ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
29-6-2021

Έναρξη για τα Thessaloniki Pitching Forum και Docs in Progress του 23ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ

Τη Δευτέρα 28 Ιουνίου

Έναρξη για τα Thessaloniki Pitching Forum και Docs in Progress του 23ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ

Πιο πλούσια και πρωτοποριακή από ποτέ, η Αγορά Ντοκιμαντέρ του 23 ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, η σημαντικότερη κινηματογραφική Αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, επέστρεψε  δυναμικά. Τη Δευτέρα 28 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε η έναρξη του Thessaloniki Pitching Forum και του Docs in Progress της Αγοράς.

Η πλατφόρμα συμπαραγωγής και συγχρηματοδότησης του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης Thessaloniki Pitching Forum παρέχει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να συζητήσουν το πρότζεκτ τους, να δεχτούν σχόλια και συμβουλές και να ακονίσουν το υλικό τους κατά τη διάρκεια ενός διήμερου διαδικτυακού εργαστηρίου. Τα πρότζεκτ παρουσιάζονται κατά το μονοήμερο pitching σε διεθνές πάνελ από ειδικούς και πραγματοποιούνται συναντήσεις με κορυφαίους επαγγελματίες του χώρου.

Ο Ove Rishøj Jensen, σύμβουλος ντοκιμαντέρ, Paradiddle Pictures, καλωσόρισε τους συμμετέχοντες από το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης. «Σας χαιρετώ από το όμορφο λιμάνι της πόλης και σε λίγο θα παρουσιάσουμε τα πρότζεκτ», είπε. Στον χώρο του Βρεφονηπιακού Σταθμού που διεξάγεται το Pitching Forum, τον λόγο πήρε η γενική διευθύντρια του Φεστιβάλ, Ελίζ Ζαλαντό.  «Καλωσορίζουμε επιτέλους στη Θεσσαλονίκη τους διαδικτυακούς προσκεκλημένους μας, τους καλεσμένους που βρίσκονται εδώ, τις ομάδες που θα κάνουν pitching και ελπίζουμε πως αυτές οι συνεδρίες θα είναι καρποφόρες και χρήσιμες γι’ αυτούς», ανέφερε. 

Η επικεφαλής της Αγοράς, Γιάννα Σαρρή χαιρέτησε με τη σειρά της τους συμμετέχοντες λέγοντας: «Είναι υπέροχο που βρισκόμαστε ξανά στη Θεσσαλονίκη και βλέπουμε τις ομάδες που κατάφεραν να έρθουν. Καλή τύχη με τα pitching και τα meetings και θα είμαστε εδώ συνέχεια σε περίπτωση που χρειαστείτε κάτι». 

«Είναι μεγάλη χαρά να βρίσκομαι εδώ και να συνεργάζομαι μαζί σας» είπε ο κ. Jensen, ευχαριστώντας την ομάδα του Φεστιβάλ και πρόσθεσε: «Επίσης ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους συνεργάτες και τους σπόνσορες που χωρίς αυτούς δεν θα μπορούσε να γίνει αυτή η μεγάλη διοργάνωση».

Στη συνέχεια τον λόγο πήραν τα μέλη της κριτικής επιτροπής. «Είμαι πολύ ενθουσιασμένη που σας βλέπω όλους και βρίσκομαι στη Θεσσαλονίκη», είπε η Selin Murat, σύμβουλος ντοκιμαντέρ, DAE, Γαλλία. Μαζί της συμφώνησε και ο Titus Kreyenberg, παραγωγός, Una Film, Γερμανία, συμπληρώνοντας: «Ανυπομονώ για τα πρότζεκτ σας, όπως επίσης και για να επισκεφθώ τα θερινά σινεμά της πόλης. Να περάσετε όλοι καλά και καλή επιτυχία». 

Η Madeleine Robert, Υπεύθυνη Αγοράς, Visions du Réel, Ελβετία, εξήγησε: «Είμαι πολύ χαρούμενη που είμαι στην επιτροπή του Pitching Forum. Δυστυχώς δεν μπορώ να είμαι μαζί σας στη Θεσσαλονίκη, αλλά θα παρακολουθώ τις παρουσιάσεις σας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την ομάδα του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και να σας ευχηθώ ένα υπέροχο pitching».

Κλείνοντας, ο Ove Rishøj Jensen ανέφερε πως το Pitching Forum και η Αγορά του Φεστιβάλ υπήρξαν από τους πρώτους που αντέδρασαν στην πανδημία, πραγματοποιώντας όλες τις δραστηριότητες online την περσινή χρονιά μέσα σε διάστημα μόλις 2-3 ημερών, ενώ φέτος είναι και πάλι από τους πρώτους που προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα, επιλέγοντας και προετοιμάζοντας αυτή την υβριδική μορφή του προγράμματος.

Φέτος, θα απονεμηθούν τα εξής βραβεία: 
Βραβείο Thessaloniki Pitching Forum (2.000 ευρώ), Βραβείο ΕΡΤ – Thessaloniki Pitching Forum για ελληνικό πρότζεκτ (2.000 ευρώ), Βραβείο Μεσογειακού Ινστιτούτου Κινηματογράφου (MFI Script2Film Workshop), που αντιστοιχεί σε μια υποτροφία για το Doc Lab αξίας 2.500 ευρώ καθώς και διαμονή στη Νίσυρο και τη Ρόδο για το έτος 2021 σε ένα από τα επιλεγμένα διεθνή project, Βραβείο DAE - Documentary Association of Europe (Συμβουλευτικές συνεδρίες και δωρεάν συνδρομή μέλους), Βραβείο Aylon Productions Digital Services (Ψηφιοποίηση υλικού από την Aylon Productions) και Βραβείο Beldocs (Διαμονή και Διαπίστευση για το επόμενο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Beldocs τον Σεπτέμβριο).

Η διεθνής επιτροπή του Thessaloniki Pitching Forum αποτελείται από τους:
Selin Murat, σύμβουλος ντοκιμαντέρ, DAE, Γαλλία
Titus Kreyenberg, παραγωγός, Una Film, Γερμανία
Madeleine Robert, Υπεύθυνη Αγοράς, Visions du Réel, Ελβετία

Οι tutors για τα ομαδικά εργαστήρια είναι οι:
Mila Turajlić, σκηνοθέτης-παραγωγός, Dribbling Pictures, Σερβία
Robert Bahar, Semilla Verde Productions, ΗΠΑ
Ove Rishøj Jensen, σύμβουλος ντοκιμαντέρ, Paradiddle Pictures, Δανία
Paula Alvarez Vaccaro, παραγωγός-σεναριογράφος, Pinball London, Μ.Βρετανία

Τα πρότζεκτ τουThessaloniki Pitching Forum:

ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΝΕΡΑ | FREE WATERS
Σκηνοθεσία: Αιμιλία Μηλού, Παραγωγή: Άγγελος Τσαούσης - Filmografik Productions, Ελλάδα

SECOND GENERATION
Σκηνοθεσία - Παραγωγή: Rodrigo Hernandez, Ελπίδα Νίκου - Muzungu Producciones, Συμπαραγωγή: Kellen Quinn (ΗΠΑ), Poh Si Teng (Consulting producer - ΗΠΑ), Ισπανία | Ελλάδα

SECRETS OF THE OWL
Σκηνοθεσία: Ειρήνη Βουρλούμη, Παραγωγή: Λεωνίδας Λιάμπεης - Long Run Productions, Ειρήνη Βουρλούμη, Ελλάδα 

CADILLAC DREAMS
Σκηνοθεσία: Elene Mikaberidze, Παραγωγή: Elene Margvelashvili – Parachute Films, Συμπαραγωγή: Baptiste Brunner – YN Productions, Γεωργία | Γαλλία

CONCRETE LAND
Σκηνοθεσία: Asmahan Bkerat, Παραγωγή: Sahar Yousefi – Nava projects, Συμπαραγωγή: Bassam Alasad – Tabi360, Καναδάς | Ιορδανία

DEPOT-VENTE
Σκηνοθεσία: Cherine Karam, Παραγωγή: Ashley Smith, Clara Harris, Mario Adamson – Sisyfos Film Production, Σουηδία | Σκωτία

FIVE FOOTBALL DREAMS (DOC SERIES)
Σκηνοθεσία: Bassel Ghandour, Yassmina Karajah, Παραγωγή: Hashem Sabbagh - Football Dreams Holding, Ιορδανία

FORBIDDEN
Σκηνοθεσία - Παραγωγή: Anelise Salan - The L Studio, Ρουμανία

HOME IS WHERE THE FILMS ARE
Σκηνοθεσία: More Raça, Παραγωγή: Sunaj Raça - N.SH. Arena, Συμπαραγωγή: Alfredo Federico, Κόσοβο | Ιταλία

POISON DIPLOMACY (DOC SERIES)
Σκηνοθεσία: Jennifer Deschamps, Παραγωγή: Valérie Montmartin - LITTLE BIG STORY, Γαλλία

POST LOVE
Director: Alexis Taillant, Παραγωγή: Nadège Labé - Wendigo Films, Γαλλία

PRACTICES IN HARMONY
Σκηνοθεσία: Anna Kis, Παραγωγή: Lili Horvat, Dóra Csernátony - Poste Restante, Ουγγαρία

THE RIGHT TO BE FORGOTTEN
Σκηνοθεσία: Adina Sădeanu, Παραγωγή: Αna Maria Pirvan (Executive Producer), Adina Sădeanu - Axis Media Production, Συμπαραγωγή: Hanka Kastelicová - HBO Europe, Iva Tkalec, Val Grégoire - Squarefish, Ρουμανία | Βέλγιο

WAITING FOR THE SCHOOL BUS
Σκηνοθεσία: Hanna Heilborn, Παραγωγή: Elin Kamlert, Tobias Janson (Executive producer) - Story AB, Σουηδία


Tο απόγευμα της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε και η έναρξη των Docs in Progress της Αγοράς Ντοκιμαντέρ του 23 ου ΦΝΘ. Πρόκειται για 10 ταινίες από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο, οι οποίες παρουσιάζονται σε παραγωγούς, εκπροσώπους πωλήσεων (sales agents), διανομείς και εκπροσώπους φεστιβάλ.

Ο Ove Rishøj Jensen καλωσόρισε τους συμμετέχοντες. «Χαίρομαι που είστε όλοι μαζί μας. Έχουμε 10 πρότζεκτ με δημιουργούς από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο. Είναι εδώ να παρουσιάσουν τα ντοκιμαντέρ τους στα τελικά τους στάδια πριν την ολοκλήρωση», είπε. 

Τον λόγο πήρε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Ορέστης Ανδρεαδάκης, λέγοντας: «Καλωσήρθατε στο υβριδικό Docs In Progress. Όλα είναι υβριδικά φέτος, ακόμη και ο καιρός είναι υβριδικός. Ευχαριστούμε που συμμετέχετε και καλή επιτυχία σε όλους». 

Η επικεφαλής της Αγοράς, Γιάννα Σαρρή, είπε: «Ευχαριστούμε για τα 10 πρότζεκτ που συμμετέχουν και τους ανθρώπους που ήρθαν στη Θεσσαλονίκη, αλλά και όσους είναι online. Ελπίζουμε να έχετε καλά meetings».

Ο κ. Jensen ευχαρίστησε στη συνέχεια τους σπόνσορες και τους υποστηρικτές της διοργάνωσης και έδωσε τον λόγο στην κριτική επιτροπή. Η Χριστίνα Λιάπη, εκπρόσωπος πωλήσεων, Heretic Outreach, Ελλάδα, εξήγησε: «Ευχαριστώ το Φεστιβάλ που με κάλεσε. Είμαι πολύ ενθουσιασμένη που βρίσκομαι εδώ και θα ανακαλύψω αυτά τα πρότζεκτ». 

Η Devin Karambelas, buyer, WGBH/PBS, ΗΠΑ είπε πως, «ξέρω ότι πολλοί από εσάς δουλεύετε τα πρότζεκτ σας για πολύ καιρό, ίσως και χρόνια, και είναι τιμή μου να μάθω περισσότερα γι’ αυτά. Είμαι και ελληνο-αμερικανίδα και δεν έχω έρθει ποτέ στην Ελλάδα, οπότε αυτό είναι το πρώτο μου ταξίδι. Επομένως υπάρχουν πολλοί λόγοι που είμαι ενθουσιασμένη που θα σας γνωρίσω όλους». 

Η Silvia De Felice, υπεύθυνη για το πρόγραμμα Art Night, Rai Cultura – Ιταλία, ανέφερε με τη σειρά της: «Λυπάμαι που δεν θα μπορέσω να είμαι εκεί μαζί σας. Νομίζω ότι στις μέρες μας είναι ακόμη πιο σημαντικό να υπάρχουν τέτοιες διοργανώσεις. Θα ήθελα να ευχαριστήσω το Φεστιβάλ που με κάλεσε. Είναι πάντα μεγάλη ευθύνη να κρίνω κάποιο πρότζεκτ. Καλή τύχη σε όλους και ελπίζω να σας γνωρίσω του χρόνου στη Θεσσαλονίκη».

Στα Docs in Progress η ελληνική εταιρία post-production 2|35 Inc προσφέρει βραβείο σε υπηρεσίες post-production, ενώ απονέμεται το βραβείο MuSou σε υπηρεσίες ήχου και μουσικής. Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου προσφέρει βραβείο που αντιστοιχεί σε χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ. Τέλος, η εταιρεία Νεανικό Πλάνο προσφέρει Βραβείο για Υποτιτλισμό στα αγγλικά ή τα γαλλικά.

Η διεθνής επιτροπή των Docs in Progress αποτελείται από τους:
Devin Karambelas, buyer, WGBH/PBS, ΗΠΑ
Χριστίνα Λιάπη, εκπρόσωπος πωλήσεων, Heretic Outreach, Ελλάδα
Silvia De Felice, υπεύθυνη για το πρόγραμμα Art Night, Rai Cultura, Ιταλία


Οι ταινίες που συμμετέχουν στο τμήμα Docs in Progress είναι οι:

ΓΑΜΟΙ ΤΗΣ ΤΗΛΟΥ | TILOS WEDDINGS
Σκηνοθεσία - Παραγωγή: Παναγιώτης Ευαγγελίδης, Ελλάδα

MIGHTY AFRIN
Σκηνοθεσία: Άγγελος Ράλλης, Παραγωγή: Maria del Mar Rodriguez Yebra, Άγγελος Ράλλης – AR Productions, Συμπαραγωγή: Birgit Kemner – Manny Films, ΕΡΤ, ZDF/ARTE, Ελλάδα | Γαλλία | Γερμανία
Συμμετείχε ως πρότζεκτ σε ανάπτυξη στο Thessaloniki Pitching Forum 2020

AVATON
Σκηνοθεσία: Ειρήνη Καραγιαννοπούλου, Sandrine Cheyrol, Παραγωγή: Mathilde Delaunay – Barberousse Films, Γαλλία

BEFORE THE FINAL PICTURE
Σκηνοθεσία - Παραγωγή: Aya Tallah Yusuf, Αίγυπτος

BOTTLEMEN
Σκηνοθεσία: Nemanja Vojinović, Παραγωγή: Marija Stojnić, Nemanja Vojinović  –  RT DOBRE NADE – Συμπαραγωγή: Viva Videnović – URGH!, Set Sail Films, Σερβία | Σλοβενία
Συμμετείχε ως πρότζεκτ σε ανάπτυξη στο Docs in Thessaloniki 2018

BUKRA
Σκηνοθεσία: Diana Antunes, Παραγωγή: Maria João Mayer, Marina Reino (associate producer) – Maria & Mayer, Πορτογαλία 

DREAM FACTORY
Σκηνοθεσία: Hesam Eslami, Παραγωγή: Etienne de Ricaud – Caracteres Productions, Hesam Eslami – Aras Films, Ιράν | Γαλλία

JEAN GENET OUR FATHER OF THE FLOWERS
Σκηνοθεσία: Dalila Ennadre, Παραγωγή: Lamia Chraibi – La Prod, Συμπαραγωγή: Lilya Ennadre – Laya Prod, Μαρόκο | Γαλλία 

NARROW PATH TO HAPPINESS
Σκηνοθεσία: Kata Oláh, Παραγωγή: Borbála Csukás – MAKABOR STUDIÓ Kft, Συμπαραγωγή: Marc Smolowitz – 13th Gen, Ουγγαρία | ΗΠΑ 

UKRAINE BEHIND THE FRAMES
Σκηνοθεσία: Vladyslav Vasylchenko, Παραγωγή: Aleksandra Kostina, Lukian Halkin – Bosonfilm, Ουκρανία

Την προετοιμασία της παρουσίασης έχει αναλάβει η σύμβουλος και προγραμματίστρια ντοκιμαντέρ Anna Glogowski.
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Το θρυλικό «The Rocky Horror Picture Show» στο Ολύμπιον
Το θρυλικό «The Rocky Horror Picture Show» στο Ολύμπιον

Από την ενότητα προβολών Fundamentals Midnight

Οι ταινίες της εβδομάδας στις αίθουσες του Φεστιβάλ
Οι ταινίες της εβδομάδας στις αίθουσες του Φεστιβάλ

Πέμπτη 18 έως Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2024

7o Sleepless Movie Marathon
7o Sleepless Movie Marathon

Τρεις εμβληματικές χριστουγεννιάτικες ταινίες στο Θέατρο Αυλαία

Σινέ Αθήναιον: Πρόγραμμα προβολών
Σινέ Αθήναιον: Πρόγραμμα προβολών

Από την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου έως την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2023

Σινέ Αθήναιον: Πρόγραμμα προβολών
Σινέ Αθήναιον: Πρόγραμμα προβολών

Από την Πέμπτη 23 έως την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023


Events
Η ατζέντα της ημέρας

Ο,τι συμβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη θα το βρεις εδώ



© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge