Top
Πολιτιστικά - Νέα
9-5-2019

"Το Αρχιπέλαγος (Τρέχει μες στο Φεγγάρι)"

Έκθεση γαλλικών χαρτών και στιγμιοτύπων μιας περασμένης ζωής

fontsize
Σε ισχύ! Λήγει Κυριακή 2 Ιουνίου 2019
FREE

«Το Αρχιπέλαγος (Τρέχει μες στο Φεγγάρι*)» είναι ο τίτλος της έκθεσης γαλλικών χαρτών και στιγμιοτύπων μιας περασμένης ζωής στο Αρχιπέλαγος του Αιγαίου του 17ου και 18ου αιώνα, που διοργανώνεται από τη Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης (ΒΚΠ), σε συνεργασία με το Εργαστήριο Χαρτογραφίας του Τμήματος Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών του ΑΠΘ.

* Μίλτος Σαχτούρης, Παραλογαίς, 1948

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 10 Μαΐου 2019 και ώρα 10.30, στο φουαγιέ της Κεντρικής Βιβλιοθήκης ΑΠΘ, από την Αντιπρύτανι Ακαδημαϊκών και Φοιτητικών Θεμάτων του ΑΠΘ, Καθηγήτρια Αριάδνη Στογιαννίδου, και τον Γενικό Πρόξενο της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη, Philippe Ray.

Ταυτόχρονα, εγκαινιάζεται και ο εκθεσιακός χώρος της Κεντρικής Βιβλιοθήκης, στον οποίο προγραμματίζεται να εκτίθεται το σπάνιο υλικό των συλλογών της.

Στην έκθεση αυτή ουσιαστικά επανασυντίθενται και ομογενοποιούνται δύο σημαντικές εκθέσεις που οργάνωσαν το 2018 η ΒΚΠ με το Εργαστήριο Χαρτογραφίας:
H έκθεση «Αρχιπέλαγος 1685-1687 σε χάρτες του Λουδοβίκου ΙΔ’», που πραγματοποιήθηκε στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ (14.2-2.4.2018), με τη συνεργασία του Γενικού Προξενείου της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη, και η έκθεση «Καθ’ ομοιότητα σελήνης μηνοειδούς», η οποία για πρώτη φορά παρουσιάζεται στη Θεσσαλονίκη, μετά το Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο, στα Φηρά της Σαντορίνης (29.9-31.10 2018), με τη συνεργασία του Ιδρύματος Λ. & Ε. Μπελλώνια.

Τα εκθέματα προέρχονται από κατάλληλα επεξεργασμένο υλικό της Τρικογλείου Βιβλιοθήκης της ΒΚΠ (αυτοτελείς ομοιοτυπικούς σπάνιους χάρτες, χάρτες από σπάνια βιβλία και γκραβούρες) και της Ιστορικής Υπηρεσίας Αμύνης (Service Historique de la Défense -SHD) της Γαλλίας, η οποία και διέθεσε ευγενώς σπάνιους χάρτες σε ομοιοτυπική ψηφιακή υψηλή ανάλυση. Επιπλέον προστίθενται νέα εκθέματα από την Τρικόγλειο Βιβλιοθήκη, ενώ συμπεριλαμβάνεται και ο χάρτης της Σαντορίνης από το σπάνιο ομοιότυπο του χειρογράφου του 1422 του «Βιβλίου του Αρχιπελάγους» του Buondelmonti, που παραχώρησε για πρώτη φορά ευγενώς η Αμβροσιανή Βιβλιοθήκη του Μιλάνου για την έκθεση του ΑΠΘ στη Σαντορίνη. Επιμελητής της έκθεσης είναι ο Ομότιμος Καθηγητής του ΑΠΘ Ευάγγελος Λιβιεράτος.

Η έκθεση «Το Αρχιπέλαγος (Τρέχει μες στο Φεγγάρι*)» διοργανώνεται στο πλαίσιο του 14ου Διεθνούς Συνεδρίου για τις «Digital Approaches to Cartographic Heritage» (Ψηφιακές Προσεγγίσεις στην Χαρτογραφική Κληρονομιά), που θα πραγματοποιηθεί από την Τετάρτη 8 έως την Παρασκευή 10 Μαΐου 2019, στο ΚΕΔΕΑ του ΑΠΘ.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Πότε?
Από τις 7 Μαΐου έως τις 2 Ιουνίου 2019
Δευτέρα έως Παρασκευή, 9:00 - 15:00

Πού?
Κεντρική Βιβλιοθήκη ΑΠΘ

Εισιτήρια
Η είσοδος είναι ελεύθερη

Επικοινωνία
2310 995390

Α.Π.Θ Βιβλιοθήκη

Περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες πρόσβασης

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο για το άρθρο

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
ΜΟΥΣΙΚΗ - ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ
ΘΕΑΤΡΟ - ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ

Διογένης Δασκάλου Monie & Monie Conniente - ΤαρατσογραφίαΔιογένης Δασκάλου Monie & Monie Conniente - Ταρατσογραφία

Το Σάββατο 8 Ιουνίου 2019 στην ταράτσα του CAPSIS Hotel


5ο Φεστιβάλ Δάσους5ο Φεστιβάλ Δάσους

Η μεγάλη καλοκαιρινή γιορτή της Βόρειας Ελλάδας


Τζιτζικώστας: Tο μακεδονικό μνημείο του Τύμβου Καστά θα ανοίξει τις πύλες του για τον κόσμοΤζιτζικώστας: Tο μακεδονικό μνημείο του Τύμβου Καστά θα ανοίξει τις πύλες του για τον κόσμο

Μέσα στα επόμενα το πολύ δυο χρόνια..


Μηδενίστηκαν τα χρέη του ΚΘΒΕΜηδενίστηκαν τα χρέη του ΚΘΒΕ

Ανακοίνωση από το Κρατικό Θέατρο


Ενδυματογραφία. Aπό το σπίτι στο ταξίδιΕνδυματογραφία. Aπό το σπίτι στο ταξίδι

Έκθεση - εγκατάσταση ενδυμάτων


Εκθεση τέχνης από πρώην κρατουμένους του Γεντί ΚουλέΕκθεση τέχνης από πρώην κρατουμένους του Γεντί Κουλέ

Μία ιδιαίτερη έκθεση στις Συκιές


Στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων  συμμετέχει το Μουσείο Μακεδονικού ΑγώναΣτη Διεθνή Ημέρα Μουσείων συμμετέχει το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα

Ξεναγήσεις στον εκθεσιακό χώρο κάθε ώρα και συναυλία


Τα Μουσεία ως κόμβοι πολιτισμού - Το μέλλον της ΠαράδοσηςΤα Μουσεία ως κόμβοι πολιτισμού - Το μέλλον της Παράδοσης

Εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2019


kinemo – Σεμινάριο κίνησης και ενέργειαςkinemo – Σεμινάριο κίνησης και ενέργειας

Στο 11 Grey Studio από το Hippo Theatre Group


Το Δεινοθήριο της Λέσβου ταξιδεύει στη ΘεσσαλονίκηΤο Δεινοθήριο της Λέσβου ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη

Μάιος – Ιούνιος 2019goTHESS

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ