ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
25-11-2021

Οι ταινίες της εβδομάδας στις αίθουσες του Φεστιβάλ

Πέμπτη 25 Νοεμβρίου – Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2021

Οι ταινίες της εβδομάδας στις αίθουσες του Φεστιβάλ
Μπενεντέτα / Benedetta

Ένα πρωτότυπο, απολαυστικό θρίλερ για την ταυτότητα και την αποδοχή αλλά και την αστική παράνοια, το φιλμ "Εξόριστος" του Βισάρ Μορίνα προβάλλεται αυτή την εβδομάδα στην αίθουσα Ολύμπιον.

Στην αίθουσα Σταύρος Τορνές μη χάσετε το ντοκιμαντέρ "Ερμιτάζ: η δύναμη της τέχνης", έναν κινηματογραφικό φόρο τιμής στη λάμψη του εκθαμβωτικού μουσείου Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης.

Η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης επιστρέφει στο αγαπημένο σινεφίλ στέκι, την αίθουσα Σταύρος Τορνές, με δύο εκδηλώσεις αυτή την εβδομάδα: την προβολή της ταινίας "Μετά τον χωρισμό" του Ξαβιέ Λεγκράν με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών και με το καθιερωμένο αφιέρωμα Σινεμά και Φωτογραφία.

Επίσης, συνεχίζονται στις αίθουσες του Φεστιβάλ:

Η γλυκόπικρη σπονδυλωτή ταινία του Ριγιουσούκε Χαμαγκούτσι "Ιστορίες της τύχης και της φαντασίας" (αίθουσα Παύλος Ζάννας).

Η νέα ταινία του Πολ Βερχόφεν "Μπενεντέτα", μια αληθινή ιστορία για την εμμονή, τον ερωτισμό, και τη θρησκεία, με τις Βιρζινί Εφιρά, Σάρλοτ Ράμπλινγκ και Δάφνη Πατακιά (αίθουσα Τζον Κασσαβέτης).

Στις αίθουσες του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στο Ολύμπιον και την Αποθήκη 1!


ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ

Ο εξόριστος / Exil
(Γερμανία - Βέλγιο - Κόσοβο*, 2020)
Σκηνοθεσία - σενάριο: Βισάρ Μορίνα / Visar Morina
Με τους: Mišel Matičević, Sandra Hüller, Rainer Bock, Thomas Mraz, Flonja Kodheli
Έγχρωμη, 121΄
Ο Τζαφέρ είναι ένας χημικός μηχανικός σε φαρμακευτική εταιρεία. Κατάγεται από το Κόσοβο και ζει στη Γερμανία με τη γερμανίδα σύζυγό του Νόρα και τα τρία τους παιδιά. Έχει μια καλή δουλειά και ένα ωραίο σπίτι, διατηρώντας ωστόσο μια απόσταση από την οικογένεια της συζύγου του, πιστεύοντας ότι ποτέ δεν έχει γίνει αποδεκτός. Μια μέρα επιστρέφοντας από το γραφείο, ανακαλύπτει ένα νεκρό ποντίκι στην πόρτα του κήπου του. Αυτή είναι η αρχή μιας σειράς από γεγονότα που θα τον οδηγήσουν στη συνειδητοποίηση της θέσης του στη γερμανική κοινωνία, αλλά και στην ίδια την οικογένειά του, ξετυλίγοντας ταυτόχρονα και τη δική του «κρυφή» ζωή και τον χαρακτήρα του.

* Η ονομασία αυτή χρησιμοποιείται με επιφύλαξη των θέσεων ως προς το καθεστώς και σύμφωνα με την Απόφαση του ΣΑ ΗΕ 1244/1999 και τη Γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης σχετικά με τη διακήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσόβου.

ΑΙΘΟΥΣΑ ΟΛΥΜΠΙΟΝ: Πέμπτη έως Τετάρτη 18:00 – 21:00


Ερμιτάζ. Η δύναμη της τέχνης / Ermitage. Il potere dell'arte
(Ιταλία, 2019)
Σκηνοθεσία: Μισέλ Μάλι / Michele Mally
Σενάριο: Didi Gnocchi, Giovanni Piscaglia
Αφήγηση: Toni Servillo
Έγχρωμο, 91΄
H λάμψη του Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης υπερβαίνει κατά πολύ τα όρια ενός εκθαμβωτικού μουσείου: ένας τόπος θαυμάτων, που ενσαρκώνει την πίστη στη δύναμη του ανθρώπου να αγγίξει επίπεδα θεϊκού μεγαλείου. Αυτός ο κινηματογραφικός φόρος τιμής, σε αφήγηση του φημισμένου ιταλού ηθοποιού Τόνι Σερβίλο, ξεδιπλώνει τις συγκλονιστικές ιστορίες και τα κοσμοϊστορικά γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στους διαδρόμους του Ερμιτάζ, αλλά και στους δρόμους της λαμπερής Αγίας Πετρούπολης. Από τη Μεγάλη Αικατερίνη μέχρι την Οκτωβριανή Επανάσταση, από τους στίχους του Πούσκιν μέχρι τους πίνακες του Μπριουλόφ, ο θρύλος που συνυφαίνει πόλη και μουσείο επιβιώνει ανά τους αιώνες. Με αδιάψευστους μάρτυρες τα αριστουργήματα της τέχνης, που αφήνουν μια ανεξίτηλη κληρονομιά.

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/nnAi2XCFKng

ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ: Πέμπτη έως Τετάρτη 18.00, Πέμπτη και Σάββατο 21.00


Ιστορίες της τύχης και της φαντασίας / Gûzen to sôzô
(Ιαπωνία, 2021)
Σκηνοθεσία - σενάριο: Ριγιουσούκε Χαμαγκούτσι / Ryûsuke Hamaguchi
Με τους: Kotone Furukawa, Ayumu Nakajima, Hyunri, Kiyohiko Shibukawa, Katsuki Mori, Shouma Kai, Fusako Urabe, Aoba Kawai
Έγχρωμη, 121΄
Ένα απρόβλεπτο ερωτικό τρίγωνο, μια εκδικητική χειρονομία αποπλάνησης που θα έχει αναπάντεχη κατάληξη και η συνάντηση δύο παλιών συμμαθητριών, που θα οδηγήσει σε ένα λυτρωτικό παιχνίδι ρόλων. Ο πιο πολυσυζητημένος ιάπωνας σκηνοθέτης των τελευταίων ετών επιβεβαιώνει τη φήμη του με ένα σαγηνευτικό τρίπτυχο ιστοριών για τις δαιμόνιες συμπτώσεις και τις αθέατες επιθυμίες που καθορίζουν υπογείως τις ανθρώπινες ζωές.

Κεφάλαιο 1: ΜΑΓΕΙΑ (ή κάτι λιγότερο πειστικό)
Κεφάλαιο 2: ΟΡΘΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΡΤΑ
Κεφάλαιο 3: ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ

Αργυρή Άρκτος Φεστιβάλ Βερολίνου 2021

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/8znJtLLLrH4
Αίθουσα ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ: Πέμπτη έως Τετάρτη 18:30 – 21:30


Μπενεντέτα / Benedetta*
(Γαλλία - Ελλάδα, 2020)
Σκηνοθεσία: Πολ Βερχόφεν
Σενάριο: David Birke, Paul Verhoeven
Με τους: Virginie Efira, Δάφνη Πατακιά, Olivier Rabourdin, Clotilde Courau, Charlotte Rampling, Lambert Wilson, Louise Chevillotte
Έγχρωμη, 131΄
«Το να σκανδαλίζεις είναι δικαίωμα. Το να σκανδαλίζεσαι είναι απόλαυση. Και όσοι αρνούνται να σκανδαλιστούν, δεν είναι παρά ηθικολόγοι». Ο αγέραστος Πολ Bερχόφεν έχει πιθανώς ορκιστεί αιώνια πίστη στη διάσημη ρήση του Παζολίνι και βρίσκει για μια ακόμη φορά τον τρόπο να αναψηλαφίσει τα μεγαλύτερα ταμπού της κοινωνίας, αντλώντας έμπνευση από τον βίο της Μπενεντέτα Καρλίνι, μιας καλόγριας του 17ου αιώνα που καταδικάστηκε σε φυλάκιση. Σε ένα μοναστήρι της Τοσκάνης, ένας παθιασμένος έρωτας ανάμεσα σε δύο μοναχές πυροδοτεί μια σειρά από δραματικά γεγονότα. Η Βιρζινί Εφιρά και η Δάφνη Πατακιά σε ένα ερωτικό δράμα που διεισδύει στα άδυτα της ανθρώπινης ψυχής.

* Ακατάλληλη για ανηλίκους

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/A_9cNdVae94

Αίθουσα ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ: Πέμπτη έως Τετάρτη 18:30 - 21:30

Οι αίθουσες του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης λειτουργούν ως αμιγείς χώροι και η είσοδος στις κινηματογραφικές αίθουσες γίνεται κατόπιν επίδειξης πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης. Βρείτε τις αναλυτικές οδηγίες για το υγειονομικό πρωτόκολλο στις αίθουσες του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ΕΔΩ


ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
Γενική είσοδος: 7,5€
Τρίτη & Πέμπτη 1+1: 7,5€
Φοιτητικό & κάρτα ανεργίας: 6€
Προβολές Ταινιοθήκης: 4€
CineDoc: Γενική είσοδος 5€
Εισιτήρια είναι διαθέσιμα ηλεκτρονικά στο https://www.viva.gr/tickets/venues/filmfestival/
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Το θρυλικό «The Rocky Horror Picture Show» στο Ολύμπιον
Το θρυλικό «The Rocky Horror Picture Show» στο Ολύμπιον

Από την ενότητα προβολών Fundamentals Midnight

Οι ταινίες της εβδομάδας στις αίθουσες του Φεστιβάλ
Οι ταινίες της εβδομάδας στις αίθουσες του Φεστιβάλ

Πέμπτη 18 έως Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2024

7o Sleepless Movie Marathon
7o Sleepless Movie Marathon

Τρεις εμβληματικές χριστουγεννιάτικες ταινίες στο Θέατρο Αυλαία

Σινέ Αθήναιον: Πρόγραμμα προβολών
Σινέ Αθήναιον: Πρόγραμμα προβολών

Από την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου έως την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2023

Σινέ Αθήναιον: Πρόγραμμα προβολών
Σινέ Αθήναιον: Πρόγραμμα προβολών

Από την Πέμπτη 23 έως την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023


Events
Η ατζέντα της ημέρας

Ο,τι συμβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη θα το βρεις εδώ



© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge