ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
27-4-2022

Οι ταινίες της εβδομάδας στις αίθουσες του Φεστιβάλ

Πέμπτη 28 Απριλίου έως Τετάρτη 4 Μαΐου 2022

Οι ταινίες της εβδομάδας στις αίθουσες του Φεστιβάλ
"Διόνυσος, η επιστροφή"

Το ντοκιμαντέρ "Διόνυσος, η επιστροφή" του Σπύρου Τσιφτσή, που ανατρέχει στο σπουδαίο έργο και την ανεκτίμητη παρακαταθήκη που έχει αφήσει ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στον χώρο του ελληνικού θεάτρου, ρίχνοντας φως στις σημαντικότερες στιγμές της ζωής και της σταδιοδρομίας του, προβάλλεται αυτή την εβδομάδα στην αίθουσα Σταύρος Τορνές.

Επίσης, συνεχίζονται στις αίθουσες του Φεστιβάλ:

Το συγκινητικό ντοκιμαντέρ "Far.Go.Bots" του Άγγελου Τσαούση, που μας συστήνει την πρώτη σχολική Ρομά ομάδα ρομποτικής, τα μέλη της οποίας κατόρθωσαν να υπερβούν όλα τα κοινωνικά και πολιτισμικά στερεότυπα (αίθουσα Τζον Κασσαβέτης)

Το ντοκιμαντέρ "Πεθαίνοντας για ένα διαζύγιο" της Κλόι Φεργουέδερ, που σκιαγραφεί τον αγώνα των γυναικών στην Τουρκία κατά της έμφυλης βίας και καταπίεσης. Το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί την Πέμπτη 28/4, στο πλαίσιο της συνεργασίας του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας, με δωρεάν είσοδο για το κοινό (έκδοση μηδενικού εισιτηρίου από τα ταμεία του Φεστιβάλ - αίθουσα Σταύρος Τορνές)

Η ταινία "Αγία Έμυ", η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της Αρασέλης Λαιμού, ένα ξεχωριστό κινηματογραφικό ντεμπούτο με ευρηματική και τολμηρή θεματολογία, που μας ταξιδεύει στον αθέατο κόσμο της φιλιππινέζικης κοινότητας της Αθήνας (αίθουσα Τζον Κασσαβέτης).

Η ταινία "Η πόλη και η πόλη" των Χρήστου Πασσαλή και Σύλλα Τζουμέρκα. Έξι κεφάλαια από́ τη ζωή́ και τα δεινά́ που υπέστη η εβραϊκή́ κοινότητα της Θεσσαλονίκης ενώνονται κινηματογραφικά́ με την πόλη του σήμερα. Το παρελθόν και το παρόν μιας πόλης συναντιούνται και συγκλίνουν στις ρωγμές της (αίθουσα Σταύρος Τορνές).


- Οι αίθουσες Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας θα είναι κλειστές από την Πέμπτη 28/4 λόγω εργασιών ενεργειακής αναβάθμισης, ανανεώνοντας το ραντεβού με το κοινό για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο!

- Υπενθυμίζεται ότι οι αίθουσες του Φεστιβάλ λειτουργούν ως αμιγείς χώροι και η είσοδος στις κινηματογραφικές αίθουσες γίνεται κατόπιν επίδειξης πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης. Βρείτε τις αναλυτικές οδηγίες για το υγειονομικό πρωτόκολλο στις αίθουσες του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ΕΔΩ


ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ

Διόνυσος, η επιστροφή
(Eλλάδα, 2020)
Σκηνοθεσία-σενάριο: Σπύρος Τσιφτσής
Γλώσσα: Ελληνικά
Έγχρωμη, 97΄

Σχεδόν τριάντα πέντε χρόνια μετά το θρυλικό ανέβασμα των Βακχών, το όνομα του Θεόδωρου Τερζόπουλου συγκαταλέγεται στο πάνθεον της διεθνούς θεατρικής πρωτοπορίας. Η ταινία ακολουθεί τον Τερζόπουλο, το τέταρτο παιδί μιας αγροτικής οικογένειας προσφύγων απ’ τον Πόντο, στη συναρπαστική του διαδρομή: από τον Μακρύγιαλο της Πιερίας, τόπο καταγωγής του, στο ταξίδι του στο Berliner Ensemble, στη Ρωσία, στην Κίνα, στην Αμερική, στη βάση του στο θέατρο Άττις, στο Μεταξουργείο, φτάνοντας μέχρι τους Δελφούς, εκεί όπου ξεκίνησαν όλα.

Δείτε το τρέιλερ: 
Αίθουσα ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ: Παρασκευή-Τετάρτη 19:30


Far.Go.Bots
(Ελλάδα-ΗΠΑ, 2021)
Σκηνοθεσία-σενάριο: Άγγελος Τσαούσης
Γλώσσες: Ελληνικά, αγγλικά
Έγχρωμη, 116΄

Στις κοινότητες των Ρομά είναι εξαιρετικά σύνηθες για τα παιδιά να εγκαταλείπουν το σχολείο σε ηλικία 13 ετών για να παντρευτούν. Αυτή δεν είναι η περίπτωση όμως των παιδιών που αποτελούν την πρώτη Ρομά ομάδα ρομποτικής, τα μέλη της οποίας κατάφεραν όχι μόνο να τελειώσουν το σχολείο, αλλά να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ και να αλλάξουν μια για πάντα στη ζωή τους.

Δείτε το τρέιλερ: 
Αίθουσα ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ: Πέμπτη-Τετάρτη 18:30


Πεθαίνοντας για ένα διαζύγιο / Dying to Divorce *
(Ηνωμένο Βασίλειο-Νορβηγία-Γερμανία-Τουρκία, 2021)
Σκηνοθεσία: Κλόι Φεργουέδερ
Γλώσσες: Αγγλικά, τουρκικά
Έγχρωμη, 81’

Η Ιπέκ είναι μέλος μια ομάδας ακτιβιστών που παλεύει να προστατεύσει τις γυναίκες στην Τουρκία από την κακοποίηση και τον φόνο, κλείνοντας τους βίαιους άντρες στη φυλακή. Καθώς οι γυναικοκτονίες πολλαπλασιάζονται εκθετικά και η τουρκική κοινωνία αρχίζει να αποσυντίθεται, η Ιπέκ και οι πελάτισσές της διακινδυνεύουν τα πάντα για την ελευθερία. Γυρισμένο σε διάρκεια πέντε ετών, το ντοκιμαντέρ ξεναγεί τους θεατές στην καρδιά της κρίσης της έμφυλης βίας στη γειτονική χώρα, αλλά και στα πρόσφατα πολιτικά γεγονότα που περιόρισαν σημαντικά τις δημοκρατικές ελευθερίες. Μέσα από την καταγραφή ιδιωτικών ιστοριών, η ταινία δίνει μια ξεκάθαρη εικόνα τού τι σημαίνει να είσαι ανεξάρτητη γυναίκα στη σημερινή Τουρκία και να αγωνίζεσαι γι' αυτό.

-Βραβείο Διεθνούς Αμνηστίας στο 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

*Η είσοδος για το κοινό είναι δωρεάν, με έκδοση μηδενικού εισιτηρίου από τα ταμεία του Φεστιβάλ, μισή ώρα πριν την έναρξη της προβολής.

Δείτε το τρέιλερ: 
Αίθουσα ΣΤΑΥΡΝΟΣ ΤΟΡΝΕΣ: Πέμπτη 19:30


Αγία Έμυ / Holy Emy
(Ελλάδα-Γαλλία-ΗΠΑ, 2021)
Σκηνοθεσία: Αρασέλη Λαιμού / Araceli Lemos
Σενάριο: Αρασέλη Λαιμού, Giulia Caruso
Παίζουν οι: Μιχάλης Συριόπουλος, Abigael Loma, Hasmine Killip, Ειρήνη Ιγγλέση
Γλώσσες: Τάγκαλογκ, αγγλικά, ελληνικά
Έγχρωμη, 111΄

H Έμυ νιώθει ξένη μέσα στην κλειστή κοινότητα των Φιλιππινέζων Χαρισματικών Καθολικών του Πειραιά, που έχει καλωσορίσει με θέρμη την αδερφή της, την Τερέζα. Όταν η Τερέζα μένει έγκυος, η Έμυ έλκεται από μυστηριώδεις δυνάμεις που κατοικούν  μέσα της.

- Ειδική μνεία καλύτερης πρώτης ταινίας στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο
- Βραβείο WIFT και εξ ημισείας Βραβείο Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου στο 62ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Δείτε το τρέιλερ: 
Αίθουσα ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ: Πέμπτη-Τετάρτη 21:00


Η πόλη και η πόλη
(Ελλάδα-Γερμανία-ΗΠΑ, 2022)

Σκηνοθεσία-σενάριο: Χρήστος Πασσαλής, Σύλλας Τζουμέρκας
Παίζουν οι: Βασίλης Κανάκης, Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου, Aγγελική Παπούλια, Αργύρης Ξάφης, Νίκη Παπανδρέου, Βασίλης Καραμπούλας, Θέμις Μπαζάκα, Μαρία Φιλίνη, Λαέρτης Μαλκότσης, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Fritz Fenne, Jakob Leo Stark, Φιντέλ Ταλαμπούκας, Άρης Αρμαγανίδης, Ζωή Σιγαλού, Δανάη Πριμάλη, Μιχάλης Κίμωνας, Βάσια Μπακάκου, Λεονάρδος Μπατής, Γιάννης Δαλαμάγκας, Ανδρόνικος Χρηστάρας, Αθανασία Καλλιμάνη, Νικόλας Χριστόπουλος, Ανδρέας Σταυρακάκης, Νίκος Χορταριάς, Γλυκερία Δήμου, Κώστας Πεντερίδης, Μιχάλης Κοντός, Γιώργος Αθανασιάδης, Άγγελος Κωνσταντίνου, κ.α. Έγχρωμη - Ασπρόμαυρη, 87΄

Έξι επεισόδια από τη ζωή και τα δεινά που υπέστη η εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης ενώνονται κινηματογραφικά με την πόλη του σήμερα, δημιουργώντας μια πολυπρόσωπη κινηματογραφική αφήγηση, στην οποία δυο πόλεις συνυπάρχουν στο ίδιο πλαίσιο: η πόλη της Θεσσαλονίκης του περασμένου αιώνα και η πόλη της Θεσσαλονίκης όπως είναι σήμερα.

Η ταινία αποτελεί συμπαραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, με τη Homemade Films και τη συνεργασία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, και μια από τις πιο σημαντικές παραγωγές του επετειακού προγράμματος της ΕΛΣ για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Υποστηρίχθηκε επιπλέον από το Claims Conference - the Conference of Jewish Material Claims Against Germany, το Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον, το Rosa Luxemburg Stiftung - Office in Greece, το ΕΚΟΜΕ, τo Kέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, το MOMus, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης. Την παραγωγή της ταινίας υπογράφει η Μαρία Δρανδάκη και την επιμέλεια ο Ορέστης Ανδρεαδάκης.

Δείτε το τρέιλερ: 
Αίθουσα ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ: Πέμπτη-Τετάρτη 21:30



ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
Γενική είσοδος: 7,5€
Τρίτη & Πέμπτη 1+1: 7,5€
Φοιτητικό & κάρτα ανεργίας: 6€

Εισιτήρια διαθέσιμα ηλεκτρονικά στη διεύθυνση:
https://www.viva.gr/tickets/venues/filmfestival/
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Το θρυλικό «The Rocky Horror Picture Show» στο Ολύμπιον
Το θρυλικό «The Rocky Horror Picture Show» στο Ολύμπιον

Από την ενότητα προβολών Fundamentals Midnight

Οι ταινίες της εβδομάδας στις αίθουσες του Φεστιβάλ
Οι ταινίες της εβδομάδας στις αίθουσες του Φεστιβάλ

Πέμπτη 18 έως Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2024

7o Sleepless Movie Marathon
7o Sleepless Movie Marathon

Τρεις εμβληματικές χριστουγεννιάτικες ταινίες στο Θέατρο Αυλαία

Σινέ Αθήναιον: Πρόγραμμα προβολών
Σινέ Αθήναιον: Πρόγραμμα προβολών

Από την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου έως την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2023

Σινέ Αθήναιον: Πρόγραμμα προβολών
Σινέ Αθήναιον: Πρόγραμμα προβολών

Από την Πέμπτη 23 έως την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023


Events
Η ατζέντα της ημέρας

Ο,τι συμβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη θα το βρεις εδώ



© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge