ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
20-4-2022

Οι ταινίες της εβδομάδας στις αίθουσες του Φεστιβάλ

Πέμπτη 21 έως Τετάρτη 27 Απριλίου 2022

Οι ταινίες της εβδομάδας στις αίθουσες του Φεστιβάλ
Far.Go.Bots

Το ντοκιμαντέρ Το ίχνος του χρόνου της Διονυσίας Κοπανά, που σκιαγραφεί το post-mortem πορτρέτο του αρχαιολόγου Γιάννη Σακελλαράκη, προσκαλώντας μας σε ένα συναρπαστικό ταξίδι στη μνήμη, τη νοσταλγία και τη γοητεία της αρχαιολογίας, προβάλλεται αυτή την εβδομάδα στην αίθουσα Τζον Κασσαβέτης.

Eπίσης στην αίθουσα Τζον Κασσαβέτης, υποδεχόμαστε το ντοκιμαντέρ Far.Go.Bots του Άγγελου Τσαούση, που μας συστήνει την πρώτη Ρομά ομάδα ρομποτικής, τα μέλη της οποίας κατόρθωσαν να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ και να τελειώσουν το σχολείο, καταρρίπτοντας και υπερβαίνοντας όλα τα κοινωνικά και πολιτισμικά στερεότυπα.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της συνεργασίας του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας θα προβληθεί στην αίθουσα Σταύρος Τορνές το ντοκιμαντέρ Πεθαίνοντας για ένα διαζύγιο. Οι προβολές θα συνοδεύονται από ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους, ενώ η είσοδος θα είναι δωρεάν για το κοινό, με έκδοση μηδενικού εισιτηρίου από τα εκδοτήρια του Φεστιβάλ. Το ντοκιμαντέρ της Κλόι Φεργουέδερ, που απέσπασε το Βραβείο της Διεθνούς Αμνηστίας στο 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, ρίχνει μια οδυνηρή ματιά στον αγώνα των γυναικών στην Τουρκία ενάντια στην έμφυλη καταπίεση και τις πατριαρχικές παραδόσεις.

Επίσης, συνεχίζονται στις αίθουσες του Φεστιβάλ:

Η ταινία Αγία Έμυ, η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της Αρασέλης Λαιμού, ένα ξεχωριστό κινηματογραφικό ντεμπούτο με ευρηματική και τολμηρή θεματολογία, που μας ταξιδεύει στον αθέατο κόσμο της φιλιππινέζικης κοινότητας της Αθήνας (αίθουσα Παύλος Ζάννας).

Η ταινία Η πόλη και η πόλη των Χρήστου Πασσαλή και Σύλλα Τζουμέρκα. Έξι κεφάλαια από́ τη ζωή́ και τα δεινά́ που υπέστη η εβραϊκή́ κοινότητα της Θεσσαλονίκης ενώνονται κινηματογραφικά́ με την πόλη του σήμερα. Το παρελθόν και το παρόν μιας πόλης συναντιούνται και συγκλίνουν στις ρωγμές της (αίθουσα Ολύμπιον).

Η ταινία 16 φορές Άνοιξη της Σουζάν Λιντόν ένα ολόφρεσκο φιλμ που αποτυπώνει με ευαισθησία την εύθραυστη εφηβική ηλικία, το πρώτο καρδιοχτύπι και το αναπόφευκτο πέρασμα στην ενηλικίωση (αίθουσα Σταύρος Τορνές).

Το βραβευμένο από την Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου στο 24ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης Τελευταίο ταξίδι του Άρη Χατζηστεφάνου, ένα αφιέρωμα σε δύο ταξίδια που καθόρισαν τη φιλοσοφική και πολιτική σκέψη του Καζαντζάκη και του κόστισαν τη ζωή του (αίθουσα Σταύρος Τορνές).

- Οι αίθουσες του Φεστιβάλ θα παραμείνουν κλειστές τη Μ. Παρασκευή (22 Απριλίου) και το Μ. Σάββατο (23 Απριλίου) -

Υπενθυμίζεται ότι οι αίθουσες του Φεστιβάλ λειτουργούν ως αμιγείς χώροι και η είσοδος στις κινηματογραφικές αίθουσες γίνεται κατόπιν επίδειξης πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης. Βρείτε τις αναλυτικές οδηγίες για το υγειονομικό πρωτόκολλο στις αίθουσες του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ΕΔΩ


ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ

Το ίχνος του χρόνου
(Eλλάδα, 2020)
Σκηνοθεσία-σενάριο: Διονυσία Κοπανά
Γλώσσα: Ελληνικά
Έγχρωμη, 97΄

Μια ταινία για τον χρόνο, τη μνήμη, τη νοσταλγία. Μια ταινία για τη γοητεία της αρχαιολογίας και της ανασκαφής, μέσα από το post-mortem πορτρέτο του αρχαιολόγου Γιάννη Σακελλαράκη. Ένα ταξίδι που αναζητά τον άνθρωπο που δεν είναι πια παρών, μέσα από το ίχνος που άφησε στους τόπους όπου βρέθηκε και στους ανθρώπους που γνώρισε. Μια κινηματογραφική ανασκαφή που φέρνει στο φως μια εικόνα μέσα από θραύσματα και ίχνη, όπως ακριβώς συμβαίνει και στην πρακτική της αρχαιολογίας.

Δείτε το τρέιλερ: 
Αίθουσα ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ: Πέμπτη, Δευτέρα, Τρίτη, Τέταρτη 19:00


Far.Go.Bots
(Ελλάδα-ΗΠΑ, 2021)
Σκηνοθεσία-σενάριο: Άγγελος Τσαούσης
Γλώσσες: Ελληνικά, αγγλικά
Έγχρωμη, 116΄

Στις κοινότητες των Ρομά είναι εξαιρετικά σύνηθες για τα παιδιά να εγκαταλείπουν το σχολείο σε ηλικία 13 ετών για να παντρευτούν. Αυτή δεν είναι η περίπτωση όμως των παιδιών που αποτελούν την πρώτη Ρομά ομάδα ρομποτικής, τα μέλη της οποίας κατάφεραν όχι μόνο να τελειώσουν το σχολείο, αλλά να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ και να αλλάξουν μια για πάντα στη ζωή τους.

Δείτε το τρέιλερ: 
Αίθουσα ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ: Πέμπτη, Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη 21:00


Πεθαίνοντας για ένα διαζύγιο / Dying to Divorce *
(Ηνωμένο Βασίλειο-Νορβηγία-Γερμανία-Τουρκία, 2021)
Σκηνοθεσία: Κλόι Φεργουέδερ
Γλώσσες: Αγγλικά, τουρκικά
Έγχρωμη, 81’

Η Ιπέκ είναι μέλος μια ομάδας ακτιβιστών που παλεύει να προστατεύσει τις γυναίκες στην Τουρκία από την κακοποίηση και τον φόνο, κλείνοντας τους βίαιους άντρες στη φυλακή. Καθώς οι γυναικοκτονίες πολλαπλασιάζονται εκθετικά και η τουρκική κοινωνία αρχίζει να αποσυντίθεται, η Ιπέκ και οι πελάτισσές της διακινδυνεύουν τα πάντα για την ελευθερία. Γυρισμένο σε διάρκεια πέντε ετών, το ντοκιμαντέρ ξεναγεί τους θεατές στην καρδιά της κρίσης της έμφυλης βίας στη γειτονική χώρα, αλλά και στα πρόσφατα πολιτικά γεγονότα που περιόρισαν σημαντικά τις δημοκρατικές ελευθερίες. Μέσα από την καταγραφή ιδιωτικών ιστοριών, η ταινία δίνει μια ξεκάθαρη εικόνα τού τι σημαίνει να είσαι ανεξάρτητη γυναίκα στη σημερινή Τουρκία και να αγωνίζεσαι γι' αυτό.

- Βραβείο Διεθνούς Αμνηστίας στο 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

*Η είσοδος για το κοινό είναι δωρεάν, με έκδοση μηδενικού εισιτηρίου από τα εκδοτήρια του Φεστιβάλ, μισή ώρα πριν την έναρξη κάθε προβολής.

Δείτε το τρέιλερ: 
Αίθουσα ΣΤΑΥΡΝΟΣ ΤΟΡΝΕΣ: Τρίτη, Τετάρτη 19:30


Αγία Έμυ / Holy Emy
(Ελλάδα-Γαλλία-ΗΠΑ, 2021)
Σκηνοθεσία: Αρασέλη Λαιμού / Araceli Lemos
Σενάριο: Αρασέλη Λαιμού, Giulia Caruso
Παίζουν οι: Μιχάλης Συριόπουλος, Abigael Loma, Hasmine Killip, Ειρήνη Ιγγλέση
Γλώσσες: Τάγκαλογκ, αγγλικά, ελληνικά
Έγχρωμη, 111΄

H Έμυ νιώθει ξένη μέσα στην κλειστή κοινότητα των Φιλιππινέζων Χαρισματικών Καθολικών του Πειραιά, που έχει καλωσορίσει με θέρμη την αδερφή της, την Τερέζα. Όταν η Τερέζα μένει έγκυος, η Έμυ έλκεται από μυστηριώδεις δυνάμεις που κατοικούν 
μέσα της.

- Ειδική μνεία καλύτερης πρώτης ταινίας στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο
- Βραβείο WIFT και εξ ημισείας Βραβείο Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου στο 62ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Δείτε το τρέιλερ: 
Αίθουσα ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ: Πέμπτη, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη 18:00 - Πέμπτη, Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη 21:00


Η πόλη και η πόλη
(Ελλάδα-Γερμανία-ΗΠΑ, 2022)
Σκηνοθεσία-σενάριο: Χρήστος Πασσαλής, Σύλλας Τζουμέρκας
Παίζουν οι: Βασίλης Κανάκης, Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου, Aγγελική Παπούλια, Αργύρης Ξάφης, Νίκη Παπανδρέου, Βασίλης Καραμπούλας, Θέμις Μπαζάκα, Μαρία Φιλίνη, Λαέρτης Μαλκότσης, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Fritz Fenne, Jakob Leo Stark, Φιντέλ Ταλαμπούκας, Άρης Αρμαγανίδης, Ζωή Σιγαλού, Δανάη Πριμάλη, Μιχάλης Κίμωνας, Βάσια Μπακάκου, Λεονάρδος Μπατής, Γιάννης Δαλαμάγκας, Ανδρόνικος Χρηστάρας, Αθανασία Καλλιμάνη, Νικόλας Χριστόπουλος, Ανδρέας Σταυρακάκης, Νίκος Χορταριάς, Γλυκερία Δήμου, Κώστας Πεντερίδης, Μιχάλης Κοντός, Γιώργος Αθανασιάδης, Άγγελος Κωνσταντίνου, κ.α. 
Έγχρωμη - Ασπρόμαυρη, 87΄

Έξι επεισόδια από τη ζωή και τα δεινά που υπέστη η εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης ενώνονται κινηματογραφικά με την πόλη του σήμερα, δημιουργώντας μια πολυπρόσωπη κινηματογραφική αφήγηση, στην οποία δυο πόλεις συνυπάρχουν στο ίδιο πλαίσιο: η πόλη της Θεσσαλονίκης του περασμένου αιώνα και η πόλη της Θεσσαλονίκης όπως είναι σήμερα.

Η ταινία αποτελεί συμπαραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, με τη Homemade Films και τη συνεργασία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, και μια από τις πιο σημαντικές παραγωγές του επετειακού προγράμματος της ΕΛΣ για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Υποστηρίχθηκε επιπλέον από το Claims Conference - the Conference of Jewish Material Claims Against Germany, το Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον, το Rosa Luxemburg Stiftung - Office in Greece, το ΕΚΟΜΕ, τo Kέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, το MOMus, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης. Την παραγωγή της ταινίας υπογράφει η Μαρία Δρανδάκη και την επιμέλεια ο Ορέστης Ανδρεαδάκης.

Δείτε το τρέιλερ: 
Αίθουσα ΟΛΥΜΠΙΟΝ: Πέμπτη, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη 18:30 - Πέμπτη, Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη 21:30.


16 Φορές Άνοιξη / Seize printemps / Spring Blossom
(Γαλλία, 2021)
Σκηνοθεσία-σενάριο: Σουζάν Λιντόν / Suzanne Lindon
Παίζουν οι: Suzanne Lindon, Arnaud Valois
Γλώσσα: Γαλλικά. Έγχρωμη, 73΄

Η 16χρονη Σουζάν η οποία δεν μοιάζει με τους συνομηλίκους της και τους βαριέται αφόρητα, γνωρίζει έναν 35άρη ηθοποιό έξω από ένα θέατρο και τον ερωτεύεται. Όμως ακόμα και ο έρωτας αδυνατεί να είναι η απάντηση στα πάντα. Επίσημη επιλογή από τα φεστιβάλ Καννών και Σαν Σεμπαστιάν για ένα ολόφρεσκο φιλμ που αποτυπώνει με ευαισθησία την εύθραυστη εφηβική ηλικία, το πρώτο καρδιοχτύπι και το αναπόφευκτο πέρασμα στην ενηλικίωση.

Δείτε το τρέιλερ: 
Αίθουσα ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ: Πέμπτη, Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη 21:30


Τελευταίο ταξίδι
(Ελλάδα, 2022)
Σκηνοθεσία: Άρης Χατζηστεφάνου
Σενάριο: Νίκος Καζαντζάκης
Αφήγηση: Γιάννης Αγγελάκας, Όλια Λαζαρίδου
Γλώσσα: Ελληνικά
Έγχρωμο, 57΄

Ο Γιάννης Αγγελάκας και η Όλια Λαζαρίδου διαβάζουν αποσπάσματα από ένα βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη, ενώ ο Άρης Χατζηστεφάνου αντιπαραβάλει την αφήγηση με εικόνες της σύγχρονης Ιαπωνίας, εμπλουτισμένες με manga, anime και video games. Αφιέρωμα σε δύο ταξίδια που καθόρισαν τη φιλοσοφική και πολιτική σκέψη του Καζαντζάκη και του κόστισαν τη ζωή του.

- Βραβείο της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφων στο 24ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Δείτε το τρέιλερ: 
Αίθουσα ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ: Πέμπτη, Δευτέρα 19:30


ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
Γενική είσοδος: 7,5€
Τρίτη & Πέμπτη 1+1: 7,5€
Φοιτητικό & κάρτα ανεργίας: 6€

Εισιτήρια διαθέσιμα ηλεκτρονικά στη διεύθυνση:
https://www.viva.gr/tickets/venues/filmfestival/
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Το θρυλικό «The Rocky Horror Picture Show» στο Ολύμπιον
Το θρυλικό «The Rocky Horror Picture Show» στο Ολύμπιον

Από την ενότητα προβολών Fundamentals Midnight

Οι ταινίες της εβδομάδας στις αίθουσες του Φεστιβάλ
Οι ταινίες της εβδομάδας στις αίθουσες του Φεστιβάλ

Πέμπτη 18 έως Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2024

7o Sleepless Movie Marathon
7o Sleepless Movie Marathon

Τρεις εμβληματικές χριστουγεννιάτικες ταινίες στο Θέατρο Αυλαία

Σινέ Αθήναιον: Πρόγραμμα προβολών
Σινέ Αθήναιον: Πρόγραμμα προβολών

Από την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου έως την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2023

Σινέ Αθήναιον: Πρόγραμμα προβολών
Σινέ Αθήναιον: Πρόγραμμα προβολών

Από την Πέμπτη 23 έως την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023


Events
Η ατζέντα της ημέρας

Ο,τι συμβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη θα το βρεις εδώ



© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge