Top
follow
facebooktwiter
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
ΑΤΖΕΝΤΑ
/Νέα/
9-5-2019

Το Αρχιπέλαγος

Έκθεση γαλλικών χαρτών και στιγμιοτύπων στο Αρχιπέλαγος του Αιγαίου του 17ου και 18ου αιώνα

Το Αρχιπέλαγος
fontsize
Εχει λήξει στις: Κυριακή 2 Ιουνίου 2019
FREE

«Το Αρχιπέλαγος (Τρέχει μες στο Φεγγάρι*)» είναι ο τίτλος της έκθεσης γαλλικών χαρτών και στιγμιοτύπων μιας περασμένης ζωής στο Αρχιπέλαγος του Αιγαίου του 17ου και 18ου αιώνα, που διοργανώνεται από τη Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης (ΒΚΠ), σε συνεργασία με το Εργαστήριο Χαρτογραφίας του Τμήματος Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών του ΑΠΘ.

[* Μίλτος Σαχτούρης, Παραλογαίς, 1948].

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 10 Μαΐου 2019 και ώρα 10.30, στο φουαγιέ της Κεντρικής Βιβλιοθήκης ΑΠΘ, από την Αντιπρύτανι Ακαδημαϊκών και Φοιτητικών Θεμάτων του ΑΠΘ, Καθηγήτρια Αριάδνη Στογιαννίδου, και τον Γενικό Πρόξενο της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη, Philippe Ray.

Ταυτόχρονα, εγκαινιάζεται και ο εκθεσιακός χώρος της Κεντρικής Βιβλιοθήκης, στον οποίο προγραμματίζεται να εκτίθεται το σπάνιο υλικό των συλλογών της.

Στην έκθεση αυτή ουσιαστικά επανασυντίθενται και  ομογενοποιούνται δύο σημαντικές εκθέσεις που οργάνωσαν το 2018 η ΒΚΠ με το Εργαστήριο Χαρτογραφίας:

H έκθεση «Αρχιπέλαγος 1685-1687 σε χάρτες του Λουδοβίκου ΙΔ’», που πραγματοποιήθηκε στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ (14.2-2.4.2018), με τη συνεργασία του Γενικού Προξενείου της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη, και η έκθεση «Καθ’ ομοιότητα σελήνης μηνοειδούς», η οποία για πρώτη φορά παρουσιάζεται στη Θεσσαλονίκη, μετά το Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο, στα Φηρά της Σαντορίνης  (29.9-31.10 2018), με τη συνεργασία του Ιδρύματος Λ. & Ε. Μπελλώνια.

Τα εκθέματα προέρχονται από κατάλληλα επεξεργασμένο υλικό της Τρικογλείου Βιβλιοθήκης της ΒΚΠ (αυτοτελείς ομοιοτυπικούς σπάνιους χάρτες, χάρτες από σπάνια βιβλία και γκραβούρες) και της Ιστορικής Υπηρεσίας Αμύνης (Service Historique de la Défense -SHD) της Γαλλίας, η οποία και διέθεσε ευγενώς σπάνιους χάρτες σε ομοιοτυπική ψηφιακή υψηλή ανάλυση. Επιπλέον προστίθενται νέα εκθέματα από την Τρικόγλειο Βιβλιοθήκη, ενώ συμπεριλαμβάνεται και ο χάρτης της Σαντορίνης από το σπάνιο ομοιότυπο του χειρογράφου του 1422 του «Βιβλίου του Αρχιπελάγους» του Buondelmonti, που παραχώρησε για πρώτη φορά ευγενώς η Αμβροσιανή Βιβλιοθήκη του Μιλάνου για την έκθεση του ΑΠΘ στη Σαντορίνη. Επιμελητής της έκθεσης είναι ο Ομότιμος Καθηγητής του ΑΠΘ Ευάγγελος Λιβιεράτος.

Η έκθεση «Το Αρχιπέλαγος (Τρέχει μες στο Φεγγάρι*)» διοργανώνεται στο πλαίσιο του 14ου Διεθνούς Συνεδρίου για τις «Digital Approaches to Cartographic Heritage» (Ψηφιακές Προσεγγίσεις στην Χαρτογραφική Κληρονομιά), που θα πραγματοποιηθεί από την Τετάρτη 8 έως την Παρασκευή 10 Μαΐου 2019, στο ΚΕΔΕΑ του ΑΠΘ.

Ημέρες και ώρες λειτουργίας της Έκθεσης:

Δευτέρα έως Παρασκευή, 9:00-15:00

 

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.
Στην ίδια κατηγορία..
«Βυζαντινός Κόσμος» από τη Βυζαντινή Θεσσαλονίκη«Βυζαντινός Κόσμος» από τη Βυζαντινή Θεσσαλονίκη

Πλήθος εκδηλώσεων με τη συμμετοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη


18η Έκθεση Κόμικς και Επιτραπέζιων Παιχνιδιών Comic’n Play - «Ένας καινούργιος κόσμος»18η Έκθεση Κόμικς και Επιτραπέζιων Παιχνιδιών Comic’n Play - «Ένας καινούργιος κόσμος»

Από τις 22 έως τις 24 Νοεμβρίου στην Αποθήκη Γ στο Λιμάνι


Freiraum: πλήθος δράσεων για την κατάσταση της ελευθερίας στις Ευρωπαϊκές πόλειςFreiraum: πλήθος δράσεων για την κατάσταση της ελευθερίας στις Ευρωπαϊκές πόλεις

Ένα πρόγραμμα των Goethe-Institut της Ευρώπης


"Οι Κάτω από τ' αστέρια" για δεύτερο χρόνο στο Θέατρο Άλφα στην Αθήνα

Από τις 2 Νοεμβρίου


Ενθουσίασε το κοινό «Η μεγάλη πλατεία» στο κατάμεστο Θέατρο της Μονής ΛαζαριστώνΕνθουσίασε το κοινό «Η μεγάλη πλατεία» στο κατάμεστο Θέατρο της Μονής Λαζαριστών

Η πρώτη μεγάλη παραγωγή της νέας θεατρικής περιόδου του ΚΘΒΕ


Γιάννης Οικονόμου: «Ένας πολύχρωμος βυθός»Γιάννης Οικονόμου: «Ένας πολύχρωμος βυθός»

Μελωδικός και ρομαντικός..


Kalakuta Republik στο Θέατρο Ε.Μ.Σ.Kalakuta Republik στο Θέατρο Ε.Μ.Σ.

Την Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019


Δημήτρια, η βυζαντινή προέλευση της γιορτής της ΘεσσαλονίκηςΔημήτρια, η βυζαντινή προέλευση της γιορτής της Θεσσαλονίκης

Εκδήλωση από τον Κήπο


Άνοιξε  η έκθεση για τα ορυκτά στο Mουσείο Φυσικής ΙστορίαςΆνοιξε η έκθεση για τα ορυκτά στο Mουσείο Φυσικής Ιστορίας

Στο κτίριο της πρώην Ναυτικής Διοίκησης στο Λιμάνι


Απεβίωσε ο τραγουδιστής Χρήστος ΣτυλιανέαςΑπεβίωσε ο τραγουδιστής Χρήστος Στυλιανέας

Φτωχότερο το Ρεμπέτικο τραγούδι..goTHESS

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
ΜΟΥΣΙΚΗ - ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ
ΘΕΑΤΡΟ - ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ