Top
follow
facebooktwiter
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
ΑΤΖΕΝΤΑ
/Νέα/
14-3-2019

«Ήθελα κάπου να τα πω - Ο Ρίτσος του Σεληνόφωτος»

Μουσικο-θεατρική δράση αφιερωμένη στον σπουδαίο Έλληνα ποιητή

«Ήθελα κάπου να τα πω - Ο Ρίτσος του Σεληνόφωτος»
fontsize
Εχει λήξει στις: Τρίτη 19 Μαρτίου 2019

«Ήθελε κάπου να τα πει…

Σε έναν νέο… σε ένα κοινό… στον ίδιο της τον εαυτό.

Ήθελε να θυμηθεί…

πώς “η σιωπή παίρνει φωνή”

και σκαρώνει ένα “Δελτίον Ταυτότητας”

φωτισμένο με Σεληνόφως»

 
Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, διοργανώνει μία μουσικοθεατρική δράση, αφιερωμένη στον σπουδαίο Έλληνα ποιητή Γιάννη Ρίτσο.

Η εκδήλωση, με τίτλο «Ήθελα κάπου να τα πω - Ο Ρίτσος του Σεληνόφωτος», θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 19 Μαρτίου και ώρα 20.00, στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ, στο πλαίσιο του επιτυχημένου θεσμού «Βραδιές Τέχνης στο ΑΠΘ».

Μέσα από ποιήματα και πεζά κείμενα του Γιάννη Ρίτσου και άλλων σπουδαίων λογοτεχνών με αναφορές στον ποιητή, η «Γυναίκα με τα μαύρα» –η ηρωίδα του ποιήματος «Σονάτα του Σεληνόφωτος»– εξιστορεί τη ζωή του ποιητή, φωτίζοντας χαρακτηριστικές στιγμές από πρόσωπα, καταστάσεις και περιστατικά που τον σημάδεψαν: τη μάνα, το σχολείο, την αρρώστια, την ποίηση, την αντίσταση.

Το μουσικό μέρος της δράσης, το οποίο πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ, περιλαμβάνει μελοποιημένα τραγούδια του Γιάννη Ρίτσου, διασκευασμένα για φωνή και πιάνο.

Στη δράση περιλαμβάνονται αποσπάσματα από τα έργα του Γιάννη Ρίτσου «Σονάτα του Σεληνόφωτος», «Πρώιμα ποιήματα και πεζά», από τις ποιητικές συλλογές του «Τα ερωτικά», «Μονοβασιά», «Χάρτινα», «Πέτρες», «Τέταρτη διάσταση», αποσπάσματα από τα βιβλία «Τα παιδικά χρόνια του αδελφού μου Γιάννη Ρίτσου» της Λούλας Ρίτσου-Γλέζου και «Γιάννης Ρίτσος Αυτοβιογραφία» των Γιώργου και Ηρώς Σγουράκη, καθώς και ποιήματα του Κώστα Καρυωτάκη, της Μαρίας Πολυδούρη, του Κωστή Παλαμά και του Λουί Αραγκόν.

Κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 14 Μαρτίου 2019, στην Αίθουσα της Συγκλήτου του ΑΠΘ, για την παρουσίαση της παραγωγής, ο Αντιπρύτανης Οικονομικών του ΑΠΘ, Καθηγητής Νικόλαος Βαρσακέλης, ανέφερε: «Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης που εορτάζεται τον Μάρτιο, θέλαμε  να τιμήσουμε τον εθνικό μας ποιητή Γιάννη Ρίτσο, ο οποίος αποτέλεσε και μέλος της Πανεπιστημιακής μας κοινότητας, καθώς το 1975 αναγορεύτηκε Επίτιμος Διδάκτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Στόχος μας ήταν από την αρχή να φωτιστεί ο λυρικός Ρίτσος, που είναι λιγότερο γνωστός στο ευρύ κοινό».

Ο Πρόεδρος του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, Αν. Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ,  Άρης Στυλιανού, υπογράμμισε την ιδιαίτερα γόνιμη συνεργασία των δύο φορέων (ΑΠΘ και ΚΘΒΕ), στο πλαίσιο της οποίας έχουν παρουσιαστεί πολλές ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις, που μπορούν να τις παρακολουθήσουν με ελεύθερη είσοδο όχι μόνο τα μέλη της Πανεπιστημιακής κοινότητας, αλλά και το κοινό της Θεσσαλονίκης.

«Χαρίζουμε ανάσες πολιτισμού στην πόλη», είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού και Επικοινωνίας του ΑΠΘ, Καθηγητής Σπύρος Βούγιας, αναφερόμενος στη συστηματική προσπάθεια της Επιτροπής για την παρουσίαση πολιτιστικών εκδηλώσεων υψηλών προδιαγραφών και ποιότητας.

Ο μουσικός και μέλος ΕΔΙΠ (Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό) του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ, Θανάσης Μπιλιλής, εξέφρασε την ευχαρίστησή του για τη συμμετοχή του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ «στη δρώσα πανεπιστημιακή κοινότητα», ενώ η σκηνοθέτις και ηθοποιός της δράσης Μάρα Τσικάρα αναφέρθηκε στις διαφορετικές οπτικές γωνίες, μέσα από τις οποίες προσέγγισε την ιστορία του σπουδαίου Έλληνα ποιητή.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Επιλογή κειμένων - σκηνοθετική επιμέλεια: Μάρα Τσικάρα

Συμμετέχουν οι ηθοποιοί:

Νίκος Κουσούλης, Δημήτρης Ναζίρης, Φωτεινή Τιμοθέου, Μάρα Τσικάρα

Τραγουδά ο Μανώλης Χατζημανώλης

Στο πιάνο ο Θανάσης Μπιλιλής

Διάρκεια: 50 λεπτά

Για την παρακολούθηση της δράσης, απαιτείται η επίδειξη πρόσκλησης δωρεάν εισόδου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθεύονται τις προσκλήσεις δωρεάν εισόδου από το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων του ΑΠΘ, από την Παρασκευή 15 Μαρτίου έως και την Τρίτη 19 Μαρτίου 2019 και ώρες 9:00-14:00. Πληροφορίες: Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων του ΑΠΘ, τηλ. 2310 991313, 2310 991334. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, κατ’ αρχάς για τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας του ΑΠΘ.
Events και Alerts από αυτή την καταχώρηση
Επίσημος εορτασμός της 26ης Οκτωβρίου στο ΑΠΘ παρουσία του Προέδρου της ΔημοκρατίαςΕπίσημος εορτασμός της 26ης Οκτωβρίου στο ΑΠΘ παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας

Στην Αίθουσα Τελετών του ιδρύματος


Αίθουσα Τελετών ΑΠΘ

Περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες πρόσβασης
Στην ίδια κατηγορία..
«Βυζαντινός Κόσμος» από τη Βυζαντινή Θεσσαλονίκη«Βυζαντινός Κόσμος» από τη Βυζαντινή Θεσσαλονίκη

Πλήθος εκδηλώσεων με τη συμμετοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη


18η Έκθεση Κόμικς και Επιτραπέζιων Παιχνιδιών Comic’n Play - «Ένας καινούργιος κόσμος»18η Έκθεση Κόμικς και Επιτραπέζιων Παιχνιδιών Comic’n Play - «Ένας καινούργιος κόσμος»

Από τις 22 έως τις 24 Νοεμβρίου στην Αποθήκη Γ στο Λιμάνι


Freiraum: πλήθος δράσεων για την κατάσταση της ελευθερίας στις Ευρωπαϊκές πόλειςFreiraum: πλήθος δράσεων για την κατάσταση της ελευθερίας στις Ευρωπαϊκές πόλεις

Ένα πρόγραμμα των Goethe-Institut της Ευρώπης


"Οι Κάτω από τ' αστέρια" για δεύτερο χρόνο στο Θέατρο Άλφα στην Αθήνα

Από τις 2 Νοεμβρίου


Ενθουσίασε το κοινό «Η μεγάλη πλατεία» στο κατάμεστο Θέατρο της Μονής ΛαζαριστώνΕνθουσίασε το κοινό «Η μεγάλη πλατεία» στο κατάμεστο Θέατρο της Μονής Λαζαριστών

Η πρώτη μεγάλη παραγωγή της νέας θεατρικής περιόδου του ΚΘΒΕ


Γιάννης Οικονόμου: «Ένας πολύχρωμος βυθός»Γιάννης Οικονόμου: «Ένας πολύχρωμος βυθός»

Μελωδικός και ρομαντικός..


Kalakuta Republik στο Θέατρο Ε.Μ.Σ.Kalakuta Republik στο Θέατρο Ε.Μ.Σ.

Την Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019


Δημήτρια, η βυζαντινή προέλευση της γιορτής της ΘεσσαλονίκηςΔημήτρια, η βυζαντινή προέλευση της γιορτής της Θεσσαλονίκης

Εκδήλωση από τον Κήπο


Άνοιξε  η έκθεση για τα ορυκτά στο Mουσείο Φυσικής ΙστορίαςΆνοιξε η έκθεση για τα ορυκτά στο Mουσείο Φυσικής Ιστορίας

Στο κτίριο της πρώην Ναυτικής Διοίκησης στο Λιμάνι


Απεβίωσε ο τραγουδιστής Χρήστος ΣτυλιανέαςΑπεβίωσε ο τραγουδιστής Χρήστος Στυλιανέας

Φτωχότερο το Ρεμπέτικο τραγούδι..goTHESS

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
ΜΟΥΣΙΚΗ - ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ
ΘΕΑΤΡΟ - ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ