ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
21-3-2023

23ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Ελλάδος

Πέμπτη 23 – Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023

23ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Ελλάδος
Πρότζεκτ Βίκινγκ / Viking

H εξαιρετικά επιτυχημένη συνεργασία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης συνεχίζεται και από την Πέμπτη 23 έως την Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023 υποδεχόμαστε στις αίθουσές μας (Σταύρος Τορνές, Παύλος Ζάννας) μια επιλογή από 16 ταινίες από το 23ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Ελλάδος.

Η έναρξη των προβολών στη Θεσσαλονίκη γίνεται την Πέμπτη 23 Μαρτίου στις 10:00 στην αίθουσα Παύλος Ζάννας με την προβολή της ταινίας Σχετικά με τη Τζοάν του Laurent Larivière. Μετά την προβολή της ταινίας θα ακολουθήσει masterclass από τον Stéphane Goudet (κριτικός κινηματογράφου και καλλιτεχνικός διευθυντής του σινεμά Les Méliès).

Επιπλέον, το Σάββατο 25 Μαρτίου, η προβολή της ταινίας Αγόρια από την επαρχία του Gaël Lépingle θα πραγματοποιηθεί παρουσία του σκηνοθέτη, ο οποίος θα συζητήσει με το κοινό.

Ακολουθεί το πρόγραμμα των προβολών και οι ταινίες του αφιερώματος:

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023
Αίθουσα Παύλος Ζάννας
10:00 Σχετικά με την Τζοάν
12:00 Σχετικά με την… Τζοάν και το γαλλικό σινεμά. Συζήτηση με τον Stéphane Goudet

Αίθουσα Σταύρος Τορνές
19:00 Στο καλό να πάμε
21:00 Το έγκλημά μου

Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023
Αίθουσα Σταύρος Τορνές
19:00 Οι ανήσυχοι
21:30 Ένοχο υλικό

Σάββατο 25 Μαρτίου 2023
Αίθουσα Σταύρος Τορνές
18:00 Απαγορεύονται τα σκυλιά και οι Ιταλοί
19:30 Αγόρια από την επαρχία (Θα προλογίσει ο σκηνοθέτης Gaël Lépingle)
21:30 Νοέμβρης

Κυριακή 26 Μαρτίου 2023
Αίθουσα Σταύρος Τορνές
18:00 Ένα μικρό μάθημα αγάπης
20:00 Η μεγάλη μαγεία
22:00 Πρότζεκτ Βίκινγκ

Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023
Αίθουσα Σταύρος Τορνές
19:00 Τα παιδιά των άλλων
21:00 Όλοι αγαπούν τη Ζαν

Τρίτη 28 Μαρτίου 2023

Αίθουσα Σταύρος Τορνές
18:30 Simone: το ταξίδι του αιώνα
21:30 Final Cut!

Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023
Αίθουσα Σταύρος Τορνές
19:00 Ο τελευταίος αγώνας
21:00 Οι τρεις σωματοφύλακες: Ντ’ Αρτανιάν


ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ


Σχετικά με την Τζοάν / À propos de Joan
(Γαλλία – Γερμανία – Ιρλανδία, 2022)
Σκηνοθεσία: Laurent Larivière. Με τους: Isabelle Huppert, Lars Eidinger, Swann Arlaud, Freya Mavor, Florence Loiret Caille. Έγχρωμη, 101'.

Η Joan ήταν πάντα μια ανεξάρτητη, ερωτευμένη γυναίκα με ελεύθερο και περιπετειώδες πνεύμα. Όταν ο πρώτος της έρωτας επιστρέφει απροσδόκητα ύστερα από χρόνια απουσίας, αποφασίζει να μην του πει ότι είχαν αποκτήσει έναν γιο μαζί. Αυτό το ψέμα είναι μια ευκαιρία για εκείνη να επανεξετάσει τη ζωή της: τα νιάτα της στην Ιρλανδία, την επαγγελματική της επιτυχία, τους έρωτες της και τη σχέση της με τον γιο της. Μια ολοκληρωμένη ζωή ή έτσι φαίνεται...


Στο καλό να πάμε / Ailleurs si j'y suis
(Βέλγιο – Λουξεμβούρο – Ελβετία, 2022)
Σκηνοθεσία: François Pirot. Με τους: Suzanne Clément, Jérémie Renier, Jean-Luc Bideau. Έγχρωμη, 103'

Ενώ η οικογένειά του και η δουλειά του είναι ιδιαίτερα απαιτητικές, ο Mathieu, χωρίς προειδοποίηση, πηγαίνει στο δάσος και μένει εκεί. Αντιμέτωπη με αυτή τη ριζική αλλαγή και την έλλειψη εξουσίας που αυτή συνεπάγεται, η οικογένειά του, κλονισμένη, θα έρθει αντιμέτωπη με τον εαυτό της και τις επιλογές της.


Το έγκλημά μου / Mon Crime
(Γαλλία, 2023)
Σκηνοθεσία: François Ozon. Με τους: Nadia Tereszkiewicz, Rebecca Marder, Isabelle Huppert, Dany Boon, Fabrice Luchini. Έγχρωμη, 102'.

Στο Παρίσι της δεκαετίας του ’30, η Madeleine, μία όμορφη, νέα, άφραγκη κι ατάλαντη ηθοποιός, κατηγορείται για τη δολοφονία ενός διάσημου παραγωγού. Με την βοήθεια της καλύτερης της φίλης, τής νεαρής άνεργης δικηγόρου Pauline, αθωώνεται λόγω αυτοάμυνας. Μία νέα ζωή επιτυχίας και διασημότητας ξεκινάει, μέχρι τη στιγμή που η αλήθεια αποκαλύπτεται.


Οι ανήσυχοι / Les Intranquilles
(Βέλγιο – Γαλλία – Λουξεμβούργο, 2021)
Σκηνοθεσία: Joachim Lafosse. Με τους: Leïla Bekhti, Damien Bonnard, Gabriel Merz Chammah, Jules Waringo. Έγχρωμη, 117΄.

Η Leila και ο Damien αγαπιούνται βαθιά. Παρά τη διπολικότητά του, ο Damien προσπαθεί να συνεχίσει τη ζωή του μαζί της, γνωρίζοντας ότι ίσως να μην μπορέσει ποτέ να της προσφέρει ό,τι επιθυμεί.


Ένοχο υλικό / Kompromat
(Γαλλία, 2022)
Σκηνοθεσία: Jérôme Salle. Με τους: Gilles Lellouche, Joanna Kulig, Louis-Do de Lencquesaing. Έγχρωμη, 127'

Η ιστορία της θεαματικής απόδρασης ενός Γάλλου διπλωμάτη από τη Σιβηρία. Θύμα μιας συνωμοσίας που οργανώνεται από τη Ρωσική Υπηρεσία Ασφαλείας αυτός ο θεωρητικός θα πρέπει να μεταμορφωθεί σε άνθρωπο της δράσης για να ξεφύγει από τη μοίρα του.


Απαγορεύονται τα σκυλιά και οι Ιταλοί / Interdit aux chiens et aux Italiens
(Γαλλία – Ιταλία – Ελβετία - Πορτογαλία, 2022)
Σκηνοθεσία: Alain Ughetto. Με τις φωνές των: Ariane Ascaride, Luigi Butà. Έγχρωμη, 70'

Αρχές του 20ού αιώνα, στη βόρεια Ιταλία, στην Ughettera, τη γενέτειρα της οικογένειας Ughetto. Η ζωή σε αυτή την περιοχή έχει γίνει πολύ δύσκολη, οι Ughetto ονειρεύονται να κάνουν μια νέα αρχή στο εξωτερικό. Λέγεται ότι ο Luigi Ughetto διέσχισε τις Άλπεις και ξεκίνησε μια νέα ζωή στη Γαλλία, αλλάζοντας για πάντα τη μοίρα της αγαπημένης του οικογένειας. Ο εγγονός του αφηγείται την ιστορία τους.


Αγόρια από την επαρχία / Des garçons de province
(Γαλλία, 2022)
Σκηνοθεσία: Gaël Lépingle. Με τους: Léo Pochat, Yves Batek Mendy, Edouard Prévot, Serge Renko, Cathy Cerda, Tanya Lopert. Έγχρωμη, 83'

Ο Youcef, εργαζόμενος σε νυχτερινό κέντρο διασκέδασης, ερωτεύεται τον χορευτή ενός queer θιάσου που βρίσκεται σε καλοκαιρινή περιοδεία. Αλλού, ένας νεαρός άνδρας με ψηλά τακούνια περπατά στο χωριό που πρόκειται να εγκαταλείψει. Σ 'ένα απομονωμένο χωριό, ο Jonas έχει ραντεβού για ερωτική φωτογράφιση με έναν άγνωστο. Υπάρχει αυτός που μένει, αυτός που φεύγει και αυτός που περνάει. Είναι αγόρια από την επαρχία.


Νοέμβρης / Novembre
(Γαλλία, 2022)
Σκηνοθεσία: Cédric Jimenez. Με τους: Jean Dujardin, Anaïs Demoustier, Sandrine Kiberlain, Jérémie Renier, Lyna Khoudri. Έγχρωμη, 100'

Μια κατάδυση στον πυρήνα της γαλλικής αντιτρομοκρατικής ομάδας στη διάρκεια των πέντε ημερών έρευνας που ακολούθησαν τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου 2015 στο Παρίσι.


Ένα μικρό μάθημα αγάπης / Petite leçon d'amour
(Γαλλία – Ελβετία, 2021)
Σκηνοθεσία: Ève Deboise. Με τους: Laetitia Dosch, Pierre Deladonchamps, Lorette Nyssen. Έγχρωμη, 86'.

Ένα παριζιάνικο καφέ, ξεχασμένα διαγωνίσματα, το ερωτικό γράμμα μιας μαθήτριας προς τον καθηγητή μαθηματικών της: αυτά αρκούν για να ξεκινήσει η Julie, μια περιπατητής σκύλων στον ελεύθερο χρόνο της, μια τρελή έρευνα. Δεν έχει πολύ χρόνο για να αποφύγει τα χειρότερα, η έφηβη φαίνεται έτοιμη για όλα. Από πού να ξεκινήσει; Να βρει τον καθηγητή και να τον παρασύρει σε έναν ξέφρενο αγώνα δρόμου μέχρι το ξημέρωμα...


Η μεγάλη μαγεία / La Grande Magie
(2022)
Σκηνοθεσία: Noémie Lvovsky. Με τους: Denis Podalydès, Noémie Lvovsky, Sergi López, Damien Bonnard, Judith Chemla, Rebecca Marder. Έγχρωμη, 110'

Γαλλία, δεκαετία του 1920. Σ' ένα ξενοδοχείο δίπλα στη θάλασσα, ένα θέαμα με μάγους διασκεδάζει τους πελάτες. Η Marta, μια δυστυχισμένη κοπέλα, εκμεταλλεύεται την ευκαιρία για να εξαφανιστεί οριστικά. Για να ηρεμήσει τον ζηλιάρη σύζυγό της, ο μάγος τού δίνει ένα κουτί, λέγοντας του ότι η κοπέλα βρίσκεται μέσα σ' αυτό. Αλλά, δεν πρέπει να το ανοίξει αν δεν της έχει απόλυτη εμπιστοσύνη, αλλιώς θα εξαφανιστεί για πάντα. Ο Charles αρχίζει και αμφιβάλλει...


Πρότζεκτ Βίκινγκ / Viking
(Καναδάς, 2022)
Σκηνοθεσία: Stéphane Lafleur. Με τους: Steve Laplante, Larissa Corriveau, Fabiola N. Aladin. Έγχρωμη, 102'

Η εταιρία Viking Society προσλαμβάνει πέντε εθελοντές για να συνεργαστούν στην πρώτη επανδρωμένη αποστολή στον Άρη. Πίσω από κλειστές πόρτες στη Γη, αυτή η ομάδα Β θα ζήσει παράλληλα την περιπέτεια και θα προσπαθήσει να λύσει τα διαπροσωπικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πέντε πραγματικοί αστροναύτες που βρίσκονται απομονωμένοι στον κόκκινο πλανήτη.


Τα παιδιά των άλλων / Les Enfants des autres
(Γαλλία, 2022)
Σκηνοθεσία: Rebecca Zlotowski. Με τους: Virginie Efira, Roschdy Zem, Chiara Mastroianni. Έγχρωμη, 104'.

Η Rachel είναι 40 ετών και δεν έχει παιδιά. Αγαπάει τη ζωή της: τους μαθητές της στο λύκειο, τους φίλους της, τους πρώην της, τα μαθήματα κιθάρας. Όταν ερωτεύεται τoν Ali, δένεται με τη Leila, την τετράχρονη κόρη του. Την κανακεύει, τη φροντίζει και την αγαπάει σαν να είναι δική της. Αλλά το να αγαπάει τα παιδιά των άλλων είναι ένα ρίσκο που καλείται να πάρει.


Όλοι αγαπούν τη Ζαν / Tout le monde aime Jeanne
(Γαλλία – Πορτογαλία, 2022)
Σκηνοθεσία: Céline Devaux. Με τους: Blanche Gardin, Laurent Lafitte, Maxence Tual. Έγχρωμη, 95'

Όλοι αγαπούσαν πάντα τη Jeanne. Τώρα εκείνη μισεί τον εαυτό της. Υπερχρεωμένη, αναγκάζεται να πάει στη Λισαβόνα και να πουλήσει το διαμέρισμα της μητέρας της, που εξαφανίστηκε πριν έναν χρόνο. Στο αεροδρόμιο συναντά τον Jean, έναν ιδιόρρυθμο και κάπως παρεμβατικό πρώην φίλο της από το λύκειο.


Simone: το ταξίδι του αιώνα / Simone : le voyage du siècle
(Γαλλία, 2021)
Σκηνοθεσία: Olivier Dahan. Με τους: Elsa Zylberstein, Rebecca Marder, Élodie Bouchez, Judith Chemla, Olivier Gourmet. Έγχρωμη, 140'

Το πεπρωμένο της Simone Veil, τα παιδικά της χρόνια, οι πολιτικές της μάχες, οι τραγωδίες της. Το επικό και οικείο πορτρέτο μιας γυναίκας με εξαιρετική σταδιοδρομία που συγκλόνισε την εποχή της, υπερασπιζόμενη ένα ανθρωπιστικό μήνυμα που παραμένει πιο επίκαιρο από ποτέ.


Final Cut! / Coupez!
(Γαλλία – ΗΠΑ – Ηνωμένο Βασίλειο – Ιαπωνία, 2022)
Σκηνοθεσία: Michel Hazanavicius. Με τους: Romain Duris, Bérénice Bejo, Grégory Gadebois, Finnegan Oldfield. Έγχρωμη, 110'

Ένα γύρισμα ταινίας ζόμπι σε ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο. Ανάμεσα σε κουρασμένους τεχνικούς και αδιάφορους ηθοποιούς, μόνο ο σκηνοθέτης φαίνεται να διαθέτει την απαραίτητη ενέργεια για να δώσει ζωή σε μια ακόμη ταινία τρόμου χαμηλού προϋπολογισμού. Η εισβολή πραγματικών ζωντανών νεκρών θα διαταράξει τα γυρίσματα...


Ο τελευταίος αγώνας / Poslední závod
(Τσεχία, 2022)
Σκηνοθεσία: Tomás Hodan. Με τους: Krystof Hádek, Oldrich Kaiser, Marek Adamczyk, Vladimír Pokorný. Έγχρωμη, 102'

Η αληθινή ιστορία ενός αγώνα σκι το 1913, στις κορυφές της οροσειράς Κοκόνοσε, που θα μετατραπεί σε αγώνα ζωής. Δύο Τσέχοι πρωτοπόροι του σκι, οι Bohumil Hanc και Vaclav Vrbata, και ένας Γερμανός αθλητής, ο Emerich Rath, θα γράψουν μια ιστορία ηρωισμού, θάρρους, θέλησης και φιλίας μέσα στο απάνθρωπο κρύο και την αδιαπέραστη χιονοθύελλα.


Οι τρεις σωματοφύλακες: Ντ' Αρτανιάν / Les Trois Mousquetaires : D'Artagnan
(Γαλλία – Γερμανία – Ισπανία, 2023)
Σκηνοθεσία: Martin Bourboulon. Με τους: François Civil, Vincent Cassel, Romain Duris, Pio Marmaï, Eva Green, Louis Garrel, Vicky Krieps. Έγχρωμη, 110'

Από το Λούβρο στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ, και από τα κακόφημα μέρη του Παρισιού στην πολιορκία της Λα Ροσέλ… Σ' ένα βασίλειο διχασμένο από θρησκευτικούς πολέμους και υπό την απειλή της βρετανικής εισβολής, μια μικρή ομάδα ανθρώπων διασταυρώνει τα ξίφη της και συνδέει τη μοίρα της με αυτή της Γαλλίας.



ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
Γενική είσοδος: 6€
Κάρτα 5 εισιτηρίων: 20€
Εισιτήρια διαθέσιμα ηλεκτρονικά στη διεύθυνση: https://www.viva.gr/tickets/venues/filmfestival/
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Οι ταινίες της εβδομάδας στις αίθουσες του Φεστιβάλ
Οι ταινίες της εβδομάδας στις αίθουσες του Φεστιβάλ

Πέμπτη 18 έως Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2024

7o Sleepless Movie Marathon
7o Sleepless Movie Marathon

Τρεις εμβληματικές χριστουγεννιάτικες ταινίες στο Θέατρο Αυλαία

Σινέ Αθήναιον: Πρόγραμμα προβολών
Σινέ Αθήναιον: Πρόγραμμα προβολών

Από την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου έως την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2023

Σινέ Αθήναιον: Πρόγραμμα προβολών
Σινέ Αθήναιον: Πρόγραμμα προβολών

Από την Πέμπτη 23 έως την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023


Events
Η ατζέντα της ημέρας

Ο,τι συμβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη θα το βρεις εδώ



© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge