ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
13-12-2022

Τετάρτες με αριστουργήματα του παγκόσμιου σινεμά

Fundamentals of cinema: Ας επιστρέψουμε στα βασικά!

Τετάρτες με αριστουργήματα του παγκόσμιου σινεμά

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης δίνει την ευκαιρία στο κοινό της Θεσσαλονίκης να απολαύσει επτά αριστουργήματα του παγκόσμιου σινεμά στη μεγάλη οθόνη, μέσα από την ενότητα προβολών Fundamentals of Cinema (αίθουσα Τζον Κασσαβέτης), έχοντας παράλληλα ως στόχο να συστήσει στο νεανικό κοινό ορισμένες από τις σπουδαιότερες δημιουργίες στην ιστορία του κινηματογράφου. Στο πλαίσιο της νέας δράσης του Φεστιβάλ, ομιλητές από τον χώρο της κριτικής, θεωρίας και ιστορίας του κινηματογράφου θα παρουσιάσουν-προλογίσουν τις επτά ταινίες, ενώ μετά το τέλος της κάθε προβολής θα πραγματοποιείται συζήτηση-ανάλυση της ταινίας με τη συμμετοχή του κοινού.

Τον κύκλο προβολών της ενότητας Fundamentals of Cinema άνοιξε το masterclass «Μικρά Αγγλία: ένα ξεχωριστό κινηματογραφικό είδος», που παρέδωσε ο Πάρης Μουρατίδης, μέλος ΕΔΙΠ του Τμήματος Κινηματογράφου του ΑΠΘ & μέλος ΕΜΕΚΤ - Εργαστήριο Μελέτης Ελληνικού Κινηματογράφου & Τηλεόρασης. Η προβολή της ταινίας Μικρά Αγγλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ρετροσπεκτίβας στον Παντελή Βούλγαρη που διοργάνωσε η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης. Οι ταινίες που θα προβληθούν στο πλαίσιο της ενότητας Fundamentals of Cinema μάς ταξιδεύουν σε μια ποικιλία από ρεύματα, είδη και ιστορικές περιόδους του σινεμά, προσφέροντας μια σφαιρική και πολυσυλλεκτική ματιά σε κομβικές στιγμές της παγκόσμιας κινηματογραφικής κληρονομιάς.

Μη χάσετε:

Τη Γλυκιά Ζωή, το ορόσημο του φελινικού σύμπαντος, που καθόρισε το ιταλικό (και όχι μόνο) σινεμά μιας ολόκληρης εποχής.
Την αξέχαστη ταινία Η περιφρόνηση του Ζαν-Λυκ Γκοντάρ, μια ωδή στην κινηματογραφική πράξη και στη διαδικασία της δημιουργίας.

Το Europa του Λαρς Φον Τρίερ, μια καθηλωτική αλληγορία για την ηθική κατάπτωση της μεταπολεμικής Ευρώπης.

Το αλησμόνητο Δεσμώτης του ιλίγγου, το ψυχαναλυτικό και εικαστικό κομψοτέχνημα του Άλφρεντ Χίτσκοκ, που φιγουράρει στην κορυφή σε αμέτρητες λίστες με τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών.

Το εκθαμβωτικό Καγκεμούσα: Ο ίσκιος του πολεμιστή του Ακίρα Κουροσάουα, που συνδυάζει το πολεμικό έπος με την ανθρώπινη τραγωδία.

Την ταινία που άλλαξε μια για πάντα την 7η τέχνη σε όλα τα επίπεδα, το αξέχαστο Πολίτης Κέιν του Όρσον Γουέλς.

Tην επιτομή του αμερικανικού σινεμά των 70s, Ο Ταξιτζής, όπου συναντιούνται η μαεστρία του Μάρτιν Σκορσέζε και το ερμηνευτικό μεγαλείο του Ρόμπερτ Ντε Νίρο.

Αίθουσα Τζον Κασσαβέτης (Αποθήκη 1, Λιμάνι, τηλ. 2310-378404)
Γενική είσοδος: 5 ευρώ
Πακέτο 7 προβολών: 24,5 ευρώ
(Διαθέσιμο μέχρι τις 14/12 μόνο από τα εκδοτήρια του Φεστιβάλ -
Τα εισιτήρια του πακέτου των 7 προβολών δεν επιστρέφονται, ούτε ανταλλάσσονται)
Εισιτήρια διαθέσιμα στις διευθύνσεις: filmfestival.gr / viva.gr

Πρόγραμμα προβολών και ομιλητές:

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022
20:00: Γλυκιά ζωή (La Dolce Vita) του Φεντερίκο Φελίνι
Ομιλητής: Θωμάς Λιναράς, κριτικός κινηματογράφου

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2023
20:30: Η περιφρόνηση (Le Mépris) του Ζαν-Λυκ Γκοντάρ
Ομιλητής: Γιώργος Λιαμάδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Σχολής Καλών Τεχνών ΑΠΘ

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023
20:30: Europa του Λαρς Φον Τρίερ
Ομιλήτρια: Ελευθερία Θανούλη, Καθηγήτρια Θεωρίας Κινηματογράφου ΑΠΘ, Διευθύντρια ΕΜΕΚΤ, Πρόεδρος ΔΣ Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023
20:30: Ο δεσμώτης του ιλίγγου (Vertigo) του Άλφρεντ Χίτσκοκ
Ομιλητές: Πάνος Αχτσιόγλου, κριτικός κινηματογράφου - προγραμματιστής ΦΚΘ & Γιώργος Παπαδημητρίου, κριτικός κινηματογράφου - μέλος ΠΕΚΚ

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2023
20:00: Καγκεμούσα: ο ίσκιος του πολεμιστή (Kagemusha) του Ακίρα Κουροσάουα
Ομιλητής: Παναγιώτης Κοτζαθανάσης, ειδικός ασιατικού κινηματογράφου / Μέλος ΕΑΚ

Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023
20:30: Πολίτης Κέιν (Citizen Kane) του Όρσον Γουέλς
Ομιλητές: Πάνος Αχτσιόγλου, κριτικός κινηματογράφου - προγραμματιστής ΦΚΘ & Γιώργος Παπαδημητρίου, κριτικός κινηματογράφου - μέλος ΠΕΚΚ

Τετάρτη 5 Απριλίου 2023
20:30: Ο ταξιτζής (Taxi Driver) του Μάρτιν Σκορσέζε
Ομιλητής: Γιώργος Δημητριάδης, Μέλος ΕΔΙΠ Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας & Φιλολογίας ΑΠΘ


ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ

Γλυκιά ζωή / La Dolce Vita
(Ιταλία-Γαλλία, 1960)
Σκηνοθεσία-Σενάριο: Φεντερίκο Φελίνι
Παίζουν: Marcello Mastroianni, Anita Ekberg, Anouk Aimée, Yvonne Furneaux, Alain Cuny, Annibale Ninchi, Magali Noël, Lex Barker, Jacques Sernas, Nadia Gray
Φωτογραφία: Otello Martelli
Μοντάζ: Leo Catozzo
Μουσική: Nino Rota
Γλώσσες: Ιταλικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά
Ασπρόμαυρο, 174΄
Αίθουσα ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ
ΤΕΤΑΡΤΗ 14.12 | 20:00
Η ταινία ακολουθεί επτά ημέρες της ζωής του Μαρτσέλο, ενός δημοσιογράφου στη Ρώμη της δεκαετίας του 1950. Παρ΄ όλη την επαγγελματική επιτυχία του, ο Μαρτσέλο αναζητά ένα βαθύτερο, πιο αυθεντικό νόημα στη ζωή του. Μια ταινία-θρύλος, ένα εκπληκτικό μωσαϊκό της παρακμιακής ζωής της ανώτερης τάξης της Ρώμης και συγχρόνως ένα φιλμ για το τέλος της αθωότητας και την αρχή της εποχής της μαζικής αυταπάτης.
Ομιλητής: Θωμάς Λιναράς, κριτικός κινηματογράφου


Η περιφρόνηση / Le Mépris
(Γαλλία-Ιταλία, 1963)
Σκηνοθεσία-σενάριο: Ζαν-Λυκ Γκοντάρ
Παίζουν: Brigitte Bardot, Jack Palance, Michel Piccoli, Fritz Lang
Φωτογραφία: Raoul Coutard
Μοντάζ: Agnès Guillemot
Μουσική: Georges Delerue
Γλώσσες: Γαλλικά, Αγγλικά, Γερμανικά, Ιταλικά
Έγχρωμο, 103΄
Αίθουσα ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ
ΤΕΤΑΡΤΗ 11.1 | 20:30
Διασκευάζοντας το ομότιτλο μυθιστόρημα του Αλμπέρτο Μοράβια, η ταινία περιστρέφεται γύρω από τον Πωλ, έναν θεατρικό συγγραφέα ο οποίος προσλαμβάνεται από έναν παραγωγό του Χόλιγουντ για να ξαναγράψει το σενάριο μιας φιλόδοξης κινηματογραφικής μεταφοράς της Οδύσσειας. Ο Αμερικανός παραγωγός δεν έχει μείνει ευχαριστημένος από την εκδοχή του σκηνοθέτη, που δεν είναι άλλος από τον Φριτς Λανγκ, που υποδύεται τον εαυτό του. H πανέμορφη γυναίκα του Πωλ έχει πρόβλημα μαζί του για την ευκολία που αυτός συμβιβάζεται, πουλώντας τις ιδέες του στο όνομα του χρήματος, τον περιφρονεί γι’ αυτό και φεύγει με τον παραγωγό, δίνοντας τέλος στη σχέση τους.
Ομιλητής: Γιώργος Λιαμάδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Σχολής Καλών Τεχνών ΑΠΘ


Europa
(Δανία-Σουηδία-Γαλλία-Γερμανία-Ελβετία, 1991)
Σκηνοθεσία: Lars von Trier
Σενάριο: Lars von Trier, Niels Vørsel
Παίζουν: Jean-Marc Barr, Barbara Sukowa, Udo Kier, Ernst-Hugo Järegård
Φωτογραφία: Henning Bendtsen, Edward Klosinski, Jean-Paul Meurisse
Μοντάζ: Hervé Schneid
Μουσική: Joachim Holbek
Γλώσσες: Αγγλικά, Γερμανικά
Ασπρόμαυρο, 114΄
Αίθουσα ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ
ΤΕΤΑΡΤΗ 25.1 | 20:30
Αμέσως μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ένας ιδεαλιστής Αμερικανός με γερμανικές ρίζες φτάνει στην υπό αμερικανική κατοχή Γερμανία θέλοντας να συμμετάσχει στην προσπάθεια ανοικοδόμησης της ηττημένης χώρας. Ξεκινά να δουλεύει ως οδηγός του νυχτερινού τρένου Ζεντρόπα και έτσι ταξιδεύει και γνωρίζει την κατεχόμενη Γερμανία. Ερωτεύεται την κόρη του ιδιοκτήτη της Ζεντρόπα και σύντομα βρίσκεται αντιμέτωπος με μία φιλοναζιστική τρομοκρατική ομάδα.
Ομιλήτρια: Ελευθερία Θανούλη, Καθηγήτρια Θεωρίας Κινηματογράφου ΑΠΘ, Διευθύντρια ΕΜΕΚΤ, Πρόεδρος ΔΣ Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης


Δεσμώτης του ιλίγγου / Vertigo
(ΗΠΑ, 1958)
Σκηνοθεσία: Άλφρεντ Χίτσκοκ
Σενάριο: Alec Coppel, Samuel Taylor
Παίζουν: James Stewart, Kim Novak, Barbara Bel Geddes, Tom Helmore, Henry Jones
Φωτογραφία: Robert Burks
Μοντάζ: George Tomasini
Μουσική: Bernard Herrmann
Γλώσσα: Αγγλικά
Έγχρωμο, 128΄
Αίθουσα ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ
ΤΕΤΑΡΤΗ 8.2 | 20:30
Ο Σκότι, ένας πρώην αστυνομικός που αντιμετωπίζει προβλήματα υψοφοβίας και κατάθλιψης, παρακολουθεί την Μαντλέν, τη γυναίκα ενός παλιού του φίλου, έπειτα από παράκληση του τελευταίου, με σκοπό να βρει απαντήσεις για την αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά της. Ο Σκότι την ερωτεύεται παράφορα και τελικά γίνεται μάρτυρας στην αυτοκτονία της. Έπειτα, κυριεύεται από τύψεις και νοσηλεύεται σε ψυχιατρική κλινική. Μερικούς μήνες μετά, όταν βγει από την κλινική συναντά την Τζούντι, μία γυναίκα που μοιάζει υπερβολικά με την Μαντλέν και βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα νέο μυστήριο.
Ομιλητές: Πάνος Αχτσιόγλου, κριτικός κινηματογράφου - προγραμματιστής ΦΚΘ & Γιώργος Παπαδημητρίου, κριτικός κινηματογράφου - μέλος ΠΕΚΚ


Καγκεμούσα: ο ίσκιος του πολεμιστή / Kagemusha
(Ιαπωνία-ΗΠΑ, 1980)

Σκηνοθεσία: Ακίρα Κουροσάουα
Σενάριο: Masato Ide, Akira Kurosawa
Παίζουν: Tatsuya Nakadai, Tsutomu Yamazaki, Ken'ichi Hagiwara, Jinpachi Nezu, Hideji Ôtaki, Daisuke Ryû, Masayuki Yui, Kaori Momoi
Φωτογραφία: Takao Saitô, Shôji Ueda
Μουσική: Shinichirô Ikebe
Γλώσσα: Ιαπωνικά
Έγχρωμο,180΄
Αίθουσα ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ
ΤΕΤΑΡΤΗ 22.2 | 20:00
Ιαπωνία, 16ος Αιώνας. Ο Σίνγκεν Τακέντα, ένας πανίσχυρος πολέμαρχος, έχει ταυτίσει το όνομά του με το ρητό «γρήγορος σαν τον άνεμο, σιωπηλός σαν το δάσος, μανιώδης σαν τη φωτιά». Καθώς βρίσκεται ένα βήμα πριν τον θάνατο, τραυματισμένος από τις μάχες, ο Σίνγκεν δίνει εντολή να βρεθεί ένας σωσίας του για να τον αντικαταστήσει. Με αυτόν τον τρόπο θα μείνει ο θάνατός του κρυφός και οι εχθροί δεν θα επιτεθούν στη φυλή του. Ο Καγκεμούσα, ο ίσκιος του πολεμιστή, είναι ένας μικροεγκληματίας που πρέπει να μεταμορφωθεί σε σπουδαίο ηγέτη και να διοικήσει 25.000 στρατιώτες Σαμουράι.

Ομιλητής: Παναγιώτης Κοτζαθανάσης, ειδικός ασιατικού κινηματογράφου / Μέλος ΕΑΚ


Πολίτης Κέιν / Citizen Kane
(ΗΠΑ, 1941)
Σκηνοθεσία: Όρσον Γουέλς
Σενάριο: Herman J. Mankiewicz, Orson Welles
Παίζουν: Orson Welles, Joseph Cotton, Dorothy Comingore, Everett Sloane, Ray Collins, George Coulouris, Agnes Moorehead, Paul Stewart, Ruth Warrick, Erskine Sanford, William Alland
Φωτογραφία: Gregg Toland
Μοντάζ: Robert Wise
Γλώσσα: Αγγλικά
Ασπρόμαυρο, 119΄
Αίθουσα ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ
ΤΕΤΑΡΤΗ 22.3 | 20:30
Ο Κέιν, μεγιστάνας του νεουορκέζικου Τύπου, ξεψυχά ολομόναχος στην έπαυλή του, ξεστομίζοντας τη λέξη Ρόουζμπαντ ακριβώς προτού ξεψυχήσει. Ένας δημοσιογράφος επιχειρεί να ανασυστήσει τη ζωή του αινιγματικού δισεκατομμυριούχου μέσα από τις μαρτυρίες εκείνων που τον γνώριζαν: φίλοι, συνεργάτες, σύζυγοι, υπηρέτες… Ωστόσο, το παζλ είναι καταδικασμένο να μείνει μέχρι τέλους ανολοκλήρωτο.
Ομιλητές: Πάνος Αχτσιόγλου, κριτικός κινηματογράφου - προγραμματιστής ΦΚΘ & Γιώργος Παπαδημητρίου, κριτικός κινηματογράφου - μέλος ΠΕΚΚ


Ο ταξιτζής / Taxi Driver
(ΗΠΑ, 1976)
Σκηνοθεσία: Μάρτιν Σκορσέζε
Σενάριο: Paul Schrader
Παίζουν: Robert De Niro, Jodie Foster, Albert Brooks, Harvey Keitel, Leonard Harris, Peter Boyle, Cybill Shepherd
Φωτογραφία: Michael Chapman
Μοντάζ: Tom Rolf, Melvin Shapiro 
Μουσική: Bernard Herrmann
Γλώσσα: Αγγλικά
Έγχρωμο, 114΄
Αίθουσα ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ
ΤΕΤΑΡΤΗ 5.4 | 20:30
Ο 26χρονος Τράβις Μπικλ, βετεράνος του πολέμου του Βιετνάμ, ξεκινάει να δουλεύει ως ταξιτζής στη Νέα Υόρκη κατά τις μεταμεσονύκτιες ώρες για να αντιμετωπίσει την χρόνια αϋπνία του. Έρχεται, έτσι, σε επαφή με την σκοτεινή και παρακμάζουσα πλευρά της πόλης από την οποία τρέφεται το βίαιο ένστικτό του με αποτέλεσμα να διολισθήσει σταδιακά στις ψευδαισθήσεις μεγαλείου και στην παράνοια.

Ομιλητής: Γιώργος Δημητριάδης, Μέλος ΕΔΙΠ Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας & Φιλολογίας ΑΠΘ

Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες πρόσβασης

Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Οι ταινίες της εβδομάδας στις αίθουσες του Φεστιβάλ
Οι ταινίες της εβδομάδας στις αίθουσες του Φεστιβάλ

Πέμπτη 18 έως Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2024

7o Sleepless Movie Marathon
7o Sleepless Movie Marathon

Τρεις εμβληματικές χριστουγεννιάτικες ταινίες στο Θέατρο Αυλαία

Σινέ Αθήναιον: Πρόγραμμα προβολών
Σινέ Αθήναιον: Πρόγραμμα προβολών

Από την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου έως την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2023

Σινέ Αθήναιον: Πρόγραμμα προβολών
Σινέ Αθήναιον: Πρόγραμμα προβολών

Από την Πέμπτη 23 έως την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023


Events
Η ατζέντα της ημέρας

Ο,τι συμβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη θα το βρεις εδώ



© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge