ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
8/6/2013

1η Γιορτή Πολυγλωσσίας στη Θεσσαλονίκη

Ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις

1η Γιορτή Πολυγλωσσίας στη Θεσσαλονίκη

Με την επίσημη τελετή στο εξωτερικό Αμφιθέατρο του Δημαρχείου ξεκίνησε χθες, Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013, η 1η Γιορτή Πολυγλωσσίας, με τον τίτλο «Θεσσαλονίκη “πολύγλωττη πόλις”», ως ένα ακόμη σταυροδρόμι συνάντησης των λαών, που διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τη Δημοτική Εταιρεία Πληροφόρησης Θεάματος και Επικοινωνίας (Δ.Ε.Π.Θ.Ε), τη συμμετοχή φορέων της πόλης και με την υποστήριξη της Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στην διάρκεια της εναρκτήριας τελετής πραγματοποιήθηκαν χαιρετισμοί από πλευράς διοργανωτών και υποστηρικτών των εκδηλώσεων καθώς και ενδεικτικές παρουσιάσεις-με τη μορφή καλλιτεχνικών δρωμένων- των φορέων που συμμετέχουν σε αυτές.

Παράλληλα ξεκίνησαν και οι εκδηλώσεις που φιλοξενούνται σε όλους τους χώρους του Δημαρχείου (Φουαγιέ, Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων, Εξωτερικό Θεατράκι, Αίθουσα Νερού, Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου, Εξωτερικός Κεντρικός Χώρος) και θα διαρκέσουν έως και το απόγευμα της Κυριακής 9 Ιουνίου 2013.

«Η πόλη, για τρεις ημέρες, γιορτάζει το παρόν της αλλά και το παρελθόν και το μέλλον της, τους πολιτισμούς, τις γλώσσες και τα χρώματά τους», ανέφερε στον χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης υπογραμμίζοντας ότι: «Η Θεσσαλονίκη ήταν πάντα πόλη με μνήμες αλλά και οράματα, μυθολογία αλλά και προοπτική, ένα σταυροδρόμι πολιτισμών όπου διαχρονικά συνυπήρχαν πολλές εθνικές και θρησκευτικές κοινότητες».

«Στην μακρά και αδιάλειπτη ιστορική διαδρομή της, από την αρχαιότητα έως τα νεώτερα χρόνια, την οποία μαρτυρούν πολλά μνημεία και ίχνη των πολιτισμών στον αστικό ιστό, υπήρξε συνύπαρξη και συνεργασία με τις κοινότητες που σήμερα ζουν στην Θεσσαλονίκη καθώς και των ιστορικών διαδρομών και δεικτών μνήμης του βυζαντινού, οθωμανικού και εβραϊκού πολιτισμού, που φωτίζουν τη διάσταση της αρμονικής συμβίωσης της ανοχής και της διαφορετικότητας» συμπλήρωσε, καταλήγοντας, ο Δήμαρχος.

Στα εγκαίνια του νέου θεσμού της Γιορτής της Πολυγλωσσίας αναφέρθηκε ο Αντιδήμαρχος Σχολικής Μέριμνας και Δια Βίου Μάθησης, Πρόεδρος της Ομάδας Έργου των εκδηλώσεων της Πολυγλωσσίας, Αντώνης Καρούμπης, σημειώνοντας: «ο θεσμός αυτός είναι μια γιορτή επαφής και γνωριμίας των Θεσσαλονικέων με τις γλώσσες τους πολιτισμούς που καθημερινά χαρίζουν στην πόλης μας οι άνθρωποι.

Οι πολύτιμες πρωτοβουλίες πολιτών και εκπροσώπων φορέων, πολιτιστικών Ινστιτούτων, εκπαιδευτικών και εθελοντικών οργανώσεων που συνθέτουν αυτό το πολυγλωσσικό πανόραμα πολιτισμού, αποτελούν τη βάση για την επιτυχία των εκδηλώσεων καθώς έχουν σκοπό να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε βαθύτερα ότι, ο κόσμος που υπάρχει πέρα από τα σύνορα μας συνθέτει και αντανακλάται στον μικρόκοσμό μας και ότι εντέλει δεν υπάρχει ξένος άνθρωπος. Είναι γνωστό άλλωστε, από την ιστορία της Θεσσαλονίκης ότι ο λαός αυτής της πόλης ευχόταν πάντα υπέρ των ξένων του».

Χαιρετισμό απηύθυνε και η Ευρωβουλευτής Χρυσούλα Σαατσόγλου-Παλιαδέλη καθώς η πρωτοβουλία της 1ης Γιορτής Πολυγλωσσίας του Δήμου Θεσσαλονίκης υποστηρίζεται από την Ομάδα Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αναφέροντας: «η πολυγλωσσία από τη μια αλλά και η αποδοχή της γλωσσικής πολυμορφίας από την άλλη είναι μέγιστη προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως μέσο για την κοινωνική συνοχή, την αλληλεγγύη και τον διαπολιτισμικό διάλογο».

Επιπλέον πρόσθεσε: «η εκδήλωση αποτελεί σημαντικό βήμα για την ειρηνική συνύπαρξη διαφορετικών πολιτιστικών ομάδων στη Θεσσαλονίκη και στέλνει ελπιδοφόρο μήνυμα ενάντια σε απειλητικές τάσεις που πολεμούν τη διαφορετικότητα, χρησιμοποιώντας την ως αφορμή για εκφοβισμό και αποξένωση».

Η εναρκτήρια τελετή πλαισιώθηκε με παρουσιάσεις μουσικών και θεατρικών δρωμένων καθώς και αφηγήσεις παραμυθιών (Αλβανικό, Βουλγάρικο, Τσιγγάνικο), από συμμετέχοντες φορείς στην δράση (Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης, Σέρβικο σχολείο, Νηπιαγωγείο Οικισμού Αγίας Σοφίας-Μ.Κ.Ο ʼρσις-Σύλλογος Ελληνίδων Γυναικών Ρόμ, 55ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, Αρμένικος πολιτιστικός σύλλογος «Χαμασκάιν», Ανεξάρτητη ομάδα Σέρβων κατοίκων Θεσσαλονίκης, 8ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμαριάς).

Στις δράσεις που εξελίσσονται από σήμερα Παρασκευή 7 Ιουνίου έως και την Κυριακή 9 Ιουνίου, σε 16 περίπτερα αφιερωμένα σε γλώσσες και διαλέκτους (Φιλανδία, Ρωσία, Γερμανία, Αρμενία, Κύπρο, Γαλλία, Αλβανία, Βουλγαρία, Ιταλία, Αίγυπτο, Σερβία, Σλοβακία) καθώς και σε φορείς όπως το περιοδικό «Πολύδρομο» του Α.Π.Θ, το Σχολείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας και το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, θα παρουσιαστούν δρώμενα, έθιμα που διατηρούνται μέσα στην ιστορία των ανθρώπων, μουσική, λιχουδιές, βιβλία, γραφή, ανάγνωση, γλωσσικά παιχνίδια.

Τις εκδηλώσεις οργανώνει και συντονίζει Ομάδα Έργου με πρόεδρο τον Αντιδήμαρχο Σχολικής Μέριμνας και Δια Βίου Μάθησης, Αντώνη Καρούμπη, την Πρόεδρο της Δ.Ε.Π.Θ.Ε, Σοφία Ασλανίδου και την ειδική επιστήμονα του Α.Π.Θ σε θέματα πολυγλωσσίας και επαφής πολιτισμών, Αργυρώ Μουμτζίδου.

Αναλυτικά το πρόγραμμα και η αφίσα της Γιορτής Πολυγλωσσίας στο σχετικό link

Σχετικό Link

Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Το επαγγελματικό πρόγραμμα της 20ής ΔΕΘ συνεχίζει τη δυναμική του πορεία
Το επαγγελματικό πρόγραμμα της 20ής ΔΕΘ συνεχίζει τη δυναμική του πορεία

Διεθνείς αγορές βιβλίου, audiobooks, τεχνητή νοημοσύνη και λογοτεχνικοί πράκτορες από 30 χώρες

«Στα ίχνη των Εβραίων της Ελλάδας» του Αναστάσιου Καράμπαμπα
«Στα ίχνη των Εβραίων της Ελλάδας» του Αναστάσιου Καράμπαμπα

Παρουσίαση βιβλίου στην αίθουσα Allatini-Dassault του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης

Ο Αλέξανδρος Τιτκόβ για πρώτη φορά στο Ian s Lounge Bar SOLO!
Ο Αλέξανδρος Τιτκόβ για πρώτη φορά στο Ian s Lounge Bar SOLO!

Ενα stand up με μηδενική λογοκρισία και χωρίς όρια!

Jeremy και Σεβαστέρης: ΔΥΝ-ΑΣΤΕΙΑ
Jeremy και Σεβαστέρης: ΔΥΝ-ΑΣΤΕΙΑ

Στο Κινηματοθέατρο Βακούρα

Θωμάς Ζάμπρας: «Απόφοιτος Λυκείου»
Θωμάς Ζάμπρας: «Απόφοιτος Λυκείου»

Στο Θέατρο Αριστοτέλειον

Opening Καλλιτεχνικού Στούντιο και Έκθεση Έργων
Opening Καλλιτεχνικού Στούντιο και Έκθεση Έργων

Από τον Δημήτρη Κυριάκο και την Effie Panagoula

«Ορφέας και Ευρυδίκη» στον Πολυχώρο ΕΝΩ
«Ορφέας και Ευρυδίκη» στον Πολυχώρο ΕΝΩ

Παράσταση αφήγησης για ενήλικες (και εφήβους άνω των 15 ετών)

TALE OF X CITIES για τέταρτη χρονιά
TALE OF X CITIES για τέταρτη χρονιά

Το πρόγραμμα του πρώτου εξαμήνου του 2024


Events
Η ατζέντα της ημέρας

Ο,τι συμβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη θα το βρεις εδώ



© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge