20 Ιουνίου και στις 20 Ιουλίου, στη Θεσσαλονίκη, σε θερινά σινεμά, στην ταράτσα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της δράσης Σινεμά με Θέα, σε ανοιχτούς χώρους ή/και στις χειμερινές αίθουσες του Φεστιβάλ, ανάλογα με τις συνθήκες. Σχεδιάζεται, ωστόσο, να γίνουν επαναληπτικές και συμπληρωματικές προβολές και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, στο ίδιο διάστημα, σε θερινούς κινηματογράφους ή/και ανοιχτούς χώρους, ενώ υπάρχει πάντα η πιθανότητα οι ταινίες να παρουσιαστούν και online.

Την ίδια περίοδο, το καλοκαίρι, θα πραγματοποιηθεί και η Αγορά του 23ου ΦΝΘ. Ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατούν σε παγκόσμιο επίπεδο εκείνη την περίοδο, οι άνθρωποι του Φεστιβάλ ελπίζουν να μπορέσουν να υποδεχθούν επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου. Ωστόσο, σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν και διαδικτυακές συναντήσεις, ενώ υπάρχει και η πιθανότητα η Αγορά του 23ου ΦΝΘ να πραγματοποιηθεί εξολοκλήρου διαδικτυακά, όπως στο 22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και στο 61ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Οι ταινίες της εβδομάδας στις αίθουσες του Φεστιβάλ
Οι ταινίες της εβδομάδας στις αίθουσες του Φεστιβάλ

Πέμπτη 18 έως Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2024

7o Sleepless Movie Marathon
7o Sleepless Movie Marathon

Τρεις εμβληματικές χριστουγεννιάτικες ταινίες στο Θέατρο Αυλαία

Σινέ Αθήναιον: Πρόγραμμα προβολών
Σινέ Αθήναιον: Πρόγραμμα προβολών

Από την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου έως την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2023

Σινέ Αθήναιον: Πρόγραμμα προβολών
Σινέ Αθήναιον: Πρόγραμμα προβολών

Από την Πέμπτη 23 έως την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023


Events
Η ατζέντα της ημέρας

Ο,τι συμβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη θα το βρεις εδώ



© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge